• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες ημέρες στην είσοδο του λιμανιού, στο σημείο που δείχνει η φωτογραφία, βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε σταθμευμένα δίκυκλα. Το γεγονός είχε τη σημασία του. Πλέον εκεί δεν σταθμεύει κανείς. Η αστυνόμευση είχε επιτυχία. Ήταν μια υπερβολή αλλά ήταν μια αστυνόμευση από το Λιμεναρχείο. Καλό είναι η αστυνόμευση να αφορά τα βασικά. Όσα έχουν προτεραιότητα. Κι αυτό το σημείο κατά γενική ομολογία δεν είχε.

 


 

Χαράς ευαγγέλια για τον Γιώργο Καλαντζή. Τοποθετήθηκε επικεφαλής γραμματείας στη ΝΔ, απόφαση που κατά το πρόσφατο δελτίο τύπου έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλήρης δικαίωση και άμεση δραστηριότητα. Έρχεται συνέδριο. Κυρίως έρχονται ευρωεκλογές. Σύντομα ο Γιώργος Καλαντζής θα έρθει στην Καβάλα.

 

Δικαιώθηκε και ο Κωστής Σιμιτσής. Προηγούμενη του αγωγή κατά της εφημερίδας «7η Μέρα» για εις βάρος του δημοσίευμα, έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο της Καβάλας. Σύμφωνα με την απόφαση η εφημερίδα οφείλει να τον αποζημιώσει στο ποσό των 4.000 ευρώ. Η αγωγή αυτή δεν είναι η μοναδική του κ. Σιμιτσή. Μια ακόμη ήταν να συζητηθεί προχθές στο δικαστήριο, αναβλήθηκε για το Νοέμβριο.

 

Συνεχής η ενημέρωση για τον αγώνα δρόμου ορεινού τρεξίματος «Kavala Trail Run». Θα γίνει στο περιαστικό δάσος την Κυριακή 10 Μάρτη. Μια από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των διοργανωτών έχει σχέση με τραχανά! Μετά το τέλος του αγώνα, σημειώνουν, θα προσφερθεί ζεστός τραχανάς. Βασικά στους συμμετέχοντες. Κι αν περισσέψει τραχανάς, ίσως και στους θεατές. Ο τραχανάς είναι ένας επιπλέον λόγος να λάβουμε μέρος στον αγώνα ή έστω να τον παρακολουθήσουμε.

 

Ο Δήμος Καβάλας περιμένει πως και πως εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό του 2024 από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Μόλις αυτό συμβεί, αμέσως θα οριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριστική έγκριση του. Δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να γίνει την Κυριακή! Κι επειδή αρκετοί θα απουσιάζουν στην Αθήνα λόγω του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση (και ενδιαφέρουσα συζήτηση) από απόσταση. Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μάρτη έχει εκλογές η περίφημη ΔΙΑΜΑΑΘ, όπου υποψήφιος πρόεδρος της λέγεται ότι θα είναι ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Όταν για μια εργατική διαφορά υπάρχει δικαστική απόφαση, τότε τα λόγια περιττεύουν. «Μιλά» η απόφαση του δικαστηρίου. Υπάρχει φυσικά η έφεση αλλά ως τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει… Με την προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, 90 απολύσεις στα Πετρέλαια χαρακτηρίζονται νόμιμες. Είμαστε πάντα εν αναμονή επόμενων αποφάσεων αφού υπάρχουν κι άλλες ίδιες υποθέσεις σε εκκρεμότητα.

 

Το προσεχές Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετέχει με περίπτερο της στην έκθεση «Οινόραμα». Θα γίνει στο Ζάππειο. Στη διάρκεια της θα προβληθούν τα κρασιά επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Δηλαδή της Καβάλας και της Δράμας. Μιας και τα κρασιά της Θράκης είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν αλλά χωρίς μεγάλη εμπορική επιτυχία.

 

Ξεχωριστή συμμετοχή στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση των 90 εργαζόμενων των παιδικών σταθμών του Δήμου που δεν πληρώθηκαν και δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Λόγω μη εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Σημειώνουμε ότι στην ίδια κατηγορία είναι και προσωπικό του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Καβάλας. Ως πρόσφατα της Δημωφέλειας, τώρα του Δήμου Καβάλας. Κι αυτοί οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ. Κι αυτοί ταλαιπωρούνται περιμένοντας.

 

Η κατασκευάστρια εταιρία του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα δεν ενημερώνει όπως οφείλει. Και δεν συνεργάζεται με τον Εμπορικό Σύλλογο. Παραμένει άγνωστο πότε το έργο θα επεκταθεί στην οδό Ομονοίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθεί να μάθει, να συζητήσει. Να μεταφέρει τις απόψεις του. Όπως φαίνεται δεν βρίσκει κανέναν αρμόδιο. Παλιά ενδιάμεσο ρόλο είχε με επιτυχία ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης. Τώρα; Τώρα κανείς. Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί.

 

Μια ωραία ιδέα που υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Ξεναγήθηκαν στους χώρους της. Είδαν από κοντά τα στούντιο, τις εκπομπές κτλ. Η εμπειρία ήταν μοναδική ενώ το κανάλι αύξησε τους τηλεθεατές του!

 

Ήταν όντως διαφορετική συνεδρίαση. Ήταν «κρύα» στο ξεκίνημα της αλλά βρήκε το δρόμο της στην πορεία. Η συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης. Άριστος ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, διάβασε προσεκτικά όλα όσα προβλέπονται. Ενημέρωσε, τήρησε τη διαδικασία. Με μια απαραίτητη ελαστικότητα. Όταν έπρεπε. Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά και εποικοδομητικά, είπε χθες η κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Ο σχολιασμός της είναι σωστός. Αν και όπως σημείωσε ο κ. Χρυσανίδης, «… θα πρέπει να μπορεί να γίνεται και διάλογος».

 

Βάσει του νόμου η κάθε ερώτηση είναι γνωστή εκ των προτέρων. Η απάντηση αναπτύσσεται και προβάλλεται κι η δευτερολογία υπάρχει μεν αλλά δεν ενθουσιάζει. Μιας και απουσιάζει ο διάλογος. Σε κάθε ερώτηση ένας ρωτά, ένας απαντά. Ο πρώτος δευτερολογεί. Όλοι οι άλλοι παρακολουθούν, δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Αυτό όντως είναι λίγο υπερβολικό. Κι αρκετά λάθος. Αυτό όμως προβλέπεται.

 

Κι αυτή η συνεδρίαση έγινε σε μια ατμόσφαιρα ισχυρής συναίνεσης που σε τίποτα δεν θυμίζει το κλίμα των συνεδριάσεων της προηγούμενης 4ετιας. Πρώτος υπέρ της συναίνεσης και ανοχής (ακόμη και υποστήριξης) προς τη διοίκηση ο Μάκης Παπαδόπουλος! Ο Δήμαρχος συχνά αναγνωρίζει το ορθό στις παρατηρήσεις όλης της αντιπολίτευσης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κάθε φορά που θέλουν, μπορούν και είναι πολιτισμένοι. Κάπου κάπου επανέρχονται σε περιττές προσωπικές αναφορές (μαζί με χαρακτηρισμούς). Ξεστρατεύουν. Αλλά γρήγορα επανέρχονται στο σωστό δρόμο.

 

Ενισχύεται ο εξοπλισμός του Λιμεναρχείου Καβάλας για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Με χρήματα του «Πράσινου Ταμείου» αγοράστηκε αντί ποσού περίπου 20.000 ευρώ βοηθητικό φουσκωτό σκάφος. Βρίσκεται ήδη πάνω στο βασικό αντιρρυπαντικό πλοίο του Λιμεναρχείου.

 

Μας διαψεύδει και μας διορθώνει η πρώην βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Center (27/2) όπου δήλωσε ότι όχι μόνο ήταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε θέση στο προεδρείο. Η κ. Ελευθεριάδου φάνηκε απογοητευμένη από το εκλογικό σώμα και τη συμπεριφορά του. Δήλωσε επίσης στο Γιάννη Κομνηνό ότι άλλη φορά δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής (!) αφού σκοπεύει να ασχοληθεί μόνο με την οργάνωση του κόμματος. Από τη συνέντευξη της προκύπτει ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη.

 

Όλη η Τροχαία Καβάλας στο δρόμο. Χθες, για τις ανάγκες της απεργιακής συγκέντρωσης. Άριστα και πετυχημένα τα μέτρα της όσο εξελίσσονταν η πορεία διαμαρτυρίας. Αρκετός ο κόσμος της. Άνδρες και γυναίκες. Τα βλέπαμε και… μας άνοιγε η όρεξη. Έρχεται Καλοκαίρι, βλέπουμε ότι όταν πρέπει έχει το απαραίτητο προσωπικό. Άρα ανεβάζει τον πήχη. Θα την χρειαστούμε στη θερινή περίοδο όπου η κίνηση αναμένουμε να αυξηθεί. Πρέπει λοιπόν να είναι σε ετοιμότητα για αυτά που έρχονται.

 

 

 

Διαβάστε επίσης