• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη γωνία των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπολίτη Καβάλας Χρυσοστόμου (φωτογραφία) επανήλθαν επιτέλους τα απαραίτητα κολωνάκια. Για να υπάρχει ενημέρωση περί της απαγόρευσης στάθμευσης. Εκεί δεν πρέπει να παρκάρει κανείς ώστε να μπορούν να στρίβουν προς το ΚΤΕΛ τα υπεραστικά λεωφορεία. Ως πρόσφατα κολωνάκια δεν υπήρχαν (είχαν φθαρεί). Με αποτέλεσμα η απαγόρευση ουσιαστικά να μην ισχύει. Παρκάριζαν χωρίς να ξέρουν οι οδηγοί. Στη συνέχεια έβρισκαν κλήση στο αυτοκίνητο τους. Συν το ότι ενοχλούσαν τα λεωφορεία.

*Στην περιοχή άνωθεν των Σφαγείων απουσιάζει για μήνες πινακίδα που θα απαγορεύει την κίνηση προς τα δεξιά. Αναφερόμαστε στη συμβολή των οδών Κορδικτώνος και Καβείρων. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν από καιρό και την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία. Καμία αντίδραση. Η πινακίδα υπήρχε πολλά προηγούμενα χρόνια ως που την ξήλωσε διερχόμενο όχημα.

 


 

Ας είναι καλά η κ. Ειρήνη Βρανά. Είναι η πρώτη μετά από πολύ καιρό που μίλησε δημοσίως για την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού. Προσπάθησε να εξηγήσει την καθυστέρηση, περιέγραψε όλα όσα θα ακολουθήσουν. Στη χθεσινή της συνέντευξη στην Πρωινή είπε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Υπήρξαν όπως σημείωσε, γραφειοκρατικά προβλήματα. Τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι λύθηκαν.

 

Κανείς άλλος στην Καβάλα δεν μιλά- καιρό τώρα- για το θέμα. Ίσως γιατί δεν ξέρει, ίσως γιατί δεν θέλει να μιλήσει. Κι ενώ πανηγυρίσαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον περασμένο Νοέμβρη, από τότε υπήρξε μια στασιμότητα και μια σιωπή. Χάρη όμως στην Ειρήνη Βρανά μάθαμε τα νέα. Ευχόμενοι να υλοποιηθούν όπως ακριβώς τα περιέγραψε. Τα λέμε λοιπόν σε δύο μήνες.

 

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Όχι μόνο στην Καβάλα. Σε όλη την Ελλάδα. Απέχουν από δίκες που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα του δημοσίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις δίδονται αναβολές. Αυτό έγινε και χθες, στη συνεδρίαση του Μονομελούς στο Δικαστικό Μέγαρο. Αντίθετα στις υποθέσεις στις οποίες πολίτες στρέφονται κατά του δημοσίου, οι δικηγόροι παρίστανται κανονικά.

 

Μια άλλη είδηση από το δικαστικό μέγαρο είναι αυτή για τον εξοπλισμό ελέγχου τσαντών κτλ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος έπαψε να γίνεται προ ετών λόγω βλάβης. Χθες υπήρξε μια πρώτη αυτοψία. Να διαπιστωθεί η ζημιά για να διορθωθεί. Ώστε να ελέγχονται πλήρως όσα έχουν μαζί τους (τσάντες, βαλίτσες, σακούλες κτλ) αυτοί που μπαίνουν στο κτίριο. Γενικά τα μέτρα ασφάλειας στο δικαστικό μέγαρο είναι πιο έντονα λόγω περιστατικού πρόσφατα στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

 

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών επιδείνωσαν την κατάσταση στους δρόμους της πόλης. Κάθε βροχή είναι κι ένα τεστ αντοχής των αποκαταστάσεων. Όπου έγιναν. Π.χ. στην οδό Θεσσαλονίκης ο δρόμος σκάφτηκε για το δίκτυο του φυσικού αερίου αλλά αποκατάσταση δεν έγινε ακόμη. Εκεί που έγινε, η άσφαλτος αλλού αντέχει κι αλλού όχι. Η βροχή την ξηλώνει συχνά. Ειδικά αν είναι ένα λεπτό και στενό στρώμα. Οι νέες λακκούβες που δημιουργούνται, τις πιο πολλές φορές, αφορούν κακοτεχνίες σε προηγούμενο έργο οπτικών ινών. Μια τέτοια κατάσταση υπάρχει εδώ και λίγες μέρες στην αρχή της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, στον κεντρικό δρόμο της Κηπούπολης.

 

Έκτακτη γενική συνέλευση επρόκειτο να κάνουν χθες το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Επέλεξαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Ο κλάδος επιχειρεί να αντιδράσει στη συνεχιζόμενη διαδικασία της αξιολόγησης. Κατά βάθος θέλει να απεργήσει αλλά να απεργήσει με επιτυχία. Κι αυτό στις μέρες μας δεν είναι εύκολο. Οι γενικές συνελεύσεις στόχο έχουν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

 

Χωρίς πολλά πολλά λόγια και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα έγινε προ ημερών γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Καβάλας. Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Πρόεδρος παρέμεινε ο Δήμαρχος της Θάσου κ. Κυριακίδης. Αν και τη θέση φέρεται να ήθελε και ο Δήμαρχος Καβάλας. Η Αναπτυξιακή ήταν και παραμένει εταιρία των Δήμων του Νομού Καβάλας, αναπτυξιακού περιεχομένου, όπου τις λιγότερες μετοχές (άρα και ψήφους σε κάθε γενική συνέλευση) έχει ο Δήμος της Καβάλας.

 

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο για να εκλέξει, αν εκλέξει, το νέο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Εκείνη την ημέρα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται. Θα είναι τρεις; Οι πληροφορίες αυτό αναφέρουν. Ή τρεις θα είναι αυτοί που θα έχουν πιθανότητες εκλογής. Η πλειοψηφία χρειάζεται δύο ψήφους από την αντιπολίτευση για να εκλέξει τον Συμπαραστάτη που επιθυμεί. Θα βρει; Θα το μάθουμε τότε.

 

Νέα κομματικά καθήκοντα για τον Κώστα Μορφίδη. Ανέλαβε υπεύθυνος οργανωτικού στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχει αρμοδιότητα τις οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Στην οποία θα βρίσκεται συχνά. Δεν μετέχει ούτε καν σαν απλό μέλος στη νέα νομαρχιακή επιτροπή της Καβάλας. Η οποία όπως ακούγεται, εξελέγη μεν αλλά ως τώρα δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά!

 

Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων περιλαμβάνεται στα σημεία που θα «γυριστεί» ντοκιμαντέρ, το οποίο στη συνέχεια θα προβληθεί στο γνωστό Γερμανικό κανάλι ARTE. Η Αρχαιολογική υπηρεσία ενέκρινε το σχετικό αίτημα της «…γαλλικής εταιρείας παραγωγής «Elephant Adventures» για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ πολιτιστικού

περιεχομένου με τίτλο «The paleochristian and Byzantine heritage of Greece» για τη σειρά

«Invitation au voyage».

 

Για τα κυκλοφοριακά μέτρα που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο στη συνοικία της Παναγίας, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε αρκετές αποφάσεις. Την αρχική, στη συνέχεια διορθωτικές και συμπληρωματικές της. Προχθές η τελευταία και οριστική, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Άρα γραφειοκρατικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Τα μέτρα καλώς εφαρμόζονται.

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έλαβε απόφαση προχθές. Όρισε τον κ. Αλέξη Βρεττό προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης του Δήμου. Με θητεία 3 ετών. Το θέμα απασχόλησε το υπηρεσιακό συμβούλιο, την απόφαση του οποίου υλοποίησε ο Δήμαρχος Καβάλας.

 

Το βασικό κτηριακό θέμα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών δεν έχει νεότερα. Νεότερα έχει η δραστηριότητα του συλλόγου. Ανακοινώθηκε χθες ότι θα λειτουργεί απόγευμα και βράδυ κάθε μέρα. Εκτός Παρασκευής και Κυριακής. Συμπέρασμα: Όλη αυτή η αναστάτωση για το κτίριο και τις προθέσεις της Ιεράς Μητρόπολης, έχουν και τα καλά τους. Ο Σύνδεσμος επανήλθε σε δράσεις που έχει χρόνια να παρουσιάσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης