• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αύξησε τις παρουσίες του στη ΔΕΥΑ Καβάλας ο Γιάννης Ιακωβίδης. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της. Στη φωτογραφία ενημερώνεται από τον πρόεδρο Απόστολο Χρόνη.

 


 

Πέρασαν περίπου δύο μήνες από τότε που πρώτη φορά ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης μας πέταξε το… μπαλάκι! Να αποφασίσουμε εμείς- είπε- αν θέλουμε ή όχι την επανακατασκευή της πεσμένης γέφυρας. Το μήνυμα του πήγε εκεί που έπρεπε. Ανακοινώθηκε, σχολιάστηκε και τίποτα περισσότερο. Κι όμως, έπρεπε ήδη να έχουμε αποφασίσει. Έπρεπε ήδη να έχουμε απαντήσει δια των εκπροσώπων μας. Τη θέλουμε τη γέφυρα κι η Περιφέρεια ΑΜΘ οφείλει να ετοιμαστεί να την κατασκευάσει. Αυτό έπρεπε να του έχουμε πει.

 

Αντίθετα δεν έγινε και δεν γίνεται τίποτα. Απολύτως τίποτα. Μήπως περιμένουμε ένα θαύμα, μέσω του οποίου η γέφυρα θα ξανακτιστεί μόνη της μέσα σε ένα βράδυ; Η εκπόνηση των πολυσυζητημένων μελετών όντως άργησε. Κι άργησε πολύ. Πλέον αργούν οι τοπικοί παράγοντες. Αργούν να απαντήσουν στον Περιφερειάρχη ώστε να βάλει μπροστά κάτι που ορθά θεωρείται και αυτονόητο.

 

Το Σάββατο 20 Απριλίου θα έρθει στην πόλη μας ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης. Αν και αφορμή είναι η ομιλία του σε εκδήλωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος προετοιμάζει την επίσκεψη του Υπουργού στο Δικαστικό Μέγαρο. Να δει από κοντά την κατάσταση και φυσικά να ακούσει. Μια σειρά από τοπικά προβλήματα. Κυριότερα η λειτουργία ψύξης στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, το προσωπικό στο δικαστήριο της Θάσου. Να υπάρξει μόνιμο ώστε να πάψουν οι μετακινήσεις από την Καβάλα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο κ. Φλωρίδης θα γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας.

 

Ξαφνικά κινητικότητα στα υπό κατάρρευση, συνεχόμενα και άδεια καταστήματα επί της Δοϊράνης (και Ύδρας γωνία). Κάποιοι χθες μετρούσαν, έβλεπαν από κοντά. Σα να προετοίμαζαν παρέμβαση. Δεν θα είναι κάτι σπουδαίο. Αντίθετα είναι απαραίτητο (για την προφύλαξη των διερχόμενων). Το θέμα έθεσε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα κάνει ενέργειες ο Δήμος. Όπως φαίνεται (ή όπως θέλουμε να πιστεύουμε) «πρόλαβαν» οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών. Κι αυτό μάλλον είναι καλύτερο.

 

Το πρωί της Δευτέρας ο Γιάννης Εριφυλλίδης και ο Μάκης Παπαδόπουλος συζήτησαν με το Δήμαρχο τη διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Δεν υπήρξε συμφωνία. Φέρονται να απέρριψαν την ιδέα η θέση να καταληφθεί από υποψήφιο του κ. Μουριάδη. Το απόγευμα στη συνεδρίαση η ψηφοφορία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία ψήφισε κατά συνείδηση. Και τους τρεις (Μποζούδη- Ζήσου- Τσακαλίδου). Η αντιπολίτευση στήριξε την υποψηφιότητα Αθανασίου. Με μία απώλεια. Η εκκρεμότητα παραμένει κι έπεται δεύτερη και τελευταία προσπάθεια.

 

Καλό είναι να εκλεγεί ένας κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση. Δικηγόρος όπως φαίνεται. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Πραγματική συνεννόηση. Το κλίμα περιγράφεται ως καλούτσικο. Παρά ταύτα η συνεννόηση μοιάζει δύσκολη. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ενδιαφέρον για τη θέση υπήρξε και από το Χρήστο Ζαχαράκη. Τελικά δεν έφθασε στην κατάθεση της υποψηφιότητας του. Αντίθετα η Θοδώρα Τσακαλίδου ήταν μια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Με αξιόλογη ωστόσο αποδοχή.

 

Χθες ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε εκδήλωση για τα ζώα συντροφιάς. Θα γίνει την Κυριακή στο Πάρκο. Διαβάζουμε το πρόγραμμα της, στο οποίο περιλαμβάνεται και σκυλοπαρέλαση! Συνηθισμένη σε τέτοια γεγονότα αλλά για την Καβάλα κάτι καινούργιο. Προσοχή, στη συγκεκριμένη παρέλαση το ζώο που θα παρελάσει θα πρέπει να είναι τετράποδο….

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας ανέλαβε να στηρίξει οικονομικά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας. Θα γίνει στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης» 25 με 28 Απριλίου. Για χάρη του αναμένονται ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική. Λοιποί εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση δηλώνουν έκπληκτοι. Λένε ότι ο Δήμος Καβάλας και η ΠΕ Καβάλας δεν εμπλέκονται. Δεν βοηθούν και δεν συνδιοργανώνουν. Αν ισχύει, είναι όντως είδηση. Όχι καλή.

 

Από την άλλη πλευρά το ίδιο συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα διαφόρων Υπουργείων. Αυτά δεν έχουν άραγε τη δυνατότητα να προσφέρουν κάποια λίγα έστω ευρώ; Ας δώσουν αυτά το καλό παράδειγμα προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι άλλοι. Της αυτοδιοίκησης. Το συνέδριο είναι σημαντικό κι είναι κρίμα να γίνεται χάρη στην εθελοντική εργασία και στο Νοσοκομείο. Είναι μεγάλο κι όσοι ήδη αναφέρθηκαν- παρά τη διάθεση που δείχνουν- δεν είναι αρκετοί.

 

Ο Γιώργος Βορίδης έκοψε τα χόρτα στα πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο του Παληού. Σταθερός εθελοντής στην περιοχή. Δυστυχώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν κι άλλοι εθελοντές. Μόνο έτσι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε όλη την πόλη. Τα χόρτα δεν είναι μόνο μεγάλα, είναι πολλά. Κι ο Δήμος τρέχει μεν, δεν φθάνει δε. Ήδη εθελοντές και πρόεδροι κόβουν τα χόρτα στις δημοτικές κοινότητες.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου προχθές έγινε της… Καλλιράχης. Το έργο ύδρευσης σταμάτησε κι οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν ότι το Καλοκαίρι δεν θα έχουν νερό. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ο Δήμος Θάσου πιέζει ώστε το έργο να αρχίσει πάλι. Στην ίδια συνεδρίαση δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα για τις Αποθήκες των Μεταλλείων. Για τη διαμάχη ανάμεσα στο σύλλογο «Το Κάστρο» και το Δήμο της Θάσου.

 

Εκτός από τα δικά μας οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει δίπλα και κοντά μας. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Δράμας Άγγελος Καλλίας προβλέπει μείωση του τουρισμού φέτος για τη γειτονική πόλη! Ρωτήθηκε σε συνέντευξη στον Πρωινό Τύπο της Δράμας και απάντησε: «Υπάρχει οικονομική ύφεση. Όταν η Γερμανία ήταν από τις καλύτερες χώρες και γενικά στην Ελλάδα κινείται πολύ υποτονικά και λόγω των πιέσεων που έχει από το πληθωρισμό, αυτό αποτυπώνεται και γενικότερα στα νούμερα. Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας ζορίζεται. Κι εμείς εδώ στη Δράμα, είμαστε ως επί το πλείστον, ένας προορισμός των οποίο δεν επιλέγει ο Έλληνας. Αν ο Έλληνας ζορίζεται, καταλαβαίνετε ότι θα μειώσει σημαντικά και τις διανυκτερεύσεις. Χρειάζεται γενικότερα μια πολύ συντονισμένη  προσπάθεια, ούτως  ώστε να βγει μια εικόνα προς τα έξω και θα πρέπει να δομηθεί αυτό το τουριστικό προϊόν που έχουμε εδώ. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πακέτα για να επισκεφθεί τη Δράμα».

 

Με έξοδα των ΕΛ.ΤΑ. απομακρύνθηκε το κλιματιστικό μηχάνημα που διέθετε όσο λειτουργούσε το κατάστημα του Κεχρόκαμπου. Μεταφέρθηκε στο κατάστημα των Ταχυδρομείων στη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Την εργασία αντί ποσού 186 ευρώ ανέλαβε και έκανε επαγγελματίας από την περιοχή της Δράμας! Φαίνεται άξιζε τον κόπο να διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης