• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αποχώρησε χθες από το Διοικητήριο (3ος όροφος) η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Νέα της έδρα το νέο δημαρχείο (πρώην κτίριο Εθνικού Οργανισμού Καπνού) και στον όροφο του πρώην ΠΙΚΠΑ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετακόμιση και των υπηρεσιών της πρώην Δημοτικής Κοινωνικής «Αλληλεγγύης». Αποχώρησε από το χώρο πάνω από το ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων. Τι έμεινε; Έμεινε μόνο η Πολεοδομία. Αλλά όπως φαίνεται και λέγεται, έρχεται και για την Πολεοδομία η ώρα της μετακόμισης. Φωτογραφία από τη διαδικασία της μετακόμισης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 


 

Τα μπάνερ αν και απαγορευμένα, «ξεφυτρώνουν» από εκεί που δεν το περιμένεις. Κι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, προέρχονται από αυτούς που επίσης δεν περιμένεις. Αρχικά ας επαναλάβουμε τα γνωστά και από χρόνια δεδομένα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το 2019 απαγορεύτηκαν όλα τα μπάνερ στους δρόμους της πόλης. Η απόφαση αρχικά τηρήθηκε αυστηρά κι απ’ όλους. Αμέσως μετά άρχισε να παραβιάζεται. Σημειώνουμε ότι αφορά και τα πάσης φύσεως πανό. Τις αφίσες στις κολώνες κτλ.

 

Ο Δήμος Καβάλας έδειξε μια σπουδή. Τήρησε την απόφαση που ο ίδιος έλαβε. Μετά το πράγμα άρχισε να χαλαρώνει. Ως συνήθως. Πρόσφατα την ίδια απαγόρευση υιοθέτησε ο Δήμος Παγγαίου. Που υποσχέθηκε να προβάλλει αυτός τις εκδηλώσεις, με τον δικό του και συνήθως ηλεκτρονικό τρόπο. Θα δούμε πόσο θα τηρηθεί η απόφαση στο Δήμο Παγγαίου.

 

Αυτή η τακτική κι αυτή η προσέγγιση είναι σύγχρονη. Εξασφαλίζει προβολή καταργώντας όσα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Προστατεύει βασικά την εικόνα των πόλεων. Και των χωριών. Δίνει τέλος στη «μάχη» της αφίσας. Στον ανταγωνισμό των μπάνερ. Βάζει κανόνες προκειμένου κάτι να αλλάξει επιτέλους. Δεν είναι εύκολο. Είναι μια προσπάθεια που αλλού συνεχίζεται, αλλού τώρα ξεκινά κι αλλού δεν έγινε ακόμη.

 

Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη θα μας πείσει. Εκεί συνεχίζεται ο κακός χαμός. Εκεί υπάρχει καθεστώς της προηγούμενης ή προ προηγούμενης δεκαετίας. Στην Αθήνα τα ίδια. Αλλά κι αλλού, τα ίδια και γνωστά χάλια. Ζητάμε να διορθωθούν αλλά εμείς πρώτοι, όταν είναι για την εκδήλωση ή το κατάστημα μας, τα ενισχύουμε. Τα διατηρούμε και τα επαναλαμβάνουμε.

 

Στην Καβάλα σήμερα υπάρχουν αφίσες εκδηλώσεων ιδιωτών ή συλλόγων που στέκονται σε κολώνες για μήνες. Ο Δήμος Καβάλας δεν πρόλαβε να τις αποσύρει. Δεν είναι πολλές αλλά υπάρχουν. Στην πραγματικότητα δοκιμάζουν όλους μας. Θέλουμε όντως να αλλάξουμε ή είμαστε μόνο λόγια;

 

Όλα αυτά γράφονται με αφορμή τα πρόσφατα μπάνερ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Κι άλλη φορά τα τοποθέτησε, παραβιάζοντας –κακώς- την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Λόγω της επικείμενης παράστασης του, επανήλθε. Με περισσότερα των συνηθισμένων μπάνερ. Σε κεντρικά σημεία. Αντί το ΔΗΠΕΘΕ (δηλαδή ένα κομμάτι του Δήμου Καβάλας) να δώσει το καλό παράδειγμα, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Τα βλέπουν οι άλλοι, σύντομα θα πράξουν το ίδιο. Ώστε τελικά να επανέλθουμε εκεί που είμασταν.

 

Το θέμα δεν είναι το σημαντικότερο αυτής της πόλης. Υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά. Πάντως είναι κι αυτό κάτι. Μικρό, ασήμαντο αλλά υπάρχει. Υφίσταται. Είναι πολύ εύκολο να επανέλθουμε στη ρύπανση που ξέραμε. Θα γίνει γρήγορα και χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Το δύσκολο αλλά κατά γενική ομολογία σωστό, το αφήνουμε στην άκρη. Θα το ισχυριζόμαστε στις συζητήσεις μας αλλά πράξη δεν θα το κάνουμε ποτέ. Και να ήταν μόνο αυτό; Έτσι λειτουργούμε και σε πολλά άλλα.

 

Μέσα σε πολλά άλλα που γίνονται στο Νομό μας αυτήν την εποχή και οι προσπάθειες να συλλεχθεί αίμα. Οι γνωστές μας εθελοντικές αιμοδοσίες. Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι δεν βάζουν μπάνερ. Δεν κάνουν αφισοκόλληση. Προσπαθούν με έναν διακριτικό και σωστό τρόπο να μας ενημερώσουν. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια, γνωστοποιούμε δύο επόμενες εθελοντικές αιμοδοσίες: Κυριακή 7 Απριλίου στο ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών της περιοχής. Τετάρτη 10 Απριλίου στα Λιμενάρια, από το σύλλογο των Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

 

Η Ελληνική Αστυνομία δια της τοπικής Διεύθυνσης ήταν χθες από νωρίς το πρωί στο Δικαστήριο. Όπου σημειώστε συνεδρίαζαν ταυτόχρονα τρία. Το Τριμελές για την υπόθεση των Πετρελαίων, το Μονομελές και ένα ακόμη Τριμελές. Τρία δικαστήρια ποινικών υποθέσεων ταυτόχρονα, δεν είναι συνηθισμένο. Τα αυξημένα μέτρα οφείλονταν στη δίκη των απολυμένων των Πετρελαίων. Με την ευκαιρία αντιληφθήκαμε την έλλειψη αστυνομικών και στην Καβάλα. Για να είναι σωστά τα προληπτικά μέτρα, βρέθηκαν στο Δικαστήριο αστυνομικοί απ΄ όλο το Νομό. Αλλιώς το πρόγραμμα δεν έβγαινε…

 

Η πρόσφατη επιστολή Μουριάδη για τις γνωστές αποσπάσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, είναι κάτι. Κάτι λίγο. Ο κ. Μουριάδης περιγράφει πολύ ευγενικά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας. Τόσο στην πόλη όσο και στο Νομό. Το ίδιο έπρεπε να κάνουν κι άλλοι Δήμαρχοι. Δεν το έκαναν ως τώρα και κακώς. Ακόμη κι αυτή η soft επιστολή Μουριάδη είναι χρήσιμη. Πρέπει όμως να έχει συνέχεια.

 

Να μην ξεχνάμε και την παρέμβαση του βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που του έδωσαν, στα μέσα του μήνα οι αποσπάσεις θα αρχίσουν να ανακαλούνται και το προσωπικό να επιστρέφει στην Διεύθυνση της Καβάλας. Έτσι του είπαν, αυτό μας μετέφερε. Αυτό περιμένουμε να γίνει… Θα δείξει…

 

Η διοίκηση Τοψίδη είναι ακριβώς ίδια με τη διοίκηση Μέτιου. Ενημερώνει με μεγάλη καθυστέρηση για τις προγραμματισμένες, τακτικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση της Τετάρτης ανακοινώθηκε, με δελτίο τύπου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της. Τα ίδια γίνονταν και με την προηγούμενη διοίκηση. Ή μάλλον και με τους προηγούμενους προέδρους. Οι προσκλήσεις στις συνεδριάσεις αναρτώνται έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας αλλά δεν στέλνονται όταν πρέπει στα μέσα ενημέρωσης της ΑΜΘ.

 

Υπάρχουν φώτα δρόμων που λειτουργούν κανονικά αλλά ανάβουν όπως πριν την αλλαγή της ώρας! Τρεις μέρες (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) τα φώτα σε όλη την οδό Ερυθρού Σταυρού άναβαν πολύ πριν τη δύση του ήλιου. Μα καλά, δεν το πρόσεξε κάποιος να το διορθώσει; Δεν υπάρχει η προνοητικότητα ως προς τους χρονοδιακόπτες όταν πρόκειται για αλλαγή ώρας; Φαίνεται πως όχι.

 

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει… «υποδοχή» στον Γιώργο Φλωρίδη. Λόγω του «πράσινου» προηγούμενου πολιτικού του βίου και λόγω της σπουδής του να υπερασπιστεί το έργο της σημερινής κυβέρνησης. «Όταν έρθει στην Καβάλα να κοιτάξει να μην μπερδευτεί. Αντί να επισκεφθεί τα γραφεία της Νομαρχιακής ΝΔ, επισκεφθεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» λένε μεταξύ σοβαρού κι αστείου.

 

«Φουντώνουν» οι φήμες στο Νοσοκομείο για τον επόμενο διοικητή. Τα ονόματα που αναφέρουν δεν είναι πολλά. Λίγα και συγκεκριμένα. Όλα φαίνεται να είναι βιαστικά, από ένα σημείο και μετά κουτσομπολιά. Χρειάζεται υπομονή και λίγα λόγια.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης