• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Μ. Χαϊνάς με φωτογραφία και σχετικό σχόλιο κατακρίνει συμπεριφορά επισκεπτών στο εντευκτήριο του ομίλου. Διασκέδασαν, έφαγαν και ήπιαν αλλά φεύγοντας δεν φρόντισαν για την καθαριότητα του χώρου που τους φιλοξένησε: « Άφησαν τα σκουπίδια τους για να μας πούνε… ευχαριστούμε πολύ πού μας αφήνετε να ερχόμαστε στο κιόσκι και καθόμαστε στο τραπέζι να κάνουμε πικ νικ. Σύμπτωση το μεσημέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο συζητήσαμε να κατασκευάσουμε κιόσκια και για τα άλλα δύο τραπέζια πού υπάρχουν στον χώρο. Μην τα πειράξει ο ήλιος τα … πουλάκια μου και δεν μπορούν να σκεφτούν ότι τα σκουπίδια κάνουν καλό στο Περιαστικό Δάσος της Πόλης μας. Δεν θα γίνουμε άνθρωποι!».

 


 

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου δεκάδες ή και εκατοντάδες Καβαλιώτες μπήκαν και περπάτησαν στο κεντρικό λιμάνι, «έκαναν» όλη τη διαδρομή παράλληλα με τον προσήνεμο μόλο. Φτάνοντας ως την άκρη του λιμενοβραχίονα. Δεν τους εμπόδισε κανείς, οι πόρτες ήταν για ώρες ανοιχτές.

 

Μια μέρα νωρίτερα για την ίδια περιοχή υπήρξε ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας με εντελώς αντίθετο περιεχόμενο. Για την απαγόρευση της εισόδου των πολιτών σε μέρος του λιμανιού που επίσημα ανακοίνωνε, επικαλούνταν θέματα ασφάλειας. Το κείμενο της ανακοίνωσης ήταν σίγουρα υπερβολικό (τελικά και άστοχο). Η ασφάλεια φυσικά και πρέπει να υπάρχει, σε συνδυασμό ωστόσο με πολλά ακόμη. Για την περιοχή βασικότερη των άλλων δραστηριοτήτων είναι η λεγόμενη «ατομική άθληση».

 

Επί της ουσίας η απόφαση και αυστηρή απαγόρευση της Πέμπτης ανακλήθηκε, χαλάρωσε, τροποποιήθηκε την Παρασκευή. Και όπως φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Εφόσον δεν θα υπάρχουν λόγοι εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στο κεντρικό λιμάνι. ‘Όταν δηλαδή αυτό θα είναι άδειο και δεν θα φιλοξενεί πλοία -οποιαδήποτε πλοία- τότε θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των πολιτών.

 

Αυτή η διαδικασία, αυτή η κατάσταση είναι σαφώς προτιμότερη της πλήρους και γενικής απαγόρευσης. Για να αλλάξουν τα δεδομένα της υπόθεσης μεσολάβησαν πολλά και διάφορα, που φέρονται να έγιναν στο παρασκήνιο. ‘Έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών που έφτασαν ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα, κι από εκεί φαίνεται να προωθήθηκαν στους αρμόδιους για το χώρο. Έτσι η αυστηρότητα τους πήγε περίπατο… Χωρίς να αλλάζουν όλα όσα προβλέπονται για την ασφάλεια σε περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

 

Πλέον η ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας της περασμένης Πέμπτης δεν έχει καμία απολύτως αξία αφού σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει. Δικαιωμένοι αισθάνονται οι πολίτες αφού η δυνατότητα τους να περπατούν δίπλα στη θάλασσα εξασφαλίζεται. Αυτό που φαίνεται να ισχύει από δω και πέρα φυσικά και είναι το σωστό, ευχόμαστε να μην αλλάξει ώστε πέραν όλων των άλλων λειτουργιών ενός λιμανιού -όπως το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας- να δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν σε χώρους του την καθημερινή τους βόλτα. Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι θαυμάσιος.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ιστοσελίδες και εφημερίδες των Αθηνών έδωσαν προβολή και δημοσιότητα στη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων των υποψήφιων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας. Οι εξετάσεις δόθηκαν στην Αθήνα ανά γκρουπ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. ‘Ολα τα δημοσιεύματα συμφωνούν ότι τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι να διοικήσουν τα νοσοκομεία, ήταν πολύ δύσκολα. Γράφτηκε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν καλή επίδοση. Αυτό σημαίνει από τη μια ότι τα προβλεπόμενα από το νόμο εξελίσσονται (με καθυστέρηση ως συνήθως), από την άλλη ότι η κατάσταση περιπλέκεται μιας και στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα συνεχίσουν μόνο όσοι έγραψαν καλά στις γραπτές εξετάσεις.

 

Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με την έντονη φημολογία που συνεχίζεται καθημερινά για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας, θα καταλάβουμε ότι πολλά αρχικά σχέδια πιθανόν και να ανατράπηκαν. Αυτό που όλοι τώρα περιμένουν είναι να υπάρξουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στη συνέχεια οι καλύτεροι από πλευράς βαθμολογίας υποψήφιοι για κάθε Νοσοκομείο θα συμμετάσχουν στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

 

Για το ελληνικό κράτος αλλά και για την αυτοδιοίκηση, ας είναι καλά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. ‘Ολο και περισσότερες δαπάνες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιδιώκεται να καλυφθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το οποίο τελικά λύνει πάρα πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο τα έργα, είναι και πολλά άλλα.

 

Χρησιμοποιούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα πολυεργαλείο για τη λειτουργία και της αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προκειμένου να μισθώσει μηχανήματα και να τα έχει στη διάθεση της σε περίπτωση κακοκαιρίας, ακολουθεί διαδικασία (απευθυνόμενη στους ιδιώτες) μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ! Τελικά όλα γίνονται μέσω του ΕΣΠΑ, σε σημείο που κάποιος απορεί για το πώς θα λειτουργούσε το κράτος και η αυτοδιοίκηση αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Θα συμφωνήσουμε ότι το περιστατικό στην αγορά του Αγίου Νικολάου το απόγευμα της Πέμπτης, η έκρηξη σε υπόγειο καλώδιο ρεύματος, δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό. Ευτυχώς. Ο κόσμος ωστόσο τρόμαξε, πάρα πολλοί που βρίσκονταν τυχαία στο σημείο φοβήθηκαν. Ο ΔΕΔΔΗΕ όφειλε να εξηγήσει αμέσως τι ακριβώς συνέβη. Έπρεπε αυτό να το κάνει με ανακοίνωσή του, απευθυνόμενος στους πολίτες της Καβάλας.

 

Δυστυχώς και με απόφαση -παγιωμένη στάση- της κεντρικής του διοίκησης δεν υπάρχει επικοινωνία με το κοινωνικό σύνολο. Συμβαίνουν πολλά και διάφορα αλλά σπανίως ο ΔΕΔΔΗΕ εκδίδει δελτία τύπου και ανακοινώσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για «δύσκολα» ζητήματα στην επαρχία. Ακριβώς τι έγινε το πληροφορηθήκαμε τελικά,  με ανεπίσημο τρόπο. Χάρη σε όσα ειπώθηκαν προφορικά και όχι σαν επίσημη ανακοίνωση από εργαζόμενους και τοπικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.  Οι πληροφορίες που δόθηκαν είναι έγκυρες, η διαδικασία όμως που ακολουθήθηκε δεν είναι καθόλου σωστή.

 

Η εταιρεία που κατασκευάζει στην Καβάλα το δίκτυο του φυσικού αερίου επανήλθε αποκαθιστώντας πλήρως την κυκλοφορία στην οδό Θεσσαλονίκης. Σε όλο το τμήμα της που τις προηγούμενες ημέρες έσκαψε για να εγκαταστήσει το καινούριο δίκτυο. Υπήρχε μια μικρή εκκρεμότητα (Θεσσαλονίκης και Σηλυβρίας ) την οποία αντιμετώπισε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η διαδικασία αποκατάστασης του οδοστρώματος σε τμήμα της οδού Κομνηνών. Έγινε στις 9 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής! Η ώρα ήταν φυσικά ασυνήθιστη. Η εργασία συμπληρώθηκε από προσωρινά μέτρα εκτροπής της κυκλοφορίας από την οδό Κομνηνών στην οδό Βελισσαρίου. Ναι μεν ο στόχος επετεύχθη αλλά δεν είναι καθόλου συνηθισμένο η αποκατάσταση (ασφαλτόστρωση) να γίνεται τόσο αργά το βράδυ. Πάντως το πρόβλημα που λύθηκε ήταν σοβαρό, επρόκειτο για ένα μεγάλο χαντάκι κάθετα στην οδό Κομνηνών που έπρεπε να κλείσει αρκετές μέρες νωρίτερα.

 

Τρεις εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας ήταν την Παρασκευή στην Αθήνα, στην έναρξη του επετειακού συνεδρίου του κόμματος. Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, συνάντησαν για λίγο κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Το ίδιο απόγευμα στην Αθήνα ήταν και ο Χάρης Σεϊτανίδης, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας στο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ο Χάρης Σεϊτανίδης συνάντησε στο συνέδριο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης