• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι μια καλή αφορμή να δημοσιεύσουμε την πρόσφατη φωτογραφία, στην οποία εμφανίζονται τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας. Μπροστά από το Δημαρχείο. Τα θέματα της συνεδρίασης τους είναι αρκετά των επόμενων εκδηλώσεων. Κυρίως αυτών. Το συμβούλιο θέλει να συμμετάσχει τόσο στις εκδηλώσεις «Άδοντες και Ψάλλοντες» όσο και στο Cosmopolis. Αυτή, των εκδηλώσεων, είναι η άλλη και ευχάριστη πλευρά της αυτοδιοίκησης. Καλή τους επιτυχία.

 


 

Στο δρόμο για τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν το Καλοκαίρι στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Φλόγα περιοδεύει μία ακόμη φορά σε όλη την Ελλάδα. Πρωτοβουλία και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ήδη ανακοινώθηκε ότι αυτό το ταξίδι περιλαμβάνει τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Οι οποίοι από καιρό προετοιμάζονται.

 

Η προετοιμασία δεν είναι απλή υπόθεση. Η υποδοχή, η διαδρομή κτλ υπάγονται σε αυστηρούς κανόνες που κάθε Δήμος πρέπει να τηρήσει. Ποιος όμως πληρώνει τα έξοδα όλων αυτών των γεγονότων; Το κράτος; Η Ολυμπιακή Επιτροπή; Οι διοργανωτές των αγώνων; Μήπως κι αυτή τη φορά τα έξοδα είναι των Δήμων; Φυσικά κι ισχύει το τελευταίο. Όλα τα πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Οι Δήμοι. Κι όπως ακούμε τα ποσά δεν είναι και τόσο μικρά. Εμπλέκονται άλλωστε ένα σωρό άνθρωποι.

 

Σωστό θα ήταν τη δαπάνη για τη περιοδεία συνολικά να την αναλάβει κάποιος άλλος, κάποιος πέρα και πάνω από τους Δήμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οφείλεται και στην πρόθυμη στάση αρκετών Δήμων που για να έχουν τη φλόγα στα μέρη τους, πληρώνουν όσο όσο. Εμμέσως βέβαια.

 

Οριστικά και επίσημα 3 άτομα προσωπικό διαθέτει η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του κ. Τοψίδη, την οποία υπέγραψε χθες. Για την ΠΕ Καβάλας τα τρία άτομα είναι ευχάριστο γεγονός αφού ως πρόσφατα το τμήμα λειτουργούσε μόνο με το Σταύρο Κιβράκη. Εν τω μεταξύ προστέθηκαν και τον συνδράμουν πρώην υπάλληλος του Δήμου Καβάλας (μετάταξη) και εργαζόμενος από άλλη υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας. Από την ίδια απόφαση του Περιφερειάρχη διαπιστώνουμε ότι η κεντρική υπηρεσία διαθέτει έναν μόνο υπάλληλο! Τρεις η Πολιτική Προστασία Ροδόπης, έναν της Δράμας, έναν της Ξάνθης, δύο του Έβρου.

 

Αποσκευές για να ταξιδέψει στην Αμερική ετοιμάζει ο Γιώργος Καλαντζής. Αναχωρεί αύριο ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1821. Μία ακόμη φορά ο κ. Καλαντζής θα παραβρεθεί στην παρέλαση των Ελλήνων της Αμερικής σε κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης.

 

Προεκλογική δραστηριότητα όπως πάντα για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Εκπρόσωποι του (Λ. Παππάς, Ε. Χριστοδούλου, Κ.Παπαδόπουλος) περιόδευσαν το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά. Μοίρασαν έντυπα για την πρόταση του κόμματος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα πήγαν καλά. Ο κόσμος περιγράφεται φιλικός και πρόθυμος να ακούσει. Αλλά κακά τα ψέματα, αυτό που περιμένει το ΠΑΣΟΚ Καβάλας είναι τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Η υποδοχή θα είναι η κατάλληλη και πανηγυρική, θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία. Που δεν αργεί.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα για τη διαδικασία επιλογής και εκλογής από το Δημοτικό Συμβούλιο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι υποψήφιοι παραμένουν ίδιοι, αν και όλοι φέρονται να το ξανασκέπτονται. Ζυμώσεις και συζητήσεις δεν προκύπτουν. Ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει. Δεύτερη και τελευταία προσπάθεια εκλογής, πριν το Πάσχα. Σε συνεδρίαση ίσως τη Μ. Τρίτη. Ως το τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ίσως και δύο φορές. Εκ των οποίων η μία συνεδρίαση θα είναι λογοδοσίας.

 

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 8 Απριλίου στο Τριμελές η δίκη των απολυμένων των Πετρελαίων. Απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Επανάληψη της δίκης σε μια εβδομάδα. Πολλοί λένε ότι εκείνη την ημέρα (17/4) ίσως υπάρξει και απόφαση. Άλλοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν κι άλλες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

 

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας δεν αντιδρά στα αρκετά καινούργια δημοσιεύματα για πιθανή συνέχιση των εργασιών της ΔΕΥΑΚ στην Ομόνοια. Περιμέναμε το αντίθετο. Η στάση του πάντα μαχητικού συλλόγου ενισχύει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες (και για το συγκεκριμένο θέμα) έχει πλήρη ενημέρωση και απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Στο κάτω κάτω το αποτέλεσμα μετράει κι όχι οι συνεντεύξεις.

 

Για την Κυριακή το πρωί προετοιμάζεται ένας πρώτος εθελοντικός καθαρισμός ακτής στην Καβάλα. Στο πλαίσιο της εξόρμησης «Let’s Do It Grecce». Προσωπικό και μαθητές της σχολής πιλότων «Egnatia Aviation» ετοιμάζονται να καθαρίσουν από τα σκουπίδια τμήμα της παραλίας της Καλαμίτσας. Όσοι άλλοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν, φυσικά και είναι ευπρόσδεκτοί.

 

Την περασμένη Κυριακή στο δημαρχείο των Κρηνίδων οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων της Δ.Ε. Φιλίππων συνάντησαν τη νέα διοίκηση του συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας. Συμφωνήθηκε μεταξύ τους συνεργασία ώστε να ασκηθεί κοινή πίεση στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση. Συχνά τα αιτήματα και τα προβλήματα είναι ίδια. Κοινά. Ένα από τα πρώτα η βελτίωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αγροτικοί δρόμοι.

 

Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα αντιδρούν στη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως αυτή άρχισε και συνεχίζεται στα Δημοτικά Σχολεία. Τα ίδια και στην Καβάλα. Αποφάσεις θυμωμένες, διαμαρτυρίες μαζί με καταγγελίες. Αυτά στα λόγια. Όπως προκύπτει και είναι κοινά αποδεκτό, αυτή η αξιολόγηση γίνεται κανονικά. Σε όλα σχεδόν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας του Νομού. Στην παρούσα φάση και σε κάθε ευκαιρία δεν αποδεικνύεται μόνο το ότι είμαστε του… καναπέ. Ταυτόχρονα είμαστε «… μόνο λόγια». Συνήθως μεγάλα λόγια.

 

Μέσα ενημέρωσης της Αλεξανδρούπολης ανέφεραν χθες πιθανή επίσκεψη στον Έβρο του Πρωθυπουργού. Πριν το Πάσχα Για να εγκαινιάσει –συμπλήρωναν- τη λειτουργία του πλωτού LNG. Η είδηση αύξησε το ενδιαφέρον και στην Καβάλα. Μήπως με την ευκαιρία, επισκεφθεί και το Νομό μας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, το πρόγραμμα σίγουρα θα έχει και επισκέψεις αρχηγών κομμάτων. Κι όχι μόνο υποψήφιων Ευρωβουλευτών.

 

Με την υποστήριξη και της Περιφέρειας ΑΜΘ γίνεται στο Φανάρι της Κομοτηνής μια εκδήλωση που έπρεπε να γίνει στο Ν. Καβάλας. Δυστυχώς κάποιοι ή μας πρόλαβαν, ή δεν μας υπολόγισαν σωστά: «Ανακαλύψτε το Βόρειο Αιγαίο στην Πρώτη Πλωτή Έκθεση Σκαφών στη Βόρεια Ελλάδα. 12 – 14 Aπριλίου, 2024 – Φανάρι, Θράκη, Ελλάδα. Σας προσκαλούμε ολόψυχα στην πρώτη πλωτή έκθεση σκαφών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο θαλάσσιος τουρισμός και ο πολιτισμός συγκλίνουν για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024 στο γραφικό Φανάρι της Θράκης, η εκδήλωση υπόσχεται μια εξαιρετική συγχώνευση θαλάσσιου τουρισμού και πολιτιστικής εξερεύνησης, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη εμπειρία. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους ενθουσιώδεις, χωρίς να απαιτείται κόστος συμμετοχής».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης