• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υφίσταται από το απόγευμα προχθές (16/4) η νέα πιάτσα Ταξί στο κεντρικό λιμάνι. Τη χρησιμοποιούν ήδη τα αυτοκίνητα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αυτό που αποφασίστηκε, υλοποιήθηκε αμέσως. Γεγονός καθόλου συνηθισμένο για την εποχή που διανύουμε.

 


 

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Θέλουμε δε θέλουμε. Αρμόδιος για όλα τα θέματα του λιμανιού ήταν και παραμένει ο Οργανισμός Λιμένα. Ο γνωστός μας ΟΛΚ. Πρόκειται για τον leader, τον βασικό παίκτη σε μια μεγάλη και προνομιακή περιοχή της πόλης. Οι άλλοι εμπλεκόμενοι, έπονται. Ο ΟΛΚ αποφασίζει. Αυτός ρυθμίζει. Πάντα με τον ίδιο στόχο. Την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αύξηση των εσόδων του.

 

Προχθές το απόγευμα οι θαμώνες του χώρου εστίασης στο κεντρικό λιμάνι (αίθουσα επιβατών) αποχώρησαν άρον άρον προκειμένου να αποφύγουν την κλήση. Το Λιμεναρχείο Καβάλας άρχισε να γράφει όσους ήταν παρκαρισμένοι μπροστά από το κτίριο. Υπερβολές. Θίγουν και τον επαγγελματία και τον ΟΛΚ. Από τη λειτουργία του καταστήματος και των άλλων καταστημάτων εντός του κτιρίου, ο ΟΛΚ έχει σημαντικά έσοδα. Όταν όμως διώχνεις τους πελάτες των πελατών σου, πώς οι τελευταίοι να πληρώσουν τέλος του μήνα το όχι και μικρό μίσθωμα τους;

 

Ο ΟΛΚ οφείλει να ορίσει συγκεκριμένους κανόνες στα θέματα κυκλοφορίας και στάθμευσης όλων των οχημάτων. Προσέχοντας και τις μισθώσεις του. Διαγραμμίσεις, πινακίδες και πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Κι αμέσως μετά να γνωστοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση. Η κατάσταση τύπου «πάμε κι όπου βγει» ίσως να ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. Πλέον δεν αρκεί.

 

Πρόσφατα ο ΟΛΚ απέκτησε μία ακόμη μίσθωση, σε ένα νέο χώρο στάθμευσης. Των «βαρέων οχημάτων». Το πάρκινγκ είναι καθημερινά άδειο. Οι νταλίκες που βρίσκονται στο λιμάνι για το Τελωνείο, αρνούνται να σταθμεύσουν εκεί που πρέπει. Προτιμούν το δωρεάν, το κοντινό στην είσοδο του Τελωνείου. Αυτό το λάθος πήγε να διορθωθεί. Κι ενώ έγιναν ένα σωρό δύσκολα, «κολλάμε» στα εύκολα.

 

Τι κάνει επί του θέματος ο ΟΛΚ; Προς το παρόν λίγα πράγματα. Κακώς. Πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση σοβαρά για να δρομολογήσει τα νέα δεδομένα στην περιοχή πέριξ του κτιρίου του Τελωνείου. Κάθε αντίθετο, η παθητική του στάση εδώ και καιρό, θίγει την αξιοπιστία του. Αύριο μεθαύριο θα μειώσει και τα έσοδα του.

 

Διατηρεί την αναρχία και την όχληση γενικά από τα μεγάλα οχήματα. Εφόσον το Τελωνείο δεν μεταφέρεται στο νέο λιμάνι, τουλάχιστον ας λειτουργήσει με κανόνες. Αυτούς όφειλε να ορίσει ο ΟΛΚ. Για να τους εφαρμόσει το Λιμεναρχείο. Προς το παρόν δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα- ήθη και … έθιμα- αυτό μπορεί και να μην γίνει ποτέ. Μία ακόμη φορά να αποδειχθεί ότι είμαστε μόνο λόγια!

 

Απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Πάντα οι μεγάλες δημοτικές ομάδες (οι άνετες πλειοψηφίες) έχουν τα δικά τους. Εσωτερικά προβλήματα. Τον «κανόνα» τον είχαμε ξεχάσει μιας και επί 4 χρόνια υπήρχε η γνωστή ιδιαιτερότητα. Ο Δήμαρχος ήταν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Κι όταν αυτό άλλαξε, μοιραία έφερε μαζί του και τα άλλα.

 

Δεν πιστεύουμε ότι όλα γίνονται για την κατανομή των υδρονομέων. Μάλλον έχει «βάθος» η υπόθεση. Προγραμματίζεται μια νέα προσπάθεια για εξηγήσεις και συνεννοήσεις ώστε αν είναι παρεξήγηση, να λυθεί. Θα γίνει από εβδομάδα, με την επιστροφή του κ. Μουριάδη από την Αθήνα. Μέχρι τότε πιθανότερη είναι η διακοπή «εχθροπραξιών».

 

Δέκα σύλλογοι όλου του Νομού συμπράττουν την Κυριακή σε κοινή εκδήλωση για τον Θρακικό Ελληνισμό. Οι δέκα σύλλογοι συμφώνησαν να υπάρχει ένας μόνο ομιλητής. Ο βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Τέτοια μεγάλη αποδοχή σε βουλευτή, δεν τη συναντάς συχνά. Η ομιλία του κ. Πασχαλίδη το πρωί της Κυριακής θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Κρηνίδων.

 

Το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» επιλέγουν οι διοργανωτές Καλοκαιρινών συναυλιών για τα γεγονότα τους. Μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν οι συναυλίες του Αντώνη Ρέμου, της Νατάσας Θεοδωρίδου και της Άννας Βίσση. Όλοι αυτοί επέλεξαν το «Ανθή Καραγιάννη» γιατί έχει μεγάλη χωρητικότητα και εύκολη πρόσβαση για τον εξοπλισμό κάθε συναυλίας. Λέγεται ότι το γήπεδο το προσεχές Καλοκαίρι θα φιλοξενήσει κι άλλους γνωστούς τραγουδιστές.

 

Τα συγκεκριμένα νέα είναι καλά και για το ταμείο του Δήμου Καβάλας. Για κάθε μια συναυλία πρόκειται να εισπράξει ποσό κοντά στις 8.000 ευρώ. Συναυλίες αρκετές και φέτος το Καλοκαίρι θα γίνουν στο θέατρο του Ακοντίσματος στη Νέα Καρβάλη. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

 

Στο μεταξύ «έρχονται» κι άλλες εκδηλώσεις. Των αγροτικών προϊόντων, φρούτων κτλ. Σύλλογοι από τις Ελευθερές ετοιμάζουν την πρώτη. Τη γιορτή του αμπελόφυλλου. Θα γίνει στο γήπεδο των Ελευθερών την Κυριακή 19 Μάη. Συνδιοργανώνουν ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με τον πολιτιστικό των Ελευθερών.

 

Περίεργα πράγματα. Για να παρακολουθήσει κάποιος την εκδήλωση- βιβλιοπαρουσίαση του Σαββάτου, πρέπει νωρίτερα να στείλει e mail. Προσερχόμενος να δείξει την ταυτότητα του! Γιατί; Κανείς δεν το ξέρει. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσέλευση φυσικά και θα επηρεαστεί. Θα είναι μικρή. Εκτός αν αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι για τους τύπους, την ώρα της εκδήλωσης δεν εφαρμοστούν. Σημειώνουμε ότι στην ίδια εκδήλωση (Σάββατο απόγευμα στην Ελευθερούπολη) θα παραστεί και θα μιλήσει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης.

 

Στον Εισαγγελέα απευθύνθηκε ο Δήμος Δοξάτου για να λάβει χρήσιμα για αυτόν έγγραφα περί της συμφωνίας του Δήμου Καβάλας να υδρεύεται από τις πηγές Βοϊράνης. Μια αλληλογραφία, μια συμφωνία που έγινε τη δεκαετία του ’60. Αφού ο Δήμος Δοξάτου δεν κατάφερε να σταματήσει το γνωστό έργο ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων, προσπαθεί τώρα να αναπροσαρμόσει τα σχέδια και τους στόχους του. Να ζητήσει και να πάρει χρήματα. Ξεχνώντας φυσικά ότι το νερό δεν ανήκει σε κανέναν. Όλα δείχνουν ότι κι αυτή του η προσπάθεια θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη. Δηλαδή καμία.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας συνήθως ενισχύει οικονομικά άλλους. Αραιά και που ενισχύεται. Με ποσό 5.000 ευρώ ενισχύει το Επιμελητήριο Καβάλας η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένο λόγο, την στήριξη της εκδήλωσης – προβολή τοπικών προϊόντων- στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

 

Ξαναρχίζουν εντός των ημερών οι τεχνικές εργασίες στο μεγάλο ακίνητο Ομονοίας και Ι. Δραγούμη (πρώην κλινική Μητέρα). Είχαν σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό. Όπως είναι γνωστό υπάρχει νέα συμφωνία για τη λειτουργία καταστήματος πώλησης αθλητικών ειδών. Θα επιδιωχθεί από εδώ και πέρα όλα να γίνουν γρήγορα προκειμένου το μεγάλο κατάστημα να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει αρκετά πριν το τέλος του έτους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης