μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το απόγευμα της Τρίτης ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οργανώθηκε από το σωματείο των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Καβάλας. Την παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Στο τέλος άπαντες φωτογραφήθηκαν μαζί. Διοργανωτές, ομιλητές και κάποιοι από τους πολίτες που ήταν στο ακροατήριο. Η φωτογραφία είναι του Νίκου Βασιλειάδη.

 


 

Υπάρχουν δίκαιες επιφυλάξεις (ακόμη και αντιρρήσεις), σχετικά με τμήμα της χάραξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Για τη σύνδεση του υφιστάμενου δικτύου με το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Αρχικά και βασικά είναι το θέμα ασφάλειας που προκύπτει αφού το τρένο θα περνά πολύ κοντά από τις μονάδες του εργοστασίου. Αμέσως μετά οι ενστάσεις που διατυπώνει με έγγραφο του το τοπικό συμβούλιο της Νέας Καρβάλης. Το Υπουργείο οφείλει να ασχοληθεί, να εξετάσει. Κι αν μπορεί, να ικανοποιήσει. Χρόνος υπάρχει. Είμαστε στην αρχή, ότι είναι να διορθωθεί πρέπει να διορθωθεί τώρα.

 

Ειδικά όταν ανακύπτει το ζήτημα της ασφάλειας. Μπροστά σε αυτό δεν πρέπει να υπάρξουν «εκπτώσεις» και τσιγγουνιές. Δεν είμαστε σε κατάσταση για να αναλαμβάνουμε τόσο μεγάλα ρίσκα. Κι επειδή η απόφαση μάλλον θα είναι και των υπηρεσιακών παραγόντων (και τεχνοκρατών), καλό είναι να δουν το ζήτημα σα να ζουν εδώ. Στην Καβάλα και τη Νέα Καρβάλη. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα.

 

Προοδεύει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Νέστου. Εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Νέστου. Βοηθά την πολεοδομία του Δήμου Θάσου. Τώρα συνάπτει σύμβαση συνεργασίας με ερευνητικό κέντρο του Υπουργείου Ανάπτυξης! Μέσω της οποίας θα εκτελέσει έργο συντήρησης διατηρητέου στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Μήπως τελικά τέτοιους οργανισμούς πρέπει να κάνουν κι οι άλλοι Δήμοι του Νομού μας;

 

Καλό είναι οι Δήμαρχοι να το σκεφθούν. Από την άλλη πλευρά διαμαρτύρονται οι μόνιμοι εργαζόμενοι των Δήμων μιας και αρμοδιότητες μεταφέρονται συνεχώς στους Οργανισμούς. Έχουν κι οι εργαζόμενοι τα δίκια τους. Δεν μπορεί, κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά θα υπάρχει η χρυσή τομή. Και πρέπει να βρεθεί.

 

Διαβάζοντας τις δαπάνες του Δήμου για εκδήλωση συλλόγων, μαθαίνουμε ότι θα αγοραστούν και τα στεφάνια που οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα καταθέσουν (στη διάρκεια της εκδήλωσης). Κι απορούμε… Μα καλά, οι σύλλογοι ακόμη και για τα στεφάνια χρειάζονται τη συνδρομή του Δήμου; Εντάξει, να καλυφθούν έξοδα κι αυτής κι άλλων εκδηλώσεων. Αλλά να διατεθούν χρήματα του Δήμου για στεφάνια, πάει πολύ. Το κάθε στεφάνι κοστίζει 20 ευρώ. Ούτε αυτό το ποσό δεν μπορεί να βρει ένας σύλλογος;

 

Μια και αναφερόμαστε σε επόμενες εκδηλώσεις. Διαφημίζεται φεστιβάλ φαγητού που θα γίνει σε δύο περιπτώσεις. Εντός του Νομού Καβάλας. Μάλλον πρόκειται για τη διοργάνωση με το φαγητό από τις καντίνες. Μια παρατήρηση. Το προσφερόμενο γεύμα, απέδειξαν προηγούμενες ίδιες εκδηλώσεις, προσφέρεται σε ακριβές τιμές. Αν και πρόκειται για σάντουιτς, το πληρώνεις λες και είσαι σε ταβέρνα. Ας υπάρξει μια σχετική προτροπή, αυτό που θα πουληθεί στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις να έχει μια λογική και προσιτή τιμή. Όπως ταιριάζει σε αυτό που θα φάμε. Αλλιώς θα πρόκειται για φεστιβάλ- προβολή της… ακρίβειας!

 

Μειώνονται συνεχώς στην Καβάλα και σε όλη την Ελλάδα, τα δωρεάν rapid test των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Κι όσα γίνονται συνήθως είναι αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα που θα σταματήσουν να γίνονται σε καθημερινή και οργανωμένη βάση. Το προσωπικό φυσικά και δεν πρέπει να απολυθεί. Το Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζει να έχει ανάγκες κι οι νοσηλευτές- νοσηλεύτριες των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ πρέπει και να μονιμοποιηθούν και να μετακινηθούν εκεί που χρειάζονται. Θα γίνει; Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Το σωστό πάντως είναι να γίνει. Ακόμη και σήμερα.

 

Η ανάρτηση του συμπολίτη δικηγόρου Μάρκου Ζήσου πρέπει να προβληθεί: «Πρωί Πέμπτης (χθες) και στα φανάρια της Ερυθρού, στο ύψος του ΙΚΑ , είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει κάποιος την εικόνα της κυρίας από τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Κυριολεκτικά να παλεύει να αφαιρέσει τα δεμένα στα κάγκελα του ΙΚΑ, πανό διαμαρτυρίας από τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Πανό διαμαρτυρίας που τοποθετήθηκαν από τους απεργούς ,και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, αφέθηκαν έπειτα στην τύχη τους. Με την βεβαιότητα οτι θα φροντίσει για την απομάκρυνση τους κάποιος συμβασιούχος του Δήμου Καβάλας. Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, παρέχει στους υπερασπιστές μια παράξενη υπερδύναμη. Ένα είδος αμνηστίας στην καταστρατήγηση των κανόνων πολιτισμού και ευγένειας θεωρώντας (εκτός των άλλων) ως συνδικαλιστικό κεκτημένο και το δικαίωμα της κατάλυσης των κοινωνικών μας υποχρεώσεων ακόμα και αν αυτό -εντελώς αντιφατικά- σημαίνει οτι τα εγκαταλελειμμένα σημάδια της διαμαρτυρίας θα τα φορτώσουμε να τα μαζέψει κάποιος άλλος εργαζόμενος προκειμένου να μην καταντήσουν σκουπίδια της καθημερινότητας όλων μας».

 

Φανταζόμαστε ότι ακριβώς το ίδιο έγινε με το απεργιακό πανό στο Φάληρο ή στο Περιστέρι. Κι αυτά κάποιος άλλος δημοτικός υπάλληλος θα προσπάθησε να απομακρύνει. Εκτός αν τα άφησαν για να τα βγάλουν αργότερα… Αρκεί να μην τα ξεχάσουν και μείνουν εκεί ως την επόμενη απεργία…

 

Σχολιάζει θετικά το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωστής Σιμιτσής: «Ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Με προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της κοινωνικής δράσης και της προσφοράς. Αυτούς που μπορούν να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρωβουλή και στα ευρωπαϊκά όργανα. Όταν φτάσω στην κάλπη είναι σίγουρο πως δεν μου φτάνουν οι τέσσερις σταυροί!».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης