• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από αίτημα του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου, εγκρίθηκε προ λίγων ημερών από την Πολεοδομία η επέμβαση σε δύο από τα κτίρια πλησίον της εκκλησίας. Και τα δύο είναι επικίνδυνα. Στο ένα μάλιστα έπεσε προ μηνών η στέγη (φωτογραφία). Με την άδεια που εκδόθηκε θα γίνουν απαραίτητες εργασίες άρσης της επικινδυνότητας. Η άδεια αναφέρει ότι αυτό θα γίνει στο κτίριο νούμερο 5 και νούμερο 7.

 


 

Ο Δήμαρχος της Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης γνωρίζει το θέμα πάρα πολύ καλά. Ισχυρίζεται -μετά μεγάλης βεβαιότητας- ότι: 1) Το αρχαίο θέατρο Θάσου είναι κλειστό από το 2011 και 2) Τώρα που θα ανοίξει πάλι για το κοινό, το έργο θα συνεχίζεται. Μιας και δεν ολοκληρώθηκε 100%. Με μεγάλη διακριτικότητα και προσοχή, ασκεί κριτική αορίστως αφού τα πράγματα δεν έπρεπε να έχουν εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή το έργο στο αρχαίο θέατρο έπρεπε να έχει τελειώσει πολύ πιο νωρίς.

 

Έχει δίκιο. Και λίγα λέει! Η προσεκτική του προσέγγιση στο θέμα οφείλεται στην εμπειρία του. Όπως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» έτσι και «εχθρός του κακού είναι το χειρότερο». Ζει στην Ελλάδα, ξέρει να πλησιάζει την αλήθεια αρκετά. Να λαμβάνει τα μέτρα του για όσα έπονται. «Διπλωματία» στο φουλ αλλά όταν είσαι στα κοινά πρέπει (μεταξύ πολλών άλλων) να είσαι και ευέλικτος….

 

Και αυτό το σημαντικό έργο άργησε. Λόγω γραφειοκρατίας; Λόγω ιδιαίτερα αργού ρυθμού εκτέλεσης; Μπορεί και για τους δύο λόγους. Όταν λοιπόν η συντήρηση ενός αρχαιολογικού χώρου διαρκεί περίπου 12 χρόνια, τότε πως όλα τα άλλα να μην χρειάζονται 4 ή 5; Η βιασύνη και η ταχύτητα είναι πράγματα που πρέπει να ξεχάσουμε. Το συμπέρασμα αφορά τα έργα γενικώς. Όπου αρχίζουν ή εκτελούνται, ας τη ξεχάσουμε την περιοχή. Την πλατεία, το δρόμο, το πεζοδρόμιο. Ένας Θεός ξέρει πότε θα δοθούν πάλι σε χρήση.

 

Η τοπική Αρχαιολογική υπηρεσία τελειώνει, επιτέλους, το έργο στο οικόπεδο Κρέη. Κι αυτό το έργο τα ίδια. Πολυετής η παρέμβαση. Ξεχάσαμε πότε ξεκίνησε. Στο αρχείο της Πρωινής υπάρχουν φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών. Αν είναι σωστές οι ημερομηνίες, πρέπει να ήταν πριν το 2016!

 

Διακριτική αλλά και σαφή ταυτόχρονα, κριτική στην Κυβέρνηση ασκεί και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Εδώ και μέρες και κάθε φορά που ασχολείται με την επικείμενη νέα αντιπυρική περίοδο. Αν και της ΝΔ, δεν αποφεύγει να περιγράφει τα πράγματα ως έχουν. Τις προάλλες ειρωνεύτηκε την ενίσχυση των Δασαρχείων Καβάλας και Θάσου αφού για απαραίτητους καθαρισμούς δασικών δρόμων κτλ θα λάβουν έκαστο το ποσό των 34.000 ευρώ.

 

Η κριτική του κ. Μαρκόπουλου συνεχίζεται. Αφορά την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη χρημάτων. Τις καινούργιες διαδικασίες συσκέψεων και συνεδριάσεων χωρίς να υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι προηγούμενες. Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις κρατικές υπηρεσίες στην αυτοδιοίκηση κτλ. Σε όλα έχει δίκιο. Να σκεφθεί κανείς ότι ακόμη και το καλό πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάθμευε πέρσι το Καλοκαίρι στο αεροδρόμιο, κι αυτό το άλλαξαν. Με ένα μικρότερο!

 

Η εορτή του Πάσχα είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο για τις εργασίες τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην αγορά του Αγίου Νικολάου θα τον πλησιάσουν τον στόχο που έθεσαν. Πολλά πράγματα θα έχουν (σχεδόν) τελειώσει. Όχι όλα. Φυσικά και θα υπάρξει συνέχεια και ολοκλήρωση μετά το Πάσχα. Εκεί ωστόσο – ας το πούμε έτσι- το πράγμα σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται.

 

Στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη μάλλον όχι. Ήρθε ή πλησίασε το Πάσχα και δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Ή μάλλον έγινε. Έκλεισαν κι άλλο το δρόμο… Εύκολο να καταστρέφεις. Δύσκολο να δημιουργείς, να κατασκευάζεις το καινούργιο. Θα είναι κάτι σαν θαύμα αν ως τη Μ. Πέμπτη ετοιμάσουν πλήρως τον πεζόδρομο της Κασσάνδρου και την άνοδο προς Ομόνοια, στην οδό Αβέρωφ. Σε γενικές γραμμές αυτό το έργο έχει μέλλον. Μπόλικο και άγνωστο!

 

Σε ιδιαίτερα ήρεμους τόνους η προεκλογική περίοδος των μηχανικών. Πανελλαδικά και τοπικά. Ο Σωτήρης Λαζαρίδης της παράταξης «ΟΡ.ΜΗ» που ρωτήθηκε, αμέσως απάντησε και επανέλαβε: « Αυτό που ενδιαφέρει όλες τις παρατάξεις είναι η συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές. Για αυτό προσπαθούμε».

 

Φαίνεται «κλειδωμένη» η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Μ. Τρίτης. Με ένα θέμα συζήτησης, την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Θα εκλέξουν; Συνεχίζει να μην είναι σίγουρο. Ένα σενάριο υποτίθεται πρόσφατο και έγκυρο, αναφέρει ότι τούτη την φορά οι υποψήφιοι για τη θέση θα είναι δύο. Ο ένας ο Θανάσης Αθανασίου. Ο άλλος, δεν ξέρουμε…

 

Δύο οι ειδήσεις από τη συνεδρίαση που έγινε προχθές Δευτέρα. Συνεδρίασαν χωρίς τον Δήμαρχο που ήταν στην Αθήνα. Για την απουσία αυτή δεν διαμαρτυρήθηκε η αντιπολίτευση. Ίσως γιατί συνεδριάζουν πάλι σήμερα. Με παρόντα τούτη την φορά τον κ. Μουριάδη.

 

Κάποτε ο καθαρισμός της περιοχής του ανοιχτού κολυμβητηρίου θα ήταν αρκετός. Σήμερα όχι. Γιατί όσες φορές και να τον καθαρίσουν, πάντα θα έχει τα χάλια του. Ακόμη και καθαρό το ανοιχτό κολυμβητήριο «φωνάζει» ότι χρειάζεται αξιοποίηση. Επανάχρηση, ίσως ως χώρος εκδηλώσεων κτλ. Προ μηνών ήταν να γίνει μια συνεννόηση του Δήμου με τον ΟΛΚ. Μάλλον και δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία συνέχεια.

 

Η πολιτευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Ειρήνη Βρανά στηρίζει Μιχάλη Αγγελόπουλο. Φωτογραφήθηκε μαζί με τον πρώην Περιφερειάρχη ΑΜΘ, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ σήμερα. Κι έγραψε- με ενθουσιασμό και ειλικρίνεια- και ότι «…. τον Μιχάλη Αγγελόπουλο η περιοχή μας τον γνώρισε ως Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην περίοδο της μη αιρετής περιφερειακής διοίκησης. Ανέπτυξε εξαιρετικές συνεργασίες με φορείς, θεσμούς και πολίτες της Περιφερειακής μας ενότητας! Στο γραφείο του είχαν την ευκαιρία να μαθητεύσουνε πολιτευόμενοι που σήμερα διαπρέπουν στην τοπική αυτοδιοίκηση! Στηρίζω τον Μιχάλη γιατί εκτός από συνάδελφος- νομικός , έχει άριστες σπουδές, πλούσιο βιογραφικό και η αναμφισβήτητα πετυχημένη ενασχόληση του με τα κοινά και η πλούσια πολιτική του εμπειρία αποτελούν εγγύηση για μία άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα συνδυασμό υποψηφίων που να αποτελεί μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική άποψη. Καλή επιτυχία από καρδιάς κ.Αγγελόπουλε στον προεκλογικό σας αγώνα! Αξίζετε μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και είμαι σίγουρη ότι θα την έχετε».

 

 

 

Διαβάστε επίσης