μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν συμπαθούν καθόλου τον τουρισμό και τους τουρίστες. Ευτυχώς είναι λίγοι. Κάποιοι άλλοι κατηγοριοποιούν τους επισκέπτες. Χαρακτηρίζουν αρνητικά τους περισσότερους επειδή τάχα δεν ξοδεύουν. Όλοι αυτής της κατηγορίας οι συμπολίτες είτε δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό, είτε δεν έχουν ανάγκη. Έλυσαν το οικονομικό τους πρόβλημα. Ας κάνουν ωστόσο έναν κόπο. Κι ας ρωτήσουν τους πολλούς που επωφελούνται. Απ΄όλους τους τουρίστες. Από αυτόν τον επιπλέον κόσμο που πέρασε το Πάσχα στην Καβάλα.

 


 

Απαραίτητος και επιβεβλημένος ο Πασχαλινός απολογισμός αλλά ας περιμένει λίγο. Προηγούνται άλλα. Πρώτα πρώτα το «αύριο». Το μετά το Πάσχα. Περιλαμβάνει την τοπική εκδήλωση της Λευκής Νύχτας (24/5). Αμέσως μετά το Καλοκαίρι με την αυξημένη, την καθημερινή τουριστική κίνηση. Άπαντες σε αυτά έχουν το μυαλό τους. Ειδικά οι ανικανοποίητοι. Ελπίζουν ότι στο άμεσο μέλλον θα συμβούν όλα όσα δεν έγιναν προ και στη διάρκεια του Πάσχα.

 

Ο απολογισμός που έκαναν οι μικρομεσαίοι, απολογισμός για την κίνηση της Μ. Εβδομάδας, είναι «φτωχός». Πολύ «φτωχός». Πλέον όλες οι γιορτές αλλάζουν προς το χειρότερο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ξοδέψει αγοράζοντας τα κάποτε παραδοσιακά δώρα ή δικά του είδη. Τα λίγα που περισσεύουν έχουν δυστυχώς έναν άλλον προορισμό. Ξοδεύονται κάπου αλλού. Κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

 

Η εστίαση αντίθετα πανηγυρίζει κι ο τουρισμός το ίδιο. Αποδείχθηκε στην πράξη μία ακόμη φορά ότι αυτά μας έμειναν να χαιρόμαστε (βλέποντας τα γεμάτα). Εστίαση και τουρισμός. Με στενή μεταξύ τους σχέση. Όλα τα άλλα είναι θύματα μιας κατάστασης προβληματικής, την οποία η Κυβέρνηση περιγράφει –προεκλογικά- ως επιτυχία της! Μιλά για σταθερότητα αλλά σταθερότητα προς το χειρότερο!

 

Θετικός είναι ο απολογισμός ως προς τις ειδήσεις. Τόσες μέρες και τόσες αργίες κι όλα ήταν ήσυχα. Πολύ ήσυχα. Σε όλο το Νομό. Αυτή ναι, ήταν μια επιτυχία. Όλων μας. Οδηγήσαμε προσεκτικά. Βαδίσαμε προσεκτικά. Είμαστε προσεκτικοί στα βεγγαλικά (λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα), στη νυχτερινή μας έξοδο ή στην εκδρομή μας. Το αστυνομικό δελτίο «άδειο». Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ ελάχιστες κι η Πυροσβεστική έζησε τη δική της ευχάριστη Πασχαλινή γιορτή με ηρεμία.

 

Ήταν λοιπόν Πάσχα Ελληνικό, ήσυχο, οικογενειακό και εμπορικά λίγο. Πολύ λίγο. Τόσο λίγο που μπορεί και να μην ήταν Πάσχα. Αλλά μια συνηθισμένη περίοδος, χωρίς γιορτές. Χωρίς κίνηση και χωρίς ανθρώπους να μπαίνουν στα μαγαζιά για να ψωνίσουν. Αυτό ήταν το Πάσχα του 2024. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ήταν ακριβώς ίδιο σε όλη την Ελλάδα.

 

Ανάμεσα σε όσα έρχονται (κι έρχονται με φόρα) και οι Ευρωεκλογές. Η προεκλογική συζήτηση κτλ. Ο Γιώργος Καλαντζής που ήταν στην Καβάλα το προηγούμενο διάστημα, διατύπωσε και βάσει εμπειρίας τις ενδιαφέρουσες απόψεις του. Μιλώντας στην Πρωινή μεταξύ άλλων είπε: « Προβλέπω ότι η ΝΔ στις Ευρωεκλογές θα φθάσει σε ποσοστό άνω του 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθαρά δεύτερος». Ζήτησε να βάλουμε σταυρό προτίμησης στα κομματικά στελέχη, κυρίως σε αυτά. «Να μην επιλέξουμε όσους πουλάνε» σημείωσε για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Αναφέρθηκε τέλος στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες: « Ευτυχώς σώσαμε το έργο αφού αυτό της σιδηροδρομικής Εγνατίας φοβάμαι ότι δεν πήγε πίσω. Πήγε πολύ πίσω».

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε στο τέλος του Απρίλη η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Προσπαθεί να ενταχθεί στο γνωστό πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης» και να προσλάβει απαραίτητο εποχιακό προσωπικό. Η απόφαση της διοίκησης αναφέρεται σε αίτημα προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τρεις προσλήψεις. Θα κάνουν, διαβάζουμε, τη δουλειά του καταγραφέα.

 

Πινακίδα «Ενοικιάζεται» μπήκε στο κατάστημα της οδού Μητροπολίτη Προκόπιου, κοντά στο δημοτικό κήπο. Επί σειρά ετών φιλοξενούσε φίλους και οπαδούς του Σώρρα. Δεδομένου του νέου χώρου στην αρχή της Βενιζέλου, όλοι οι άλλοι φαίνεται εγκαταλείπονται. Κι έτσι προσφέρονται προς ενοικίαση.

 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε χθες η προβολή της εκδήλωσης της φετινής Λευκής Νύχτας. Την κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος. Σύντομα όχι μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος. Συμμετέχουν, συνδιοργανώνουν και βοηθούν οικονομικά οι συνήθειες ύποπτοι. Δηλαδή Περιφέρεια, Δήμος και Επιμελητήριο.

 

Το Ελληνικό κράτος έπαθε. Έπαθε πολλά από τις πυρκαγιές. Όχι μόνο το προηγούμενο Καλοκαίρι. Πολλά προηγούμενα. Πασχίζει λοιπόν να μας πείσει ότι το πάθημα του έγινε μάθημα. Λαμβάνει μέτρα, ετοιμάζεται, καλύπτει κενά. Διαθέτει χρήματα, καταρτίζει σχέδια κι έχει σε ετοιμότητα όχι μόνο το προσωπικό του αλλά και τους ιδιώτες. Πάσης φύσεως και κατηγορίας.

 

Πείθει; Φυσικά και όχι. Είναι τόσα πολλά τα λάθη και οι ανάγκες που όλα όσα από τώρα γίνονται δεν είναι δυνατόν να πείσουν. Δεν πείθουν με τίποτα. Μια μικρή βελτίωση και θετική αντίδραση θα υπάρξει. Που πάλι δεν θα επαρκεί. Για έναν από λόγο. Τα χρήματα που διαθέτει είναι ελάχιστα. Κι ενώ χρειάζονται κι άλλες πιστώσεις, αυτές δεν υπάρχουν! Όπου το Ελληνικό κράτος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αμέσως σπεύδει να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες. Γνωστά αστεία που δεν πιάνουν και δεν λειτουργούν.

 

Κάπως έτσι υποχρεώνει τους πολίτες σε έξοδα για το σπίτι, για την αυλή και το οικόπεδο τους. Ατομική ευθύνη. Βρήκαμε τώρα την άριστη δικαιολογία. Όπου το κράτος αδυνατεί, πετά το μπαλάκι στους άλλους. Εντέχνως βγάζει την ουρά του απέξω. Κι ενώ υπάρχει και ανακοινώνεται υπέρ πλεόνομασμα στα έσοδα, το κρατούν και δεν το ξοδεύουν. Ούτε στην πυρασφάλεια, ούτε στην υγεία. Το έχουν στο ταμείο αν και πολύ αμφιβάλλουμε. Μάλλον το ξοδεύουν αλλού. Εκεί που φυσικά δεν χρειάζεται.

 

Για την Ελλάδα και τη σημερινή της κατάσταση το υπέρ πλεόνασμα δεν είναι απλά ένα ακόμη αστείο. Είναι το μεγαλύτερο. Είναι ψευτοεπιχείρημα σύμφωνα με το οποίο όλα πηγαίνουν καλά, άσχετα αν στην πράξη και στην καθημερινότητα όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο….

 

Γιορτάζουν σήμερα τον προστάτη τους Άγιο Χριστόφορο οι επαγγελματίες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τοπικά γίνονται ως συνήθως στην ομώνυμη εκκλησία των Κρηνίδων. Οι ιδιοκτήτες των Ταξί δια του σωματείου τους «Η Πρόοδος» τελούν αρτοκλασία. Ώρα 8 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η διοίκηση του σωματείου προσκαλεί τα μέλη να παραστούν και να την παρακολουθήσουν.

 

 

Διαβάστε επίσης