• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μητροπολίτης Στέφανος βρέθηκε χθες το απόγευμα στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων όπου τέλεσε αγιασμό για την έναρξη των Φθινοπωρινών και Χειμερινών δραστηριοτήτων του συλλόγου. Εκεί ήταν πολλά παιδιά, οι γονείς τους, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, εκπαιδευτές και εκπρόσωποι φορέων. Οι σχέσεις του Λυκείου Ελληνίδων με τον Μητροπολίτη είναι άριστες κι οι δραστηριότητες του Λυκείου (άρχισαν την 1η Οκτώβρη) εξελίσσονται με μεγάλη επιτυχία.

Η σημαντική εκδήλωση του Λυκείου γίνεται στο κτίριο του σήμερα στις 8 το απόγευμα. Η γιατρός και σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κ.  Νατάσα Παζαίτη θα μιλήσει για τον καρκίνο του μαστού. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο, η αίθουσα αναμένεται να είναι κατάμεστη από κόσμο. Εξ αυτού του λόγου οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να βρίσκονται στο Λύκειο από νωρίς. Το Λύκειο των Ελληνίδων διαπιστώνει ενδιαφέρον πολιτών για το γεγονός και από όμορους νομούς!

Μετά την εκδήλωση θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν της ομιλήτριας. Ο χώρος του δείπνου κρατείται μυστικός. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση βοηθά το Λύκειο των Ελληνίδων η κ. Ντόρα Καλαντζή. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή έχει αναλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το δείπνο, αμέσως μετά την εκδήλωση. Η κ. Παζαίτη θα έρθει στην Καβάλα από την Αθήνα, το βράδυ θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη.

 

====================================================================

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών έχει παράπονα από τις τράπεζες. Απ’ όλες τις τράπεζες. Τις κατηγορεί και τις καταγγέλλει. Αν και τις επισκέπτεται συχνά, δεν τις συμπαθεί καθόλου. Δεν εννοούμε το προσωπικό, τους εργαζόμενους των καταστημάτων. Εννοούμε τις τράπεζες γενικώς.

 

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης και της γνωστής ελληνικής χρεοκοπίας το σύστημα αντέδρασε. Κινήθηκε καταλυτικά κι έτσι οι τράπεζες διασώθηκαν. Η προτεραιότητα και εντολή δόθηκε από τους δανειστές. Το σχέδιο υλοποιήθηκε άριστα. Τελικά τα χρήματα για την σωτηρία των τραπεζών ήταν και είναι χρήματα του ελληνικού λαού.

 

Αντί τούτο να εκτιμηθεί και να υπολογιστεί, οι τράπεζες συνεχίζουν μια ενοχλητική τακτική. Χρεώνουν, πιέζουν,  κερδοσκοπούν και υπερβάλλουν. Κι όταν εξυπηρετούν, το πράττουν για το ελάχιστο. Για το αυτονόητο. Τώρα τελευταία μειώνουν το προσωπικό τους. Οι ουρές είναι μεγάλες. Μπαίνεις στην τράπεζα το πρωί και βγαίνεις το μεσημέρι.

 

Είναι άλλο πράγμα η κριτική και η αντιπάθεια προς τις τράπεζες και όσους τις διοικούν, είναι άλλο πράγμα η επίθεση των κουκουλοφόρων τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ξεκάθαρο στόχο είχαν να κάψουν την Εθνική που βρίσκεται στην πλατεία!

 

Όπως σωστά σημείωσε τραπεζικός υπάλληλος, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο χθες το πρωί, πάλι τις συνέπειες της ενέργειας τους θα τις υποστούν οι πολίτες. Ο απλός κόσμος. Το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα δεν λειτούργησε χθες. Κι όσοι ντε και καλά ήθελαν να εξυπηρετηθούν, μάλλον ακόμη περιμένουν στη σειρά… Στο άλλο υποκατάστημα της Εθνικής στην πόλη μας.

 

Είναι βέβαιο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με τις τράπεζες. Κι είναι εξίσου βέβαιο ότι δεν πρέπει να τις κάψουμε. Δυστυχώς όσοι εξελέγησαν για να ρυθμίζουν αυτά τα πράγματα φροντίζουν (αποδεχόμενοι τη γνωστή και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία) για την προστασία τους. Τις διευκολύνουν ώστε τα δύσκολα που αφορούν τις τράπεζες και τους πολίτες, να γίνονται (για τους πολίτες) κάθε μέρα δυσκολότερα.

 

Αφού λοιπόν κι αυτή η αδικία συνεχίζεται, αφού συνεχίζεται κι επιδεινώνεται η ταλαιπωρία των ανθρώπων κάποιοι αγανακτούν. Φορούν τις κουκούλες. Πιάνουν τα σφυριά. Τις ρημάζουν. Τις κλείνουν έστω προσωρινά. Κακώς. Η αντίδραση των πολιτών πρέπει να είναι άλλη αν και ο στόχος δεν είναι διαφορετικός. Ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών στην Ελλάδα να γίνει πραγματικά ευνοϊκός για τα θύματα της κρίσης. Όπως ευνοϊκά αντιμετώπισαν τις τράπεζες – ως αρχικά θύματα της κρίσης- οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μαζί με την σημερινή.

 

Παρακολουθούμε τις συχνές ανακαινίσεις που κάνουν τα τραπεζικά καταστήματα της πόλης. Ποτέ μα ποτέ δεν εμπιστεύονται το τεχνικό δυναμικό της περιοχής. Ο μπογιατζής θα έρθει από την Αθήνα, ο ηλεκτρολόγος από την Θεσσαλονίκη κι ο απαραίτητος γερανός από την άλλη άκρη του κόσμου….

 

Αυτές λοιπόν οι τράπεζες, που σε λίγο θα εισπράττουν προμήθεια και μόνο που θα τις επισκέπτεσαι, δεν θα γίνουν ποτέ ότι έχουν κατά νου. Πάντα ο κόσμος θα μπαίνει και θα βγαίνει δυσαρεστημένος αφού θα αισθάνεται ότι τον εξυπηρετούν με τον γνωστό ιδιαίτερο τρόπο. Αδικώντας τον. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί δεν θα βρεθεί ποτέ κάποιος πολιτικός που θα προσεγγίσει το θέμα όχι από την πλευρά των τραπεζών αλλά από την πλευρά των πολιτών.

 

Είναι μια είδηση που «έρχεται» κι όπως αντιλαμβανόμαστε έρχεται με φόρα. Ίσως και προεκλογική. Το έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης τελειώνει. Το κτίριο δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί για εκδήλωση ακόμη και εντός του έτους. Οι εργασίες είναι κάτι περισσότερο από εντατικές. Ακόμη κι αν δεν τελειώσουν ως τις 18 Οκτώβρη, θα τελειώσουν σίγουρα αυτόν τον μήνα.

 

Το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε η γνωστή ανακοίνωση κατά της διοίκησης του Δήμου από τον Σύλλογο κατοίκων του Περιγιαλίου. Σύμφωνα με όσα είχαν προηγηθεί, ήταν αναμενόμενη. Δεν ήταν αναμενόμενο το τόσο «σκληρό» περιεχόμενο της. Εντύπωση προκάλεσε και το ότι η ανακοίνωση δεν απαντήθηκε από πλευράς του Δήμου Καβάλας. Η σιωπή του την Τετάρτη έμοιαζε να δικαιώνει το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κειμένου του συλλόγου.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φιλόσογλου είπε χθες ότι ο Δήμος Καβάλας θα απαντήσει στην ανακοίνωση. Ο κ. Φιλόσογλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι άλλο πράγμα ο σύλλογος του Περιγιαλίου κι άλλο πράγμα οι κάτοικοι της περιοχής. Υπονοούσε ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι του Περιγιαλίου εκφράζονται από τον σύλλογο.

 

Ο Δήμος Καβάλας αυτό το διάστημα διαθέτει λάμπες και τις τοποθετεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο νέο πρόβλημα φωτισμού παρουσιάστηκε στην πόλη μας. Αυτή την φορά στην οδό Ι. Αστεριάδη, συνοικία του Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι αμέσως δημοσιοποίησαν το γεγονός (ας είναι καλά το facebook) και φυσικά ζητούν λύση.

 

Αυτήν την περίοδο προσωρινός διοικητής της Π.Υ. Καβάλας είναι ο κ. Κυριάκος Μανδρανής. Ο προηγούμενος διοικητής κ. Μπαλατσούκας αποχώρησε με μετάθεση στα Τρίκαλα και ο νέος διοικητής κ. Γαλάνης αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στην Καβάλα το προσεχές διάστημα.

 

Το διήμερο 19 και 20 Οκτώβρη στη Λ.Α.Φ. Καβάλας πραγματοποιεί την καθιερωμένη Φθινοπωρινή του εθελοντική αιμοδοσία ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας. Όπως διαβάζουμε στις σχετικές ανακοινώσεις, είναι η 60η εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου. Καλή του επιτυχία.

 

Η πρώην βουλευτής και μηχανικός Αλεξάνδρα Τσανάκα έκανε αναλυτική έρευνα στα ακίνητα της πόλης που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Τα σημείωσε με κόκκινο χρώμα σε χάρτη της Καβάλας, τον οποίο ανήρτησε στο διαδίκτυο. Αυτή η καλή δουλειά της μάλλον είναι η πηγή των στοιχείων που τη Δευτέρα παρέθεσε υπόψη των δημοτικών συμβούλων η Δήμαρχος.

 

Το δεύτερο ραντεβού στην Ερυθρού Σταυρού άλλαξε ημερομηνία. Δεν θα γίνει το προσεχές Σάββατο αλλά μία εβδομάδα αργότερα. Ειδικότερα το Σάββατο 20 Οκτώβρη. Η ώρα έμεινε η ίδια, στις 7 το απόγευμα, όπως και το σημείο. Κάπου ανάμεσα στις εισόδους των ξενοδοχείων Εσπέρια και Νεφέλη. Στο δρόμο που παλιά «χτυπούσε» η καρδιά της νεολαίας.

 

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει η δικηγόρος και ενδιαφερόμενη για υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Καβάλα, κ. Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Η εκδήλωση θα γίνει σε ξενοδοχείο της πόλης το απόγευμα της 20ης Οκτώβρη. Θέμα «Κοινωνική Πολιτική ως μέσο αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας». Ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πρώην υφυπουργός Υγείας. Θα μιλήσουν επίσης η κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο Μιχάλης Σωτηρίου διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Συντονίζει η φιλόλογος κ. Κορίνα Τρικαλιώτη. Οργανωτικά στην εκδήλωση εμπλέκεται και η ΝΟΔΕ Καβάλας.

 

Το ρεπορτάζ Αθηναϊκής εφημερίδας προχθές άφηνε «ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛΛ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Εξελίξεις δεν υπάρχουν, σίγουρα στην ΑΜΘ. Μάλλον και στην Αθήνα. Πιθανόν να περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα εσωτερικά της ΝΔ και τη διαφαινόμενη διάσπαση της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης