μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου στις 8 το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Αθήνα η διαδικασία σχετικά με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του κόμματος στην ΑΜΘ. Ήταν μια συνάντηση αναλυτικού διαλόγου, μια ευκαιρία σε όσους ασκούν κριτική στον κ. Μέτιο να θέσουν υπόψη του κόμματος τα θέματα που καιρό τώρα θίγουν. Ταυτόχρονα υπήρξε η δυνατότητα στον κ. Μέτιο να απαντήσει σε όσα του καταλογίζουν.

Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι μετά το τέλος της συνάντησης (η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από τους Αυγενάκη, Κακλαμάνη, Νέζη και Γαϊτάνη) άπαντες δήλωναν και ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι. Τόσο η πλευρά Μέτιου όσο και των διαφωνούντων (κυρίως χωρικών αντιπεριφερειαρχών). Η άποψη των οποίων ήταν συγκεκριμένη, στη θέση του Μέτιου να επιλεγεί ένας εξ αυτών. Ουσιαστικά προτάθηκαν ή αυτοπροτάθηκαν. Απέκλεισαν το σενάριο τρίτου προσώπου (π.χ. πρώην βουλευτή του κόμματος). Είπαν στη ΝΔ να μην δώσει στήριξη στον κ. Μέτιο αλλά να διαλέξει έναν από τους Ζαγναφέρη- Πέτροβιτς και Μαρκόπουλο.

Οι της Καβάλας ήταν άπαντες παρόντες. Εξαίρεση ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Απουσίαζε δικαιολογημένα. Υπέρ του κ. Μέτιου εμφανίστηκε μόνο ο Κώστας Αντωνιάδης. Οι υπόλοιποι ήταν φανατικά ή με μετριοπάθεια «απέναντι» του. Ο κ. Ιωσηφίδης για παράδειγμα φέρεται να απέδωσε ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο κ. Τσολάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει κακό κλίμα μεταξύ των μελλών της παράταξης. Από τους 36 της «Περιφερειακής Αναγέννησης» παρόντες ήταν 28. Η πλευρά Μέτιου ισχυρίστηκε, μετά το τέλος της συζήτησης, ότι οι 13 είναι εναντίον του. Η άλλη πλευρά ανεβάζει το συγκεκριμένο νούμερο στους 18. Κανείς δεν μίλησε για δεύτερο- «διασπαστικό» ψηφοδέλτιο. Όλοι υποστήριξαν ότι θα γίνει δεκτή η απόφαση που τελικά θα λάβει ο πρόεδρος του κόμματος. Αυτή αναμένεται το πολύ την ερχόμενη εβδομάδα. Όσο αργεί, τόσο φανερώνει τον προβληματισμό του κόμματος. Λέγεται ότι η ηγεσία θα στηρίξει ως το τέλος τον κ. Μέτιο. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο σενάριο (παραμένει το πιθανότερο) υποβαθμίζει τη σημασία των συναντήσεων τόσο της Τρίτης όσο και της προηγούμενης εβδομάδας.

Φήμες αναφέρουν ότι κατά του κ. Μέτιου είναι και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άλλες φήμες εμφανίζουν ακόμη και τον Γιώργο Καλαντζή να διαφωνεί με τη στήριξη προς τον κ. Μέτιο. Η ΝΟΔΕ Καβάλας περιγράφεται επίσης αρνητική. Στα παραλειπόμενα της συνάντησης η αναμνηστική φωτογραφία που βγήκε μετά το τέλος της ενώ το τηλεοπτικό κανάλι Σέντερ ήταν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Αθήνα, περιμένοντας για να μεταδώσει πρώτο την είδηση. Αλλά τελικά είδηση (όπως πολλοί περιέγραφαν και περίμεναν) δεν υπήρξε. Η φωτογραφία προέρχεται από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

*Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ασκούν κριτική στον κ. Μέτιο, τον θεωρούν ακατάλληλο να ηγηθεί της Περιφέρειας ΑΜΘ. Από την άλλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή πρόταση αντικατάστασης του αφού όπως φαίνεται κάθε ένας προτείνει τον εαυτό του. Και μόνο αυτό το γεγονός, δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, δείχνει για ποιόν λόγο γίνεται ο συγκεκριμένος πολιτικός ντόρος.

 

Ο τοπικός σύμβουλος Πέτρος Τσιάρας (αντιπρόεδρος στη σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) παρέστη χθες το πρωί στη διανομή αθλητικού υλικού προς όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Καβάλας. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Καβάλας μοίρασε τέτοιου είδους υλικό στα νηπιαγωγεία, τα οποία ενισχύθηκαν από τον Σεπτέμβρη με μεγάλο αριθμό προνηπίων. Κάθε νηπιαγωγείο έλαβε μικρές πλαστικές μπασκέτες, μπάλες, στρώματα κτλ.

 

===============================================================================

 

Δεν είναι απλό πράγμα να είσαι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην ΑΜΘ. Υπάρχουν τρομερές δυσκολίες λόγω της απόστασης και των χιλιομέτρων. Εξίσου δύσκολο ήταν και παραμένει να είσαι Περιφερειάρχης ή ως περιφερειακός σύμβουλος να πηγαινοέρχεσαι στην Κομοτηνή. Όσοι είχαν ή έχουν την εμπειρία, γνωρίζουν τι εννοούμε.

 

Θυμόμαστε ακόμη και σήμερα την συμπεριφορά  του Άρη Γιαννακίδη. Κάθε φορά που μας επισκέπτονταν, το μυαλό του το είχε να φύγει αφού κάποιοι άλλοι κάπου αλλού τον περίμεναν. Έτρεχε να μπει στο αυτοκίνητο, έτρεχε από το αυτοκίνητο για να παραστεί στην εκδήλωση που είχε καθυστερήσει. Και αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι έτοιμη για αιρετό περιφερειάρχη, αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους κτλ.

 

Αντίθετα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λείπει και από τους πολίτες και από τη λειτουργία των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην χώρα μας κάποια πράγματα έγιναν βιαστικά. Πρόχειρα. Απλώς για να γίνουν. Οι δε αρμοδιότητες των αιρετών της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν. Όπως και τα χρήματα.

 

Μια σύγκριση με τους Δήμους αρκεί. Οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, απογοητευτικά ως προς τις Περιφέρειες. Λέμε λοιπόν στον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛΛ κ. Κωστή Σιμιτσή, καλό κουράγιο στο «μπλέξιμο» στο οποίο βρέθηκε. Έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύντομα θα αντιληφθεί ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι δίκαιοι. Ας τον δούμε να κυκλοφορεί στην Καβάλα τώρα. Σύντομα θα τον χάσουμε… Θα μπει στο αυτοκίνητο και θα κινείται συνεχώς. Από νομό σε νομό. Από χωριό σε χωριό…

 

Ο σύλλογος των Φίλων της Παιδόπολης παρουσίασε χθες το έργο του αλλά (εμμέσως πλην σαφώς) και τα προβλήματα επικοινωνίας με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ. Για την Ελλάδα τίποτα δεν πρέπει να είναι περίεργο. Ακόμη κι αυτές οι διαφωνίες, αν και άπαντες έχουν τον ίδιο στόχο και σκοπό. Συγνώμη αλλά το γεγονός μας προκαλεί να αναφωνήσουμε: «τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αφτιά μας»;

 

Ορισμένους καυγάδες τους έχουμε συνηθίσει και δεν μας προκαλούν ούτε έκπληξη, ούτε εντύπωση. Μάθαμε να ζούμε με αυτούς. Άλλους καυγάδες τους βλέπουμε να συνεχίζονται επί χρόνια. Την ίδια ώρα νέοι ανακύπτουν. Για ασήμαντη πολλές φορές αφορμή. Τούτον όμως όχι, δεν τον περιμέναμε με τίποτα.

 

Μόλις προχθές ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησαν ή έγραψαν για το ίδιο πράγμα. Την ανάγκη οι έλληνες να τα βρουν μεταξύ τους, να αποφασίσουν να προχωρήσουν μπροστά. Με συναίνεση και συνεργασία. Ο Παπανδρέου το είπε πολύ νωρίτερα, λίγο διαφορετικά. Μας κάλεσε να βρούμε όσα μας ενώνουν, να μην δίνουμε έμφαση σε αυτά που μας χωρίζουν.

 

Μπορεί να το έχει το dna μας. Μας ωθεί στην καταγγελία, στη διαμαρτυρία, στην φασαρία. Μας αποτρέπει από το χρήσιμο και απαραίτητο (εδώ που έφθασαν τα πράγματα). Κάπως έτσι η καθημερινότητα σε βάζει συνεχώς μπροστά σε τέτοια προβλήματα και ανούσια ζητήματα. Δεν θα ξεχάσουμε συμπολίτη, που ξαφνικά ενεπλάκη στις εκλογές του Επιμελητηρίου.

 

«Εσύ πως;» τον ρωτήσαμε. Αμέσως μας απάντησε. Εφόσον ένας μη συμπαθής του τοπικός παράγοντας ενεπλάκη στις ίδιες εκλογές, αμέσως αυτός αντέδρασε. Στηρίζοντας φυσικά τον εχθρό του εχθρού του…. Βρήκε με λίγα λόγια νέα αφορμή να συνεχίσει μια διένεξη, που ούτε ο ίδιος θυμόνταν πότε και γιατί άρχισε!

 

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας εδώ και λίγες μέρες στέλνει ειδοποιήσεις σε μέλη του που έχουν χρέη. Τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στον φορέα. Χρέη συνδρομών. Η διαμαρτυρία που διατυπώνουν μέλη του Επιμελητηρίου αφορά την προειδοποίηση που περιέχουν οι ειδοποιήσεις. Σύμφωνα με την οποία αν τα χρήματα δεν πληρωθούν, θα βεβαιωθούν στην εφορία. Δίδεται προθεσμία ως το τέλος Οκτώβρη.

 

Επαγγελματίας από την περιοχή του Παγγαίου, μας γράφει για το ίδιο θέμα: « Έλαβα από το Επιμελητήριο μια ενημέρωση ετήσιου τέλους ΓΕΜΗ. Ποσό 120 ευρώ. Δεν πειράζει, υγεία να έχουμε και να πληρώνουμε. Εντύπωση που κάνει η σφραγίδα. Γράφει 28-8-2018. Δύο μήνες έκανε το γράμμα από την Καβάλα ως το σπίτι μου σε χωριό του Παγγαίου; Τώρα εγώ πρέπει να πληρώσω σε 13 μέρες».

 

Λάβαμε επιστολή από τη Νέα Καρβάλη για έναν κάδο γεμάτο απορρίμματα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σχολείο του χωριού. Η επιστολή συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία: «Είναι δυνατόν να υπάρχει κάδος απορριμμάτων μεγάλων αντικειμένων δίπλα σε είσοδο δημοτικού σχολείου και να μην γίνεται η αποκομιδή τους άμεσα; Πήραμε τηλέφωνο επανειλημμένα στον δήμο και όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ο κάδος ξεχειλίζει και είναι εκτός από εστία μόλυνσης και δυσοσμίας επικίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα του καθενός και ειδικά των παιδιών.

Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος είναι ο άμεσα υπεύθυνος;».

 

Την Τρίτη το βράδυ ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος ήταν καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Ένα τσάνελ «Εξελίξεις». Εξ αιτίας της πρόσκλησης του δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, επανήλθε στα τοπικά δρώμενα μιας και για καιρό έμενε σπίτι λόγω προβλημάτων με την υγεία του. Όπως καταλαβαίνουμε αυτά ανήκουν στο παρελθόν. «Σιδερένιος» λοιπόν και πάντα καλοδεχούμενος στις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες της πόλης.

 

 

Διαβάστε επίσης