• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. Το ιδιαίτερο στοιχείο της οποίας ήταν το ότι η είσοδος του κοινού γίνονταν από την παράπλευρη πόρτα του κτιρίου! Γεγονός πρωτοφανές.

Ο λόγος ήταν το ότι στο φουαγιέ την ίδια ώρα εξελίσσονταν σεμινάριο χορού. Οι διοργανωτές του οποίου είχαν διαμορφώσει τον χώρο με τέτοιο τρόπο που η είσοδος κόσμου από την συνηθισμένη πόρτα (φωτογραφία) δεν μπορούσε να γίνει. Μπροστά σε αυτήν βρίσκονταν εκπρόσωποι της εκδήλωσης του σεμιναρίου χορού. «Για την εκδήλωση της Θασιακής από δίπλα» έλεγαν ευγενικά στον κόσμο.

Όλα αυτά οφείλονται και στην έλλειψη χώρων εκδηλώσεων στην Καβάλα, γεγονός που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο μέχρι να διατεθεί εκ νέου στους συλλόγους το Όσκαρ.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που τους χωρίζουν. Πρόσφατα και συγκεκριμένα. Υπάρχουν κι αυτά που τους ενώνουν. Δίδοντας προτεραιότητα σε όσα τους ενώνουν, φωτογραφήθηκαν παρέα. Το Σάββατο, έξω από την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ο Χρήστος Μέτιος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Σα να μας λένε και οι τρεις, με ένα στόμα και μία φωνή: «Τα καλύτερα έρχονται». Έρχονται; Θα το γνωρίζουμε σύντομα.

 

================================================================

 

Την εποχή του Κωστή Σιμιτσή ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε συνολικό σχέδιο αλλαγών για την περιοχή πίσω από τις Καμάρες. Έκανε διαβούλευση, παρουσίασε μακέτες και σχέδια. Υπήρξαν αντιδράσεις, ανόητες και υπερβολικές. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, το αρχικό σχέδιο «κουτσουρεύτηκε». Προχώρησε προς υλοποίηση ένα μέρος του μόνο.

 

Αλλά κι αυτό κάποια στιγμή κινδύνευσε. Πρέπει να ήταν παραμονές της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου που η γνωστή μειοψηφία των ακροδεξιών έκανε ακόμη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να μην ανακαινιστεί ο μεντρεσές. Χθες, κάποια χρόνια μετά, η τοπική κοινωνία έλαβε μέρος στην απαραίτητη τελετή των εγκαινίων του έργου. Κάποιοι ξέχασαν, άλλοι όχι ακόμη.

 

Η δημοκρατία έχει αυτό το «κουσούρι». Συγχωρεί. Ξεχνά, προχωρά μπροστά προκειμένου να παρουσιάσει τους νέους στόχους της. Όλοι χθες στα εγκαίνια έκαναν ότι δεν θυμόνταν τα συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος. Ορθά έπραξαν. Είναι περασμένα, πρέπει να γίνουν ξεχασμένα. Άλλωστε αυτοί που τότε διαφωνούσαν παραβρέθηκαν χθες στην εκδήλωση. Κι έδειξαν με αυτόν τον απλό τρόπο ότι παραδέχονται τα προηγούμενα λάθη τους.

 

Το καινούργιο μουσείο της πόλης μάζεψε γύρω του αυτούς που πίστεψαν, αυτούς που οραματίστηκαν κι αυτούς που είδαν- άκουσαν- στο τέλος κατάλαβαν. Όλη η Καβάλα ήταν συνειδητά εκεί. Όλη η Καβάλα χάρηκε που επιτέλους ένα δημοτικό έργο τελείωσε. Εγκαινιάστηκε. Λειτουργεί.

 

Εμπρός για τα επόμενα. Η πόλη μας αξίζει την ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα κατάλαβε ότι πρέπει να πιέσει για να έρθει επιτέλους το τέλος των εργασιών. Ταυτόχρονα δείχνει να ετοιμάζει κι αυτά τα εγκαίνια. Έτσι ώστε στην επικείμενη προεκλογική περίοδο να μιλάμε και για όσα έγιναν. Όχι μόνο για τα πολλά που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

 

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που η πόλη ενώνεται, γιορτάζει. Υπάρχουν γεγονότα που δεν περιέχουν διαφωνίες. Γκρίνιες ή καταγγελίες. Εκφράζεται το λαϊκό αίσθημα, το πνεύμα δημιουργίας που τόσο έλειψε στον τόπο μας. Μια τέτοια στιγμή ήταν η χθεσινή εκδήλωση.

 

Όταν κάποιος δηλώνει εθελοντής, όταν κάποιος προβάλει την εθελοντική του δραστηριότητα οφείλει: α) Να είναι εθελοντής από το πρωί έως το βράδυ. Και τις 365 μέρες του έτους β) Αν στο μεταξύ κάτι αλλάξει, υποχρεούται να το γνωστοποιήσει προς όλους αυτούς που νωρίτερα ενημέρωσε για την εθελοντική του δράση.

 

Δεν είναι εύκολο πράγμα ο εθελοντισμός. Προσφέρει προβολή και δημοσιότητα. Υποχρεώνει σε μια διαρκή ανιδιοτελή εργασία, η οποία περιλαμβάνει μπόλικο κόπο. Πολλοί ξεκίνησαν ως εθελοντές. Έκαναν την πορεία τους. Είχαν την προσφορά τους. Όταν έφθασαν στα όρια τους, υποχώρησαν. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν το καθήκον τους. Όσο μπόρεσαν.

 

Σε ειδικές περιπτώσεις αυτό που άρχισε εθελοντικά, επηρεάστηκε κι άλλαξε. Έγινε επαγγελματικό. Η αλλαγή σημαντική. Δυστυχώς όσοι πρόθυμα κάνουν γνωστή την εθελοντική τους δράση, δεν είναι παρόντες σε αυτήν την νέα τους υποχρέωση. Να μας γνωστοποιήσουν, να μας το πουν απλά και ευθέως ότι το εθελοντικό έγινε επαγγελματικό. Άλλοτε απλώς το ξεχνούν κι άλλοτε σκόπιμα το παραλείπουν.

 

Πάντα υπάρχει μια περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η οποιαδήποτε εξουσία απορρίπτει ως απαράδεκτη την διατυπωθείσα εναντίον της κριτική. Η αντίδραση οφείλεται και στις επικείμενες (σε αυτές τις περιπτώσεις) εκλογές. Το ζήσαμε στο παρελθόν, του ζούμε και τώρα. Παράδειγμα πρόσφατο: Υποκινούμενη η κριτική του συλλόγου των κατοίκων του Περιγιαλίου. Παράδειγμα πρόσφατο: Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ έχει λόγο που «τα βάζει» με μας (δήμο Καβάλας) για τα κουβούκλια των στάσεων.

 

Η διοίκηση της κ. Τσανάκα δεν «καινοτομεί». Τα ίδια έκαναν κι οι προηγούμενοι. Άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Στο τέλος (όταν κάποτε ήρθε το τέλος αυτών των ιστοριών) αντιλήφθηκε (η εξουσία) το λάθος χειρισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία να μην καταλάβεις το λάθος σου στο τέλος. Να αντιληφθείς την εσφαλμένη σου στάση έγκαιρα, να μπορείς να τη διορθώσεις.

 

Η υποψηφιότητα του Κωστή Σιμιτσή στην Περιφέρεια ΑΜΘ σημαίνει την αποχώρηση του από το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένας πρώτος αποχαιρετισμός είναι τα λίγα λόγια που είπε στη συνεδρίαση της Πέμπτης. «Αυτά τα 4 χρόνια θητείας στην αντιπολίτευση έγινα καλύτερος και σοφότερος» είπε ο πρώην Δήμαρχος. Κακά τα ψέματα. Η αντιπολίτευση είναι κι αυτή ένα μεγάλο και καλό σχολείο.

 

Λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν παρκαρισμένο το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια διμοιρία ΜΑΤ περίμενε μέσα σε αυτό. Προληπτικά μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων. Μέτρα που αποδείχθηκαν αχρείαστα.

 

Με σωστούς όρους και έγκαιρες εξηγήσεις προς κάθε κατεύθυνση (ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις), η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου πραγματοποίησε εκδήλωση προχθές. Η οποία είχε επιτυχία. Προσεγγίζουμε το γεγονός από την πολιτική και προεκλογική του πλευρά. Η κ. Χατζηκωνσταντίνου τόλμησε κάτι που μόνο ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε σκεφθεί κι υλοποιήσει. Η κ. Χατζηκωνσταντίνου μόνη της. Ο κ. Λαζαρίδης με τη συμπαράσταση κι άλλων.

 

Έχουμε γράψει ότι η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας είναι αρκετά σίγουρη. Οι χειρισμοί της διακρίνονται για το πόσο προσεκτικοί είναι. Ίσως γιατί παρακολουθώντας τη δράση των άλλων αντιλαμβάνεται τι πρέπει να αποφύγει και τι όχι.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Θα ανακοινώσει τις προσφορές της και τις ειδικές εκπτώσεις για τα δρομολόγια της Χειμερινής περιόδου. Ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος, σωστά το ΚΤΕΛ λαμβάνει έγκαιρα τα μέτρα του. Όλα αυτά που θα ανακοινωθούν έχουν αποδέκτες του επιβάτες. Για τα εντός και εκτός νομού δρομολόγια.

 

Στις 20 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη. Η ανάρτηση του Μιχάλη Αμοιρίδη αναφέρεται στο θλιβερό γεγονός: «Μόνο 2 χρόνια. …τόσο μεγάλη διαφορά, τόσο αισθητή απουσία ! «Αιωνία η μνήμη σου!» φίλε Γιώργο. Ο Θεός να σε αναπαύει «εν χώρα ζώντων … εκεί που επισκοπεί το άρρητο φως του Προσώπου Του..» Μας λείπεις». Η ίδια ανάρτηση υπήρξε και σε άλλες σελίδες στο facebook, ειδικά όσων αμφισβητούν τον κ. Μέτιο. Ο Περιφερειάρχης προτίμησε διαφορετικό κείμενο: «Δύο χρόνια από την απώλεια του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.Αναγνωρίζουμε, τιμούμε και συνεχίζουμε το έργο του».

 

Με σκορ 4-0 επικράτησε του Πανσερραϊκού χθες το απόγευμα ο ΑΟΚ. Στις κερκίδες ήταν φυσικά οι υποψήφιοι. Ακόμη περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο εντός έδρας. Μακάριος Λαζαρίδης, Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, Γιάννης Πασχαλίδης, Ντίνος Κλειτσιώτης εκπροσώπησαν την ΝΔ. Ήταν επίσης ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Γραμμένος, ο πρώην Νομάρχης κτλ.

 

Την Πέμπτη 8 Νοέμβρη πραγματοποιείται στην Καβάλα η 1η εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του μικρού και αδικοχαμένου Στράτου Ραφαήλ Μπίνη. Θα γίνει στον σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας κι οργανώνεται από το προσωπικό του ΕΚΑΒ Καβάλας. Υποστηρίζεται από τον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας, το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.

 

Απουσίαζε από τη χθεσινή τελετή εγκαινίων του μεντρεσέ ο Κωστής Σιμιτσής. Τα έφερε έτσι η ζωή που ενώ έπρεπε να είναι εκεί πρώτος και καλύτερος, την Κυριακή το πρωί ταξίδευε να γυρίσει στην Καβάλα. Απουσίαζε από το Σάββατο αφού έπρεπε να συναντήσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ.

 

Διαβάστε επίσης