μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη Θεσσαλονίκη ήταν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας προκειμένου να μιλήσουν για την παράσταση «Το Πατρογονικό» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Αυλαία». Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου, δίπλα στους συντελεστές και στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, ήταν δύο απόγονοι του πρώτου ιδιοκτήτη της κατοικίας που ενέπνευσε την κ. Κριθαρέλλη. Ειδικότερα στην φωτογραφία φαίνονται η κ. Καίτη Γάκη Καψή, Πρόεδρος του “Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις”και ο κ. Δημήτρης Σούλας, καταξιωμένος πανευρωπαϊκά φωτογράφος.


Εξ αιτίας της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έλαβε χθες από το απόγευμα ποικίλα προληπτικά μέτρα. Τα οποία αφορούσαν τυχόν κινητοποίηση πολιτών κι αντιεξουσιαστών. Χαρακτηριστική των μέτρων η φωτογραφία, με το περιπολικό στην είσοδο της αυλής του Δημαρχείου.

 


 

Αν υποθέσουμε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε μαζί με το Φθινόπωρο τότε η προχθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου δημάρχου Καβάλας Βαγγέλη Παππά ήταν το πρώτο «καθαρά» προεκλογικό γεγονός σε σχέση με την αναμέτρηση τον προσεχή Μάη. Προηγήθηκαν κι άλλα που όμως δεν ήταν τόσο προεκλογικά ίσως γιατί απείχαν πολύ περισσότερο από τις εκλογές που θα βγάλουν νέους δημάρχους, νέους περιφερειάρχες, δημοτικους και περιφερειακούς συμβούλους.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την προσέλευση του κόσμου. Δεν περίμενε- παραδέχθηκε- τόσο πολύ. Τι κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του; Βασικά οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Μαζί με μέλη των οικογενειών τους. Αμέσως μετά πολλοί πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ. Η συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών «κοιτά» προς τον Βαγγέλη Παππά με προτεραιότητα αφού αισθάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο ανταποδίδει τη βοήθεια που είχε το 2016 και το 2017.

 

Στους πρώην απολυμένους μπορεί να ελπίζει και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και ο Θόδωρος Μουριάδης. Αντίθετα η Δήμαρχος δεν μπορεί να περιμένει «θαύματα». Δύσκολα θα δούμε πρώην απολυμένους στις εκδηλώσεις του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Μένει να μάθουμε αν κάποιος από αυτούς θα είναι υποψήφιος δημοτικός ή τοπικός σύμβουλος. Αν είναι, θα είναι μάλλον με τον κ. Βαγγέλη Παππά.

 

Στην ίδια εκδήλωση ήταν κι άλλοι που όπως φαίνεται στο παρελθόν στηρίχθηκαν από τον κ. Παππα. Ξεχώριζαν. Εννοούμε υποψήφιους των εκλογών στο Επιμελητήριο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σε γενικές γραμμές ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν το συναντάς εύκολα σε άλλα παρόμοια γεγονότα. Αυτή η απήχηση σε τμήμα της κοινωνίας ήταν κάτι που ο Βαγγέλης Παππάς το είχε και το 2014. Τώρα ελπίζει σε αύξηση του. Το είπε άλλωστε εισαγωγικά: «Το 2014 μπήκαν οι βάσεις, τώρα η προσπάθεια μας εμπλουτίζεται».

 

Η ομιλία του κ. Παππά ήταν 30 περίπου λεπτών. Χωρίς σημειώσεις. Όλα τα έλεγε απ’ έξω. Εξ αυτού του λόγου όσα είπε δεν είχαν μια συγκεκριμένη ιεράρχηση. Ο απλός και αυθόρμητος λόγος καθιστά τον υποψήφιο δήμαρχο ικανό για όλα. Πρέπει να τον ακούσεις ως το τέλος αφού δεν ξέρεις τι μπορεί να πει. Κάθε ομιλία του είναι μια έκπληξη. Οι κανόνες της εποχής βέβαια είναι διαφορετικοί αλλά ο Βαγγέλης Παππάς γενικά δεν μπήκε και δεν μπαίνει σε κανόνες.

 

Απέφυγε να πει το παραμικρό για νίκη του συνδυασμού του στις εκλογές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος δήμαρχος με τόσο κόσμο απέναντι του αποφεύγει σχετική και συγκεκριμένη αναφορά.  Το όλο ζήτημα το προσέγγισε διαφορετικά. Θύμισε τις αλλαγές του Κλεισθένη, ζήτησε την ψήφο των πολιτών για όσο το δυνατό καλύτερη κατάταξη στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Με την εμπειρία που έχει γνωρίζει ότι πιθανότερο είναι να συνδιοικήσει, είναι κάτι που του αρκεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμενος καταθέτει ένα -δύο σημαντικές προτάσεις. Αφήνει στην άκρη και τις υπερβολές και τη φλυαρία. Κάνει καλούς λογαριασμούς κι ελπίζει σε όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Ας δούμε τώρα τα παραλειπόμενα. Πρώτη θέση είχαν «κρατήσει» στον Μακάριο Λαζαρίδη μα αυτός δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η Έλσα Βακιρτζή ήταν σίγουρη για την άφιξη του αλλά στην πολιτική δεν υπάρχει καμία σιγουριά. Μόνο πιθανότητες και προβλέψεις. Περίμεναν επίσης τον Παύλο Ζησίμου που κι αυτός δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση.

 

Από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων παρόντας ήταν ο Δημήτρης Πουρσαϊτίδης. Ακούμε ότι δόθηκε «μάχη» και για τον Όμηρο και για τον πρόεδρο του Κρυονερίου. Για τον τελευταίο ο κ. Παππάς είπε χθες ότι δεν επέμενε μιας κι είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο υποψήφιος από τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαδόπουλος εκεί που ήταν σίγουρο ότι θα τον «χάσει», εκεί τον κράτησε.

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης ήταν στην εκδήλωση εκπροσωπώντας μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών που δεν θα πουν όχι σε κανέναν. Θα προσκληθούν στις εκδηλώσεις που έπονται και θα πάνε σε όλες ή στις περισσότερες. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Λεμονίδης είναι πάντα πιθανό (λίγο ή πολύ είναι μια άλλη ιστορία) να είναι υποψήφιος με την κ. Τσανάκα.

 

Ως τις γιορτές πρέπει να θεωρούμε σίγουρη εκδήλωση του κ. Μουριάδη. Η κ. Τσανάκα έκανε χθες κι οι άλλοι το σκέπτονται και το προγραμματίζουν. Περισσότερο πιθανό να κάνει εκδήλωση (πριν ή στην διάρκεια των εορτών) είναι ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Με την (πολύ) πρωινή αεροπορική πτήση από Αθήνα ήρθε χθες στην Καβάλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ήταν επιλογή του να περάσει την γιορτή του στην Καβάλα. Κατάφερε λοιπόν να βρίσκεται και στην εκκλησία και στην εκδήλωση των λιμενεργατών. Εκεί τον συνάντησε η Δήμαρχος και τον κάλεσε στην εκδήλωση της.

 

Η αξιοποίηση της Ορθοπεδικής κλινικής στο Σανατόριο έγινε ξαφνικά «ντέρμπι». Υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής (ακούμε ότι είναι Αμερικάνος) αλλά είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον της Ιεράς Μητρόπολης. Η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Ιατρική Εταιρία φαίνεται να προτιμά την Ιερά Μητρόπολη.

 

Στο ποσό των 12.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) η αμοιβή του Καβαλιώτη τραγουδιστή Πέτρου Ιακωβίδη για τη συναυλία του στην Καβάλα (κεντρική πλατεία). Ποσό 1.500 ευρώ θα πληρωθεί ο Κώστας Χρυσόγονος για να γνωμοδοτήσει περί της γέφυρας. Την πρόταση καταψήφισαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (εκτός από την αντιπολίτευση) και οι Μαυρίδης- Ξανθόπουλος. Ποσό 7.000 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Καβάλας για να συντηρήσει τη μεγαφωνική εγκατάσταση στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά τη συντήρηση και σε όλη τη διάρκεια των εορτών, αυτή θα λειτουργήσει κανονικά.

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης θα βρίσκεται και πάλι στην Καβάλα. Τις Παρασκευές τις αφιερώνει στην Καβάλα (περισσότερο) και στη Δράμα. Καμιά φορά η παρουσία του στην Ανατολική Μακεδονία αφορά και τα Σαββατοκύριακα.

 

Τόσοι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται αυτό το διάστημα στην κεντρική πλατεία. Ένας δεν θα σκεφθεί να καθαρίσει τις κερκίδες; Να αντικαταστήσει τα σπασμένα πλακίδια. Αυτή η κατάσταση στην ίδια περιοχή κρατά πολλά χρόνια τώρα. Πολλές ήταν οι υποσχέσεις μα δεν έγινε τίποτα. Σήμερα είναι δύσκολο να καθίσεις στις κερκίδες. Η κατάσταση τους είναι άθλια. Κι ένας Χριστιανός να διορθώσει το πρόβλημα δεν υπάρχει…

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ατύχησε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θλιβερό περιστατικό της Τρίτης στην πόλη μας ήταν εκτός θέματος. Καλό είναι οι διπλωμάτες πρώτα να ενημερώνονται και μετά να εκδίδουν ανακοινώσεις. Ελπίζουμε να παραδεχθούν το σφάλμα τους και να επανορθώσουν. Αυτό θα έκανε οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος.

 

Προχωρεί από την Energean η οργάνωση του αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην Energean – Kavala BC και Φίλους της με το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδια του ΑΟ Καβάλα. Αρκετές αφίσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης. Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Επιμελητήριο έχουν πάρει πολύ ζεστά την όλη εκδήλωση της 19ης Δεκεμβρίου και φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν αρκετά ενδιαφέροντα δώρα που θα κληρωθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Πέρα, δε, από τα καταστήματα της λιανικής, μάθαμε ότι γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος θα προσφέρει και ένα διήμερο σε πολυτελή μονάδα της Θάσου. Πολύ καλά όλα αυτά, αν και βέβαια είναι τόσο καλός ο σκοπός για τον οποίο διοργανώνεται η εκδήλωση που θα πρέπει να είναι αρκετός από μόνος του ώστε να ενεργοποιηθούν οι συμπολίτες μας να δώσουν το παρών. Θυμίζουμε ότι υπάρχει το εισιτήριο των 5 ευρώ, αλλά για τα παιδιά η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Διαβάστε επίσης