• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας ήταν 8. Για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές (Μάης του 2019) το νούμερο θα είναι τουλάχιστον ίδιο. Ίσως και μεγαλύτερο. Ο Κλεισθένης δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερους υποψήφιους Δημάρχους σε όλους τους Δήμους της χώρας. Π.χ. για τη Θεσσαλονίκη λένε ότι οι υποψήφιοι μπορεί να φθάσουν τους 20!

 

Πριν από το 2014 οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας ήταν σαφώς λιγότεροι. Από 5 το 2010 και το 2006. 4 το 2002 ενώ το αξέχαστο 1998 οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 5. Τη διαφορά (από τους 4 στους 5) την έκανε ο πραγματικά ανεξάρτητος εκείνη την εποχή υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Βαλσαμίδης.

 

Σήμερα 6 είναι οι σίγουροι υποψήφιοι δήμαρχοι: Τσανάκα, Μουριάδης, Μ. Παπαδόπουλος, Παππάς, Βέρος και της Χ. Αυγής. Σε αυτούς θα προστεθούν σίγουρα οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και της ΛΑ.Ε. Αν ξεπεράσουμε τους 8 υποψήφιους δημάρχους θα έχει σημειωθεί τοπικό ρεκόρ. Από τους 6 υποψήφιους δημάρχους, υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ανακοίνωσαν 3. Σύντομα θα ανακοινώσει και ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Με την ευκαιρία του πρόσφατου συνεδρίου για τον καπνό ο Γιάννης Βύζικας ρωτήθηκε για το πότε το Μουσείο Καπνού θα λειτουργήσει εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Δηλαδή στη Δημοτική Καπναποθήκη. Απάντησε ότι αυτό θα γίνει «… σε δύο χρόνια και βλέπουμε». Η απάντηση του είναι σίγουρα ρεαλιστική.

 

Επειδή οι εργασίες στη Δημοτική Καπναποθήκη συνεχίζονται και μάλιστα εντατικά (ακόμη και τα απογεύματα), προβλέπουμε ότι πριν τις εκλογές θα εγκαινιαστεί σε αυτή το Λαογραφικό μουσείο του Δήμου. Αυτό που κάποτε στεγάζονταν στο κτίριο επί της οδού Φιλίππου (σημερινή στέγη του ΔΗΠΕΘΕ και της Φιλαρμονικής).

 

Η Δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε νέους υποψηφίους της αλλά δεν τους ανακοίνωσε όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες και προηγούμενα δημοσιεύματα, έχει συμφωνήσει αλλά δεν ανακοίνωσε τα ονόματα τους με τους Σίσυ Ρακιτζή, Αλέξανδρο Γούλα (ήταν στην εκδήλωση της Πέμπτης), Ελεωνόρα Καζαντζίδου, Σωτήρη Παπαδόπουλο (ήταν στην εκδήλωση της Πέμπτης).

 

Πληροφορίες από τη Νέα Καρβάλης αναφέρουν ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΟΚ Γιώργος Ιωσηφίδης θα είναι υποψήφιος με την κ. Τσανάκα για τη θέση του προέδρου στο τοπικό. Ο σημερινός πρόεδρος του τοπικού Νίκος Γκίκας πάλι αναφέρεται ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 

Μέχρι και πρόσφατα ο Δήμος Καβάλας δεν μπορούσε να βρει τρόπο να νοικιάσει την αίθουσα του Όσκαρ. Το πρόβλημα λύθηκε, πληρώθηκαν μάλιστα τα πρώτα ενοίκια. Παρόλα αυτά ο χώρος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα. Ακούμε ότι ανέκυψαν νέα γραφειοκρατικά προβλήματα. Τα οποία θα λυθούν το 2019!

 

Η υπόθεση του 20ου δημοτικού σχολείου στο Περιγιάλι και των μόλις 19 μαθητών του μας θυμίζει το σήριαλ των ιχθυοπωλείων στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς. Κανείς δεν ήθελε να φύγουν τα ιχθυοπωλεία από το υπόγειο αλλά στο τέλος έφυγαν σχεδόν όλα. Παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που μέχρι ενός σημείου ήταν ομόφωνα αντίθετες.

 

Στα προληπτικά αστυνομικά μέτρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας την Πέμπτη συμμετείχε πάλι και πυροσβεστικό όχημα. Ήταν παρκαρισμένο πλησίον του Δημοτικού Κήπου. Φαίνεται είναι μια νέα μόδα όπου το νερό μπορεί κι αυτό να διαλύσει διαδηλωτές. Μόδα που μας έρχεται από το εξωτερικό.

 

Δειλά δειλά αρχίζουν και εμφανίζονται οχήματα σε παράνομες σταθμεύσεις μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, μπροστά από την παλιά Καπναποθήκη επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Οι κώνοι της Τροχαίας δεν πτοούν όσους δεν βρίσκουν αλλού να παρκάρουν.

 

Το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε μπόλικα ονόματα πιθανών υποψήφιων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής. Για το Νομό Καβάλας μόνο ένα. Του πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής δεν το αρνείται αφού φέρεται να έχει καταθέσει και αίτηση. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

 

Απ’ όλα όσα δήλωσε ή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μάκης Παπαδόπουλος «κρατούμε» τις αναφορές του στο έργο που για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας δημοπράτησε η ΔΙΑΜΑΘ. Ο επικεφαλής της παράταξης «Τόπης της Ζωής μας» επαναλαμβάνει αόριστα πράγματα, δίνοντας έμφαση σε διάφορα υπονοούμενα. Που δεν τα στοιχειοθετεί ιδιαίτερα. Ας τον βοηθήσουμε λοιπόν σε όσα υποστηρίζει.

 

Ερώτηση πρώτη: Γιατί ο Δήμος Καβάλας παραχώρησε τον ΧΥΤΑ που διαθέτει στη ΔΙΑΜΑΘ; Είναι ένας μεγάλος ΧΥΤΑ με έσοδα. Τα οποία λίαν προσεχώς θα αυξηθούν. Αν ο Δήμος Καβάλας έκανε μια μεγάλη εταιρία, δική του εταιρία, θα επωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το επόμενο έργο του (δηλαδή της ΔΙΑΜΑΘ), το έργο του εργοστασίου των σκουπιδιών.

 

Ο διαγωνισμός με την τόσο μικρή έκπτωση έχει διάφορες φάσεις, τις οποίες κανείς δεν είχε τη μέριμνα να παρακολουθήσει. Οι όροι του, οι προσφορές που κατατέθηκαν, τα αιτήματα 3 εταιριών για την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων κτλ. Πολλοί είναι αυτοί που προέβλεψαν το τελικό αποτέλεσμα. Αν ο κ. Παπαδόπουλος γνωρίζει το λόγο που υπήρξε η επιτυχής πρόβλεψη, ας τον πει δημόσια. Μας δίνει την εντύπωση ότι το προηγούμενο διάστημα κάτι «πήραν» τα αφτιά του…

 

Και κάτι ακόμη. Η ΔΙΑΜΑΘ νομίζουμε ότι υποχρεούται να έχει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο το σήμα της Διαύγειας ώστε «πατώντας» εκεί ο κάθε πολίτης να αποκτά πρόσβαση στα έγγραφα που είναι προς δημόσια ενημέρωση. Μέρες τώρα ψάχνουμε να βρούμε το σήμα της Διαύγειας στη σελίδα της ΔΙΑΜΑΘ μα αυτό δεν υπάρχει….

 

Για δες καιρό που διάλεξε… Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας αυξάνει την κριτική και την πίεση του προς τον κ. Μέτιο σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο. Αν και επί της ουσίας έχει απόλυτο δίκιο, μας κάνει εντύπωση που η κριτική απευθύνεται μόνο στον Περιφερειάρχη. Δηλαδή ο κ. Μαρκόπουλος δεν έχει ευθύνη που τόσα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα στο ΒΙΟΠΑ;

 

Βέβαια άλλο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κι άλλο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ο οποίος είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος με τον συνάδελφο του κ. Δέμπα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Έβρου Χ. Τοψίδη. Οπότε…

 

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν στην Καβάλα το απόγευμα της Παρασκευής. Συνέχισε στην Ελευθερούπολη κι όπως ακούμε αμέσως μετά στην περιοχή της Δράμας. Αν και όπως λένε οι υποστηρικτές του έχει έτοιμο το ψηφοδέλτιο του στο Νομό μας, συνεχίζει τις επαφές του. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

 

Η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου (υποψήφια περιφερειάρχης στην ΑΜΘ το 2014 με το συνδυασμό Οικολογία Αλληλεγγύη) κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Θα λάβει μέρος στις τοπικές εκλογές, μάλλον στις περιφερειακές, αλλά αποφάσεις κι ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά τις γιορτές.

 

Από τις επαφές της Κατερίνας Νοτοπούλου με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή το βράδυ, επιβεβαιώνεται η πληροφορία για την υποψηφιότητα της στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η κ. Νοτοπούλου προσερχόμενη στο συνέδριο για τον καπνό, ρωτήθηκε για την εκκρεμότητα της γέφυρας. Απάντησε ότι ακόμη και τώρα τα υπουργεία είναι πρόθυμα να βοηθήσουν το Δήμο Καβάλας. Η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης δεν συναντήθηκε με τη Δήμαρχο. Όταν πήγε στο συνέδριο η κ. Τσανάκα είχε αποχωρήσει.

 

Με το ποσό των 3.000 ευρώ επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας η Αρχαιολογική υπηρεσία της Βέροιας. Τα χρήματα αφορούν την παραγωγή «Ξεπεσμένος Δερβίσης» που το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει στην Ημαθία, με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα».

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, σήμερα θα γίνει γνωστό (θα κατατεθεί στη Βουλή) το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Είναι αυτό που περιμένουν οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών ελπίζοντας ότι έτσι οι πρακτικές εξετάσεις θα αρχίσουν πάλι.

 

 

Διαβάστε επίσης