μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπογράφηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο η σύμβαση με τον ανάδοχο για το πρώτο μεγάλο έργο της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Το γνωστό έργο για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στο δημοτικό στάδιο «Βερούλειο». Η Δήμαρχος ήταν πανευτυχής και δεν το έκρυβε. Κακά τα ψέματα, αυτά τα έργα είναι που δικαιώνουν όσους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτές είναι οι ενέργειες που γράφονται στην τοπική ιστορία.

 

Θα μπορούσε η παρέμβαση να ήταν πληρέστερη. Σχολιάζεται θετικά αφού όσα θα γίνουν δεν είναι λίγα. Ελπίζουμε μάλιστα- στηριγμένοι στις δηλώσεις που έγιναν την ίδια μέρα- το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα κι εξίσου σύντομα να αποδοθεί προς χρήση στα αθλητικά σωματεία. Ακόμη καλύτερη είδηση ότι θα εκτελεστεί από μια εταιρία (της Αλεξανδρούπολης) που έδωσε δείγματα γραφής. Ολοκλήρωσε σε ικανοποιητικό χρόνο το έργο ανακαίνισης του 3ου Γυμνασίου. Έργο ΕΣΠΑ, έργο της προηγούμενης διοίκησης.

 

Το συγκεκριμένο έργο έχει χρηματοδότη το ταμείο του Δήμου Καβάλας. Κι αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. «Λεφτά υπάρχουν» είπε χαρούμενη η Δήμαρχος, εννοώντας ότι η συγκεκριμένη πηγή είναι η πλέον σίγουρη.

 

Αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο, είναι βέβαιο ότι θα διόρθωνε τη συγκεκριμένη υστέρηση. Θα έκανε περισσότερα τέτοιου είδους έργα χωρίς να μείωνε τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ. Η κ. Τσανάκα κατάλαβε και θα καταλάβει ποια ακριβώς είναι η ουσία του πράγματος. Άργησε; Άργησε. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις ποτέ δεν είναι αργά.

 

Λίγες ώρες μετά της επιφύλαξε μια ακόμη δριμύτατη καταγγελία ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος. Η επίσκεψη του οποίου στο γυμναστήριο της Καλαμίτσας αποδείχθηκε σωστή ενέργεια. Όλα αυτά με αφορμή έναν μικρό τραυματισμό νεαρού αθλητή.

 

Ο περιβάλλον χώρος του γυμναστηρίου χρειάζεται μεγαλύτερης φροντίδας αλλά εκεί: 1) Εκτελείται έργο στα γήπεδα τένις 2) Πρόσφατα άναψαν πάλι τα φώτα στο γήπεδο ποδοσφαίρου 3)Οι γονείς επωφελούνται του θαυμάσιου έργου της παιδικής χαράς των ΑμΕΑ. Ακόμη κι αν όλα ήταν τέλεια στην περιοχή, ο αντιπολιτευτικός λόγος κάτι θα έβρισκε να πει. Πολύ περισσότερο τώρα που…

 

…στα γήπεδα όπου εκτελείται δημοτικό έργο, συνεχίζεται η αθλητική δραστηριότητα. Αφού εκτελείται έργο, γιατί δεν κλείνουν προσωρινά τα γήπεδα τένις; Είναι ή δεν είναι εργοτάξιο ο συγκεκριμένος χώρος; Τα δε νερά προερχόμενα από το γνωστό φρεάτιο, φθάνουν μέχρι την κεντρική είσοδο του αθλητικού χώρου. Επιτέλους σε αυτό το πρόβλημα ο Δήμος Καβάλας οφείλει μια οριστική λύση.

 

Ποτέ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ο κ. Παπαδόπουλος με την κ. Τσανάκα. Ακόμη κι αν κάπου κάπου συνυπάρχουν «ειρηνικά». Ακόμη κι αν η Δήμαρχος παρίσταται στις εκδηλώσεις του «Τόπου της Ζωής μας», θα υπάρχει και θα επικρατεί η γνωστή αντιπαράθεση. Έρχονται εκλογές κι έτσι έχουν να δουν πολλά ακόμη τα μάτια μας. Ας είμαστε όλοι γεροί και βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.

 

Ενταγμένος από καιρό στο ίδιο προεκλογικό πλαίσιο, ο Θόδωρος Μουριάδης συνεχίζει να κινείται αλλιώς. Ίσως επειδή πριν από κάθε τι άλλο πρέπει πρώτα να οργανωθεί. Αυτό κάνει, χωρίς βιασύνη. Με ελάχιστα δελτία τύπου, με καθόλου φωτογραφίες. Ακούμε ωστόσο ότι οι προτάσεις που κάνει σε πρόσωπα της Κεντροαριστεράς έχουν –σχεδόν όλες- θετική ανταπόκριση.

 

Με καλό καιρό αρχίζει σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα ενώ λόγω Κυριακής η χθεσινή Πρωταπριλιά δεν είχε τα ψέματα που θα περίμενε κάποιος. Το έθιμο δείχνει σημάδια κόπωσης αλλά κι αυτό ίσως να μην είναι τυχαίο. Είναι τόσο σκληρή η καθημερινότητα που οι άνθρωποι συχνά χάνουν το κουράγιο τους. Αδιαφορούν για τις εύθυμες παραδόσεις αφού αλλού είναι στραμμένη η προσοχή τους. Ψέματα όλο το χρόνο, ψέματα κάθε μέρα, τι να βρεις να πεις την Πρωταπριλιά;

 

Λόγω της μεγάλης γιορτής του Πάσχα λειτούργησε χθες και η τοπική αγορά. Δηλαδή είχαν κόσμο οι καφετέριες! Κατά τα άλλα οι καταναλωτές έκαναν λίγες και προσεκτικές κινήσεις. Ακόμη και οι γιορτές επηρεάστηκαν. Ακόμη και σε αυτές βλέπουμε τους Έλληνες αλλαγμένους. Καθόλου εορταστικούς.

 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε από το συνέδριο της Αττικής την είδηση. Βγαίνουμε –υποστήριξε- από τα μνημόνια. «Τροφή» στην προεκλογική εκστρατεία του Μακάριου Λαζαρίδη. Ειδικός αναλυτής των εξελίξεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αποφεύγει τις συγκεκριμένες αναφορές σε τοπικά προβλήματα ίσως γιατί αυτά τα μαθαίνει τώρα. Αντίθετα, γνωρίζει άριστα να ομιλεί την αντί Κυβερνητική διάλεκτο. Το θέμα είναι αν οι πολίτες της πόλης και των χωριών προσέρχονται πρόθυμα σε μια τέτοια κουβέντα;

 

Ή προτιμούν να εξηγούν και να περιγράφουν όλα τα άλλα; Ίσως επειδή το πήραν απόφαση ότι το μνημόνιο συνεχίζεται και δεν αλλάζει (όποιος κι αν είναι στην Κυβέρνηση), κουβεντιάζουν για το δρόμο που έχει λακκούβες. Για τις υποσχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν τηρήθηκαν και για τον τουρισμό. Που δυστυχώς δεν μπορεί να πάει παντού. Δεν έχει παντού την ίδια δυναμική.

 

Όλοι κατά βάθος αντιλαμβάνονται ότι δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ούτε από την επιτήρηση. Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά σε μια πολιτική λιτότητας, από την οποία δεν θα βγει ποτέ. Τόσα χρόνια το γνωστό σύστημα (κάποιοι το λένε καπιταλιστικό) αναζητούσε μια καλή αφορμή. Η χρεοκοπία μας ήταν η ενδεδειγμένη. Μας έβαλαν λοιπόν κάπου απ’ όπου δεν πρόκειται να ξεφύγουμε. Ποτέ των ποτών.

 

Μια βόλτα στο Facebook είναι αρκετή. Εκεί διαβάζεις τα «παρατράγουδα» της τοπικής ΝΔ, τα σχόλια και τις πικρίες σε σχέση με όσα σήμερα συμβαίνουν στο Νομό Καβάλας. Πολίτες (ψηφοφόροι της ΝΔ) καλούν σε ενότητα αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με τέτοιες ευχές. Πρόσφατα μάλιστα τη συζήτηση τροφοδοτεί ο πρώην Νομάρχης Θ. Καλλιοντζής!

 

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Είναι ο δεύτερος αφού υποψήφιος για μέλος της ΝΟΔΕ δήλωσε και ο Ιορδάνης Παπαντίδης. Κενό υπάρχει στη θέση του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Καβάλας όπου όλα δείχνουν ότι η Μαρίνα Φιλιππίδου δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.

 

Με ένα ταξίδι στο εξωτερικό αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα για τον βουλευτή Κώστα Μορφίδη. Αναχωρεί σήμερα, επιστρέφει την Μεγάλη Παρασκευή. Προορισμός ο Λίβανος. Θα λάβει μέρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των χωρών της Ορθοδοξίας.

 

Συνεχίζει να τηρεί τη δική της παράδοση, έστω κι αν αυτή δημιουργήθηκε πρόσφατα, η Φιλαρμονική του Δήμου. Την Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιεί εκδήλωση στο Αμφιθέατρο με την κατάλληλη για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μουσική. Τέτοια εκδήλωση, η οποία ήταν πετυχημένη, έγινε και πέρσι. Είσοδος ελεύθερη.

========================================================================

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ρωτήθηκε (από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων) για το χρονοδιάγραμμα του μεγάλου έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Διαβάζοντας την απάντηση που έδωσε καταλάβαμε ότι επί του παρόντος τέτοιο δεν υπάρχει. Είναι νωρίς για χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Σπίρτζης είπε ειδικότερα: «Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε για την υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας, η αντιπολίτευση μας λοιδορούσε. Σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και ο κοινός φορέας Ελλάδας – Βουλγαρίας, που θα αναλάβει την σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια στον Εύξεινο Πόντο και στον Δούναβη. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και πλήρους ωρίμανσης του έργου. Στο ίδιο έργο θέλει να ενταχθεί και η Ρουμανία. Είναι κατά τη γνώμη μου το έργο με την μεγαλύτερη εμπορική και γεωπολιτική αξία για τη χώρα μας και για τις χώρες των Βαλκανίων. Είναι το έργο που θα δώσει σε εμάς πρόσβαση στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και μείωση χρόνου και κόστους στις διεθνείς μεταφορές, μιας και με την εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή, θα αποσυμφορηθούν τα Δαρδανέλια.»

 

Διαβάστε επίσης