μικρά πρωινά απο τον Νίκο ΓενικόπουλοΤα ίδια και τα ίδια σε καθημερινή βάση στην οδό Βάσου. Μεγάλα φορτηγά δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις προειδοποιητικές πινακίδες. Φθάνουν στην αρχή της οδού Βάσου και διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κινηθούν σε αυτήν. Τότε αρχίζει το πρόβλημα. Στο χθεσινό περιστατικό (φωτογραφία) τον Τούρκο οδηγό διευκόλυνε άλλος οδηγός, αυτοκινήτου που ακολουθούσε. Έγινε αναστροφή κι έτσι η νταλίκα ξαναβγήκε από την Καβάλα, για να μπει σε αυτήν από τον Άγιο Σίλα. Προς εξυπηρέτηση αυτών των περιπτώσεων ο ανοιχτός χώρος μπροστά από το δάσος των Πεντακοσίων. Είναι –συνήθως- αρκετός για να κάνουν αναστροφή τα μεγάλα οχήματα. Όσοι τυχαίνει εκείνη την ώρα να είναι στο σημείο (εντός των μικρών οχημάτων τους) κάνουν απλώς υπομονή.


Είναι δύο ξεχωριστά κι ανόμοια λιμάνια. Κάποτε μεταξύ τους ανταγωνιστικά. Άλλο πράγμα το νέο λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’» κι άλλο πράγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτά τα δύο λιμάνια, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και αναπτυξιακή κατεύθυνση, δεν «παντρεύονται» με τίποτα. Ούτε μπορούν να συνυπάρξουν σε τάχα ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές «πακέτο». Το συγκεκριμένο μήνυμα οφείλει να στείλει στο ΤΑΙΠΕΔ οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τον τόπο. Που είναι και δικός του τόπος.

 

Η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της είναι μπροστά στην μεγάλη επένδυση του πλωτού LNG. Η ιδέα υλοποιείται, προχωρά με τον καλύτερο τρόπο. Πέριξ του πλωτού LNG θα υπάρξουν πολλά άλλα. Πολλά και διάφορα. Ως εκ τούτου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θέλει τον ιδιώτη επενδυτή σχετικό με τα ενεργειακά.

 

Στο νέο λιμάνι της Καβάλας υπάρχει άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμπορική. Πουθενά δεν έγινε… «γάμος» των ενεργειακών και των φορτίων μαρμάρων ή σιτηρών. Πουθενά δεν συνυπήρξαν το φυσικό αέριο με την μαρμαροψηφίδα. Οι αντίθετες ιδέες του ΤΑΙΠΕΔ είναι πειράματα. Σχέδια ανέφικτα, τα οποία αν εφαρμοστούν βάζουν σε κίνδυνο την προοπτική του νέου λιμανιού της Καβάλας.

 

Αν τα δύο λιμάνια επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθούν μαζί, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει προβάδισμα. Θα αναπτυχθεί πρώτο. Για το νέο λιμάνι Καβάλας θα χρειαστεί να περιμένουμε. Ίσως πάρα πολύ. Επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο κι επειδή –όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΟΛΚ- υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για το δικό μας λιμάνι, ας ξεχάσουμε τις «καινοτομίες» και τις δοκιμές. Οι όροι να είναι ξεκάθαροι. Χωριστοί. Όπως χωριστά είναι τα δύο λιμάνια. Σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση το ένα από το άλλο.

 

Τους προστάτες του γιόρτασε τη Δευτέρα το Πυροσβεστικό σώμα. Δυστυχώς οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν –λόγω μνημονίων και λιτότητας- μόνο στην Κομοτηνή. Η Π.Υ. Καβάλας για πολλούς και διάφορους λόγους είναι «δεμένη» με την τοπική κοινωνία. Αξίζει να γιορτάζει στην έδρα της την συγκεκριμένη γιορτή. Όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όχι μόνο στηρίζει την ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλα- Σαμοθράκη- Λήμνος αλλά την επιδοτεί κιόλας . Το νέο είναι φυσικά θετικό αν και για να προχωρήσει, να υλοποιηθεί, πρέπει να βρεθεί ενδιαφερόμενη εταιρία και πλοίο να εκτελεί τα δρομολόγια. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις;

 

Οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Καλανταρίδης και Ανέστης Τσουρουκίδης ήταν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του ο πολιτιστικός σύλλογος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη είχε την πετυχημένη ιδέα επιπλέον φωτισμού με προβολείς της πλατείας Καπνεργάτη. Με τα δυνατά φώτα η πλατεία έγινε πιο φιλική για τους πολίτες ακόμη κι όταν νυχτώνει. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε, έγινε ένα ακόμη ωραίο σημείο στο κέντρο της πόλης.

 

Μόνο ο Θόδωρος Μουριάδης παραβρέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην γιορτή του συνοικιακού συλλόγου «Δρόμος του νερού» στον Άγιο Κωνσταντίνο. Ουδείς άλλος επίσημος. Ακόμη και ο Δήμος Καβάλας, συνδιοργανωτής της εκδήλωσεις, απουσίαζε.

 

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κωστής Σιμιτσής σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Καβάλας, δηλώνει απευθυνόμενος προς την κ. Δήμαρχο: « Λυπάμαι όποιον (νικήσει στις δημοτικές εκλογές του Μάη και) και θα έρθει στη θέση σας. Θα πρέπει να μπαλώσει ένα σωρό τρύπες». Η κ. Τσανάκα δεν απάντησε.

 

Λίγο νωρίτερα η κ. Δήμαρχος είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την υποδοχή που είχε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον υπουργό Δημήτρη Βίτσα. Τον περιέγραψε ως ευγενέστατο. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι γιατί η συνάντηση έγινε στην Αθήνα τη Δευτέρα κι όχι στην Καβάλα. Ο κ. Βίτσας ήταν στην πόλη μας πριν από λίγες ημέρες.

 

Η κ. Τσανάκα πήγε στον Υπουργό κ. Βίτσα χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτούς αναπτύσσεται εσχάτως μια νέα συνεργασία αλλά με άλλον στόχο. Η κ. Δήμαρχος φέρεται να ζήτησε από τους 3 βουλευτές να της εξασφαλίσουν συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη. Θέμα της η γέφυρα και το έργο αποκατάστασης της.

 

Κι άλλα νέα του Δήμου Καβάλας. Η επόμενη διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ αναμένεται να γίνει στο τέλος Γενάρη. Υπήρχε πιθανότητα η συγκεκριμένη διανομή να γίνει τώρα, πριν τις γιορτές. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της γενικότερης κακοκαιρίας ο Δήμος Καβάλας άρχισε να μοιράζει αλάτι (κατά της παγωνιάς). Η διανομή γίνεται κυρίως σε δημόσια κτίρια, σε σωστή συσκευασία και ποσότητα.

 

Η υποψηφιότητα του Κώστα Κουνάκου φυσικά και επηρεάζει τα προεκλογικά δεδομένα στον Δήμο της Καβάλας. Ταυτόχρονα δεν φαίνεται να τα αλλάζει ιδιαίτερα. Τα επηρεάζει με λίγα λόγια ελαφρώς κι ας είναι μη αναμενόμενη εξέλιξη. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει έως ότου ο νέος υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάσει τους συνεργάτες του. Ανάλογα με τα πρόσωπα που θα τον στηρίξουν (υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κτλ) θα μάθουμε πόσο θα επηρεαστούν τα βασικά στάνταρ της αναμέτρησης.

 

Αν υποθέσουμε ότι η απόφαση Κουνάκου είναι οριστική, που έτσι φαίνεται, αμέσως αμέσως αυξάνεται ο αριθμός των υποψήφιων δημάρχων στο Δήμο Καβάλας. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε νούμερο ρεκόρ. Υπάρχουν άλλωστε κι άλλες φήμες για νέες εκπλήξεις στον ίδιο τομέα. Ας περιμένουμε.

 

Η ΕΜΥ διαβεβαιώνει ότι από σήμερα ο καιρός αλλάζει. Σταματούν οι βροχές, έρχεται μπόλικος ήλιος. Το νέο είναι καλό πρωτίστως για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες της αγοράς. Περιμένουν με αγωνία έναν καλύτερο καιρό μήπως και ξεκινήσει η εορταστική κίνηση. Η οποία προς το παρόν «πνίγηκε» στα νερά των πρόσφατων βροχών. Σημειώνουμε ότι η αγορά της πόλης λειτουργεί πρωί και απόγευμα κάθε μέρα. Την δε ερχόμενη Κυριακή από το πρωί ως το απόγευμα.

 

eXTReMe Tracker