• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα συνεργείο του Δήμου Καβάλας εργάστηκε στην είσοδο της Δημοτικής Καπναποθήκης. Έστρωσε χαλίκι προκειμένου να μην μαζεύονται νερά κάθε φορά που βρέχει. Ένα τόσο σημαντικό κτίριο και έργο τελειώνει κι οι «λίμνες» νερού σε κάθε βροχή, στην κεντρική του είσοδο, δεν είναι κι η καλύτερη εικόνα. Ας πούμε ότι με την παρέμβαση της 19ης Δεκέμβρη το πρόβλημα λύθηκε. Έστω προσωρινά.

 


 

Το κύμα κακοκαιρίας που από σήμερα επηρεάζει το Νομό Καβάλας περιγράφεται να περιλαμβάνει έντονα φαινόμενα. Πολύ κρύο, χιόνια ακόμη και στα πεδινά. Οι αρμόδιοι (οι μετεωρολόγοι) μας προειδοποίησαν έγκαιρα, ίσως ήταν υπερβολικοί αλλά το καθήκον τους το έκαναν. Με το παραπάνω.

 

Οφείλουμε να ετοιμαστούμε. Να λάβουμε τα μέτρα μας. Κι οι αρμόδιοι (τοπική αυτοδιοίκηση, κράτος) το ίδιο. Η κακοκαιρία θα πλήξει την Ανατολική Μακεδονία σε προεκλογική περίοδο. Γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο. Οι εν ενεργεία αιρετοί έχουν περισσότερους λόγους να είναι σε ετοιμότητα, οι άλλοι – οι υποψήφιοι- θα περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη…

 

Υπάρχει τέλος το ενδεχόμενο να έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα. Ή το σχεδόν τίποτα. Χειμώνας είναι, θα χιονίσει και θα κάνει κρύο. Ακόμη κι αν ζήσουμε καταστάσεις που θα θυμίζουν τον Γενάρη του 2017, οφείλουμε να τα βγάλουμε πέρα αφού θα χρησιμοποιήσουμε την σχετικά πρόσφατη εμπειρία μας.

 

Φυσικά και οι πολίτες δεν είναι αμέτοχοι. Δεν είναι μόνο παρατηρητές ή καταγγέλλοντες. Όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Κάποιοι άλλοι που καθημερινά απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας τους, αυτοί ακόμη περισσότερο. Μακάρι να μην χρειαστεί κανένα έκτακτο μέτρο. Μακάρι να μην υπάρξει κανένα ειδικότερο πρόβλημα. Και κάτι τέτοιο να συμβεί πρέπει όλοι μας να δηλώσουμε με την ευκαιρία την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα μας.

 

Χθες το πρωί στο διοικητήριο έγινε σύσκεψη, η οποία οργανώθηκε από την Πολιτική Προστασία. Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου έδειχναν μια «ηττοπάθεια». Και μια βιασύνη στη μεταφορά ευθυνών και στους πολίτες.

 

Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «… ποτέ δεν θα μπορέσει η ανθρώπινη οργάνωση να ξεπεράσει τη δύναμη των καιρικών φαινομένων». Για δε τον δρόμο στον Άγιο Σίλα συμπλήρωσε: «… σίγουρα θα έχουμε μποτιλιαρίσματα , ο δρόμος έχει πολύ μεγάλη κίνηση και πάρα πολλούς ανθρώπους που ανεβοκατεβαίνουν. Οι οποίοι υποχρεωτικά θα περιμένουν για λόγους ασφάλειας μέσα στα αυτοκίνητα τους. Τους παρακαλούμε χωρίς να διαμαρτύρονται. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Π.Ε. Καβάλας και του Δήμου θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν». Σημειώνουμε ότι στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο Κώστας Κουνάκος. Όχι ως υποψήφιος δήμαρχος αλλά ως υπηρεσιακός παράγοντας της Π.Ε. Καβάλας.

 

Αργότερα χθες το μεσημέρι υπήρξε ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας με διάφορες συμβουλές και οδηγίες προς τους πολίτες. Χθες το πρωί ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης χαρακτήρισε παμπάλαιες τις αλατιέρες που διαθέτει ο Δήμος.

 

Με τις δηλώσεις που έκανε την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γραμμένος (μιλώντας ως «επικεφαλής» και όχι ως μέλος της ομάδας Τσανάκα) ουσιαστικά – και εκτός όλων των άλλων- μας έκανε γνωστή μία ακόμη υποψηφιότητα. Αυτή του Χρήστου Γάκη με τον κ. Τοψίδη. Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ως φήμη. Ως μία από τις πολλές φήμες των ημερών και των προσεχών εκλογών. Πλέον και ο Χρήστος Γάκης πρέπει να υπολογίζεται ως πιθανός υποψήφιος με τον κ. Τοψίδη. Δεν το είπε ο ίδιος, το είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου! Ποιος έμεινε που δεν αποφάσισε ακόμη; Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

 

Η άλλη πλευρά, δηλαδή του κ. Μέτιου, στηρίζει την υποψηφιότητα του υιού της κ. Τσανάκα, την θεωρεί σίγουρη. Ο λόγος είναι απλός. Ο κ. Θεοδωρίδης θέλει πολύ να εμπλακεί με τα κοινά, με τον συγκεκριμένο τρόπο. Κι όταν ένας άνθρωπος έχει πάρει τις αποφάσεις του, δύσκολα τον σταματούν οι άλλοι. Ακόμη κι αν πρόκειται για συγγενείς ή φίλους.

 

Ο κ. Μέτιος είναι ο επίσημος υποψήφιος Περιφερειάρχης της ΝΔ στην ΑΜΘ. Το ότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος στην Καβάλα είναι «απέναντι» του, πρόκειται για κάτι εντελώς συμπτωματικό…. Αυτή η «σύμπτωση» αφορά το παρασκήνιο αφού επισήμως όλοι είναι με τον Μέτιο.

 

Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα Θεοδωρίδη, ο Γιώργος Καλαντζής δήλωσε το πρωί της περασμένης Δευτέρας: « Νομίζω ότι τελικά αυτή η υποψηφιότητα δεν θα γίνει».

 

Αργά χθες το απόγευμα, την ώρα που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση της κ. Τσανάκα με τους συμβούλους της, ακούγονταν ότι το θέμα θα λήξει ομαλά και χωρίς άλλες συνέπειες για τη διοίκηση του Δήμου.

 

Σχετικά με τη κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Ποτόλιας είπε: « Τουφεκάνε στον αέρα». Τις ημέρες των εορτών ο κ. Ποτόλιας είχε ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Παραβρέθηκε στη γιορτή του Αμυγδαλεώνα αλλά και στην πίτα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ήταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Ζυγό, στην εκδήλωση των φορέων του χωριού που έγινε δεύτερη χρονιά φέτος. Πρόκειται για τα γνωστά «φαναράκια» που απελευθερώθηκαν από τους μαθητές του Ζυγού. Την Πρωτοχρονιά ο κ. Μουριάδης παραβρέθηκε στην κοπή πίτας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Μπάμπης Δράκος ρωτήθηκε για την εκδήλωση κοπής της πίτας της οργάνωσης. Δεν «έδωσε» συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης της. Κατέστησε σαφές ότι προηγείται η εκδήλωση κοπής πίτας που ετοιμάζει ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η ΝΟΔΕ θα κάνει τη δική της εκδήλωση αμέσως μετά. Ακούμε ότι εκδήλωση κοπή πίτας οργανώνει και η κ. Δήμαρχος και ο Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2018 η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας. Η κ. Παρασκευή Παπαδοπούλου είχε άριστη συνεργασία τόσο με τους τοπικούς φορείς όσο και με το σύνολο των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών του Νομού. Καλή ξεκούραση και καλή επιτυχία στη διάδοχο της.

 

Αποφασίστηκε όπως φαίνεται στο Υπουργείο Υγείας ο νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν. Φημολογείται ότι ο αναπληρωτής διοικητής θα προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία. Θεσσαλονίκη ή Ημαθία.

 

Πολίτες αναφέρουν στις υπηρεσίες (Δήμος Καβάλας, Αστυνομία) ότι ένας άνθρωπος κοιμάται στο δρόμο. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετές μέρες στη συνοικία του Βύρωνα. Τώρα που έρχεται κακοκαιρία κάποιος αρμόδιος θα πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση. Ο άστεγος φέρεται να είναι Βούλγαρος που άγνωστο για ποιους λόγους βρέθηκε στην πόλη μας. Έστω προσωρινά πρέπει να βρεθεί για αυτόν ένας ζεστός χώρος. Π.χ. ένα κρεβάτι στο Νοσοκομείο.

 

 

Διαβάστε επίσης