μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ποσό 2 εκ ευρώ θα διαθέσει το δημόσιο για την εκπόνηση του συνόλου των απαραίτητων μελετών του έργου ολοκλήρωσης της Περιμετρικής οδού. Επειδή τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά (αν και το έργο δεν θα αρχίσει άμεσα), η τοπική κοινωνία οφείλει να ενημερωθεί αναλυτικά. Να συναινέσει.

 

Για να ολοκληρωθεί η Περιμετρική θα πρέπει να κοπούν αρκετά πεύκα. Αυτό θα γίνει στις περιοχές Χωράφα και ανατολικότερα ως τον Άγιο Τρύφωνα, όπου θα τελειώνει ο δρόμος. Κάποιος αρμόδιος πρέπει να εξηγήσει, να δείξει χάρτες κτλ ώστε να επέλθει η απαραίτητη κοινωνική συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμη τοπικού καυγά. Ο οποίος κι αυτήν την φορά θα γίνει αφορμή για να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.

 

Όπως χάθηκε η ευκαιρία άμεσης ωρίμανσης του έργου του δρόμου Ε61. Θυμάστε τι έγινε; Οι κάτοικοι του Σταυρού (και άλλοι) ξεσηκώθηκαν κι έτσι το τμήμα του σημαντικού αυτού δρόμου από Δράμα σε Καβάλα (έως Άγιο Σίλα) έχει μπει για τα καλά στην κατάψυξη.

 

Δύο παραστάσεις του «Πατρογονικού» δίνει στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας το ΔΗΠΕΘΕ. Με συντονισμένες ενέργειες του καλλιτεχνικού διευθυντή και της προέδρου (ειδικά της κ. Κορίνας Χιώτη Πρασσά) προσκαλούνται να την παρακολουθήσουν οι Καβαλιώτες της πρωτεύουσας. Ίδια κινητοποίηση, η οποία απέδωσε, έγινε για τον ίδιο λόγο στη Θεσσαλονίκη. Απ’ όπου το «πέρασμα» του «Πατρογονικού» ήταν άκρως πετυχημένο. Κατά συνέπεια η συνταγή δεν αλλάζει. Κάθε Καβαλιώτης που ζει κι εργάζεται στην Αθήνα θα ενημερωθεί για την ευκαιρία των δύο παραστάσεων που σε γενικές γραμμές τον επανασυνδέουν με τον τόπο του.

 

Η ΝΔ με ανακοίνωση της τη Δευτέρα καταγγέλλει την Κυβέρνηση για μη αξιοκρατικές προσλήψεις και βόλεμα υμετέρων. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει την επιλογή του κ. Δημήτρη Δερματά στη θέση ειδικού γραμματέα περιβάλλοντος. Προ 10 περίπου ετών ο κ. Δερματάς ήταν επικεφαλής της γνωστής μας ΔΙΑΜΑΘ. Οι εποχές ήταν διαφορετικές. Ο κ. Δερματάς είχε έρθει στην περιοχή και με τη στήριξη του τότε (διορισμένου) Περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλου. Τώρα είναι σαφές ότι ο κ. Δερματάς ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα ήταν στη ΔΗΜΑΡ.

 

Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από το θλιβερό γεγονός κατάρρευσης της γέφυρας. Στο μεταξύ δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Κι ούτε φαίνεται ότι σύντομα θα δρομολογηθεί έργο αποκατάστασης της ζημιάς. Αυτό που σιγά σιγά αλλάζει (εκτός του ότι συνηθίζουμε στην πεσμένη γέφυρα) είναι το παρκάρισμα στην περιοχή. Όλο και περισσότερα ΙΧ σταθμεύουν μπροστά από το παλιό καπνομάγαζο, παραβιάζοντας τα ειδικά μέτρα που ισχύουν και διευκολύνουν όσους κινούνται ανατολικά.

 

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας κ. Κιβράκη, κανένας από το προσωπικό που εργάστηκε το Σάββατο με τον χιονιά δεν θα πληρωθεί υπερωρίες. Αν και τέτοιες υπήρξαν. Φυσικά και είναι άδικο. Απορούμε ωστόσο. Πώς γίνεται να πληρώνονται συστηματικά υπερωρίες τόσο και τόσοι υπάλληλοι γραφείων και όχι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της Π.Ε. Καβάλας;

 

Μετά από εβδομάδες ησυχίας και ανυπαρξίας έργου, από χθες άρχισε να υπάρχει μια κάποια κινητικότητα στο έργο της Μεγάλης Λέσχης. Το οποίο καθυστερεί επειδή δεν υπάρχει επιβλέποντας – συντηρητής… Δεν μας δίδεται αυτή η εντύπωση, δεν προκύπτει από πουθενά (ειδικά στον απλό πολίτη) η σημασία αυτής της έλλειψης. Ο κόσμος προσεγγίζει το ζήτημα πολύ πιο απλά. Ένα ακόμη σημαντικό έργο της Καβάλας που αδικαιολόγητα αργεί.

 

Κι επειδή γενικά τα δημόσια έργα αργούν, την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ έλαβε απόφαση κι έδωσε 8η παράταση 90 ημερών στο γνωστό από το μακρινό παρελθόν έργο «Αλιευτικό Καταφύγιο Ορφανού (β’ φάση)». Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη. Όσο σημασία έχει το γεγονός.

 

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας δεν έκρυψε τη δυσφορία του όταν την προηγούμενη εβδομάδα η Πρωινή έγραψε για τη διάσπαση του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές. Φυσικά και διαφώνησε, εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάσπαση. Αμέσως μετά ο κ. Δράκος έκανε δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας Μέτιου!

 

Όσοι ξέρουν λεπτομέρειες και παρασκήνιο μάλλον γελούν όταν ακούν ειδικά τον κ. Δράκο να δηλώνει στήριξη προς τον κ. Μέτιο. Η διάσπαση είναι γεγονός κι η αιτία αυτής βαθύτερη. Μια κατάσταση έντονη στο Ν. Καβάλας, ίσως πιο ήπια στους άλλους νομούς. Αρκετοί από αυτούς που «πολεμούν» τον Μέτιο το κάνουν γιατί δεν συμπαθούν τον Μακάριο Λαζαρίδη. Ξεσπούν στον Μέτιο (φίλο του Μακάριου) αφού εδώ και πολύ καιρό διστάζουν να μιλήσουν κατά του κ. Λαζαρίδη.

 

Τα ξεσπάσματα κατά του Χρήστου Μέτιου, υπήρξαν τέτοια σε διαδικασίες τις ημέρες των εορτών, φαίνεται να ξεπέρασαν το συνηθισμένο όριο. Δεν ήταν αναμενόμενο να μάθει τα νέα η Αθήνα; Αν η κεντρική διοίκηση του κόμματος αποφασίσει να ασχοληθεί, τότε «υποστηρικτές» του κ. Μέτιου θα βρεθούν εκτός ΝΔ. Το σενάριο από καιρό έπαψε να είναι «μακρινό» ή ένα ακόμη σενάριο. Σε αυτήν την οριστική διάσπαση της ΝΔ στο Νομό Καβάλας έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ακόμη. Διότι προς το παρόν είμαστε μόλις στην αρχή του «ντέρμπι».

 

Την Κυριακή εργάστηκε κανονικά η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας. Δεν το συνηθίζει. Όμως η Κυριακή που μας πέρασε ήταν η γιορτή των Θεοφανείων. Η Δημοτική Αστυνομία με προσωπικό της, η Τροχαία με προσωπικό της και το Λιμενικό Σώμα με προσωπικό του δημιούργησαν μία ακόμη ενοχλητική υπερβολή. Ένα σωρό άνθρωποι των τριών υπηρεσιών χρειάστηκε να παραστούν σε τρεις δρόμους της πόλης (συνολικό μήκος αυτών 200 μέτρα) για την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της πομπής ιερέων και πιστών. Πάλι καλά που δεν κάλεσαν τα ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, την ΕΜΑΚ και την ΟΠΚΕ…

 

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Καβάλας Μπάμπης Ευσταθιάδης ανακοίνωσε χθες στο διαδίκτυο την υποψηφιότητα του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Κατσιμίγα. Αρχικά ο κ. Ευσταθιάδης συζήτησε με τον κ. Βέρρο, τελικά δεν θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αφού προτίμησε την Περιφέρεια. Ο κ. Ευσταθιάδης είναι ο δεύτερος υποψήφιος με τον κ. Κατσιμίγα. Πρώτος πρόθυμος ο Νίκος Τσουμπάκης.

 

Στο 5ο δημοτικό σχολείο έγιναν χθες προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις σε μαθητές. Πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ. Όσα παιδιά δεν εξετάστηκαν χθες, θα εξεταστούν σήμερα αφού το πρόγραμμα συνεχίζεται. Αυτός ήταν ο λόγος που όχημα με τον απαραίτητο εξοπλισμό στάθμευσε στην αυλή του σχολείου.

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει πρώτη φορά για το 2019 η νομαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Η συνεδρίαση μετατέθηκε για σήμερα λόγω κακοκαιρίας. Ας ελπίσουμε σήμερα ο καιρός να είναι καλός ώστε να γίνει η συνεδρίαση αφού και για σήμερα προβλέπονται καιρικές δυσκολίες.

 

Η σημερινή εκδήλωση του Θόδωρου Μουριάδη σημαίνει το τέλος των εορτών. Από σήμερα ξαναρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα συνεχιστεί ασταμάτητη ως τη ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής (αρχές Ιουνίου). Ο κ. Μουριάδης θα ανακοινώσει καμιά 30αρια υποψηφίους του. Την ερχόμενη Κυριακή σειρά έχει η εκδήλωση του Βαγγέλη Παππά. Από εβδομάδα όλοι οι υπόλοιποι. Για τη διευκόλυνση των υποψήφιων καλό είναι να βελτιωθεί ο καιρός. Να ανοίξουν οι δρόμοι, να λιώσουν οι πάγοι. Πως αλλιώς θα μπουν στο αυτοκίνητο και θα αρχίσουν τα περιοδεύουν;

 

 

Διαβάστε επίσης