• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της πρόσφατης κακοκαιρίας αυτή με τη χιονισμένη πεσμένη γέφυρα. Συνδέει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με τα προβλήματα του σήμερα. Στο μεταξύ η κ. Δήμαρχος «τρέχει» για να βρει διέξοδο στο γνωστό αδιέξοδο.

Από το χθεσινό δελτίο τύπου καταλαβαίνουμε ότι απευθύνεται εκ νέου στο κράτος και στην Κυβέρνηση. Καλά κάνει. Η επιλογή της να συνεργαστεί με την Περιφέρεια, αφήνοντας στην άκρη τα υπουργεία, αποδείχθηκε λάθος. Ένα λάθος δικό της που μάλλον είναι και άλλων. Των συμβούλων της. Για όλους τους ανθρώπους τα λάθη είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Χειρότερο ωστόσο είναι να μην διορθώνονται.

 


 

Ακόμη κι αν δεχθούμε το βασικό τους επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο ευθύνες υπάρχουν και στους πολίτες, το τελικό συμπέρασμα δεν αλλάζει. Αν και προετοιμασμένοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία. Τα οποία τα περίμεναν, τα γνώριζαν, ήξεραν ακόμη και την ακριβή ώρα έναρξης τους.

 

Ακούγοντας τους μελαγχολούμε. Σπεύδουν να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δικιές τους. Εννοούμε το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Προτάσσουμε τις ευθύνες του δημοσίου τομέα ίσως γιατί οι διακοπές ρεύματος «πόνεσαν» περισσότερο απ’ όλα. Η Τροχαία Καβάλας έκανε τα λιγότερα δυνατά, έλαμψε με την απουσία της από το κέντρο της πόλης το κρίσιμο διάστημα που οι δρόμοι έκλειναν από ακινητοποιημένα οχήματα.

 

Οι απλοί άνθρωποι περιμένουν οδηγίες. Κατευθύνσεις. Περιμένουν να ακούσουν τι τους συμβουλεύουν οι αρμόδιοι. Οι απλοί άνθρωποι κάνουν λάθη. Επιμένουν σε ξεπερασμένες, επικίνδυνες νοοτροπίες. Είναι όμως απλοί άνθρωποι. Οι οποίοι χωρίς τον κατάλληλο επικεφαλής είναι λογικό να αντιδρούν σπασμωδικά. Επιδεινώνοντας μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση.

 

Για αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις το δημόσιο πληρώνει υπηρεσιακούς παράγοντες. Αξιωματούχους, αξιωματικούς. Πρόσφατα μάλιστα τους επέστρεψε με προτεραιότητα τα γνωστά αναδρομικά. Όταν αυτοί, οι επαγγελματίες, απουσιάζουν από τα πόστα τους πώς οι απλοί άνθρωποι να μην συνεχίσουν τις λάθος αποφάσεις και κινήσεις;

 

Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικαιολογίες κι ας δούμε τις ευθύνες τους. Γίνεται διακοπή ρεύματος πλέον των 4 ωρών; Τι είδους βλάβη ήταν αυτή που αντιμετώπισαν; Γιατί άργησαν τόσο; Γιατί η διακοπή ξανάγινε τα μεσάνυχτα κι είχε διάρκεια 2 ακόμη ώρες;

 

Τι σχέδιο είχε η Τροχαία Καβάλας; Τι έκανε στην έντονη χιονόπτωση; Εντάξει, βρίσκονταν στον Άγιο Σίλα. Εντάξει, βρίσκονταν κι αλλού. Μέσα στην πόλη; Δεν είχε προσωπικό να διαθέσει; Πόσο και πως προετοιμάστηκε; Εξέτασε το σενάριο μαζικής εξόδου των ευρισκόμενων στο κέντρο αυτοκινήτων; Τι είχε ετοιμάσει για αυτήν την περίπτωση;

 

Όσο για τον Δήμο Καβάλας, δυστυχώς επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη. Είχε τρία οχήματα στο γκαράζ, σε μεγάλη απόσταση από το πρόβλημα. Κι όταν αυτά ξεκίνησαν να προσεγγίσουν το πρόβλημα, ήταν ήδη πολύ αργά. Εύλογο το ερώτημα για το τι έκανε εκείνη την κρίσιμη ώρα η δημοτική αστυνομία. Επί του οποίου δεν υπάρχει απάντηση.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης η πόλη μας ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλης ανάγκης. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Επειδή ήταν κάτι πολύ σοβαρό μα και έκτακτο, (και) η Δημοτική Αστυνομία έπρεπε να τεθεί σε κατάσταση «επιστράτευσης». Προκειμένου να βοηθήσει. Το έκανε;

 

Η δε Περιφερειακή Ενότητα όντως είχε ανοιχτό το δρόμο του Αγίου Σίλα. Σε όλα τα άλλα σημεία ευθύνης απουσίαζε λες κι επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με ένα δρόμο. Μόνο με τον Άγιο Σίλα. Χθες περηφανεύονταν για τον Άγιο Σίλα, πλην όμως ο κόσμος ζητούσε εξηγήσεις που ώρα δεν μπορούσε να κινηθεί στο δρόμο προς τη Δράμα.

 

Η κριτική μας μπορεί να γίνει ακόμη πιο αυστηρή. Θα γίνει, όσο ακούμε τους αρμόδιους να μεταφέρουν ευθύνες στους πολίτες. Φταίνε κι οι πολίτες σίγουρα. Δεν φταίνε αλήθεια κι όλοι αυτοί που είναι δουλειά τους τα έκτακτα περιστατικά και καταστάσεις; Είναι δυνατόν αυτοί να φταίνε λιγότερο από τους πολίτες;

 

Φταίει φυσικά κι η Ελλάδα. Η σημερινή Ελλάδα, η χθεσινή και η προχθεσινή. Αυτό το μπάχαλο που δεν αλλάζει με τίποτα. Κανονικά στα κρίσιμα πόστα των έκτακτων γεγονότων πρέπει να υπάρχουν επιστήμονες. Δεν αρκεί μόνο η εμπειρία. Χρειάζεται μελέτη, δουλειά συνεχής και αποτελεσματικότητα.

 

Η Ελλάδα με αυτήν και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις προσεγγίζει τέτοια προβλήματα διαφορετικά. Η τελική αποτυχία μετά από κάθε κακοκαιρία ή θεομηνία δεν ξαφνιάζει κανέναν. Αυτό έλειπε, με τόση προχειρότητα και τόση τσαπατσουλιά να τα καταφέρναμε…

 

Προεκλογικό ρεπορτάζ. Κι άλλους υποψηφίους του θα παρουσιάσει στην εκδήλωση της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Βαγγέλης Παππάς. Οι πιο πολλοί θα προέρχονται από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Η εκδήλωση του κ. Παππά είναι κοπή βασιλόπιτας, γίνεται την Κυριακή το πρωί στις Κρηνίδες.

 

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον κ. Τοψίδη θα είναι η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ιωαννίδου. Στα θέματα του δήμου Καβάλας μαθαίνουμε ότι συνεργάζεται με τον κ. Βαγγέλη Παππά.

 

Την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει εκτός απροόπτου η εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων του Θόδωρου Μουριάδη. Η εκδήλωση ήταν φυσικό να αναβληθεί αφού είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, την μέρα της μεγάλης κακοκαιρίας.

 

Δεν είναι θέμα της άμεσης επικαιρότητας αλλά για την πόλη μας έχει μεγάλη σημασία. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης έλαβε απόφαση να προωθήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με Λήμνο και Καβάλα. Το αίτημα έτυχε στήριξης του υπουργού κ. Σαντορινιού. Είναι σε εκκρεμότητα.

 

Επί του αιτήματος οφείλουν να τοποθετηθούν άπαντες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Συμπεριλαμβανομένου του κ. Μέτιου. Θα στηρίξουν τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Καβάλα; Τι σκέπτονται να πράξουν προς αυτήν την κατεύθυνση; Προχθές ο κ. Τοψίδης εξέδωσε δελτίο τύπου με σχετικό περιεχόμενο. Δυστυχώς όμως για το συγκεκριμένο θέμα δεν είπε και δεν έγραψε τίποτα. Γιατί άραγε;

 

Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι εργασίες στην κατασκευή νέου μεγάλου παιδικού σταθμού στο Περιγιάλι. Το «ταλαιπωρημένο» έργο δείχνει να τελειώνει. Τελειώνει; Κανείς δεν γνωρίζει. Θα είναι έκπληξη οποιαδήποτε θετική έκβαση επί του θέματος. Στην Καβάλα τα σημαντικά δημόσια έργα μόνο εκτελούνται. Δεν τελειώνουν σχεδόν ποτέ.

 

Νέα παράπονα από το χωριό Φίλιπποι. Έχουν μεν νερό αλλά η παροχή είναι αδύναμη. «Με το σταγονόμετρο» λένε χαρακτηριστικά οι μόνιμοι κάτοικοι. Φθάνουμε λοιπόν στο εξής σημείο, στο έτος 2019 να τίθενται και αυτά τα ζητήματα. Νερού (Λυκόστομο, Φίλιπποι)- ρεύματος.

 

Ανάρτηση του Βασίλη Ξουλόγη κατά της διοίκησης του Δήμου Παγγαίου σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα καιρικά πρώτα (όχι τα χθεσινά) προβλήματα: «Εξαπάτηση των κατοίκων του Δήμου Παγγαίου! Η ανύπαρκτη διοίκηση Αναστασιάδη για μια ακόμη κακοκαιρία, μας είπε ότι είναι ετοιμοπόλεμη…Η προσπάθεια τους σταματά εκεί, εφόσον δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν το ανάλογο ΑΛΑΤΙ για τις ανάγκες του χιονιά, που ήδη είχε ενημερωθεί πολλές ημέρες πριν από την Πολιτική Προστασία και όλοι οι πολίτες από τα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα της ΑΜΕΛΕΙΑΣ το βιώνουν οι κάτοικοι των οικισμών μας! Κλειστά σχολεία, τραυματισμοί και δυσχέρεια μετακίνησης των κατοίκων! Ας ζητήσουν ΣΥΓΓΝΩΜΗ και ας φροντίσουν σύντομα να προμηθευτούν αλάτι. Δεν μπορείτε κύριοι ούτε τα αυτονόητα…ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ».

Διαβάστε επίσης