• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δραστήριος σύλλογος συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καβάλας έκοψε την Κυριακή την πίτα του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Η διοίκηση παρέθεσε γεύμα μετά «ζωντανής» μουσικής στα μέλη. Η πρόεδρος κ. Τσολακίδου (φωτογραφία) έκανε την καθιερωμένη κι επιβεβλημένη ομιλία της. Στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι κι άλλων συλλόγων.

Ειδικά σωματείων συνταξιούχων (φωτογραφία).

 


 

Το περασμένο Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου. Η σκοπιμότητα της οποίας είχε σχέση τη συμφωνία των Πρεσπών. Με τη συνέντευξη του ο πρώην Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Παρατηρούμε ωστόσο ότι το πρώτο μέρος της ίδιας συνέντευξης έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στα σημερινά και στα προηγούμενα δεδομένα της χώρας, τα οποία φυσικά τα συνδυάζει με αυτήν και με τις προηγούμενες Κυβέρνησης. Η αυτοκριτική ίσως είναι έμμεση. Πλάγια. Σίγουρα είναι τρο-με- ρά εύστοχη. Είναι ταυτόχρονα δριμεία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στον σημερινό όσο και σε αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Λέει μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός: « Η αποστροφή των πολιτών για την πολιτική πηγάζει από μια αντίληψη που επικρατεί (στους πολιτικούς) και βάζει την κατάκτηση της εξουσίας πάνω από αρχές και αξίες».  Ο κ. Παπανδρέου περιγράφει άριστα το υφιστάμενο «άρρωστο» ελληνικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η κάθε μορφής εξουσία λέει πολλά μα όταν της παρουσιάζεται η ευκαιρία δεν κάνει απολύτως τίποτα.

 

Όλα αυτά τα λόγια του κ. Παπανδρέου ενισχύουν τη δίκαια απορία των ανθρώπων: Γιατί όσοι διοικούν δεν κάνουν όλα αυτά που υπόσχονται; Κάπως έτσι η καλύτερη περίοδος αυτών που πολιτεύονται (στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην τοπική αυτοδιοίκηση) δεν είναι όταν έρθουν στα πράγματα αλλά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός ζητά «… να αλλάξουμε τις δομές της εξουσίας για να υπηρετήσουμε το λαό».

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία του, όπως τόσοι άλλοι. Την έχασε μιας και γρήγορα εγκλωβίστηκε στο σύστημα που τώρα ζητά οι επόμενοι του να αλλάξουν. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε. Νικήθηκε κατά κράτος. Κι ενώ υπόσχονταν πολλά, την «πάτησε» όπως τόσοι . Δεν διόρθωσε το παραμικρό κι από ένα σημείο και μετά η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτήν που παρέλαβε.

 

Το ζούμε στην προεκλογική περίοδο την οποία παρακολουθούμε. Θα το ζήσουμε εντονότερα το προσεχές διάστημα. Ενώ τόσοι υποψήφιοι δραστηριοποιούνται και καταθέτουν τις υποτιθέμενες προτάσεις τους, ο πολύς κόσμος δεν ασχολείται. Γράφαμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες. Κατά τον Παπανδρέου ρόλο παίζει και η περιορισμένη αξιοπιστία που έχουν στην κοινωνία οι περισσότεροι, ίσως όλοι, οι υποψήφιοι.

 

Οι οποίοι όλο και συχνότερα παραδέχονται την μια κάποια αποτυχία τους δηλαδή τις αρνητικές απαντήσεις που εισπράττουν από τα ξεχωριστά πρόσωπα της κοινωνίας στα οποία απευθύνονται ώστε να τα έχουν μαζί τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο. Ζητά να αλλάξει η δομή της εξουσίας μπας και συγκινηθεί η κοινωνία. Μήπως και ενδιαφερθεί περισσότερο.

 

Για το αν θα γίνει η προαναφερθείσα αλλαγή, δεν είμαστε ούτε σίγουροι αλλά ούτε αισιόδοξοι. Είναι άλλωστε πιθανό αρκετοί από αυτούς που σήμερα ζητούν την ψήφο μας να ασχολούνται με τα κοινά για την δική τους ευημερία και όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

 

Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τον δικαστικό υπάλληλο ο οποίος εξαφανίστηκε αφού νωρίτερα εξαπάτησε ένα σωρό Καβαλιώτες. Η δημοσιοποίηση των γεγονότων από την Πρωινή έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν κι άλλα. Πολλά περισσότερα απ’ ότι μπορούσαμε να φανταστούμε.

 

Η δικαιοσύνη επιλήφθηκε κι ερευνά μα το πουλάκι πέταξε… Τα χρήματα έγιναν «δανεικά κι αγύριστα», τα θύματα του υπαλλήλου έχασαν τον ύπνο τους. Όπως ακούμε δρούσε με θράσος. Φοβερό. Έμπαινε στα σπίτια. Υπόσχονταν ακόμη και διαγραφή δανείων. Παρέσυρε επαγγελματίες κι εργαζόμενους σε υποτιθέμενες λύσεις τις οποίες οι ανυποψίαστοι τις πλήρωσαν με τις οικονομίες τους.

 

Αν και στην χώρα μας η δικαιοσύνη αποδίδεται με καθυστέρηση, στην συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι βιαστεί. Να σπεύσει. Να ψάξει και να βρει όλα τα θύματα του κακού υπαλλήλου, ο οποίος κάπου ξόδεψε τα αρκετά μεγάλα ποσά που εισέπραττε. Που αλήθεια; Το μυαλό μας προς το παρόν πάει στο τζόγο.

 

Υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στην πόλη που δεν δουλεύουν. Όπως υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που εργάζονται σκληρά. Οι της πρώτης κατηγορίας πρέπει να προσέξουν. Να προσέχουν γενικώς. Στη μικρή μας πόλη δεν υπάρχουν ούτε μυστικά, ούτε δικαιολογίες. Όλοι τα ξέρουμε όλα, για όλους.

 

Σε συνέχεια των γνωστών πολιτικών εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής, η νομαρχιακή επιτροπή Καβάλας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα. Κατά κάποιο τρόπο εκτάκτως. Η αντίδραση της είναι προς την κατεύθυνση να περιοριστούν όσο γίνεται τα εσωκομματικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να το προσπαθήσει μόνο για το Νομό Καβάλας. Τα βασικότερα και κυριότερα θα κριθούν στην Αθήνα.

 

Ένα μόνο θέμα μιας εκδήλωσης επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο: Ο Δήμος Καβάλας, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας και ο ΟΘΑΚ συνδιοργανώνουν το τριήμερο 8,9 και 10 Φεβρουαρίου 2019 τους διεθνείς διασυλλογικούς κολυμβητικούς αγώνες με την ονομασία «Απόστολος Παύλος 2019».  Στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο αριθμός των συνοδών και των προπονητών θα ξεπεράσει τα 300 άτομα. Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 23.800,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Επίσημα ανακοινώθηκε χθες η προσεχής εκδήλωση του υποψήφιου δημάρχου Μάκη Παπαδόπουλου. Θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα στον Γαλαξία. Η εκδήλωση περιγράφεται ως κοπή βασιλόπιτας μόνο. Δεν γίνεται αναφορά σε νέα ονόματα υποψηφίων. Θυμίζουμε ότι στην βασιλόπιτα του 2018, στην εκδήλωση του Μάκη ήταν κι η Δήμαρχος. Κάτι που δεν φαίνεται ότι θα γίνει φέτος. Για ευνόητους προεκλογικούς λόγους.

 

Χαράματα χθες ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης ήταν καλεσμένος σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Αν και πριν τις 7 το πρωί, είχε όρεξη κι ήταν σε φόρμα. Μαζί με τους συναδέλφους του της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ «έκαναν» έναν ακόμη από τους γνωστούς πολιτικούς καυγάδες. Η συζήτηση διακόπηκε άρον άρον. Για διαφημίσεις.

 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το ΚΚΕ έκανε αφισοκόλληση. Προτίμησε να βάλει και στην Καβάλα τις γνωστές του αφίσες που δηλώνουν την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών. Για λόγους διαφορετικούς απ’ ότι υποψιαζόμαστε. Που έχουν σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

 

 

Διαβάστε επίσης