• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μεγάλη επιτυχία για τις Καβαλιώτισσες κολυμβήτριες τελείωσαν οι διεθνείς αγώνες κολύμβησης στην Ανδριανούπολη. Στο ολοκαίνουργιο κολυμβητήριο της Ανδριανούπολης έγινε το 1ο International winter championship master swimming και η ομάδα του ΟΘΑΚ έφερε 9 μετάλλια. Συγκεκριμένα: 3 χρυσά Αρσένη Κική, 2 αργυρά και 1 χάλκινο η Μανφρέδη Κάτια και 2 αργυρά η Ανδρεάδου Μελίνα. Η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ50 μικτή ομαδική ηλικίας 20 και άνω έφερε την δεύτερη θέση με τις Κυρανούδη- Ανδρέάδου- Μανφρέδη και Αρσένη. Από την ομάδα του ΝΟ Καβάλας συμμετείχε ο Πέτρος Χαινάς που πρώτευσε δύο φορές ενώ είχε και μια δεύτερη θέση. Μπράβο σε όλους.

 

Στην Αθήνα βρίσκονται οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το μυαλό τους πρέπει να είναι και στην Καβάλα. Αυτές τις μέρες θα δράσουν μπας και ξεκαθαρίσουν τα θέματα των δρομολογίων του υδροπτέρυγου, της τύχης των κτιρίων του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ. 

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αφορά την παρουσία των Μορφίδη- Παπαφιλίππου το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Κ.Υ. Πρίνου. Μαζί τους ο δραστήριος διευθυντής του Κέντρου Υγείας.

 


 

Η γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο κατέρρευσε στις 9 Νοέμβρη του 2018.  Λίγες μέρες μετά υπήρξε η πρώτη αντίδραση. Η Εισαγγελία Καβάλας παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση. Ταυτόχρονα όρισε πραγματογνώμονα. Η έρευνα του οποίου «σκάλωσε» στα οικονομικά της όλης υπόθεσης. Προ μηνός αντιληφθήκαμε ότι το πόρισμα του θα αργήσει για λόγους κατ’ ουσίαν γραφειοκρατικούς.

 

Όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της ζημιάς. Από χθες λύθηκε η απορία μας. Τα χρήματα- που δεν είναι λίγα- θα τα βάλει η Περιφέρεια ΑΜΘ. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε αρκετή ακόμη υπομονή. Αυτό που αποφασίστηκε (θα γίνει από την Εγνατία Οδό ΑΕ) χρειάζεται χρόνο. Αρκετό χρόνο. Περίπου 24 μήνες!

 

Οι απλοί πολίτες ποτέ δεν θα καταλάβουν και δεν θα αποδεχθούν ότι δύο μελέτες κι ένα εύκολο σχετικά έργο χρειάζονται τόσο πολύ καιρό μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί κάνουν ότι μπορούν για να μας πείσουν. Δεν μπορούν.

 

Ο Χρήστος Μέτιος μας είχε χθες καλά νέα. Βρήκε και θέτει στη διάθεση του έργου τα χρήματα που απαιτούνται. Ταυτόχρονα μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή δύο ακόμη χρόνια. Τα οποία μπορεί να γίνουν 2,5 ή και 3 κτλ. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στο χρονοδιάγραμμα αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτοί είναι οι ρυθμοί των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτοί είναι οι ρυθμοί εκπόνησης μελετών.

 

Ζητούσαμε και ζητούμε διαδικασίες fast truck. Τις αξίζουμε. Καθώς απομακρυνόμαστε από το γεγονός της 9ης Νοέμβρη, καθώς συνηθίζουμε την πεσμένη γέφυρα, αρχίζουμε σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε. Στο τέλος θα αποδεχθούμε τους ισχυρισμούς όχι των αιρετών αλλά των τεχνοκρατών. Σύμφωνα με τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

 

Κι όμως, στο εξωτερικό όλα θα είχαν εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα. Ζούμε σε μια χώρα που και στα πιο απλά δυσκολεύεται. Ζούμε σε μια Ελλάδα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι (όχι όλοι) δουλεύουν στους δικούς τους ρυθμούς. Μια Ελλάδα που δεν αλλάζει με τίποτα. Σε αυτήν την Ελλάδα (μας το λένε ευθέως μα δεν το δεχόμαστε) είναι επιτυχία που 3 μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας τα πράγματα επιτέλους πήραν τον δρόμο τους.

 

Έναν δρόμο μακρύ. Δύσκολο και ανηφορικό. Σαν την οδό Βάσου, που τόσο καιρό εξυπηρετεί τμήμα της διεθνούς κυκλοφορίας. Σαν την οδό Σαππαίων, η οποία ανέλαβε να παίξει τον ίδιο ρόλο αλλά ήδη παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης». Σε συγκεκριμένα σημεία της το οδόστρωμα υποχωρεί. Η μικρή προς στιγμή καθίζηση οφείλεται στο ότι ο δρόμος είναι όπως τόσοι άλλοι. Για χρόνια χωρίς συντήρηση.

 

Όταν δεν συντηρούνται οι γέφυρες, πέφτουν. Όταν δεν συντηρούνται οι δρόμοι, πέφτουν κι αυτοί. Περιμένοντας την επιδιόρθωση της αρχικής ζημιάς στη γέφυρα, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην γίνουμε μάρτυρες χειρότερων καταστάσεων. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, ας βάλει κι ο Θεός το χέρι του. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη.

 

Το Κίνημα Αλλαγής Καβάλας έχει εκδήλωση τις επόμενες ημέρες. Με καλεσμένο τον γνωστό ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Η κοπή της πίτας- για αυτήν την εκδήλωση πρόκειται- θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. Εκτός απροόπτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Την ίδια ώρα και η ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας «μπαίνει» σε προεκλογική περίοδο. Για την εκλογή συνέδρων στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Το οποίο ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα στο τέλος Μαρτίου. Υπάρχουν σύνεδροι «εξ οφίτσιο», υπάρχουν κι αυτοί που θα ψηφιστούν σε εσωκομματική ψηφοφορία. Λεπτομέρειες θα μάθουμε λίαν συντόμως.

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνάντηση του Θόδωρου Μουριάδη με τις ομάδες ερασιτεχνικού θεάτρου της πόλης. Εκεί του είπαν – μεταξύ άλλων- ότι δεν έχουν χώρο για παραστάσεις και για πρόβες. Παραπονέθηκαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αμφιθέατρο αλλά και για το ότι τους το δίνουν μόνο για τρεις συνεχόμενες μέρες.

 

«Που να προλάβουμε παραστάσεις και πρόβες. Τρεις μέρες δεν αρκούν» είπαν οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες στον κ. Μουριάδη. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Αντώνης Κούφαλης. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αμφιθέατρο είπε στην μεγάλη παρέα: « Καλύτερα να παίξετε θέατρο στο σαλόνι του σπιτιού σας παρά στο Αμφιθέατρο».

 

Ο ακραίος αυτός χαρακτηρισμός, που απορρίπτει τον συγκεκριμένο χώρο εκδηλώσεων, είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη αλήθεια. Είναι τόσο ασυντήρητο το Αμφιθέατρο που ακόμη κι ένα μικρό διαμέρισμα είναι καλύτερο μπροστά του. Κάποτε ζητούσαμε από τον κ. Μαρκόπουλο νέα, εξηγήσεις για την πρωτοβουλία του έργου (μικρο)συντήρησης του Αμφιθεάτρου. Πέρασαν 5 χρόνια κι ο κ. Μαρκόπουλος τελικά έκανε …. μια τρύπα στο νερό.

 

Σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στα αρχικά σημερινά μας σχόλια. Η γραφειοκρατία και η εργασία ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων είναι τέτοια που: Τα εύκολα έργα (για τα οποία οι κοινωνίες βιάζονται) θέλουν δύο χρόνια να γίνουν. Άλλα (ακόμη ευκολότερα έργα) δεν εκτελούνται καθόλου! Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσουμε την ανακαίνιση που δεν έγινε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

 

Δύο από τους εννέα υποψήφιους δημάρχους Καβάλας έχουν εκδήλωση σήμερα το απόγευμα. Ο Βαγγέλης Παππάς στη Νέα Καρβάλη, ο Χρήστος Ποτόλιας στη δημοτική βιβλιοθήκη. Ζητούμενο παραμένει πάντα το ίδιο, στο τέλος πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας; Θα μείνουν 9; Θα γίνουν 10 ή θα μειωθούν;

 

Επαναλαμβάνουμε την προσεκτική πρόσφατη πρόβλεψη αυτών που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Λένε και ξαναλένε ότι στην πορεία οι υποψήφιοι δήμαρχοι πιθανότερο είναι να μειωθούν παρά να αυξηθούν. Αποδεχόμαστε την πρόβλεψη, περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα συμβεί.

 

Η κριτική στον Γιάννη Πασχαλίδη και στον κάθε Γιάννη Πασχαλίδη πρέπει να γίνεται. Είναι μια απαραίτητη,  «υγιής» διαδικασία σε κάθε αιρετό ή πρώην αιρετό. Σε κάθε υποψήφιο ή πιθανό υποψήφιο. Όταν όμως η κριτική γίνεται επί ανύπαρκτων θεμάτων, δεν είναι κριτική. Είναι μια «βρώμικη» δουλειά που εξυπηρετεί μόνο ανταγωνιστές.

 

Γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας κατάστασης. Η παθητική στάση όσων γνωρίζουν λεπτομέρειες ευνόησε την κορύφωση στην αναπαραγωγή των ψεμάτων. Ως που χθες κάποιοι άνθρωποι δεν άντεξαν. Με δική τους πρωτοβουλία υπερασπίστηκαν τον κ. Πασχαλίδη. Το έκαναν κυρίως γιατί ήθελαν να υπερασπιστούν την αλήθεια. Τα πραγματικά περιστατικά.

 

Αλήθεια, υπάρχει ΝΟΔΕ Καβάλας; Δεν θα έπρεπε να ερευνήσει την υποτιθέμενη καταγγελία; Δεν θα έπρεπε να αντιδράσει που ένας πρώην βουλευτής της ΝΔ Καβάλας περιγράφεται ως «ρατσιστής»; Η ανεπάρκεια της ΝΟΔΕ Καβάλας, η σιωπή της καταντά πρόβλημα. Από ένα σημείο και μετά, μεγάλο πρόβλημα.

 

Τα ευχάριστα νέα του Νοσοκομείου Καβάλας πρόβαλε χθες με ρεπορτάζ της η ΕΤ3. Η ίδια είδηση εντοπίστηκε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΑ Καβάλας: «Με δύο σύγχρονα μηχανήματα, ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Καβάλας, για την καλύτερη και ποιοτικότερη περίθαλψη των ασθενών. Πρόκειται για 2 σύγχρονες οδοντιατρικές έδρες και ένα υπερσύγχρονο φορητό σύστημα αξονικής τομογραφίας». Σημειώνουμε ότι μέσω προγραμμάτων και διαγωνισμών που «τρέχουν», σύντομα το Νοσοκομείο Καβάλας θα έχει κι άλλα καλά παρόμοια νέα.

 


Δεν συγκρότησαν προεδρείο

Ούτε χθες υπήρξε αποτέλεσμα και συγκρότηση προεδρείου στο σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Η συνάντηση των εκλεγμένων στις πρόσφατες εκλογές απέβη άκαρπη. Νέο και τελευταίο τους ραντεβού μετά από μία εβδομάδα. Αν δεν συνεννοηθούν μεταξύ τους είναι πιθανές νέες εκλογές!

 

 

Διαβάστε επίσης