• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είχε πολύ κόσμο χθες το μεσημέρι στο γήπεδο. Περίπου 3.000 θεατές είδαν το ματς του ΑΟΚ με το Νέστο μα δεν είδαν ούτε ένα γκολ. Ανάμεσα στις διαφορετικές παρουσίες αυτή του Μητροπολίτη Στέφανου. Τον οποίο οι ποδοσφαιριστές ασπάστηκαν στο τέλος, παρά την ένταση της στιγμής.

Στη φωτογραφία κάποιοι από τους πολλούς αστυνομικούς που βρέθηκαν χθες στο «Ανθή Καραγιάννη». Ο αστυνομικός διευθυντής Ταξίαρχος κ. Γιώργος Γκράνας (με τα πολιτικά) μοιάζει να φωτογραφίζεται με τους άξιους υφισταμένους του αξιωματικούς κτλ και να τους αποχαιρετά. Αρκεί να αρχίσουν κάποτε οι κρίσεις. Που όλο αρχίζουν κι όλο αναβάλλονται για αργότερα.

Σ.Σ. Η ιστοσελίδα bloko.gr υπαινίσσονταν χθες ότι επίκειται αποχώρηση από το σώμα και του γενικού αστυνομικού διευθυντή ΑΜΘ κ. Μενεξίδη: «Στρατιώτες του καθήκοντος μέχρι τέλους και παρότι γνωρίζουν ότι το τέλος έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Ο λόγος πρώτα και κύρια για το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης υποστράτηγο Φώτη Δομζαρίδη, ο οποίος γνωρίζει πως στις κρίσεις που επίκεινται, θα δοθεί το υπηρεσιακό τέλος. Κύριος όμως, με το κάπα κεφαλαίο, θα δώσει τη τελική μάχη, προκειμένου ούτως ή άλλως εάν κάτι πάει στραβά να την χρεωθεί ο ίδιος και όχι ο επικείμενος νέος που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. αρχηγού. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον κ. Μενεξίδη, ο οποίος έδωσε άριστα και αψεγάδιαστα διαπιστευτήρια όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής (κάνει άραγε να την αποκαλούμε έτσι;) Μακεδονίας  και Θράκης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και όχι μόνο».

 


 

Σε αυτό το σημείο άπαντες οι βασικοί υποψήφιοι συμφωνούν. «Βγάζουν» προς τα έξω μόνο την καλή τους εικόνα. Την άριστη προοπτική μιας βέβαιης νίκης τους. Την απόλυτη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν συνεργάτες και πολίτες. Περιγράφουν με λίγα λόγια την προεκλογική τους προσπάθεια ως κάτι θαυμάσιο. Ιδανικό και τέλειο. Εκ των προτέρων πετυχημένο.

 

Με τον συγκεκριμένο τρόπο αποδέχονται κι αναπαράγουν τους βασικούς κανόνες όλων των προηγούμενων εκλογών. Ας μη λένε αλήθεια. Σε αυτήν άλλωστε την προσπάθεια τους (για κάποιους είναι προσπάθεια ζωής) σημασία δεν έχει η πραγματικότητα. Σημασία έχει αυτό που εννοούμε με τη φράση «έξωθεν καλή μαρτυρία».

 

Ο σκοπός επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα στις μέρες μας. Η δουλειά είναι ομαδική. Φωτογραφίες, δελτία τύπου, θετικά σχόλια άλλων (συχνά οι άλλοι δεν είναι τυχαίοι) κι ένα σωρό επικοινωνιακά τρικ. Τα οποία εμφανίζουν νικητές όλους τους επικεφαλής υποψήφιους. Αυτό αρχίζει και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλάζει μόνο όταν έρθει η δύσκολη ώρα. Των αποτελεσμάτων. Τότε είναι αδύνατον να κερδίσουν όλοι.

 

Διηγούνταν τις προάλλες την πρόσφατη εμπειρία του ένας απλός άνθρωπος και πολίτης. Ξαφνικά έγινε στόχος όχι ενός αλλά τριών επικεφαλής υποψηφίων. Απάντησε αρχικά ευγενικά. Αρνητικά. Καθώς οι πιέσεις αυξάνονταν, βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση. Ενώ (ξανα)είπε όχι και στις τρεις προτάσεις, οι τρεις υποψήφιοι επέμεναν και επιμένουν. «Μα δεν έχουν αλλού να απευθυνθούν;» μας ρώτησε, ζητώντας ταυτόχρονα σχετική βοήθεια. Μια παρηγοριά στη… δυσκολία που βιώνει!

 

Αυτό το αληθινό περιστατικό καταρρίπτει το μύθο των σίγουρων νικητών. Απομυθοποιεί όσα παρακολουθούμε να γίνονται στις γεμάτες κόσμο προεκλογικές συγκεντρώσεις. Διότι όπως όλοι έτσι και οι επικεφαλής υποψήφιοι έχουν τις δυσκολίες τους. Τις οποίες πασχίζουν για ευνόητους λόγους να κρύψουν.

 

Το ψιλοακούμε και το καταλαβαίνουμε. Το βλέπουμε. Οι «καλές περιπτώσεις» πιθανών υποψηφίων συμβούλων απαντούν σε όλους αρνητικά. Αμέσως μετά οι επικεφαλής απευθύνονται σε λιγότερο κατάλληλους. Κι όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, τότε κάνουν πρόταση σε όποιον βρουν μπροστά τους!

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις λέγεται, αλλά δεν αποδεικνύεται, ότι ρόλο παίζουν και τα χρήματα. Πιθανόν να υπάρχουν και σήμερα υποψήφιοι σύμβουλοι που τελικά αποδέχθηκαν την πρόταση με το αζημίωτο.  Είναι σίγουρο ότι αυτό που γίνονταν παλιά, δεν ισχύει σήμερα. Τα έξοδα μιας υποψηφιότητας τα επιβαρύνονται οι επικεφαλής. Όλα.

 

Στο παρελθόν οι υποψήφιοι π.χ. δημοτικοί σύμβουλοι γνώριζαν ότι θα συνδράμουν οικονομικά τον συνδυασμό προκειμένου αυτός να αντιμετωπίσει τα ανελαστικά του έξοδα. Σήμερα οι βασικοί υποψήφιοι ξεκαθαρίζουν ότι όποιος ενταχθεί στην προσπάθεια τους δεν θα πληρώσει. Μήπως σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούμαστε στο αντίθετο άκρο; Μήπως κάποιοι πληρώνονται για να πουν το πολυπόθητο ναι;

 

Το βασικό άλλωστε πρόβλημα αυτών που συνθέτουν το λεγόμενο «εκλογικό σώμα» δεν είναι τόσο ο βουλευτής που θα εκλεγεί, ο δήμαρχος που θα νικήσει, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης κτλ. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ως θύματα της κρίσης, ζητούν μια άλλου είδους  ανακούφιση. Αποδίδει κατά συνέπεια ο υποψήφιος να προσεγγίσει τον στόχο του υποσχόμενος κάτι περισσότερο από μια προοπτική εκλογικής νίκης. Έχει χρήματα; Έχει δουλειά να δώσει; Αν έχει από αυτά, τότε στο τέλος θα υπάρξει καλό ψηφοδέλτιο. Τότε κανείς δεν θα του απαντήσει αρνητικά.

 

Όλα αυτά τα συμπεράσματα και τα σχόλια αφορούν τις εκλογές γενικότερα. Αφορούν και συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η δική μας καθημερινότητα άλλοτε τα πλησιάζει, άλλοτε ταυτίζεται και σπανίως απομακρύνεται. Αν αναζητήσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα όσων ήδη περιγράψαμε, θα βρούμε πολλά. Σε όλη τη χώρα.

 

Είναι αυτό (ή κάτι σαν αυτό) που δήλωσε κάποτε ποδοσφαιριστής, όταν πλησίασε η ώρα των καθοριστικών για το πρωτάθλημα αναμετρήσεων. Θα ήθελα, είπε, ειδικά αυτό το διάστημα να ήμουν διαιτητής και όχι ποδοσφαιριστής.

 

Αθόρυβα ο Βαγγέλης Παππάς, «πανηγυρικά» ο Μάκης Παπαδόπουλος καταφέρνουν να δημιουργούν προβλήματα στην υποψήφια δήμαρχο της ΝΔ. «Κλέβουν» μέρος του δυναμικού του κόμματος στην Καβάλα. Κι επειδή η δράση δημιουργεί αντίδραση, αυτή λίαν συντόμως θα παρουσιαστεί μπροστά μας. Επίσημα.

 

Ήδη λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την κ. Τσανάκα. Αναμένονται κι άλλες τέτοιες υποψηφιότητες ώστε στο τέλος «… να μαζευτεί το πράγμα». Σε γενικές γραμμές η τοπική ΝΔ περνά δύσκολες ώρες αφού όσοι έχουν τη στήριξη του κόμματος έχουν προβλήματα. Σοβαρά ή ασήμαντα, θα το μάθουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής.

 

Δεν θα παραβρεθεί στη σημερινή εκδήλωση της κ. Τσανάκα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Έμεινε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Αντί αυτού στη συγκέντρωση θα είναι άπαντες οι συνεργάτες του ενώ κι ο ίδιος θα φροντίσει να ενημερώσει σχετικά.

 

Θα κάνει δηλαδή το σωστό, αυτό που οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας δεν έκαναν όσον αφορά τη μισθοδοσία των εργαζόμενων στην καθαριότητα (επιλεγμένων από την προκήρυξη 3Κ). Οι άνθρωποι (30 έως 50 συνολικά) δεν πληρώθηκαν την Παρασκευή. Θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Ενώ στο Δημαρχείο γνώριζαν το γραφειοκρατικό πρόβλημα, απέφυγαν να τους ενημερώσουν έγκαιρα. Κάπως έτσι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έσπευσαν στο γραφείο της κ. Τσανάκα και της διαμαρτυρήθηκαν. Όχι τόσο που δεν πληρώθηκαν όσο που δεν ήξεραν.

 

Εκτός από τον Κώστα Κουνάκο και ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν την περασμένη Τετάρτη στην προεκλογική εκδήλωση του Βαγγέλη Παππά, η οποία έγινε στη Νέα Καρβάλη. «Θα πάω σε όλους» είπε σε συγχωριανούς του που τον ρώτησαν σχετικά. Αυτό το «θα πάω σε όλους» είναι που μας μπερδεύει. Ένα σωρό κόσμος πηγαίνει στις εκδηλώσεις όλων (ή των περισσότερων) υποψηφίων δημάρχων Καβάλας.

 

Φέτος ειδικά πολύ περισσότερο αφού οι πιο πολλοί εφαρμόζουν το κόλπο της τηλεφωνικής ή απευθείας πρόσκλησης. Προσκαλούν σα να είναι εκδήλωση και όχι προεκλογικό γεγονός. Στο παρελθόν τέτοιες καταστάσεις, τέτοια μπερδέματα δεν υπήρχαν. Όποιος πήγαινε, πήγαινε σε έναν. Σε αυτόν που θα ψήφιζε.

 

32 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ανακοίνωσε πρόσφατα ο Άρης Βέρρος. Είναι ο παλαιότερος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας αφού στις εκλογές που έρχονται θα έχει τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή. Από τους 32 υποψήφιους που ήδη ανακοινώθηκαν ξεχωρίζουν οι Δημήτρης Δελησταμάτης, Γιώργος Ζησάκης, Ισαάκ Κυφωνίδης, Αρετή Παπαδοπούλου, Σοφιανόπουλος Σταμάτης, Ευριπίδης Ταρασίδης και Άρης Χρηστίδης. Οι προαναφερθέντες ήταν υποψήφιοι με τον Άρη Βέρρο και το 2010!

 

Υλοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες το σχέδιο κατεδάφισης του πρώην ξενοδοχείου «Αιγαίο», το οποίο βρίσκεται πλησίον της Νέας Ηρακλείτσας. Το κτίσμα κατεδαφίστηκε, στη θέση του θα κτιστεί νέο. Το οποίο δεν αποκλείεται να μην είναι ξενοδοχείο αλλά σειρά παραθεριστικών κατοικιών. Η επένδυση είναι Βούλγαρου επιχειρηματία.

 

Ανυπόμονοι υποψήφιοι, ανακοινώνουν πρώτοι αυτοί την απόφαση τους αφού δεν μπορούν να περιμένουν! Αντιγράφουμε από τον Χρόνο της Κομοτηνής: «Επίσημα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Τζιχάν Ιμάμογλου (αντιδήμαρχος Κομοτηνής). Με την περιφερειακή σύνθεση του υποψηφίου περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη θα δοκιμαστεί στην κάλπη τον Μάιο ο νυν αντιδήμαρχος τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής. Ο κος Ιμάμογλου θα ανακοινωθεί, μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους, σε εκδήλωση του κου Τοψίδη στην Καβάλα την επόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ.».

 

Διαβάστε επίσης