μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από τηλεφώνημα κατοίκου της περιοχής βρεθήκαμε πρόσφατα στην Παναγία για να δούμε από κοντά μία ακόμη «ζούγκλα», μία ακόμη επικίνδυνη κατάσταση. Από αυτές που υπάρχουν μπόλικες τόσο στην ιστορική συνοικία όσο και στην υπόλοιπη πόλη. Πρόσφατη είναι η ημερίδα για τα ζητήματα ανάπτυξης της Παναγίας. Καταστάσεις όπως αυτή που φωτογραφίσαμε κι αμέσως θα θίξουμε φανερώνουν τα πολλά εμπόδια προς την ανάπτυξη. Προς την καλύτερη οργάνωση και εικόνα, η οποία θα πρέπει να επικρατήσει, να έχει αποδέκτες και τους επισκέπτες μα και τους μόνιμους κατοίκους.

Η φωτογραφία δείχνει το τι συμβαίνει σήμερα στην Β’ πάροδο της οδού Ανθεμίου. Πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα τριγύρω σπίτια είναι όλα συντηρημένα. Μπορεί να είναι μικρά (κάποια από αυτά) αλλά όλα είναι όμορφα. Ανάμεσα τους ένα «συγκρότημα» παλαιών και επικίνδυνων κτισμάτων. Πλησίον των οποίων μια αρκετά μεγάλη κι απεριποίητη αυλή. Τουλάχιστον δύο παλιά και χωρίς κατοίκους κτίσματα είναι η «πυριτιδαποθήκη» της γειτονιάς. Η φετινή κακοκαιρία το ένα από αυτά (το μεγαλύτερο) το κατέστησε ακόμη πιο επικίνδυνο. Δεν είναι μόνο η άσχημη γενικότερη εικόνα. Είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από την πολυετή εγκατάλειψη.

Οι ιδιοκτήτες των επικίνδυνων κτισμάτων είναι «χαμένοι», ποιος ξέρει που. Οι κάτοικοι της περιοχής συνήθισαν (οι περισσότεροι) να ζουν με αυτό το «αγκάθι». Κάποιοι παρά ταύτα το σκέπτονται κάθε μέρα. «Αν γίνει το κακό;» αναρωτιούνται.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πολυενδιαφέρεται. Δεν έχει σε προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα. Το κράτος το ίδιο. Υπό αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα συνεχίζεται κι επιδεινώνεται. «Θα καθαρίσουμε πάλι εμείς την αυλή, ας μην είναι δική μας. Αν μπορούσαμε θα κατεδαφίζαμε εμείς τα επικίνδυνα κτίρια. Δυστυχώς αυτό ξεφεύγει κατά πολύ των δυνατοτήτων μας» μας είπαν πολίτες. Αυτοί που κάθε χρόνο (ή σχεδόν κάθε χρόνο) κάνουν όλα όσα θα έπρεπε (κι είναι υποχρεωμένοι) να κάνουν άλλοι.    

 

Η Ένωση Γονέων Καβάλας ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην ομιλία για το διαδίκτυο! Τους γονείς, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές σχολείων οι οποίοι αγκάλιασαν την εκδήλωσή που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης. Ευχαριστεί την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ.Φραντζεσκάκη αλλά και το Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Φιλιππίδη για την παρουσία τους. Ευχαριστεί πολύ τους εξαίρετους ομιλητές , το Διευθυντή του παιδοψυχιατρικού τμήματος Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ.Νταφούλη και την Επ. παιδοψυχίατρο κ.Σφελινιώτη για την επιστημονική αλλά απόλυτα άμεση προσέγγιση του θέματος. Τέλος ευχαριστεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη Διευθύντρια, κ.Κουμανίδου και στον κ.Λαζαρίδη για την πολύτιμη βοήθειά τους!

 

===============================================================================

 

Οι κύριοι Δημήτρης Μπαντέκας και Νάσος Μητρόπουλος ξάφνιασαν και το δήμο Καβάλας και το δημοτικό συμβούλιο. Ζήτησαν , για λογαριασμό του Πανεπιστημίου, το παλιό Νοσοκομείο. Κανείς δεν αντέδρασε αμέσως και αρνητικά. Η αρνητική απάντηση προέκυψε στην πορεία. Εμμέσως πλην σαφώς, με μια καλύτερη πρόταση που διατύπωσε δημοσίως η κ. Αγγελούδη. Η οποία για την ανάπτυξη του πανεπιστημιακού κόμβου προτείνει να αξιοποιηθούν καπναποθήκες.

 

Με την πρόταση της κ. Αγγελούδη συμφώνησαν πολλοί, διάφοροι και όχι τυχαίοι. Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου συμπλήρωσε την αρνητική στάση επί της αρχικής πρότασης, έγραψε κείμενο (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της Πρωινής) σύμφωνα με το οποίο το παλιό Νοσοκομείο πρέπει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα μετατροπής του (μέσω ιδιώτη) σε ξενοδοχείο.

 

Το νέο πανεπιστήμιο (το πρώτο στην ιστορία της Καβάλας) είναι ευπρόσδεκτο. Δεν κακίζουμε τους εκπροσώπους του για την ιδέα τους. Εδώ και 10 χρόνια το παλιό Νοσοκομείο «στέκει» άδειο, αναξιοποίητο. Ρημάζει. Αυτό σκέφθηκαν για τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζονται, αυτό ζητούν. Όμως πάντα ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο…

 

Η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της οφείλει αμέσως να δράσει. Να συζητήσει με τους Μπαντέκα- Μητρόπουλο, να τους εξηγήσει γιατί το παλιό Νοσοκομείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες. Αμέσως μετά πρέπει να στηριχθεί η ιδέα αξιοποίησης των παλαιών καπναποθηκών. Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

 

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Τα περί καπναποθηκών ήταν και παραμένουν δύσκολα. Μπορεί ωστόσο να ξεκινήσει τώρα μια νέα προσπάθεια που δεν θα έχει τα λάθη των προηγούμενων. Μια Πανκαβαλιώτικη πρωτοβουλία για να δούμε τα υλοποιούνται όνειρα και ευκαιρίες τόσων δεκαετιών. Ας είναι το πανεπιστήμιο η αφορμή. Το «ξυπνητήρι» που θα αφυπνίσει όσους πρέπει. Τόσο στην Καβάλα όσο κι αλλού.

 

Ας μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Το ιδιοκτησιακό θέμα που υφίσταται με τα δύο κτίρια του παλιού Νοσοκομείου. Κι αυτά μοιάζουν πολύ με τη γέφυρα. Η οποία είναι μπροστά τους και δυστυχώς κατέρρευσε. Δεν γνωρίζουμε (όπως και με τη γέφυρα) σε ποιον ανήκουν…

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα του Φωτογραφικού Ομίλου της πόλης. Μέλη του έχουν την άδεια να επισκεφθούν και να φωτογραφίσουν και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τα εκθέματα του μουσείου της ίδιας περιοχής. Όλα αυτά θα γίνουν την προσεχή Κυριακή που τα μέλη του ομίλου θα βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο.

 

Πολύ καλά έκανε το ΔΗΠΕΘΕ που ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια τη συνεργασία του με τον Θοδωρή Γκόνη. Το προηγούμενο, πρόσφατο και παλαιότερο, έργο του έκανε το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας να ξεχωρίζει σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Γκόνης είναι ικανός, βοήθησε και το ΔΗΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Όλα τα άλλα που «κυκλοφορούν» για την ίδια υπόθεση είναι: α) μια αναμενόμενη διαφορετική άποψη β) μια αναμενόμενη προεκλογική και ρηχή αντίδραση. Σημασία έχει η απόφαση που πάρθηκε, η οποία επαναλαμβάνουμε ότι είναι σωστή.

 

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Σιμιτσή κ. Ανέστης Δημητριάδης απείχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία. Όχι γιατί διαφωνεί με την επιλογή Γκόνη. Η αποχώρηση του έχει σχέση με προηγούμενη δήλωση της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ. Για το θέμα ο κ. Θόδωρος Μουριάδης είπε: « Η στάση του κ. Δημητριάδη στη συνεδρίαση της Τετάρτης του δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ δεν έχει σχέση με τον κ. Γκόνη. Έχει σχέση με δήλωση της προέδρου. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να μάθει να υπολογίζει και τους άλλους».

 

Πρόσφατη απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου ματαιώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια συστήματος ψηφιακού αγγειογράφου- στεφανιογράφου δύο επιπέδων. Διαπιστώθηκαν λάθη κι έτσι όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή. «Δεν θα αργήσουμε» λένε εκπρόσωποι του Νοσοκομείου, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία με την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 

Στο πλαίσιο των επαφών και επισκέψεων αυτής της περιόδου ο Μακάριος Λαζαρίδης βρέθηκε πρόσφατα και στο γραφείο του προέδρου του ΟΛΚ κ. Χρήστου Ηλιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα λιμάνια του Οργανισμού υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, δηλαδή του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες.

 

Δεν λειτούργησε χθες το μικρό πάρκινκ απέναντι από την εκκλησία του Άη Γιάννη (ανάμεσα στην Βενιζέλου και την Ερυθρού Σταυρού). Συνεχίστηκαν στην περιοχή οι παρεμβάσεις της υπηρεσίας Πρασίνου, χθες περιελάμβαναν τα εξής: Εργασία κλάδευσης υψηλού δένδρου πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία πρασίνου στο πάρκιγκ αυτοκινήτων στον Αι Γιάννη. Η παρέμβαση ήταν απαραίτητη στα πλαίσια κατασκευής του νέου μικρού χώρου πρασίνου στον οποίο φυτεύτηκαν και καινούρια δένδρα. Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου προσπαθεί να ανταποκριθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις υψηλών δένδρων οι οποίες όμως είναι πάρα πολλές , έχουν μεγάλη δυσκολία και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο Καβάλας» ζήτησε να πραγματοποιήσει στη Δ.Βιβλιοθήκη εκδήλωση. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό κι έτσι χθες υπήρξε διαμαρτυρία του. Το σχετικό κείμενο ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Η ιδιοκτησιακής λογικής απόφαση αφορά όλους τους δημοτικούς χώρους και απαγορεύει τη διενέργεια προεκλογικών ή εκδηλώσεων πολιτικού ενδιαφέροντος. Αυτό έκανε γνωστό με απαντητική της επιστολή στο Κόκκινο Καβάλας η προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης (η οποία προφανώς και δε φέρει καμία ευθύνη), μέσω της οποίας απορρίπτει το αίτημα παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων για διοργάνωση εκδήλωσης του ραδιοφωνικού μας σταθμού με θέμα: “Σύγχρονες συνταγματικές προκλήσεις προς μία προοδευτική αναθεώρηση”. Να σημειωθεί, ότι στην επιστολή, η δήμαρχος ενημερώνει ότι από 1η Μαρτίου, κανένας δημοτικός χώρος δεν θα παραχωρείται για πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτικού περιεχομένου “λόγω της εγγύτητας της διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών το Μάιο του 2019”. Η απόφαση της δημάρχου ελήφθη χθες. Στην εκδήλωση (η οποία θα πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο) θα μιλήσουν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, Γιώργος Παπαφιλίππου».

 

 

Διαβάστε επίσης