• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την προμήθεια ενός νέου αυτοκινήτου, προς εξυπηρέτηση των συνεργείων του. Το ημιφορτηγό αντικατέστησε προηγούμενο όχημα, για το οποίο ήρθε η ώρα της απόσυρσης. Το νέο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται ήδη για τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες του ΟΛΚ.

Πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα ο ιερέας Παναγιώτης Ζαχαριάδης. Υπηρέτησε την εκκλησία ως εφημέριος του ιερού ναού της Παναγίας. Στη θέση βρίσκονταν για περισσότερα από 30 χρόνια. Ήταν –στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου- παλαιότερος του μακαριστού Προκόπιου. Ο Παναγιώτης Ζαχαριάδης τα τελευταία χρόνια ήταν άρρωστος. Συνδέθηκε με τη συνοικία της Παναγίας, την οποία αγάπησε. Κι επειδή πρόσφερε σε αυτήν, τον αγάπησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

 

================================================================================

 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Η ΒΦΛ προσπαθεί και κάνει καλά τη δουλειά της. Παράγει λίπασμα, το εμπορεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο έλεγχος αυτής της δραστηριότητας είναι υποχρέωση άλλων. Κι όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα, δεν γίνεται σωστά. Ίσως και καθόλου.

 

Αυτονόητες οι διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρίας, σύμφωνα με τις οποίες όλα βαίνουν καλώς. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν. Δεν μας ικανοποιούν. Ακούμε με προσοχή τις διαμαρτυρίες των πολιτών, στις οποίες δίνουμε μεγάλη σημασία και προσοχή. Προέρχονται από τη Νέα Καρβάλη. Συχνά και από την πόλη της Καβάλας.

 

Σημαντικό είναι το τι κάνουμε εμείς. Σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο. Επειδή κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί (πολλές φορές), υπήρξε κάποτε μια σωστή πρωτοβουλία. Αγοράστηκε εξοπλισμός για μια επιπλέον και ανεξάρτητη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πληρώσαμε όλοι για αυτήν την προμήθεια. Ελάχιστες φορές ζητήθηκαν στοιχεία των μετρήσεων. Κι όποτε υπήρξε ανάγκη το… σύστημα μας πρόδωσε!

 

Χειμώνας του 2016-2017 οι κάτοικοι του Χαλκερού κατήγγειλαν ρύπανση του χωριού τους. Η καταγγελία έφθασε όπου έπρεπε αλλά η Π.Ε. Καβάλας έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα μόνο στοιχεία από αυτά που έπρεπε να διαθέτει. Τότε ακούσαμε πρώτη φορά ότι ο εξοπλισμός έπαψε να λειτουργεί ολοκληρωμένα. Μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ηρεμίας. Προχθές πάλι τα ίδια.

 

Καταγγελίες αλλά από τη Νέα Καρβάλη. Η Π.Ε. Καβάλας σιωπά. Για λογαριασμό της μιλούν πολίτες. Επώνυμοι και μη. Ισχυρίζονται ότι τα μηχανήματα (της) δεν λειτουργούν. Δεν μετρούν και φυσικά δεν καταγράφουν. Όλα αυτά ενώ ο κ. Μαρκόπουλος με τους συνεργάτες του ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις που τίτλο έχουν «Εβδομάδα Υγείας».

 

Αυτή η εβδομάδα στη Νέα Καρβάλη ξεκίνησε πρόωρα… Δεν είναι εβδομάδα υγείας αλλά εβδομάδα (εβδομάδες ειδικότερα) ανησυχίας. Προς Θεού, δεν είναι έγκλημα να χαλούν τα μηχανήματα που διαθέτεις. Συμβαίνει παντού. Το κακό είναι ότι δεν ενημερώνεις για τη βλάβη τους (η οποία περιγράφεται ως ανεπανόρθωτη), δεν λες κουβέντα πουθενά για το πρόβλημα που υφίσταται.

 

Όταν ανακύπτει ζήτημα, μόνο τότε παραθέτεις υπόψη της κοινωνίας τις συνήθεις δικαιολογίες… Αυτό το έργο δεν το έχουμε ξαναζήσει. Είναι ένα έργο που έρχεται. Είναι προ των πυλών! Κάπου εδώ παρεμβαίνει μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Καβάλας. Ο οποίος από χθες υπόσχεται προμήθεια νέων μηχανημάτων. Τα οποία εφόσον λειτουργούν, θα προστατεύουν την περιοχή από περιστατικά όπως αυτό που τροφοδοτεί τη συζήτηση.

 

Κι αυτήν την φορά είμεθα υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά. Ότι έγινε, έγινε. Ζητούμε ωστόσο περισσότερη αλήθεια, ειδικά όταν η διαδικασία είναι δύσκολη. Μόνο λέγοντας έγκαιρα όλη την αλήθεια θα κάνεις τους λεγόμενους «καθαρούς λογαριασμούς» με την κοινωνία. Όταν κρύβεσαι και δικαιολογείσαι, τότε δέχεσαι κριτική. Δριμύτατη κριτική. Τότε είναι που μοιάζεις αρκετά με το βασικό πρόβλημα, εφόσον γίνεσαι μέρος του.

 

Οι άνθρωποι που κατοικούν στη Νέα Καρβάλη θέτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις. Περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ποιος θα τις δώσει; Το κράτος αδυνατεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση το ίδιο. Λαλίστατοι παράγοντες του τόπου είναι σα να μην υπάρχουν. Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης θα μείνουν με την όρεξη…

 

Η λαϊκή συνέλευση τους επιβάλλεται να γίνει γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσοι την προκαλούν πρέπει να την προετοιμάσουν κιόλας. Οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για τις επόμενες κινήσεις. Οι οποίες πρέπει να γίνουν και να έχουν στόχο τους υπευθύνους του εργοστασίου. Αυτούς που κρύβονται. Αυτούς που ισχυρίζονται ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά. Αυτούς που τους ψάχνουμε…

 

Αυτούς τους υπευθύνους που παραμονές Πάσχα επανήλθαν στην υπηρεσία κι εξασφάλισαν μία ακόμη άδεια για μία ακόμη αλλαγή. Το πρατήριο υγρών καυσίμων εντός του εργοστασίου εντάχθηκε στο δυναμικό μιας εκ των νέων εταιριών. Κάποτε αυτές οι αλλαγές έφερναν «πόλεμο». Εσχάτως ολοκληρώνονται χωρίς να ανοίξει μύτη…

 

Και κάτι τελευταίο. Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από την προηγούμενη μεταξύ τους αντιπαλότητα. Τα έφερε έτσι η ζωή που ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο εργασίας. Είναι συνάδελφοι και όχι εχθροί. Η ενότητα είναι κάτι που θα πρέπει να επιταχυνθεί, αφού αυτή τους συμφέρει. Κάποιοι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αλλά αυτό ισχύει. Με την ίδια ενότητα θα εμφανιστούν στην κοινωνία, θα συνομιλήσουν με αυτήν σε περιπτώσεις ζητημάτων όπως αυτό που ανέκυψε πρόσφατα.

 

Η ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα είναι εβδομάδα εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη ετοιμάζονται και οι δικοί μας αιρετοί να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Θα παρακολουθήσουν το κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ, κύριο ζήτημα του οποίου είναι οι αλλαγές στον Καλλικράτη. Δηλαδή οι επόμενες τοπικές εκλογές και πως αυτές θα γίνουν. Ένα πρόβλημα της λαϊκής συνέλευσης στη Νέα Καρβάλη είναι κι αυτό. Να γίνει πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα οι εκπρόσωποι μας.

 

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr αναφέρουν: «Με απλή και «ανόθευτη», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναλογική αλλά χωρίς όριο στη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών πρόκειται να κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο Καλλικράτη. Συγκεκριμένα, αν και ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», δεν είναι ακόμη γνωστός (σ.σ. κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την άλλη εβδομάδα οπότε πραγματοποιείται το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, ενώ άλλες τον τοποθετούν ακόμη και στις αρχές Μαΐου), φαίνεται ότι έχουν ήδη «κλειδώσει»: -Η απλή και «ανόθευτη» αναλογική, με το υπουργείο, ωστόσο, να δείχνει διατεθειμένο , προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις των αιρετών, να την «νοθεύσει», υιοθετώντας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πλαφόν από 2 έως και 8%  για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. -Η μη υιοθέτηση της αρχικής πρότασης για όριο στη θητεία των αιρετών, καθώς το τελικό νομοσχέδιο δεν θα περιέχει τέτοια διάταξη. -Επαναφορά της τετραετούς (από πενταετής) που είναι σήμερα, θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. -Η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και η διεξαγωγή τους την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (α΄γύρος) και την τρίτη Κυριακή, εφόσον χρειαστεί, β΄ γύρος, καθώς, όπως και σήμερα, για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα απαιτείται το 50%+1.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Δήμου Καβάλας μεταξύ των επισκεπτών της πόλης, ένα τοπικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το κυκλοφοριακό. Μαζί του και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Περιμένοντας τις δημοτικές πρωτοβουλίες, έχουμε να σημειώσουμε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα το πρόβλημα υπήρξε κι ήταν οξυμένο. Ρόλο έπαιξε η απουσία της Τροχαίας από το κέντρο της πόλης όπως φυσικά και η περιορισμένη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Η οποία από την Μ. Παρασκευή ως και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν λειτουργούσε.

 

Η κ. Δήμαρχος γνωρίζει την ιδιαίτερη κατάσταση στο κυκλοφοριακό, γνωρίζει την ανάγκη κάτι να αλλάξει κι έχει υποσχεθεί το τρέχον έτος να είναι έτος ελεγχόμενης στάθμευσης. Συμπληρώσαμε σχεδόν 3,5 μήνες στο 2018 αλλά τίποτα δεν τροποποιείται. Συνεχίζουμε να περιμένουμε … θαύματα. Χωρίς να αλλάξουμε εμείς, πώς είναι δυνατόν να αλλάξει το γενικότερο κυκλοφοριακό μας χάλι; Για το οποίο φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι!

 

Αναβίωσε την Τρίτη του Πάσχα στις Ελευθερές το έθιμο «Μαζίδια». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και παραδοσιακοί χοροί. Εκεί βρέθηκαν πολύ κοντά. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γιάννη Πασχαλίδη. Οι παρόντες στην εκδήλωση κάτοικοι των Ελευθερών είναι αρμόδιοι να μας πουν ποιος εκ των δύο χόρεψε καλύτερα. Εκτός αν και τους δύο τους ξεπέρασε ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Διαβάστε επίσης