• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θράκη και τα όσα είπε στην ομιλία του προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της Κυβερνητικής πλευράς. Π.χ. ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης έγραψε στο facebook ειρωνικό σχόλιο: «Δηλαδή όταν θα έρθει στην Καβάλα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη Σιδηροδρομική Εγνατία;». Ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Στάθης Γιαννακίδης έγραψε από την πλευρά του: «Πληροφορούμαι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της περιφέρειας Α.Μ.Θ. Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι για άλλη μια φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει ένα έργο που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση. Tο έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου στις 6 πόλεις υλοποιείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου και είναι σε φάση δημοπράτησης. Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου αν χρειαστεί, για την επέκταση του έργου».

*Με την ευκαιρία δημοσιεύουμε μια από τις λίγες φωτογραφίες από τα γεγονότα της Ξάνθης, όπου ο πρόεδρος είναι δίπλα δίπλα με τους προέδρους των ΝΟΔΕ, τον Χ. Μέτιο και βουλευτές της Περιφέρειας μας.

 


 

Το πρόσφατο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας νέοι στην ηλικία Καβαλιώτες δούλεψαν εθελοντικά και έβαψαν τσιμεντένια σκαλάκια σε διάφορα σημεία της πόλης. Η δουλειά τους είχε θετικό αποτέλεσμα. Τα πολύχρωμα σκαλάκια έγιναν είδηση κι εκτός Καβάλας. Η πρωτοβουλία τους προβλήθηκε από πολλά site των Αθηνών. Ήταν μια ωραία και δωρεάν διαφήμιση της πόλης μας.

 

Με σχετική ανακοίνωση γνωστοποίησε κι αυτήν τη δράση της η γνωστή ομάδα Action Team. Τούτη την φορά ήταν πραγματικά μια πετυχημένη ενέργεια και μια πραγματικά εθελοντική πράξη. Μπράβο στα παιδιά και για την ιδέα και για το ότι την υλοποίησαν.

 

Κι επειδή παντού και πάντα υπάρχει ο «αντίλογος», τον ακούσαμε από τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Δημοσθένη Τουλκίδη. Ο κ. Τουλκίδης επιμένει ότι αν ο Δήμος Καβάλας αποφάσιζε να δράσει με τον ίδιο τρόπο, όφειλε να καταθέσει αιτήματα σε υπερκείμενες υπηρεσίες. Να περιμένει καιρό για να λάβει τις σχετικές άδειες!

 

Ο κ. Τουλκίδης από τη μια ζήλεψε την ελευθερία σωστών κινήσεων που έχει μια εθελοντική ομάδα, από την άλλη μελαγχόλησε αφού σε ανάλογη περίπτωση ένας Δήμος (οποιοσδήποτε Δήμος) έπρεπε να λειτουργήσει διαφορετικά. Θα παραδεχθούμε ότι ο συλλογισμός του είναι σωστός και το παράπονο του δίκαιο.

 

Θα συμπληρώσουμε ωστόσο ότι καλή διοίκηση είναι αυτή που ξεπερνά όσο πιο γρήγορα γίνεται τη γραφειοκρατία και τα άλλα τεχνικά – διαδικαστικά προβλήματα που πάντα ανακύπτουν. Αυτό κυρίως το βλέπουμε να συμβαίνει στους νέους δημάρχους, όταν με λίγα λόγια είναι στην αρχή της θητείας τους. Όσο ο καιρός περνά, η ζωντάνια και ο ενθουσιασμός χάνονται. Πολλές φορές δικαιολογημένα και αναπόφευκτα, άλλες φορές όχι.

 

Η εξεύρεση λύσης στην πεσμένη γέφυρα, μιας έστω προσωρινής λύσης, είναι κάτι που το ζητά ο κόσμος. Ορισμένοι μάλιστα συμπολίτες το ζητούν επίμονα και έντονα μιας και δεν μπορούν να αντέξουν τις υφιστάμενες κυκλοφοριακές αλλαγές. Όσο το πρόβλημα συνδέεται με την προεκλογική περίοδο, τόσο ξεχνούμε (κι απομακρυνόμαστε) από τη λαϊκή απαίτηση.

 

Το πρώτος μας λάθος λοιπόν είναι που εντάσσουμε την πεσμένη γέφυρα στην προεκλογική συζήτηση και δραστηριότητα. Κάπως έτσι το πρόβλημα μετατρέπεται σε αφορμή. Αφορμή για να υπάρξουν πολλά λόγια μα ελάχιστα έργα. Αυτό το τελευταίο το βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Βασανιστικά.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πρέπει ακόμη και τώρα να καλέσει σε ουσιαστική σύσκεψη τόσο όσους μπορούν να την βοηθήσουν όσο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Σε αυτήν την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση θα μείνουν στην άκρη τα προεκλογικά. Με αναλυτική, εξαντλητική συζήτηση θα γίνει προσπάθεια για μια κοινή πρόταση. Η οποία ή θα υλοποιηθεί από το Δήμο ή θα προβληθεί στην Αθήνα. Στα Υπουργεία, στην Εγνατία και στον Στρατό ώστε να υπάρξει η απαραίτητη βοήθεια.

 

Πιστεύουμε ότι αν θέλουν, μπορούν. Πρώτον, δεν φαίνεται να το έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα. Δεύτερον, το εκμεταλλεύονται για να αποκτήσουν προεκλογικά οφέλη. Υπό αυτές τις συνθήκες τουλάχιστον ως τον Ιούνιο δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Οι επικείμενες εκλογές γίνονται άλλη μια φορά εμπόδιο για να φθάσουμε στην ουσία. Οι πολίτες συνεχίζουν να γκρινιάζουν και κάπως έτσι διαμορφώνονται καταστάσεις που τους αδικούν όλους.

 

Φέρνοντας στο μυαλό μας και πάλι τα σκαλάκια που μέσα σε λίγες μέρες τα έκαναν όμορφα οι νέοι της Action Team, σκεπτόμαστε μήπως το παράδειγμα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν αποκλείεται αυτά τα σκαλάκια με τα έντονα χρώματα να στέλνουν παντού μηνύματα για το πώς θα λύνουμε άμεσα όλα τα προβλήματα, θα κάνουμε ταυτόχρονα την Καβάλα πιο όμορφη. Λέτε να αναθέσουμε τις έρευνες για μια προσωρινή αλλά σύντομη λύση στη γέφυρα στα παιδιά; Οι μεγάλοι καταλάβαμε μάλλον οριστικά ότι είναι χαμένοι κάπου αλλού. Στη… μετάφραση!

 

Η εκδήλωση του Χ. Τοψίδη έγινε την Κυριακή στην Ξάνθη. Παρουσιάστηκαν ονόματα υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων , ανάμεσα σε αυτά και του Μιχάλη Λυχούνα. Τούτη την φορά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης «προκάλεσε» συζήτηση με δημοσιογράφο του Σκάι. Γνωστό από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

 

Ο γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης διαφωνεί με την τεχνική και την μέθοδο. Ασκεί κριτική στον κ. Τοψίδη, υποστηρίζει ότι με αυτήν του την προτίμηση στους Αθηναίους star- δημοσιογράφους προσβάλει τους τοπικούς. «… αφήστε που αυτή η νοοτροπία εκπέμπει και μια αλαζονεία» κατέληξε στο σχόλιο του ο κ. Κροκίδης.

 

Η τηλεόραση πρόβαλε την Κυριακή το πρωί την επεισοδιακή προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ειδικότερα η εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δεν Γίνεται» έδειξε σύντομο απόσπασμα της συνεδρίασης, του καυγά ανάμεσα σε Δήμαρχο- Βαγγέλη Παππά και (λιγότερο) Δημήτρη Πουρσαϊτίδη. Ήταν ένα σύντομο απόσπασμα από το υλικό των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.

 

Μία ακόμη υποψήφια του στην Π.Ε. Καβάλας ανακοίνωσε χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας: «Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, ανακοινώνει την υποψηφιότητα της Αθηνάς Παναγιωτίδου με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η Αθηνά Παναγιωτίδου είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Προϊσταμένη στον 4ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Καβάλας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και σεναριογράφος καθώς και ερασιτέχνης θεατρική ηθοποιός. Πρόκειται για πρόσωπο με γνώσεις, εμπειρία, ευαισθησία και  προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η παρουσία κοσμεί το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας».


Κι άλλες εκδηλώσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να συζητηθούν για να εγκριθούν οι ακόλουθες τοπικές εκδηλώσεις:

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στις 3 Απριλίου 2019 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Πρόκειται για το βιβλίο του Εβρίτη συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου με θέμα ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. Το κόστος συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των   579,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλα θα παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση στις 13 και 14 Απριλίου στο ΟΣΚΑΡ. Πρόκειται για τη βουκολική σάτιρα του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου με τίτλο «Γκόλφω forever» στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Εβριτών. Το κόστος συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των  675,00 €  συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, ύστερα από τις επιτυχημένες δύο προηγούμενες εκδηλώσεις της παιδικής σχολικής χορωδίας  του σχολείου, συνδιοργανώνουν μια νέα μουσική εκδήλωση στις 3 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Φέτος η χορωδία του σχολείου αριθμεί 62 μαθητές και μαθήτριες,  και θα παρουσιάσει τραγούδια του «Νέου Κύματος» των οποίων η μουσική και οι στίχοι διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία και θα αποτελέσουν κυρίαρχο στοιχείο του μουσικού μας αφιερώματος με τίτλο  «Για κάποιο ρόδινο γιαλό, άσπρα καράβια τα όνειρά μας …». Το κόστος συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.613,00 €  συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Καβάλας υπό την αιγίδα του τμήματος Μαχητικών Τεχνών του Α.Ο. Καβάλα ανέλαβε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Kyokushin Karate ( Honkyokushin International Karate Organization ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοάμυνας (International Self Defense Organization) τη διοργάνωση του 4ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Greek Challenge Cup Open Tournament, το οποίο θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου » την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Το κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.587,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης