• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Τσουρουκίδης έχει εκφραστεί αρνητικά πολλές φορές για τον Μακάριο Λαζαρίδη. Τον οποίο από πολιτικής πλευράς δεν συμπαθεί καθόλου. Χθες τα έφερε έτσι η… σύσκεψη του Επιμελητηρίου που έκατσαν ο ένας δίπλα στον άλλον. Κι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, αλλού κοιτούσε ο Μακάριος κι αλλού ο Ανέστης.  Αντίθετα Παναγιωτίδης και Αλέξανδρος Ιωσηφίδης μπορεί να στριμώχτηκαν αλλά μεταξύ τους όλα μια χαρά.

 

Αμέσως μετά την κατάρρευση της γέφυρας η Κυβέρνηση και η Εγνατία Οδός ΑΕ είχαν έρθει στην Καβάλα κι είχαν υποσχεθεί άμεση βοήθεια (φωτογραφία). Ο Δήμος Καβάλας αρχικά την αποδέχθηκε, στη συνέχεια άλλαξε πορεία. Προτίμησε να συνεργαστεί με την Περιφέρεια και όχι με τον …«κακό» ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση του. Εκ των πραγμάτων εκείνη η επιλογή αποδεικνύεται λάθος. Πέραν του ότι ο Δήμος Καβάλας τελικά επανήλθε στην Εγνατία Οδό ΑΕ (μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ), έχασε και συνεχίζει να χάνει χρόνο. Παρά τις δύο πρόσφατες αυτοψίες (αυτής και της προηγούμενης εβδομάδας) λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τώρα περιμένουμε μια προσωρινή παρέμβαση και κυκλοφοριακή αλλαγή, την οποία συνεχίζει να μελετά η τεχνική υπηρεσία. Μας την έχουν υποσχεθεί για πριν το Πάσχα.

 


 

Η βασική διαφορά της ΒΦΛ με τη ΔΕΠΑ είναι οικονομική. Σωστά παρατηρεί ο κ. Καλαντζής (χθεσινές του δηλώσεις) ότι τελικά αυτή θα κριθεί στο δικαστήριο. Οι αποφάσεις του οποίου και θα επικρατήσουν και θα εφαρμοστούν. Δυστυχώς το όλο θέμα περιπλέκεται (επικίνδυνα μάλιστα) από τη στιγμή που η ΝΔ επέλεξε το ίδιο πάνω κάτω ζήτημα να το χρησιμοποιήσει ως μείζονος σημασίας στην αντιπολιτευτική της τακτική.

 

Κάπως έτσι το οικονομικό θέμα μετατρέπεται σε πολιτικό. Άρα δυσκολεύει. Για πολιτικούς πλέον λόγους η ΔΕΠΑ είναι «επιθετική» προς τη ΒΦΛ αν και τέτοιες οικονομικές διαφορές συνήθως τελειώνουν γρήγορα, μέσα από μια συνηθισμένη διαπραγμάτευση. Ένα παζάρι, όπου στο τέλος οι δύο πλευρές βρίσκουν την κοινή συνισταμένη. Η ΔΕΠΑ θέλει να πουλά φυσικό αέριο στη ΒΦΛ κι η ΒΦΛ φυσικά και επιθυμεί να συνεχίσει να το αγοράζει.

 

Κατά την άποψη μας έτσι όπως μπερδεύτηκαν τα πράγματα όντως κινδυνεύει η παραγωγική διαδικασία. Δεν το έχουν πολύ να οδηγήσουν τη διαφωνία τους στα άκρα, να πιέσουν αφόρητα κι έτσι στο τέλος τη νύφη να πληρώσουν άπαντες οι εργαζόμενοι. Ας μη ξεχνάμε το βασικό. Ζούμε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα όπου όλα γίνονται.

 

Οι τοπικοί φορείς που συστηματικά ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο, οφείλουν να είναι προσεκτικοί σε όσα λένε και όσα υπογράφουν. Αρκετοί είναι. Κάποιοι –άπειροι;- βιάζονται. Προτρέχουν και σφάλουν. Σε αυτήν την υπόθεση δυστυχώς υπάρχει παρόν, μέλλον μα και παρελθόν. Υπάρχουν πρόσωπα που ελέγχονται για «μαύρο» χρήμα, υπάρχουν εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλά και διάφορα, τα οποία οι πολίτες τα παρακολουθούν από απόσταση.

 

Η Καβάλα σωστά υπερασπίζεται την λειτουργία του εργοστασίου. Καλά κάνει και αντιδρά. Κάθε ένας ωστόσο γράφει την ιστορία του καθώς επιλέγει τον τρόπο που θα ζητήσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο. Περιμένοντας την καταλυτική απόφαση του δικαστηρίου, ευχόμαστε η περιπέτεια να λήξει γρήγορα. Ας κάνει η ΝΔ ότι άλλο θέλει. Η κυβέρνηση το ίδιο. Αρκεί να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

 

Μια γυναίκα πλησίασε τη Δήμαρχο χθες, την ώρα που διεξάγονταν η σύσκεψη για τη ΒΦΛ. Ήταν δικαστική επιμελήτρια. Θεώρησε την στιγμή κατάλληλη για να τις επιδώσει έγγραφο. Η δήμαρχος φυσικά και ξαφνιάστηκε. Έκανε το σταυρό της για την έκπληξη, παρέλαβε το έγγραφο που λέγεται ότι αφορά δημοτικό έργο.

 

Η χθεσινή σύσκεψη για τη ΒΦΛ έφερε στο ίδιο τραπέζι το σωματείο των εργαζόμενων και την εταιρία. Από κοντά κι οι εκπρόσωποι των άλλων εργαζόμενων, αυτών που δεν αποχώρισαν ποτέ. Τσάρας, Κουλουρά, Καμπούρης τους χαιρέτησαν όλους. Η συνύπαρξη ήταν κατά κάποιο τρόπο αρμονική. Γνωρίζονται άλλωστε καλά. Από την εποχή των δικαστηρίων και κυρίως της μεταξύ τους συμφωνίας.

 

Για τις 15 Απριλίου ακούμε ότι οριστικοποιήθηκε η εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την «γέφυρα» του κόσμου της Κεντροαριστεράς. Φημολογείται ότι εκτός από τον κ. Ραγκούση θα έρθουν για την εκδήλωση στην Καβάλα και οι Σκουρλέτης- Δανέλης.

 

Ακούγεται ότι ο κ. Ραγκούσης σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του κ. Σιμιτσή, ο οποίος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα επίμαχα δάνεια του ΠΑΣΟΚ λήφθηκαν όταν ο πρώην Υπουργός ήταν στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Ο κ. Ραγκούσης ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρόσφατες δηλώσεις Σιμιτσή.

 

Ο γνωστός άστεγος που κι άλλη φορά έχει απασχολήσει υπηρεσίες και φορείς, επανήλθε και κοιμάται κάθε βράδυ μπροστά από το κτίριο της Δ. Βιβλιοθήκης. Όσοι περαστικοί ενδιαφέρονται και του προτείνουν λύση, τον ακούν να διαφωνεί με αυτήν. Θέλει ντε και καλά να κοιμάται στο συγκεκριμένο σημείο!

 

Και ο Σωτήρης Λαζαρίδης έλαβε μέρος στη χθεσινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο για τα θέματα της ΒΦΛ (ήταν μαζί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ Μιχάλη Παπαδόπουλο). Νωρίτερα χθες το πρωί ρωτήθηκε από το Ράδιο Πρωινή και είπε: «… δεν πρέπει να εμπλέκονται οι εργαζόμενοι σε θέματα που είναι άσχετα με αυτούς. Ζητούμενο είναι να επιβιώσει η εταιρία». Ο κ. Λαζαρίδης εργάζεται εδώ και χρόνια στη ΒΦΛ, είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με το Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέα για την έναρξη των δρομολογίων του υδροπτέρυγου. Συνεχίζει να περιμένει τον τελικό έλεγχο από την επιτροπή πιστοποίησης του Υπουργείου. Θα έρθει αυτήν ή την ερχόμενη εβδομάδα; Αν έρθει εντός των ημερών (αυτήν την εβδομάδα) τότε δεν αποκλείεται η ευχάριστη έκπληξη.

 

Στην Αθήνα ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Θα είναι στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την απονομή των βραβείων τουρισμού 2019. Είναι μάλλον αδύνατο να πηγαίνει τυχαία στην εκδήλωση. Άρα κάποιο βραβείο περιμένει στην ίδια εκδήλωση η Περιφέρεια ΑΜΘ. Βραβείο τουριστικού φυσικά περιεχομένου.

 

Άργησε η αντίδραση Μέτιου στην ακύρωση της απόφασης του περί των αρμοδιοτήτων Μαρκόπουλου. Ο κ. Μέτιος ασκεί κριτική στην Αποκεντρωμένη, «φωτογραφίζει» κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα. Υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει (όπου και όπως μπορεί) τον «αντάρτη» της ΝΔ κι όχι αυτόν που έλαβε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

 

Ο Άρης Βέρρος ήταν στη Δημοτική Αγορά χθες. Η ανάρτηση του είναι και μια απάντηση στις αποδόσεις των στοιχημάτων και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων: «Η επαφή με τους επαγγελματίες είναι η πιο έγκυρη δημοσκόπηση. Επισκεφτήκαμε με μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών τη Δημοτική Αγορά Καβάλας και την (πρώην !;) Ιχθυαγορά. Ακούσαμε τα προβλήματα τους, ανταλλάξαμε απόψεις, προβληματιστήκαμε. Για εμάς, οι επαγγελματίες είναι η ΑΛΛΑΓΗ. Οι εξορμήσεις συνεχίζονται…».

 


Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ειπώθηκαν πολλά τη Δευτέρα το απόγευμα, πολλά και διάφορα για τα θέματα της ΒΦΛ. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στο γνωστό ομόφωνο ψήφισμα. Ανάμεσα στα άλλα η κ. Τσανάκα είπε στη διάρκεια της συζήτησης και τα ακόλουθα και ιδιαίτερα σημαντικά (ως προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα και «παιχνίδια»): « Μιλημένα ξηγημένα. Αυτή η δημοτική αρχή ποτέ δεν ξεχώρισε εργαζόμενους. Όταν εσείς λέγατε για τους μέσα, για τους έξω κτλ αυτή η δημοτική αρχή κι αυτή η πόλη έχει να πει: Ήταν όλοι τους παιδιά μας. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι με τον έναν,  με τον άλλον ή με τον τρίτον. Να σας πω τη μεγάλη μου αγωνία. Αρχίζω και ψυχανεμίζομαι ότι μας εμπλέκουν σε επιχειρηματικά παιχνίδια. Και εμπλέκεστε και σεις κ. Κελαϊδάκη. Και εμπλέκονται και οι εργαζόμενοι. Χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ότι όλα αυτά είναι λοβιτούρες μεταξύ επιχειρηματιών. Κι εμπλέκεστε. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να τα λέμε τα θέματα γενικά. Εμείς δεν είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στο Λαυρενιάδη και άλλοι των εργαζομένων στου Σαββίδη κτλ. Εμείς είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζόμενων. Πάντα ήμασταν. Κατηγορηθήκαμε άγρια για αυτό».

*Στη συζήτηση του θέματος για τις δαπάνες εκδηλώσεων ο κ. Μαυρίδης καταψήφισε λέγοντας ότι «… χρηματοδοτούμε συλλόγους που δηλώνουν διακόσια μέλη ενώ μπορεί να έχουν μόνο είκοσι ή μόνο μία σφραγίδα συλλόγου». Καταψήφισε επίσης η παράταξη του κ. Βέρρου αλλά και ο Νίκος Ξανθόπουλος.

*Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος μάλωσαν στο δημαρχείο ενώ η συνεδρίαση ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι φωνές τους ακούγονταν σε όλο το κτίριο. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την παρέμβαση του Μπάμπη Δράκου. Αυτός έσωσε την κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης