μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μια γιορτή, από αυτές που το ΚΚΕ δεν κάνει σχεδόν ποτέ, χάρηκε κι εγκαινίασε για τα νέα του γραφεία η νομαρχιακή Καβάλας. Μη ΚΚΕ πρόσωπα ήταν στην εκδήλωση η Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης. Σε έναν μεγάλο μπουφέ υπήρχαν σπιτικά γλυκά. Ξεχώρισε τούρτα με το σφυροδρέπανο. Όσοι με την ευκαιρία βρέθηκαν στα νέα γραφεία πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκαν από το πόσο ωραία είναι. Καλορίζικα λοιπόν.

Το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης καλύφθηκε με την ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Παπατολίδη. Ο κ. Παπατολίδης δίνει συνέντευξη τύπου σήμερα. (Για τις ανάγκες της εκδήλωσης διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία στην οδό Ομονοίας).

 


Η επιστημονική ομάδα «ΒΙΑ stop» είναι μεν δραστήρια αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή τόσο στην πόλη όσο και το Νομό. Δημιουργήθηκε προ λίγων σχετικά ετών, έχει την έδρα της σε έναν μικρό χώρο σε πολυκατοικία επί της οδού Ομονοίας. Το 2018 την ξεχώρισε, την πρόβαλε σε όλη την Ελλάδα και την τίμησε ακόμη και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Βοήθησε ώστε η «ΒΙΑ stop» να συμμετάσχει πρόσφατα (τον μήνα Μάρτιο) σε συνέδριο του ΟΗΕ.

 

Δύο εκπρόσωποι της ομάδας βρέθηκαν για 15 μέρες στη Νέα Υόρκη, όταν επέστρεψαν θεώρησαν σωστό (ήταν σωστό) να προβάλλουν αυτές τις επιτυχίες τους μέσω συνέντευξης τύπου. Στη συνέντευξη τύπου ακούσαμε πολλά και διάφορα. Όλα αναμενόμενα. Ως που οι δύο κυρίες εκπρόσωποι της ομάδας «αποκάλυψαν» το μυστικό της επιτυχίας για το έργο της «ΒΙΑ stop». Δεν είναι άλλο από τη συνεργασία.

 

Συνεργάζονται σε ποικίλα και δύσκολα περιστατικά βίας με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους. Φορείς κι υπηρεσίες. Ακόμη κι όταν προληπτικά ενημερώνουν (π.χ. μαθητές σχολείων) ακόμη και τότε η «ΒΙΑ stop» δεν πηγαίνει μόνη της. Μαζί της είναι πολλοί άλλοι. Έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, επαναλήψεις ακόμη και ανταγωνισμοί.

 

Φαίνεται περίεργο. Είναι περίεργο. Και μόνο η συνεργασία είναι αρκετή προκειμένου μια ομάδα να ξεχωρίσει ακόμη και σε επίπεδο ΟΗΕ; Κι όμως αυτή η απλή σκέψη και ενέργεια (το αυτονόητο, λέμε στην Ελλάδα) αρκεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Ταυτόχρονα με αυτήν την συντονισμένη δράση τα θύματα βίας δεν φορτίζονται συναισθηματικά και ψυχολογικά επαναλαμβάνοντας σε πολλούς και διάφορους τα ίδια και τα ίδια (δυσάρεστα για αυτούς) γεγονότα.

 

Να λοιπόν που τη συνεργασία τη βρίσκουμε μπροστά μας, ως ανάγκη και υποχρέωση. Είναι δύσκολο πράγμα να αποδέχεσαι τον άλλον και το ρόλο του. Να συνεργάζεσαι μαζί του σε μια βάση ειλικρίνειας και ισοτιμίας. Στην Ελλάδα η πραγματική συνεργασία παραμένει ζητούμενο. Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να μας συναντήσει ο «Κλεισθένης».

 

Η Κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ της απλής αναλογικής και των συνεργασιών. Αλλάζει τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέτει ένα νέο πλαίσιο: «Αυτοδυναμία και παντοκρατορία των νικητών stop». Τέλος και δη οριστικό.

 

Με το ίδιο νομοσχέδιο η συνεργασία φθάνει ως τα πλεονεκτήματα, τα δικαιώματα των Δημάρχων. Τα οποία και «κουρεύει» σημαντικά. Οι διάφοροι υποψήφιοι δηλώνουν ότι αντιλήφθηκαν την αλλαγή, διαβεβαιώνουν ότι προσαρμόστηκαν σε αυτήν. Δεν είμαστε σίγουροι αφού συνεχίζουν μανιωδώς να ζητούν τη νίκη. Κι όταν λένε νίκη, εννοούν την καρέκλα. Την εξουσία. Στην οποία άπαξ και βρεθούν μία φορά, στόχο θα θέσουν να αποχωρίσουν μόνο στα βαθιά τους γεράματα…

 

Η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο της ομάδας «ΒΙΑ stop» είναι ένα μήνυμα εν όψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία έφερε στην ομάδα την αναγνώριση. Η συνεργασία θα είναι υποχρέωση των νικητών και των ηττημένων των εκλογών. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι Ήδη η συνεργασία μετατράπηκε σε ένα ακόμη ελληνικό σλόγκαν.

 

Γίνεται μια μέθοδος όχι επίτευξης του πραγματικού στόχου αλλά αύξησης των πιθανοτήτων της νίκης. Όμως σε αυτές τις εκλογές όποιος κι αν κερδίσει, όποιο ποσοστό και να εξασφαλίσει, πάλι θα είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί. Με τους ηττημένους, με όσους επί μακρόν διαφώνησε κι αντάλλαξε καταγγελίες.

 

Τώρα που οι τοπικές εκλογές είναι πολύ κοντά μας, προτείνουμε σε ψηφοφόρους και υποψηφίους να εμπεδώσουν το παράδειγμα της ομάδας «ΒΙΑ stop». Αμέσως μετά άπαντες να βρουν λίγο χρόνο για να διαβάσουν όσα περιλαμβάνει ο «Κλεισθένης». Θα καταλάβουν ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτά που γνωρίσαμε.

 

Προεκλογικό ρεπορτάζ. Ο Άρης Βέρρος έχει εκδήλωση την Πέμπτη, στην οποία παρουσιάζει υποψηφίους του. Την Παρασκευή κατήγγειλε τη διοίκηση που προτρέπει η προεκλογική περίοδος να μείνει εκτός ΚΑΠΗ. Ακόμη κι αν η ιδέα είναι σύγχρονη κι άρα προς τη σωστή κατεύθυνση, η διοίκηση δίνει το κακό παράδειγμα καθώς …βραβεύει μέλη των ΚΑΠΗ για ασήμαντο λόγο. Αυτή δεν είναι παλαιοκομματική νοοτροπία;

 

Εκδήλωση πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ετοιμάζει ο Θόδωρος Μουριάδης. Ο Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε υποψήφιο του στο Ν. Καβάλας, τον Λεωνίδα Γεωργόπουλο. Προέρχεται από τη περιοχή του Νέστου. Η εκδήλωση του κ. Μέτιου στην Καβάλα θα γίνει μάλλον μετά το Πάσχα. Συνάντηση με τους υποψηφίους του στο Αμφιθέατρο του δημαρχείου είχε την Παρασκευή στην Ελευθερούπολη ο Φίλιππος Αναστασιάδης. Το έμαθε η πλευρά Ξουλόγη και διαμαρτυρήθηκε εντόνως.

 

«Αν το ζητήσουμε, θα το δώσετε και για τις δικές μας συναντήσεις;» ρωτούν μέσω διαδικτύου. Απάντηση δεν υπάρχει. Στη συνάντηση της Παρασκευής ο Δήμαρχος παρουσίασε στους υποψηφίους του δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται νίκη του από την πρώτη Κυριακή!

 

Στις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας λέγεται ότι θα κριθεί η χρηματοδότηση ή όχι της εκδήλωσης της Λευκής Νύχτας. Αν ο πολιτικός προϊστάμενος δείξει το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξε για τις υπερωρίες των δύο συνεργατών του, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

 

Στο κατάστημα «Μύλου Μώλος» ήταν το βράδυ του Σαββάτου η σύσσωμη η ΝΔ Καβάλας. Το δείπνο παρατέθηκε προς τιμήν του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Πάϊδα, ο οποίος περιόδευσε στην πόλη και το Νομό. Η σύζυγος του κ. Πάϊδα έχει καταγωγή από τον πρώην Δήμο Ορεινού. Στη συνάντηση επανέκαμψε με υψηλό το ηθικό η κ. Κώτση.

 

Συνεχίζεται η προεκλογική προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου, γίνεται και μέσω του Δήμου. Αναρτήθηκε απόφαση για κατασκευή εξεδρών εκδηλώσεων έως του ποσού των 15.000 ευρώ! Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό κι η μέθοδος δοκιμασμένη. Κι άλλοι στο παρελθόν ακολούθησαν την οδό του «Τσοβόλα δώστα όλα». Άλλοι στο τέλος τα κατάφεραν κι άλλοι όχι.

 

Τις προηγούμενες ημέρες των βροχών μπήκε κουβάς στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου αφού η οροφή έμπαζε νερά. Κι ενώ σχολίαζαν το γεγονός δικηγόροι και πολίτες, ακούστηκε η φωνή κάποιου πιο … έμπειρου: «Που να δείτε τι γίνεται στο κολυμβητήριο».

 

Έσβησαν τα φώτα στις υπό ανακαίνιση αίθουσες του 12ου δημοτικού σχολείου. Ο ανάδοχος διαμαρτύρεται για τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, θεωρεί ότι επρόκειτο για φυσιολογικές και απαραίτητες δοκιμές νέων λαμπτήρων φθορίου. Οι περίοικοι από τη πλευρά τους απορούν. Είναι δυνατόν τόσο μακρά δοκιμή; Κι έχουν δίκιο. Τα φώτα λειτουργούσαν σε 3 τουλάχιστον αίθουσες όλο το 24ωρο επί 4 τουλάχιστον ημέρες. Την Πέμπτη το βράδυ μάλιστα αυτό συνέβη σε 5 αίθουσες ταυτόχρονα. Λες και το δημοτικό σχολείο μετατράπηκε όχι σε νυχτερινό αλλά σε σχολείο που διανυκτέρευε!

 

Έτοιμο το γκαζόν στο παρκινγκ του Αι Γιάννη (από την πλευρά της Ερυθρού Σταυρού). Σύντομα ετοιμάζεται και το «μπαλκόνι» στο Φάληρο. Με ενδημικά φυτά και δένδρα όπως κουτσουπιές και δάφνες . Δουλειά από το προσωπικό του τμήματος Πράσινου Δήμου Καβάλας. Η ίδια υπηρεσία τοποθέτησε αρκετά ειδικά ταμπελάκια, όλα σε χώρους πρασίνου, για την αποκομιδή των ακαθαρσιών των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους.

Διαβάστε επίσης