• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σειρά επαφών στην πόλη και το Νομό Καβάλας είχε χθες αλλά και προχθές ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μιχαλολιάκος. Στην φωτογραφία με τον αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Διοικητήριο. Ο κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στον κοινό τους φίλο, τον αξέχαστο Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο. «Αυτός το 2010 με προέτρεψε να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ» είπε ο κ. Ιωσηφίδης. Νωρίτερα ο κ. Μιχαλολιάκος συνάντησε τη Δήμαρχο, τον Μητροπολίτη Στέφανο κτλ.

 


 

Τα γράφαμε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο Δήμος Καβάλας διέθεσε ή σύντομα θα διαθέσει 1.100 ευρώ για τον στολισμό του επιταφίου της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων, 5.000 ευρώ για την αγορά σημαιών και λαβάρων (προκειμένου να γιορτάσει την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου). Σε συνέχεια των δύο αυτών παραδειγμάτων- υπερβολών «έρχεται» η διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες». Η συνάντηση με λίγα λόγια μαθητών μουσικών σχολείων.

 

Η συγκεκριμένη συνάντηση κοστίζει (διαβάζουμε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ) 54.000 ευρώ!  Ο Δήμος Καβάλας βρήκε μεν χορηγούς, βάζει ωστόσο ένα σημαντικό ποσό για τα έξοδα. Αυτό γίνεται μέσω του ταμείου του. Μέσω της Δημωφέλεια και μέσω του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Όσο καλή κι αν είναι η ιδέα, όσο κι αν η Καβάλα προβληθεί (στηριχθεί η οικονομία της κτλ) τα λεφτά είναι πολλά. Δεν έχει καμία σημασία αν πέρσι ήταν περισσότερα. Σημασία έχει ότι το κράτος που έπρεπε να χρηματοδοτεί αυτές τις εκδηλώσεις δεν βάζει ούτε ένα ευρώ κι έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση πάλι ξοδεύει βιαστικά τα χρήματα των άλλων.

 

«Δεν είναι ωραίο να βλέπεις τόσους μαθητές να είναι μαζί, να γεμίζουν τις πλατείες;» ρωτά «επιθετικά» ο υποστηρικτής του γεγονότος. Φυσικά και είναι ωραίο. Φυσικά και τιμά την Καβάλα. Ταυτόχρονα τα χρήματα που για αυτόν τον λόγο ξοδεύονται είναι πάρα πολλά. Οπότε το ωραίο καταλήγει πανάκριβο και το αρχικό σφάλμα επαναλαμβάνεται. Δυστυχώς.

 

Όπως καταλαβαίνουμε οι διοργανωτές της συνάντησης δεν έχουν «ταβάνι». Υπολογίζοντας πάντα στα λεφτά των άλλων,  ονειρεύονται του χρόνου να φέρουν (από 1.000 φέτος), 2. 000 μαθητές. Να αυξήσουν τη συμμετοχή και φυσικά να πληρώσουν ακόμη περισσότερα από τα λεφτά των άλλων.

 

Ας μπει ένα μέτρο. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει(που δεν υπάρχει), ας βάλουμε κάπου ένα όριο. Τα μεγάλα, τα πανελλήνια και τα παγκόσμια γεγονότα στα οποία στοχεύουμε πρέπει να γίνονται πράξη με τους σωστούς οικονομικούς όρους. Στο τέλος θα τον χρεοκοπήσουμε τον Δήμο της Καβάλας. Κι ενώ θα εισπράττουμε (άμεσα ή έμμεσα) πολύ λιγότερα, θα ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε…

 

Παρατηρούμε την σιωπή των υποψήφιων δημάρχων επί μιας τακτικής που στηρίζει την σπατάλη και την «μεγάλη ιδέα». Δεν μιλά κανείς, φοβούμενος το κόστος. Όχι των δαπανών αλλά το πολιτικό κόστος. Κατόπιν τούτου ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα… Το «μονοπάτι» είναι γνωστό, δοκιμασμένο. Προσκαλείς στην Καβάλα όσους περισσότερους μπορείς. Αναφέρεσαι στα τουριστικά οφέλη και ξοδεύεις αλόγιστα, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν αφού ουδείς διαμαρτύρεται.

 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ονομάζεται «Άδοντες και Ψάλλοντες». Θα συμπληρώσουμε την ονομασία της. «Άδοντες, ψάλλοντες και … ξοδεύοντες». Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τον τελικό οικονομικό απολογισμό. Όπως επίσης θα είχε ενδιαφέρον να υπολογιστούν (έστω κατά προσέγγιση) αυτά που θα κερδίσει ο τόπος. Έχει γούστο να μας προκύψουν λιγότερα απ’ όσα ξοδέψουμε…

 

Οι ανώνυμες καταγγελίες υπήρχαν- υπάρχουν και θα υπάρχουν. Κάποιες φορές αποδείχθηκαν εύστοχες κι αποκαλυπτικές. Πολλές φορές ήταν μια σκευωρία, μια συκοφαντία και μια προβοκάτσια. Ο νομοθέτης ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος. Άλλοτε τις στηρίζει, άλλοτε τις οδηγεί στο καλάθι των απορριμμάτων.

 

Στην Καβάλα σήμερα ασχολούμαστε με ανώνυμες καταγγελίες που καλώς ή κακώς επηρεάζουν το δημόσιο διάλογο. Ο οποίος τούτη την περίοδο είναι και προεκλογικός. Κι ενώ αυτός που καταγγέλλει παραμένει στην ανωνυμία, αυτός (ή αυτοί) που επωφελείται μας είναι γνωστός.

 

Καμιά φορά το μυαλό μας κάνει επικίνδυνους συνδυασμούς. Συνεχίζει να ψάχνει τον «ανώνυμο» σε στενή σχέση με το ποιος κερδίζει περισσότερο από την κάθε καταγγελία. Το χειρότερο είναι άλλο. Ενώ είναι προφανές ότι η καταγγελία πάσχει, συνεχίζουμε να την θεωρούμε σωστή ακόμη κι όταν το περιεχόμενο της διαψεύδεται.

 

Η εκάστοτε εξουσία είναι ευάλωτη σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Προσοχή όμως. Σχεδόν πάντα ο κάθε άνθρωπος καλείται να κοιμηθεί όπως ακριβώς έστρωσε. Κι αυτά που προκαλεί στον σημερινό του στόχο είναι αυτά που εισπράττει όταν αύριο μεθαύριο γίνει στόχος ο ίδιος.

 

Τις προηγούμενες ημέρες στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής ιδιώτες καθάριζαν τα αρκετά μεγάλα οικόπεδα τους από τα χόρτα. Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Είναι μια αλλαγή που έρχεται με δύναμη. 1ον) Ο Δήμος Καβάλας ,η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης αυτής της υποχρέωσης 2ον) Τα μεγάλα οικόπεδα που ίσως κάποτε τα καθάριζαν δημοτικοί υπάλληλοι σήμερα δεν έχουν καμία τέτοια πιθανότητα.

 

Κάτι οι προαναφερθείσες αλλαγές, κάτι η τραγωδία στο Μάτι (μαζί με τις καταγγελίες των περιοίκων) προκαλούν ενέργειες όπως αυτές που περιγράψαμε. Ας έχουμε στο μυαλό μας ένα ακόμη δεδομένο της υπόθεσης. Ενώ οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων εύκολα θα πεισθούν να καθαρίσουν αυτοί τις εκτάσεις τους, ο κάθε Δήμος θα έχει τόσο λίγο προσωπικό που δεν θα μπορεί να κάνει παρά ελάχιστες αντίστοιχες κινήσεις στους κοινόχρηστους χώρους. Τα καλύτερα έρχονται. Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

 

Από το Ζυγό ακούγονται μουρμούρες και παράπονα, τα οποία φέρονται να οδηγούν τον Λεωνίδα Βουδούρη σε «έξοδο» από το ψηφοδέλτιο της κ. Τσανάκα. Για τα οικονομικά της Δημωφέλεια μιλά ο Κώστας Κουνάκος ενώ δεν μιλά ο Γιάννης Μούτλιας. Ο οποίος μετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο. Σημαντικότατη για την παράταξη Μουριάδη η συνάντηση με συγκεκριμένες και όχι τυχαίες γυναίκες την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην ταβέρνα του «Σάββα» στα Σφαγεία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης