μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν πολλά γκρουπ τουριστών που έρχονται στην Καβάλα (και έλληνες και ξένοι) και περιηγούνται την πόλη. Το κέντρο της όπως επίσης την παλιά πόλη της Παναγίας. Η σχετική φωτογραφία αφορά μια πολύ πρόσφατη τέτοια ξενάγηση και βόλτα. Γιατί λοιπόν τα γκρουπ των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων να ταξιδεύουν στη Ξάνθη; Μια εύλογη απορία κι ένα μικρό τουριστικής φύσεως πρόβλημα.

Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Καβάλα οφείλουν –μεταξύ άλλων- να ενημερώσουν τις εταιρίες κρουαζιέρας για την παλιά πόλη της Καβάλας. Πόσο κοντά είναι στο λιμάνι και πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει. Κατά συνέπεια οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων βγαίνοντας από το πλοίο θα έπρεπε να έχουν τις εξής δύο επιλογές. Την εκδρομή στους Φιλίππους και την πεζοπορία στην παλαιά πόλη της Καβάλας.

 


 

Η χώρα που «γέννησε» τη δημοκρατία βρίσκεται σε μια διαφορετική προεκλογική περίοδο. Κρίνουμε σύμφωνα με αυτά που βιώνουμε στον τόπο μας. Δεν είναι διαφορετικά απ’ όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βρισκόμαστε λοιπόν στην τελική προεκλογική ευθεία αλλά ο πολύς κόσμος δεν ασχολείται.

 

Τις προάλλες μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης απεύθυνε δημόσια παράκληση προς τους υποψηφίους, μεταφέροντας λόγια συναδέλφων του. Ζήτησε να μην κάνουν διαδοχικές επισκέψεις στην αγορά και στα μαγαζιά αφού όπως φαίνεται το αποτέλεσμα (για τους υποψήφιους) είναι το αντίθετο από το επιθυμητό!

 

Μια τέτοια προεκλογική περίοδο στην σημερινή Ελλάδα είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Ή μήπως έπρεπε να το περιμένουμε; Οι άνθρωποι είναι ολοφάνερο ότι έχουν κουραστεί. Η συγκεκριμένη κούραση δεν αφορά τους υποψήφιους. Δεν την προκάλεσαν αυτοί. Αυτοί μόλις τώρα ξεκίνησαν κάθε ένας την προσπάθεια του.

 

Για πολλούς και διάφορους λόγους οι υποψήφιοι όλων των εκλογών καταλήγουν να … πληρώνουν τα σπασμένα. Τα οποία δεν είναι άλλα από τις συνέπειες της κρίσης. Είναι η καθημερινή οικονομική δυσκολία, η καθημερινή αγωνία για το πώς θα λυθούν (έστω προσωρινά) ένα σωρό βασικά προβλήματα.

 

Κάποιος λοιπόν που δεν έχει δουλειά. Άλλος που δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κτλ δύσκολα θα «εγκαταλείψειν» αυτές του τις υποχρεώσεις και προσπάθειες προκειμένου να ακούσει έστω τον προεκλογικό λόγο. Κι όπως όλα δείχνουν κάπως έτσι θα πορευτούμε ως το τέλος.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών υπό αυτές τις συνθήκες είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Κάποιοι ενδιαφερόμενοι πασχίζουν να το απαντήσουν μέσω δημοσκοπήσεων. Ποιος αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι από το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα; Όταν μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αλλού, πόσο έγκυρα απαντά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις για τις εκλογικές του προθέσεις; Αν απαντά σε τέτοιες τηλεφωνικές κλήσεις…

 

Δημιουργήθηκε κι αυτήν την φορά ο κόσμος της προεκλογικής περιόδου. Αναμενόμενο, αλλά αν τον «μετρήσουμε» θα καταλάβουμε ότι περιλαμβάνει πολύ λιγότερους από αυτούς που υπολογίζαμε. Οι εκλογές ήταν και είναι μια γιορτή. Σε αυτήν τη γιορτή προσέρχονται λιγότεροι για έναν απλό λόγο. Προηγούνται ζητήματα που ήταν και παραμένουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

 

Την Παρασκευή ο Βαγγέλης Παππάς κατέθεσε πρόταση «ανατρεπτική» σε σχέση με τα δεδομένα της πόλης και τις δυνατότητες των ανθρώπων της. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια ιδέα, η οποία δύναται να εξεταστεί από οικονομικής τεχνικής και γραφειοκρατικής πλευράς.

 

Κρατούμε το εξής. Ψάχνουμε να βρούμε κάτι άλλο για την Καβάλα. Κάτι πιο όμορφο, κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε. Κινούμενοι σε ένα τέτοιο πλαίσιο αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη. Αυτή έχει να προσφέρει πολλά. Την φρενάρει δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα. Μια κατάσταση μιζέριας που το μόνο που πετυχαίνει είναι να συντηρεί τα σημερινά μας χάλια ή τις γνωστές μας μετριότητες.

 

Πριν λοιπόν απαντήσουμε στην πρόταση Παππά με τον εύκολο τρόπο, πριν διατυπώσουμε την γνωστή φράση «αυτά δεν γίνονται» ας σκεφθούμε πόσο τα χρόνια περνούν και πόσο στάσιμοι μένουμε. Υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που τόλμησαν, δούλεψαν κι άλλαξαν τις πλατείες τους. Καμιά ελληνική. Διότι στην Ελλάδα ακόμη και τα σχέδια να υπάρχουν, δεν υπάρχουν πράξεις.

 

Μπορούμε λοιπόν να καταφύγουμε στην εύκολη οδό. Στην περίπτωση μας, των εκδηλώσεων. Να κάνουμε ένα λαμπρό φεστιβάλ, να σκεφθούμε νέα και να ξοδέψουμε σε αυτά την ενέργεια και το χρήμα που ως δήμος διαθέτουμε. Τα έργα, ακόμη και τα απλά δημόσια έργα, είναι σε υποχώρηση. Μεγάλη. Κι όπως φαίνεται αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, όποιος κι αν κερδίσει.

 

Δυνάμωσε κι άλλο το ψηφοδέλτιο του ο Θόδωρος Μουριάδης. Αξιόλογοι συμπολίτες περιλαμβάνονται σε αυτούς που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Από χθες το βράδυ όλα τα ψηφοδέλτια «έκλεισαν». Ενδιαφέρον τώρα έχει να συγκρίνουμε τα δελτία τύπου με τον τελικό κατάλογο υποψηφίων. Σχεδόν παντού θα βρούμε ανθρώπους που είχαν την παρουσίαση αλλά δεν έγιναν ποτέ υποψήφιοι!

 

Αυτό το γεγονός (που δεν ξανάγινε) οφείλεται στο ότι αρχικά οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι παρασύρθηκαν στο γνωστό διαγωνισμό. Να ανακοινώσουν όσο το δυνατό πιο πολλά ονόματα. Στη συνέχεια υπήρξε το όριο που θέτει ο Κλεισθένης. Κατόπιν τούτου έγινε σχεδόν παντού ένας νέος έλεγχος, από τον οποίο δεν ήταν δυνατόν να περάσουν όλοι.

 

Από την Κυριακή το πρωί τόσο στο ΤΕΙ όσο και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν ότι επίσκεψη Τσίπρα στο ίδρυμα δεν θα υπάρξει. Δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Η ομιλία του στην Ξάνθη σήμερα το απόγευμα θα γίνει κανονικά.

 

Στην Περιμετρική οδό δεν λειτουργούν καιρό οι σηματοδότες, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στο Λύκειο- ΕΠΑΛ. Χρησιμοποιούνται από αυτούς που μπαίνουν στο δρόμο ερχόμενοι από τα τελευταία σπίτια της πόλης. Τόσο δύσκολο είναι να διορθωθεί η βλάβη;

 

Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος δεν επηρέασε θετικά την εθελοντική αιμοδοσία του Επιμελητηρίου. Από πλευράς υποψηφίων αίμα έδωσε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και άλλοι γνωστοί (από προηγούμενες εθελοντικές αιμοδοσίες) εθελοντές αιμοδότες υποψήφιοι. Κανείς πρωτοεμφανιζόμενος.

 

Την Τετάρτη ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος έχει την εκδήλωση του στη Χρυσούπολη: Ο Δήμαρχος Νέστου και εκ νέου υποψήφιος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος παρουσιάζει το πλήρες ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του ”Πορεία με όραμα” στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ. Καλούμε τους φίλους του συνδυασμού να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Διεύθυνση εκλογικού κέντρου: Σκρα 6 , κεντρική πλατεία Χρυσούπολης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης