μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα ακόμη περιστατικό κοπής χόρτων από ιδιώτη. Η εργασία έγινε χθες στο Περιγιάλι, διήρκεσε περίπου 2 ώρες. Μετά το κόψιμο των χόρτων ο πολίτης ανέλαβε να καθαρίσει αυτά που απέμειναν κι ήταν στην άκρη του δρόμου. «Θα μας έτρωγαν τα φίδια» εξομολογήθηκε. Το ενδεχόμενο τα χόρτα- ειδικά του Περιγιαλίου- να κοπούν από το Δήμο Καβάλας δεν το πίστεψε, δεν το περίμενε. Ανέλαβε δράση μόνος του.

 


 

Οι προσλήψεις των υδρονομέων του Δήμου Καβάλας πάντα ήταν αντικείμενο διαφωνιών και καταγγελιών. Η εκάστοτε διοίκηση έκανε περίπου ότι ήθελε, αρκεί φυσικά να της παρουσιάζονταν η σχετική ευκαιρία. Η αντιπολίτευση πάντα παρακολουθούσε από κοντά. Συνήθως διαμαρτύρονταν. Αυτή η μη αξιοκρατική διαδικασία μετατρέπονταν σε αιτία πολέμου ειδικά όταν συνέβαινε παραμονές εκλογών. Στην περίπτωση μας όλα έγιναν στο παραπέντε των εκλογών.

 

Είναι απολύτως φυσική η δράση της διοίκησης όπως επίσης  η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Είναι η Ελλάδα αυτό που βιώνουμε. Κι είναι κρίμα που το σύστημα δεν αλλάζει. Σχετικές υποσχέσεις δίνουν όσοι είναι αντιπολίτευση. Πολλές φορές ωστόσο είχαν τη δυνατότητα (ως διοίκηση) να αλλάξουν τη διαδικασία μα δεν το έκαναν.

 

Θυμόμαστε αυτό που διαχρονικά ζητά ο παλαιότερος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, ο Άρης Βέρρος. Ζητά να υπάρχει παντού αξιοκρατία. Οι άλλοι τον ακούν μα συνήθως δεν του δίνουν και μεγάλη σημασία. Ψάχνουν τρόπους να διατηρήσουν τα ρουσφέτια αφού ξέρουν ότι αυτά έχουν αποτέλεσμα.

 

Είναι άραγε μόνο η διαδικασία πρόσληψης των υδρονομέων; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Στην Ελλάδα ακόμη και του 2019 υπάρχουν πολλά «παράθυρα». Πάρα πολλά. Τα γνωρίζουν οι… ειδικοί, τα αξιοποιούν κατάλληλα. Η Διαύγεια πιθανόν να τους είναι πρόβλημα αλλά ποιος τη σήμερον ημέρα θα κάτσει να ψάχνει ώρες μπροστά στον υπολογιστή;

 

Το χειρότερο με τους υδρονομείς δεν είναι η συνεχιζόμενη μη αξιοκρατική τους επιλογή. Το χειρότερο είναι που προσλαμβάνονται ως υδρονομείς αλλά εργάζονται στα γραφεία. Ακόμη και του Δημαρχείου. Ούτε αυτό άλλαξε. Ούτε φαίνεται να αλλάζει. Καμιά φορά οι αιρετοί διακατέχονται από μια νοοτροπία που στόχο έχει έναν. Να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία.

 

Με αυτές τις επιλογές και ευκαιρίες προσπαθούν να … δοξαστούν, να επανεκλεγούν. Η ιστορία ωστόσο απέδειξε ότι όταν μια κοινωνία λάβει μια απόφαση, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την υλοποίηση της. Δεν γνωρίζουμε για την προκειμένη περίπτωση. Γνωρίζουμε το τι έγινε στο παρελθόν. Οι προσλήψεις, οι απευθείας αναθέσεις και τα άλλα «δωράκια» δεν απέτρεψαν ποτέ το προδιαγεγραμμένο γεγονός.

 

Ο Γιάννης Χατζηεμμανουήλ είναι έμπειρος στα debate. Τα οποία ήρθαν στην Καβάλα μαζί με την τοπική τηλεόραση, κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 90. Προσπάθησε να οργανώσει ένα debate με τηλεθέαση. Οι κανόνες δυστυχώς τον απομάκρυναν από τον στόχο του. Κάποιοι κοινά αποδεκτοί κανόνες, άλλοι δικοί του κανόνες, οι περισσότεροι όροι των καλεσμένων του.

 

Ποιος αλήθεια είναι έτοιμος να ρισκάρει μέσα σε λίγες τηλεοπτικές ώρες ότι «έχτισε» με κόπο και χρήμα; Σχεδόν κανείς. Άρα όλοι ή οι περισσότεροι βολεύονται με μια τηλεοπτική «σούπα». Κι όταν η εκπομπή τελειώσει, όλοι βγαίνουν ικανοποιημένοι από το στούντιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει σημασία τι λένε οι υποψήφιοι κι οι υποστηρικτές τους. Σημασία έχει τι λέει ο κόσμος. Ο οποίος για να εκφράσει άποψη πρέπει να έχει αντέξει (ως τις 2 το πρωί) να δει την τηλεμαχία. Αν είναι δυνατόν όλη.

 

Το πόσοι είδαν την προχθεσινή, δεν το ξέρουμε. Μάλλον ήταν λίγοι. Στην επαρχιακή και συνήθως ήσυχη Καβάλα (της κρίσης και της οικονομικής δυσκολίας ) για άλλον λόγο χάνουν τον ύπνο τους οι άνθρωποι. Όχι για να δουν ως τις 2 το πρωί υποψήφιους, τους οποίους πάνω κάτω γνωρίζουν κι από την καλή κι από την ανάποδη.

 

Είναι καταπληκτικό κι αληθινό ταυτόχρονα. Στο debate της Δευτέρας δεν ακούστηκε το παραμικρό για την εκκρεμότητα της πεσμένης γέφυρας! Άπαντες ξέχασαν το θέμα, γεγονός που σίγουρα βόλεψε τη διοίκηση του Δήμου. Μήπως αυτό δεν είναι τυχαίο; Μήπως γενικά αρχίζουμε να ξεχνάμε, να συνηθίζουμε το κορυφαίο ατυχές γεγονός της τρέχουσας χρονιάς;

 

Στο επόμενο debate θα ζητηθεί από τους υποψήφιους όχι μόνο να θέσουν εκτός λειτουργίας τα κινητά τους αλλά και να αφήσουν εκτός του στούντιο τις οποιεσδήποτε σημειώσεις τους…

 

Το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας σχολιάζει θετικά την πρόσφατη εκδήλωση της Λευκής Νύχτας. Σημειώνει ότι αρκετός κόσμος κατέβηκε στο κέντρο με τα λεωφορεία του (προγραμματισμένα δρομολόγια), αποφεύχθηκε έτσι το μποτιλιάρισμα που συνήθως σημειώνονταν νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους.

 

Οι εκπρόσωποι του Αστικού ΚΤΕΛ δηλώνουν ταυτόχρονα την ικανοποίηση τους για τα μέτρα και την παρουσία τόσο της Τροχαίας όσο και του προσωπικού του Λιμεναρχείου.  Εκείνο το βράδυ το ΚΤΕΛ εξυπηρέτησε τους πολίτες με δύο έκτακτα δρομολόγια (μετά τα μεσάνυχτα) ώστε να γυρίσουν στο σπίτι τους επίσης με το λεωφορείο όσοι με τον ίδιο τρόπο έφυγαν από τη γειτονιά τους.

 

Κατόπιν τούτου από κυκλοφοριακής πλευράς η Λευκή Νύχτα ήταν διαφορετική. Πρέπει να αλλάξει κι άλλο ώστε να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν δεν υπάρχει στο κέντρο χώρος να σταθμεύσουμε το όχημα μας. Στη Λευκή Νύχτα όλα τα παρκινγκ είχαν γεμίσει από αυτοκίνητα από τις πρώτες απογευματινές ώρες. Ταξί και αστικά λεωφορεία αποδείχθηκαν μια καλή εναλλακτική αλλά αξιόπιστη επιλογή και λύση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης