μικρα πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρα πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές δεν φαίνεται να επηρέασαν την τουριστική κίνηση στην Καβάλα. Ίσα ίσα που μάλλον έγινε το αντίθετο. Τα έως τώρα παράπονα μας αφορούν μόνο τον καιρό και τίποτα άλλο. Οι επόμενες εκλογές πρόκειται να γίνουν στην «καρδιά» του Καλοκαιριού. Ευχόμαστε να συμβεί το ίδιο. Η τουριστική κίνηση να μην επηρεαστεί. Γιατί αν επηρεαστεί, αλίμονο τους…

 

Ελπίζουμε η φωτογραφία του Γιάννη Πασχαλίδη σε τόσο κοντινή απόσταση από το πανό του ΚΚΕ να μην είναι ένας ακόμη λόγος να τεθεί θέμα συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ελπίζουμε…  Όπως ακούμε για την αφεντιά του συμμάχησαν φανατικοί αντίπαλοι κι εχθροί!

 


 

Εξ αιτίας των εκλογών (προηγούμενων αλλά και επόμενων) δεν θα γίνει η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας στην Ελευθερούπολη. Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκε χθες να μην γίνει και το αεροπορικό σόου. Το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη.

 

Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για διαδοχικές και σημαντικές εκλογές. Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ότι στο 2019 που διανύουμε οι εκλογές επηρεάζουν τόσο καθοριστικά όλα τα άλλα. Και να ήταν μόνο αυτά; Είναι πολύ περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.

 

Αφού η χώρα μας στηρίζεται στο γνωστό γραφειοκρατικό σύστημα της, κάθε φορά που προκύπτει κάτι εξόχως γραφειοκρατικό όλα τα άλλα πρέπει να περιμένουν. Όσα έχουν τη δυνατότητα, το κάνουν. Τα άλλα ματαιώνονται.

 

Αμέσως αμέσως η Ελευθερούπολη κι ο Δήμος Παγγαίου έχασαν δύο τουλάχιστον τουριστικά και Καλοκαιρινά γεγονότα. Η Καβάλα πρόλαβε και πραγματοποίησε τη Λευκή της Νύχτα. Όσο για τα λοιπά της φεστιβάλ και εκδηλώσεις, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι κινδυνεύουν. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε…

 

Κεκλεισμένων των θυρών έγινε η χθεσινή σύσκεψη που κατέληξε στην απόφαση ματαίωσης του αεροπορικού σόου. Κι όταν ζητήθηκε ευκαιρία φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης, η δήμαρχος απάντησε αρνητικά αφού παρέπεμψε στο δελτίο τύπου. Το συγκεκριμένο «όχι» της δημάρχου στους δημοσιογράφους είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Μπορεί και να οφείλεται στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Στηριζόμενοι σε δημοσιογραφικές πληροφορίες σημειώνουμε ότι επί της εισήγησης του κ. Γεωργιάδη- ξεκάθαρα υπέρ της ματαίωσης της εκδήλωσης- υπήρξε μόνο μία διαφωνία. Προερχόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνιάδη. Ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η πραγματοποίηση του σόου. Γρήγορα ωστόσο μεταπείστηκε κι αυτός.

 

Η εντύπωση που μας δόθηκε είναι ότι «άλλο που δεν ήθελαν» να το ματαιώσουν. Μπορεί να κάνουμε λάθος, μπορεί και όχι. Δεσμεύτηκαν να ξαναδούν το θέμα αν τελικά οι εθνικές εκλογές γίνουν αργότερα. Είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά από μία εβδομάδα. Ως εκ τούτου το σόου φέτος δεν θα γίνει, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής κατέθεσε χθες τολμηρή πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία θα συμφιλιωθούν και θα ενωθούν οι παρατάξεις Μέτιου- Τοψίδη. Εκπρόσωπος του δεύτερου διαφώνησε. «Ότι κι αν γίνει, δεν θα γίνει τώρα»  μας είπε. Εκπρόσωπος του κ. Μέτιου σχολίασε ότι όλοι (οι υποψήφιοι Τοψίδη) δεν είναι στην ίδια κατηγορία. Κάποιοι, συμπλήρωσε, έριξαν ήδη γέφυρες.

 

Κι επειδή όλα αυτά είναι (εκτός από προβλέψεις) πράγματα γενικά και αόριστα, θέτουμε υπόψη του αναγνώστη την ανάρτηση του κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οφείλω να υπενθυμίσω ότι όπως έλεγα και καθ’ όλη τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τα κομματικά μου πιστεύω δεν έχουν αλλάξει. Θα υποστηρίξω αυτό που γνωρίζω ότι είναι το καλύτερο για τη χώρα μας: Μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα βρεθώ κοντά σας, ώστε να κουβεντιάσουμε γιατί πρέπει να του δώσουμε τη δύναμη να είναι ισχυρός πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και γιατί πρέπει να συμπορευτούμε ενεργά όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια».

 

Από χθες η Κινηματογραφική Λέσχη της Στέγης προβάλει τη Καλοκαιρινή λειτουργία του Ζέφυρου. Ο θερινός κινηματογράφος της πόλης φέτος αρχίζει να δείχνει ταινίες αρκετά νωρίς, στις 23 Ιουνίου. Το πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζεται ως τις αρχές του Σεπτέμβρη. Καλή επιτυχία.

 

Διέκοψε τη λειτουργία του κατάστημα αρτοποιείο στο κέντρο της πόλης. Ένα ακόμη ίδιο κατάστημα θα λειτουργήσει στην Ομόνοια. Διέκοψε τη λειτουργία του take away καφέ, το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή της Δ. Αγοράς. Έκλεισε περίπτερο στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

 

Ο υπεύθυνος ασφαλείας για τα λιμάνια του ΟΛΚ κ. Γιώργος Αργυρόπουλος παρακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας σεμινάριο για τον ασφαλή ανεφοδιασμό πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το σεμινάριο προκάλεσε ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα κι είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Η αρμόδια επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (μισή ώρα) το Καλοκαίρι. Ειδικότερα τα καταστήματα στην αγορά της Κομοτηνής θα κλείνουν 9.30 το βράδυ και όχι 9 κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Κάτι παρόμοιο εφαρμόζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας εδώ και πολλά προηγούμενα και μελλοντικά Καλοκαίρια.

 

Το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής είναι αυτονόητο (τουριστική κίνηση κτλ), περιγράφεται ως ακολούθως: «Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός θερινού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου της Κομοτηνής, παραγωγικό και επωφελές για επιχειρήσεις, καταστηματάρχες, δημότες και επισκέπτες».

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υγείας για τον ορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου. Η απόφαση έχει ημερομηνία Φεβρουαρίου, έχει προ πολλού δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα ενώ υπήρχε απόφαση κτλ, είχαν ξεχάσει να την προβάλλουν και στη Διαύγεια. Έτσι αυτό έγινε με καθυστέρηση.

 

Εκδόθηκε από την Πολεοδομία Καβάλας οικοδομική άδεια που έχει σχέση με την τουριστική κίνηση και ανάπτυξη. Θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας κτίριο στο οποίο θα υπάρχουν 5 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τέτοιες άδειες εκδίδονται πολύ συχνά, γεγονός όχι τυχαίο.

 

Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές που έρχονται, αρχίζει σήμερα στην πόλη μας. Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πραγματοποιεί συνέλευση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Ενδιαφέρον έχει πόσοι μη ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθούν.

 

Σήμερα επίσης συνεδριάζει η ΝΕ του ΚΙΝΑΛΛ Καβάλας. Ενώ τα τοπικά στελέχη λένε ότι από το κόμμα δεν αποχώρησε κανείς (λόγω των γεγονότων Φώφης- Βενιζέλου) ο κ. Αγελαράκης επικοινώνησε με τον Ιορδάνη Χοροζίδη και του είπε ότι δεν ανήκει πλέον στο ΚΙΝΑΛΛ. Ο συμπολίτης δικηγόρος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα όσα έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα.

 

Το μεγάλο «ντέρμπι» είναι άλλο, αφορά το γνωστό θέμα του βουλευτικού ψηφοδελτίου της ΝΔ. Έλεγαν ότι τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα θα ανακοινώνονταν χθες. Αυτό δεν έγινε. Ίσως η ΝΔ περιμένει τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες μετατέθηκαν για να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε «γαλάζια» ψηφοδέλτια γιοκ.

 

Με αφορμή ανάρτηση της συζύγου του με δηλώσεις (πρόσφατες) του Στέφανου Τσιτσιπά, ο Μάκης Παπαδόπουλος βρίσκει ευκαιρία να επανέλθει αν και «πληγωμένος» από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κανείς δεν θα μάθει πόσα εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσουμε, 5 χρόνια τώρα, για να κάνουμε “το σύστημα” να αλλάξει, έστω και λίγο. Θα συνεχίσω ΝΑ ΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ για αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ. Δεν πρόκειται να σταματήσω, όσα εμπόδια και να βρω μπροστά μου…» γράφει.

 

Ο Δημοσθένης Τουλκίδης χειρίζεται την υπόθεση της πρότασης για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» στην Καβάλα ώστε αυτή να υλοποιηθεί. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να συναντήσει τους υπεύθυνους στην Αθήνα, να τους εξηγήσει και να τους πείσει. Για να είναι 100% σίγουρος ότι η πρόταση τελικά θα εγκριθεί.

 

Πανελλήνιο ρεκόρ αύξησης κερδών ο ΟΛΚ

Ο γενικός γραμματέας λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χρήστος Λαμπρίδης αποδίδει τα εύσημα στη διοίκηση του ΟΛΚ λόγω κερδοφορίας.  Η χθεσινή ανάρτηση του κ. Λαμπρίδη δείχνει αύξηση κερδών στο λιμάνι της Καβάλας σε ποσοστό 370%. Η μεγαλύτερη της χώρας για τα έτη 2015 έως 2017. Ταυτόχρονα ο κ. Λαμπρίδης γράφει: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι οι Οργανισμοί Λιμένων παρουσιάζουν κερδοφορία, ενώ υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών. Επιπλέον καταγράφεται μηδενική επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως και επιτυγχανεται συνεχώς εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης