• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν από τη Θάσο. Εκεί ήταν άπαντες το τριήμερο Σάββατο έως χθες Δευτέρα.

Πολλές φωτογραφίες από διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η ομάδα ήταν χθες και στη λαϊκή του Πρίνου.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται από την επίσκεψη στον Ποτό.

 


 

Επειδή μεσολάβησαν αρκετές ημέρες (στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλά), μισό λεπτό να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά. Ξεκινάμε από την περασμένη Παρασκευή. Την Παρασκευή το πρωί στη ΝΔ (στην Αθήνα) ασχολήθηκαν με το ψηφοδέλτιο της Καβάλας. Υπολόγισαν αρκετά το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, η οποία όταν έγινε δεν έλαβε δημοσιότητα. Σχεδόν κανείς δεν μίλησε για αυτήν. Η δημοσκόπηση αφορούσε τη δημοτικότητα όσων ενδιαφέρονταν να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

 

Το αποτέλεσμα της φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε τα έως τότε δεδομένα να ανατραπούν. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι και σίγουροι ως εκείνη την ώρα υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά στη δημοσκόπηση. Αντίθετα οι παλιοί (ή έστω αρκετά παλαιότεροι) έλαβαν τις πρώτες θέσεις. Αυτή τους η επιτυχία τους επανέφερε στο προσκήνιο.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Γιώργος Καλαντζής χαμογελούσε πλατιά. Το ίδιο βράδυ ήταν βέβαιος ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Θα είχε τις πληροφορίες του. Απέφευγε τις δηλώσεις. Συνέχιζε να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση, η οποία ακόμη και χθες το απόγευμα δεν υπήρξε. Περιμένοντας την μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες εκτιμήσεις. Προβλέψεις που τούτη την φορά θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.

 

Η ΝΔ άλλαξε πορεία. Οι υποψηφιότητες –σίγουρες ως την Παρασκευή- Γιώργου Φιλόσογλου και Μάρκου Δέμπα υποχώρησαν αρκετά. Από την Παρασκευή ο κάθε Νεοδημοκράτης- στέλεχος στην πόλη – μιλούσε για το «δυνατό ψηφοδέλτιο» στο οποίο περιλαμβάνονταν τόσο ο Καλαντζής όσο και ο Πασχαλίδης. Η συμμετοχή του Πασχαλίδη έγινε ακόμη πιο πιθανή το μεσημέρι χθες.

 

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, όχι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, καλό είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη. Παραδεχόμαστε ότι περιμένουμε ένα ψηφοδέλτιο με Καλαντζή, Μακάριο Λαζαρίδη, Παναγιωτόπουλο, Παπουτσή, Πασχαλίδη, Χατζηκωνσταντίνου. Οτιδήποτε άλλο προκύψει δεν θα είναι απλά έκπληξη. Θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη.

 

Και οι 6 πολύ πιθανοί υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στο Νομό Καβάλας ήταν το Σάββατο το πρωί σε μια διαδικασία σύσκεψης που έγινε στο Μυρτόφυτο. Το μυαλό τους όλοι το είχαν στο ψηφοδέλτιο αλλά τούτο κατάφεραν να το κρύψουν. Ενημερώθηκαν κι ενδιαφέρθηκαν για τις αγροτικές ζημιές. Ταυτόχρονα κάθε ένας από τους 6 άκουγε και «ζύγιζε» τον άλλον, ενώ αυτός μιλούσε για τον ΕΛΓΑ…

 

Στο Μυρτόφυτο βρέθηκαν και οι 6 μαζί. Ο καημός τους ήταν η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος μα προσποιούνταν ότι δεν τρέχει δα και κάτι τρομερό. Ίσα ίσα που έλεγαν ότι το τρομερό της υπόθεσης είχε σχέση με τις ζημιές από την χαλαζόπτωση…

 

Με την ευκαιρία του περιστατικού στο Μυρτόφυτο ξανάρχισε η συζήτηση για την από αέρα προστασία των καλλιεργειών. Τα αεροπλάνα του ΕΛΓΑ (και του κράτους) πετούν ως τις Σέρρες. Γιατί να μην έρχονται ως το Μυρτόφυτο και τον Νέστο; Αυτήν την απορία την διατυπώνουν σχεδόν 10 χρόνια τώρα οι βουλευτές του Νομού.

 

Ειδικά οι Παναγιωτόπουλος – Πασχαλίδης πίεσαν και ως κυβερνητικοί βουλευτές και ως βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι υπουργοί και οι Κυβερνήσεις απάντησαν αρνητικά. Τώρα όλοι εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προσπάθεια. Η οποία ευχόμαστε να μην έχει την τύχη των προηγούμενων.

 

Η αγορά δεν ήταν όλη κλειστή χθες. Ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος που αποφάσισε (κλειστά μαγαζιά) τηρώντας την παράδοση. Για δύο λόγους. Δεν είχε κίνηση στο κέντρο της πόλης χθες. Άπαντες οι μικρομεσαίοι (μέλη του συλλόγου) δεν άνοιξαν. Κανονικά λειτούργησαν αρκετά σούπερ μάρκετ και κάποιες «αλυσίδες». Η πιο γνωστή και χαρακτηριστική περίπτωση, το κατάστημα Public.

 

Μία ακόμη φορά συμπολίτες διαμαρτυρήθηκαν χθες επειδή ο χώρος στάθμευσης απέναντι από την κεντρική είσοδο της Καλαμίτσας έχει τα μαύρα του τα χάλια. Οι βροχές των προηγούμενων ημερών γέμισαν με νερά τις πολλές λακκούβες. Δεν είναι ωραία εμπειρία να σταθμεύεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα είχε πολύ κόσμο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν προβλήματα από το μπες- βγες των αυτοκινήτων και των πεζών. Κανονικά έπρεπε να είναι παρούσα και τα δύο πρωινά η Τροχαία.

 

Υπόθεση πολεοδομικής φύσεως απασχόλησε την περασμένη Παρασκευή το Τριμελές της Καβάλας. Καθοριστικό σημείο για μία ακόμη αναβολή της το γεγονός ότι το ΣΥΠΟΘΑ τόσο καιρό δεν συνεδρίαζε. Εκπρόσωπος της Πολεοδομίας που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας,  ισχυρίστηκε ότι τελευταία επανήλθε η κανονικότητα στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Κάπως έτσι το δικαστήριο έδωσε μία ακόμη αναβολή στην ίδια υπόθεση.

 

Στους κολυμβητικούς αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο κλειστό κολυμβητήριο βρέθηκε για τις απονομές ο Θόδωρος Μουριάδης. Περικυκλώθηκε από ανθρώπους των συλλόγων, όλοι του έθεσαν τα προβλήματα του χώρου. Ο νέος δήμαρχος περιγράφεται να σημείωνε σε μπλοκάκι όσα άκουγε για ώρα. Πρώτο και καλύτερο το θέμα της στέγης του κολυμβητηρίου.

 

Τα σημαντικά για τον κ. Μουριάδη φαίνεται να αρχίζουν από σήμερα. Εννοούμε τις επαφές του και τις συζητήσεις του με τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Κάποιες επικοινωνίες και συναντήσεις υπήρξαν ήδη. Από σήμερα ή από αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν τα πιο επίσημα. Κατ’ αρχήν ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

 

«Νομίζω ότι ο Αμυγδαλεώνας μπήκε σε καραντίνα» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού του χωριού Δημήτρης Πουρσαϊτίδης. Κι ενώ έχει πολλά παραδείγματα να μας πείσει για το συμπέρασμα του, αμέσως τον διαψεύδει ο Ανέστης Τσουρουκίδης. «Φθάνει τόση αχαριστία» του απαντά.

 

Το προσεχές Φθινόπωρο το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα ακόμη πολύ μεγάλο ταξίδι. Μετά την Κίνα και τη Νέα Υόρκη, στοχεύει να χορέψει στην μακρινή Ιαπωνία! Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθουμε σύντομα.

 

Εντός του Καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί το έργο του παιδικού σταθμού στο Περιγιάλι. Έχουμε γράψει πολλές φορές για αυτό το κτίριο, το οποίο μελετήθηκε με δεδομένα προ 20 ετών περίπου. Κατασκευάζεται και τελειώνει ένας τεράστιος παιδικός σταθμός που μόνο ο Δήμος Καβάλας μπορεί να λειτουργήσει. Κι επειδή τα παιδιά λιγοστεύουν, καλό είναι να υπάρξουν κι άλλες ιδέες ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι που προκύπτουν στο ακίνητο. Μπορεί π.χ. να γίνει εκεί ένας δεύτερος Πυθαγόρας.

 

Οι κάτοικοι του Παληού ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν με κινητοποίηση τους επειδή στο κεντρικό δρόμο του οικισμού συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα. Ζητούν να παρθούν μέτρα ώστε οι οδηγοί να μειώνουν υποχρεωτικά την ταχύτητα τους.

 


 

Περί προβολής της Καβάλας από live κάμερες

Λάβαμε από συμπολίτισσα το ακόλουθο κείμενο, το οποίο αφορά τις κάμερες που μεταφέρουν live εικόνα της Καβάλας (μέσω διαδικτύου) σε όλο τον κόσμο: «  Παντού υπάρχουν κάμερες που διαφημίζουν τις πόλεις τους .Στην Καβάλα υπάρχουν κάμερες του Δήμου οι οποίες ΔΕΝ έχουν λειτουργήσει ποτέ ,,, Η μόνη κάμερα που ήταν σε λειτουργία ήταν αυτή που φιλοξενείται από το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» . Αλλά και αυτή είναι εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετές μέρες . Αν νομίζουν οι «άρχοντες» της πόλης μας πως μ’ αυτόν τον τρόπο προωθούν τον τουρισμό μας είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι. Λυπάμαι πολύ για την κατάντια της πόλης μας,  που είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδας».

 

Διαβάστε επίσης