• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Ιούνιο του 1999, πριν από 20 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κήπο η τελετή για την αδελφοποίηση της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη. Τα διαδικαστικά άρχισαν επί Λ. Αθανασιάδη αλλά η αδελφοποίηση οριστικοποιήθηκε επί Στάθη Εριφυλλίδη. Ο τότε δήμαρχος της Νυρεμβέργης σήμερα δεν είναι στη ζωή.

Οι τρεις φωτογραφίες από εκείνη την εκδήλωση μπορεί να μην δείχνουν τους δύο δημάρχους. Δείχνουν το κοινό, ανάμεσα στο οποίο αναγνωρίζουμε πολλά δικά μας πρόσωπα. Ήταν μια άλλη εποχή, μια άλλη Καβάλα. Ήταν η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να μην προκάλεσε «θαύματα», βοήθησε πάντως στην τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας. Αυτό δεν είναι το βασικό ως τώρα κέρδος;

Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δήμων αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο χάρη στη δραστηριότητα του κ. Ξώγνου και του συλλόγου «Φίλος».

 


 

Το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες προσδοκίες, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία όσον αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Καβάλα. Μαζί με τα απαραίτητα δημοσιεύματα, «φτιάχτηκε» ένα κλίμα τέτοιο που έμοιαζε να προετοιμάζει το έδαφος. Ο μεν Γιάννης Πασχαλίδης ήταν «κομμένος», ο δε Γιώργος Καλαντζής προσπαθούσε αλλά κι αυτός είχε ελάχιστες πιθανότητες.

 

Τα ίδια λόγια του κόσμου, όχι τυχαίου κόσμου, περιέγραφαν ως βέβαιους υποψήφιους βουλευτές τον Γιώργο Φιλόσογλου (αρχικά) και το Μάρκο Δέμπα στη συνέχεια. Πιο παλιά η ίδια σιγουριά αφορούσε την Αρετή Κώτση. Χθες, που επιτέλους υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση των 6, κάποιοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

 

Η οποία έκπληξη κι αλλαγή δεδομένων άρχισε να πρωτοακούγεται από την περασμένη Παρασκευή. Υποθέτουμε ότι υπήρξαν πρόσωπα που προσπάθησαν να δικαιώσουν τα λόγια, την φημολογία, τα δημοσιεύματα. Έως την ύστατη ώρα στήριξαν τις άλλες επιλογές. Η ΝΔ στην Αθήνα έθεσε δικά της κριτήρια, τα οποία ήταν και παραμένουν άγνωστα. Λέγεται ότι έπαιξε ρόλο δημοσκόπηση μα κι αυτό ας μη το δένουμε κόμπο.

 

Σε αυτήν λοιπόν τη διαδικασία τα κατάφεραν ανατρέποντας τα εις βάρος τους δεδομένα τόσο ο Γιάννης Πασχαλίδης όσο και ο Γιώργος Καλαντζής. Αν έπρεπε σήμερα να μιλήσουμε για νικητές, θα αναφέραμε τους δύο συγκεκριμένους. Καλώς ή κακώς η διαδικασία έχει μέλλον μπροστά της. Τελικοί νικητές θα είναι όχι οι 6 υποψήφιοι αλλά αυτοί που τελικά θα εκλεγούν βουλευτές. Καλό είναι λοιπόν να ξεχάσουμε τα διαδικαστικά ώστε να επικεντρωθούμε στην ουσία.

 

Προς το παρόν τις εντυπώσεις κερδίζουν οι πρώην κομμένοι, οι υπό αμφισβήτηση. Το γεγονός έχει μια κάποια σημασία. Κυρίως ψυχολογική. Από χθες βλέπουμε και τους 6 στην ίδια πάνω κάτω αφετηρία. Πλέον τρέχουν για να προλάβουν αφού οι μέρες που έχουν στη διάθεση τους είναι λίγες.

 

Όσο για τον Γιώργο Φιλόσογλου και τον Μάρκο Δέμπα, κατάλαβαν ότι τα πράγματα στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι ποτέ απλά. Ποτέ εύκολα. Ναι μεν έλαβαν κάποιες υποσχέσεις όμως στην πορεία τα γεγονότα, οι συγκυρίες κτλ τις ξεπέρασαν και τις εξουδετέρωσαν. Είναι άλλο πράγμα οι δημοτικές εκλογές, είναι άλλο πράγμα οι εκλογές στο Επιμελητήριο κι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό τα κόμματα. Ειδικά όταν αυτά βρίσκονται στο παραπέντε της εξουσίας.

 

Ας μη ξεχνάμε και τους άλλους που έμειναν εκτός. Τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, τον Ντίνο Κλειτσιώτη και τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες οι τρεις ούτε καν πλησίασαν στη βρύση με το νερό! Άπαντες –εφόσον είναι Νεοδημοκράτες με συνέπεια- οφείλουν να κάνουν υπομονή. Να διδαχθούν απ΄ όσα βίωσαν το προηγούμενο διάστημα. Να περιμένουν την επόμενη ευκαιρία.

 

«Κλείνουμε» το θέμα επαναλαμβάνοντας τα βασικά. Τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να λειτουργούν με κανόνες συγκεκριμένους κι ευρύτερα γνωστούς. Το γεγονός (αν κάποτε γίνει πραγματικότητα) θα τα βοηθήσει να αυξήσουν την αξιοπιστία τους τόσο στην κοινωνία όσο και μεταξύ των δικών τους ανθρώπων.

 

Από τις πολλές αναρτήσεις που υπήρξαν χθες, ξεχωρίζουμε του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη. Αν και εκτός ψηφοδελτίου, έγραψε για τους 6 υποψήφιους βουλευτές: «Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους υποψηφίους καλή δύναμη και καλό αγώνα. Προέχει πάνω από όλα και όλους το καλό της χώρας. Ο αγώνας είναι κοινός για όλους και στόχος πρέπει να είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».

 

Ο αγαπητός γιατρός Περικλής Αμπεριάδης έγραψε κι αυτός στο facebook. Προτίμησε κάτι διαφορετικό. Επεσήμανε το πρόβλημα των κουνουπιών στο Νέστο. «Μας έφαγαν τα κουνούπια, κάντε κάτι» ήταν το νόημα της ανάρτησης του την προηγούμενη εβδομάδα. Τον ακούει κανείς;

 

Πόρτα πόρτα μοιράζεται στις γειτονιές της Καβάλας το προεκλογικό υλικό του Μακάριου Λαζαρίδη. Αυτό συνεχίστηκε ακόμη και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Ο κ. Λαζαρίδης στέλνει στους Καβαλιώτες επιστολή με τις βασικές του απόψεις- προτάσεις αλλά κι ένα σύντομο του βιογραφικό. Διανομή ψηφοδελτίων αργότερα.

 

Οι καλοί φίλοι του Μακάριου Λαζαρίδη παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, τις οποίες κάποιος θα μπορούσε να συνδυάσει με τα του ψηφοδελτίου. Ο Μανώλης Κελαϊδακης για παράδειγμα έγραψε τις προάλλες (πριν την ανακοίνωση των υποψήφιων του κόμματος): «Στην παράταξη μας ανδρώθηκαν πολιτικά νούμερα που έκαναν τεράστια ζημιά και στην ΝΔ αλλά και στην πατρίδα . Επειδή έκαναν φασαρία κάποιοι νόμιζαν ότι έχουν πολιτικό βάρος .Μερικά παραδείγματα καιροσκόπων και συμφεροντολόγων χωρίς παραταξιακή συνείδηση είναι ο Πάνος Καμένος , ο Τέρενς Κουίκ , ο Νικολοπουλος , ο Ψωμιάδης , η Κουντούρα , ο Τσιτουριδης, ο Αντωναρος κλπ . Το 10% διαφορά που έδωσε ο κόσμος στην ΝΔ είναι εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη . Είναι εντολή Σοβαρότητας και ανανέωσης . Είναι ευκαιρία η παράταξη να κάνει την ποιοτική διαφορά ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ . Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τα κόμματα και η ΝΔ έχει την τεράστια ευκαιρία μπροστά της να γίνει η καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών . ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ . ΤΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ !!!!».

 

Συμπολίτης που διάβασε χθεσινό σχόλιο της στήλης για το χώρο στάθμευσης απέναντι από την είσοδο της Καλαμίτσας μας στέλνει μήνυμα. Σε αυτό σημειώνει: «  Αναφέρεστε στον χώρο στάθμευσης απέναντι από την Καλαμίτσα και στην κατάστασή του. Τα καλλωπιστικά φυτά στην διαχωριστική νησίδα κατά μήκος όλης της συγκεκριμένης οδού πρέπει να κλαδευτούν άμεσα, διότι λόγω του μεγάλου ύψους τους στερούν την ορατότητα τόσο των οδηγών των διερχομένων αυτοκινήτων, όσο -κυρίως- εκείνων που εξέρχονται από τον χώρο στάθμευσης με κατεύθυνση την Καβάλα! Κάντε ένα φωτορεπορτάζ σε ώρα αιχμής».

 

Στα θετικά χθεσινά γεγονότα η συνέντευξη τύπου του κ. Χρήστου Αρβανιτόπουλου για τα θέματα που «έρχονται» στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία κυρίως της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Έγκαιρα- όπως πρέπει- η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας προειδοποίησε για την ανάγκη κατασκευής νηπιαγωγείων ή επιπλέον αιθουσών στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

 

Το βάρος πέφτει –πάλι- στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτέμβρη οφείλουν να έχουν συνεχώς στο μυαλό τους όλα όσα θα βρουν μπροστά τους. Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε το καθήκον του καθώς μίλησε από τώρα για αυτά που θα ανακύψουν σχετικά σύντομα.

 

Είναι έμπειρος στα αγροτικά θέματα ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Για το πρόβλημα στο Μυρτόφυτο έγραψε: «Η αμπελουργική ζώνη του νομού Καβάλας και συγκεκριμένα το Μυρτόφυτο υπέστη μία πλήρη καταστροφή από χαλάζι, το οποίο διέλυσε στην κυριολεξία τους ακάλυπτους αμπελώνες. Το χαλάζι μία μέρα μετά «αρνείται» να λιώσει ! Ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί κι αυτός να αρνείται «!» και να μην καλύπτει με, από αέρος, ενεργητική αντιχαλαζική προστασία τον νομό μας ! Ο ΕΛΓΑ αγνοεί τις εντατικές καλλιέργειές μας ενώ προτιμά να καλύπτει περιοχές χωρίς καμία εντατική καλλιέργεια ! Με αποτέλεσμα να καθίσταται καθοριστικά συνυπεύθυνος στην καταστροφή».

 

Ο κ. Μαρκόπουλος εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει όλες τις ευθύνες του προβλήματος στην σημερινή Κυβέρνηση. Είναι άδικος. Την ίδια ακριβώς στάση με τους υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ είχαν όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει το μεσημέρι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύντομα θα δώσει συνέντευξη τύπου και η Βάσω Παπουτσή Μήττα. Το απόγευμα σήμερα παρουσιάζει τους υποψήφιους του στην Καβάλα το τοπικό ΚΚΕ. Δεν επιβεβαιώθηκε χθες η επίσκεψη στην Καβάλα του Χρήστου Σπίρτζη.

 

Διαβάστε επίσης