• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν πραγματικά η έναρξη της προεκλογικής του προσπάθειας. Με τον ίδιο τρόπο είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία (συνέντευξη τύπου) και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Το έχει όπως φαίνεται ως γούρι.

Είχε προηγηθεί πρωινή επίσκεψη του στον ΕΛΓΑ Καβάλας και σύντομη περιοδεία του στην αγορά. Εκεί συνάντησε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλη Λεμονίδη, με τον οποίο φωτογραφήθηκε. Στην παρέα προστέθηκε και ο κ. Ράνης. Εκπρόσωπος της νήσου Θάσου.

Στη συνέντευξη τύπου ο βουλευτής ξάφνιασε τους δημοσιογράφους όταν μετά από ερώτηση απάντησε ευθέως και αναλυτικά σε πρόσφατη ανάρτηση του Μακάριου Λαζαρίδη. Θα λέγαμε ότι τον «έσφαξε με το γάντι», γεγονός που δεν συνηθίζεται. Ειδικά σε τέτοιες χρονικές στιγμές. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επίσης δεν συνηθίζει τέτοιες αναφορές σε συναδέλφους του. Αυτήν την φορά όλα δείχνουν ότι έκανε εξαίρεση. Θα έχει τους λόγους του. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια (ανταπάντηση) από την άλλη πλευρά.

Η συνέντευξη τύπου του Νίκου Παναγιωτόπουλου δόθηκε παρουσία στελεχών της ΝΟΔΕ Καβάλας. Η οποία χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει για τα προεκλογικά θέματα και δραστηριότητες.

 

Με καλοκαιρινή ενδυμασία, έτοιμος για μπάνιο στη θάλασσα, ήταν τη Δευτέρα στη κινητοποίηση στην Καλαμίτσα ο Χρήστος Ποτόλιας. Κι ενώ έδινε αυτήν την εντύπωση, κρατούσε στο χέρι την ντουντούκα για να δώσει το σύνθημα στους συντρόφους του προκειμένου η ενημερωτική εξόρμηση να αρχίσει. Ο Χρήστος Ποτόλιας είναι παντός καιρού κι είναι ωραίος.

 


 

Ο Δήμος Καβάλας επρόκειτο να φιλοξενήσει στην πόλη μας τον Σεπτέμβρη ένα σημαντικό συνέδριο, που πρώτη φορά θα έκανε στην Καβάλα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το συνέδριο θα γίνονταν στην Καβάλα μέσω του κέντρου ΜΟΗΑ. Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν (ασυνεπής φέρεται ο Δήμος Καβάλας) κι έτσι το συνέδριο μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί. Επρόκειτο να το παρακολουθήσουν πάρα πολλοί δήμαρχοι απ’ όλον τον κόσμο. Περιγράφεται ως μια ευκαιρία που χάθηκε. Μεγάλη, όπως καταλαβαίνουμε.

 

Η ομάδα του Γιάννη Εριφυλλίδη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της επόμενης εκδήλωσης της, το απόγευμα και το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας. Θέμα (επίκαιρο) η αποχή από τις εκλογές. Η πληροφορία ότι σε αυτό θα μιλήσει η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, ελέγχεται ως προς την εγκυρότητα της.

 

Ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης σιγά σιγά θα αρχίσει να αποκαλύπτει τον βασικό του στόχο, ο οποίος έχει σχέση με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η ομάδα του ήδη ενισχύεται κι η δράση της θα είναι όλο και συχνότερη από εδώ και πέρα. Πάνω κάτω ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του.

 

Ο Ανδρέας Νεφελούδης μίλησε χθες (στο ράδιο Πρωινή) για ένα νέο επενδυτικό σχήμα, το οποίο θα αναλάβει να εξυγιάνει το εργοστάσιο των λιπασμάτων. Ήταν αρκετά αόριστος αλλά και απόλυτα σίγουρος για την πρόταση του σχήματος. Αυτό που δεν μάθαμε είναι αν στο σχήμα μετέχει ή όχι ο Λ. Λαυρεντιάδης. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, όλα είναι πιθανά.

 

Την Τρίτη περιόδευσαν στο Μυρτόφυτο υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Καβάλας. Πέρασαν κάποιες μέρες από το βασικό πρόβλημα της χαλαζόπτωσης αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε το γνωστό «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ υποσχέθηκαν βοήθεια στους αγρότες, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε.

 

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμος Καβάλας από την ανταπόκριση που φαίνεται να δείχνει το δημόσιο ώστε να αποκαταστήσει ζημιές και προβλήματα στο κτίριο της παλιάς Μεραρχίας. Υποχρεώθηκε να δράσει έτσι το δημόσιο μετά την παρέμβαση της Πολεοδομίας και τη σύνταξη έκθεσης επικινδύνου. Για το ακίνητο, αφού διορθωθούν οι ζημιές, φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον επιχειρηματίας από την Τουρκία.

 

Ορισμένες εκδηλώσεις των Ελευθερίων πραγματοποιούνται μεν, με πολύ λίγο κόσμο δε. Είναι εκδηλώσεις που τελικά δεν έπρεπε να περιληφθούν στο πρόγραμμα. Καλώς ή κακώς οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις κρίνονται από το ίδιο πράγμα. Τη συμμετοχή του κόσμου.

 

Η ανάρτηση του Άκη Τελίδη που απορρίπτει τις συνεργασίες με τη νέα δημοτική αρχή είναι μια ακόμη λάθος αντίδραση στο ανεπιτυχές αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Όταν ο κ. Τελίδης θα «συνηθίσει» το αποτέλεσμα, όταν με λίγα λόγια το πάρει απόφαση τότε θα αντιληφθεί ότι ως τις επόμενες εκλογές έχουμε καιρό. Προέχει ο Δήμος Καβάλας, που πρέπει να λειτουργήσει.

 

Μια από τις τελευταίες αποφάσεις της ΠΕΔ ΑΜΘ (πριν τις εκλογές του Μάη) αφορούσε την πραγματοποίηση ημερίδας στην Κομοτηνή με θέμα το δημογραφικό. Η ημερίδα αυτή στη συνέχεια «εξαφανίστηκε». Δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα και η μη εκλογή Λαμπάκη.

 

Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πιέζουν το Φεστιβάλ Φιλίππων, το πιέζουν αφόρητα. Ευτυχώς οι εκλογές τελειώνουν κι έτσι αργά ή γρήγορα θα συναντηθούμε πάλι με όλα όσα ετοιμάστηκαν και προχθές παρουσιάστηκαν στην παραδοσιακή συνέντευξη τύπου. Αν και παλιός στο Φεστιβάλ ο Θοδωρής Γκόνης έχει συνεχώς νέες ιδέες, οι οποίες ανανεώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Ο θεσμός- καταλάβαμε με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου- είναι σε πολύ καλό δρόμο. Είναι ένα σημείο στο οποίο μοιάζουν να συμφωνούν η απερχόμενη διοίκηση με αυτήν του κ. Μουριάδη.

 

 

 

====================================================================================

 

Σε συνέχεια των δηλώσεων περί της ανάγκης νέων διδακτικών αιθουσών

 

Συζήτηση στο διαδίκτυο προκάλεσε η συνέντευξη τύπου του Χρήστου Αρβανιτόπουλου την Τρίτη. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας έθεσε υπόψη την αλλαγή στο όριο μαθητών ανά τμήμα, την ανάγκη που προκύπτει για νέες αίθουσες διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία.

«Κάτω» από την ανάρτηση της Πρωινής ο Δήμος Τουλκίδης έκανε πρώτος το σχόλιο του: « Να μεριμνήσει η τοπική αυτοδιοίκηση για νηπιαγωγεία; Το υπουργείο να μεριμνήσει, που πήρε υποχρεωτικά τα νήπια άνω των 4ων ετών από τους παιδικούς και τα μετέφερε στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εφάρμοσαν με το “έτσι θέλω’, ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ΔΕΝ βγαίνει. Ας το πάρουν πίσω! Αυτό είναι το νόημα των πιλοτικών προγραμμάτων! Πρόταση μου ως προέδρου των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου; Καμία αίθουσα του δήμου παραχωρημένη δωρεάν στην πρωτοβάθμια. Η υποχρεωτική 2χρονη ΠΡΕΠΕΙ να αποσυρθεί».

Η Μαρία Φρατζεσκάκη συμπλήρωσε τον συνάδελφο της: « Συμφωνώ απόλυτα διότι πριν ένα χρόνο ακριβώς κάναμε τιτάνιες προσπάθειες για να κρατήσουμε το προσωπικό μας και τα μικρά παιδιά γιατί ξαφνικά βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και όλα τα κτιριακά εκεί που όλα ήταν σε έλεγχο!!!! Αλλά όταν καλύπτεις συνδικαλιστικές υποχρεώσεις αυτή είναι η συνέχεια….».

Η Ειρήνη Ασβεστά συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός κατέθεσε την άποψη της: « Τα κτίρια Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, τόσο η ανέγερση, όσο και συντήρηση, είναι ευθύνη των Δήμων με βάση το νομικό πλαίσιο που αφορά στις αρμοδιότητες τους. Η αλήθεια είναι πως οι διοικήσεις του Δήμου Καβαλας ουδέποτε ενδιαφερθήκαν για το ζήτημα. Προτάσεις προς την απερχόμενη διοίκηση υπήρχαν πολλές, αλλά δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Φρόντιζαν μόνο τους παιδικούς σταθμούς, που τους απέφεραν έσοδα από τα “τροφεία” και αποτελούσαν πεδίο πολιτικών “μικροεξυπηρετήσεων”.  Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών διοικήσεων τάσσεται ανοιχτά με την άποψη πως νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία πρέπει να περάσουν από το Υπουργείο Παιδείας στους Δήμους. Επίσης για να μην λέει ο καθένας ότι θέλει,  η εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας αποτελεί νόμο και όχι “πιλοτικό πρόγραμμα”. Τέλος αφού διάφοροι υποστηρίζουν πως “άδειασαν οι παιδικοί”, γιατί δεν τους παραχωρούν για να στεγάσουν νηπιαγωγεία, μια που “νοιάζονται” τόσο για τα παιδιά; Ή τους ενδιαφέρει μόνο να πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά;».

Στη συζήτηση έλαβε μέρος συμπολίτης, που σημείωσε ένα ειδικό ζήτημα: «Στο 21ο  Δημοτικό Σχολείο δόθηκαν 2.200.000€  χρήματα του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του. Στην αρχική μελέτη υπήρχε κατασκευή Νηπιαγωγείου και γυμναστηρίου, όμως λόγο κακών χειρισμών των διοικήσεων (κατ΄εμέ) και για να “προλάβουν το έργο” τελικά “‘έκοψαν τα 2 τελευταία” καθώς δεν μπορούσαν όπως μας ανέφεραν να αποχαρακτηρίσουν δημόσιους χώρους για τις ανάγκες του κτίσματος. Τελικά το πραγματικό κόστος σύμφωνα με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την “αναβάθμιση” του σχολείου ήταν 960.000€ περίπου. Τα υπόλοιπα επιστράφηκαν στο ταμείο του ΕΣΠΑ καθώς δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν. Ωστόσο κανένας δεν διόρθωσε το ποσό στην ταμπέλα που είναι αναρτημένη στην είσοδο του σχολείου. Τώρα ψάχνουν για αίθουσες….».

 

 

Διαβάστε επίσης