μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα η προεκλογική περίοδος, η οποία ήταν «extra large» και «back2back». Το «extra large» σημαίνει ότι άρχισε πολύ πριν το Πάσχα (με τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές). Το «back2back» αφορά το ότι την πρώτη διαδέχθηκε η δεύτερη. Των πρόωρων εθνικών εκλογών.

 

Είχαμε βέβαια πολύ καιρό να βιώσουμε την εμπειρία. Παρόλα αυτά το μεγάλο χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου ήταν κάτι μη συνηθισμένο. Αλήθεια, οι πολίτες επηρεάστηκαν; Συμμετείχαν; Ενδιαφέρθηκαν; Η απάντηση είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι περιμέναμε. Ακόμη κι όταν το διακύβευμα ήταν η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Τα διαπιστώνουμε τόσο καιρό κι επιμένουμε ότι έτσι έγιναν τα πράγματα. Το εκλογικό σώμα δεν «συγκινήθηκε», δεν συμμετείχε. Εξ ου και η μεγάλη αποχή από την κάλπη, η οποία υπήρξε ήδη. Το τι θα γίνει με την αποχή μεθαύριο δεν το γνωρίζουμε. Θα δοθεί- μάλλον- μια ανάλογη συνέχεια.

 

Η πρόσφατη εμπειρία των τοπικών εκλογών μας οδηγεί στη παρότρυνση και στην απλή συμβουλή. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που περιμένουν εκλογή, όλοι τους πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Μπορεί να βγουν, μπορεί και να μην βγουν. Η κάλπη κρύβει πάντα εκπλήξεις. Κι αν οι δημοσκοπήσεις ως ένα βαθμό τις περιορίζουν, ποτέ δεν τις εξαφάνισαν εντελώς.

 

Δύο υποψήφιοι βουλευτές παρατήρησαν δημοσίως κάτι ακόμη. Η προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών έγινε πρώτη φορά σε μια τόσο Καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Έχουν απόλυτο δίκιο. Ένας λόγος παραπάνω ο κόσμος (που μάλλον αποφάσισε ήδη τι θα πράξει την Κυριακή) να αδιαφορήσει για τα προεκλογικά ερεθίσματα, να στραφεί (εκτός από την επίλυση των προβλημάτων του) και στη θάλασσα…

 

Η συμμετοχή στις εκλογές, σε όλες τις εκλογές του κόσμου, περιέχει το στοιχείο του ρίσκου. Μπορεί να τα καταφέρεις, μπορεί και όχι. Μπορεί να χαρείς με την επιτυχία σου, μπορεί να στεναχωρηθείς με την αποτυχία σου. Τις πιο πολλές φορές οι υποψήφιοι μόνοι τους βγαίνουν ή δεν βγαίνουν. Όλα τα άλλα απλώς βοηθούν.

 

Το βράδυ λοιπόν των αποτελεσμάτων ας είναι έτοιμοι για όλα. Ας μην προεξοφλήσουν την νίκη τους, ας μην έχουν σίγουρη την επίτευξη του στόχου τους. Μόνο έτσι θα αντιδράσουν ψύχραιμα στην δυσάρεστη εξέλιξη, μόνο έτσι θα χαρούν πραγματικά για την εκλογή τους.

 

Πριν από λίγα χρόνια υποψήφιος βουλευτής Καβάλας εξομολογήθηκε ότι είχε να κοιμηθεί ένα μήνα! Ενώ ήταν το αουτσάϊντερ των βουλευτικών εκλογών, του δόθηκε η εντύπωση της πανηγυρικής εκλογής. Όταν λοιπόν άνοιξαν οι κάλπες και μετρήθηκαν τα κουκιά, κόντεψε να «σκάσει» από την στεναχώρια του.

 

«Έχω να κλείσω μάτι ένα μήνα» εξομολογήθηκε. Κι όταν τέθηκαν υπόψη του οι λόγοι για τους οποίους έπρεπε να περιμένει την μη εκλογή του, απάντησε ότι στην προεκλογική του διαδρομή ο κόσμος του έλεγε άλλα. Τον «φούντωσε», του έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις κι έτσι ενώ περίμενε να τα καταφέρει αυτό δεν έγινε.

 

Το έχουμε γράψει κι αυτό, χρειάζεται ωστόσο να το επαναλάβουμε. Ο κόσμος προεκλογικά λέει πολλά, πάρα πολλά ψέματα. Μα πάρα πολλά ψέματα. Ο κάθε υποψήφιος ξεκινά «μετρημένος», προσεκτικός. Κι όσο τα ψέματα τα υπολογίζει ως αλήθεια, τόσο αλλάζει. Φθάνει δε στο σημείο να είναι (παραμονές εκλογών) χαρούμενος που θα βγει. Όταν διαπιστωθεί το αντίθετο (οριστικά και τελεσίδικα) τότε λογικό είναι να χάσει ακόμη και τον ύπνο του.

 

Καλώς ή κακώς ο Νομός Καβάλας θα βγάλει 4 μόνο βουλευτές. Δεν είναι δυνατόν να εκλεγούν όλοι. Ας προετοιμαστούν λοιπόν για το χειρότερο προκειμένου αν τα καταφέρουν να γιορτάσουν πραγματικά και με τη ψυχή τους την επίτευξη του στόχου τους.

 

Ας πάμε τώρα στο βασικό ερώτημα της υπόθεσης: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών; Για τον περισσότερο κόσμο θα είναι μια από τα ίδια. Θα έχει κοντά και δίπλα του όλα όσα τον πιέζουν και τον βασανίζουν. Καμιά κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν βρήκε το πραγματικό «φάρμακο» της κρίσης. Επιχειρούν να την διαχειριστούν μόνο. Ναι, υπάρχει ποικιλία στην προσέγγιση, στη διαχείριση. Αυτό δεν είναι αρκετό. Σίγουρα λοιπόν η  καθημερινότητα των ελλήνων δεν θα αλλάξει είτε κερδίσει ο ένας, είτε ο άλλος.

 

Όλες οι Κυβερνήσεις της κρίσης απέτυχαν στην λήψη μέτρων που θα χαρακτηρίζονταν από κοινωνική δικαιοσύνη. Βιάζονταν, υπολόγιζαν λάθος, αποφάσιζαν λάθος. Υπέβαλλαν τον κόσμο σε περιττές θυσίες. Οι οποίες θα συνεχιστούν. Το ότι υπήρξαν χειρότερα δεν μας λέει τίποτα. Ο πήχης άλλωστε άλλαξε. Ανέβηκε.

 

Στόχος δεν είναι πια να αποφύγουμε τα χειρότερα. Στόχος είναι να απομακρυνθούμε από τις υπερβολές μπας και αυτοί που νομοθετούν βάλουν μυαλό. Καταφέρουν να βρουν τρόπο ώστε τα εισπρακτικά τους μέτρα να είναι δίκαια, λογικά  και εφαρμόσιμα.

 

Καλή ψήφο λοιπόν. Οι εκλογές πρέπει να τιμηθούν με τη συμμετοχή όλων μας. Σκέψη πριν την ψήφο. Ας θυμηθούμε αυτά που περάσαμε από την αρχή της κρίσης, όλα όσα έγιναν και τα αισθανθήκαμε στο πετσί μας. Ας βάλουμε νέους στόχους και το κυριότερο, ας υπολογίσουμε στην αξιοπιστία των κομμάτων. Θα ψηφίσουμε όχι αυτό που ψηφίζαμε, όχι αυτόν που χαμογελά ωραιότερα απ’ τον άλλον . Ούτε τον συγγενή, ούτε τον γνωστό. Θα ψηφίσουμε αυτόν που με συγκεκριμένα δεδομένα εμπιστευόμαστε. Αν υπάρχει τέτοιος.

 

 

Διαβάστε επίσης