μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, ο Βασίλης Βασιλικός τα προηγούμενα χρόνια δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας 18.000 τόμους βιβλίων. Νούμερο ασύλληπτο.  Τα περισσότερα βιβλία του τα έστειλαν άλλοι συγγραφείς, προκειμένου να τα διαβάσει και να τους πει τη γνώμη τους. Επί Σιμιτσή τμήμα της δωρεάς μεταφέρθηκε στη Δ. Βιβλιοθήκη Καβάλας από το σπίτι του Β. Βασιλικού στη Θάσο. Τα βιβλία ταξινομήθηκαν, μπήκαν στα ράφια. Ενίσχυσαν και τα παραρτήματα της Δ. Βιβλιοθήκης (συνοικίες και πρώην Δ. Φιλίππων).

Οι δωρεές βιβλίων δεν είναι συνηθισμένο γεγονός για τη Δ. Βιβλιοθήκη. Λόγω της κρίσης , ειδικά τα προηγούμενα έτη, περιορίστηκαν και οι αγορές καινούργιων βιβλίων. Παρόλα αυτά από πλευράς περιεχομένου η Δ. Βιβλιοθήκη είναι μια χαρά.

(Εκδήλωση για τις δημοτικές βιβλιοθήκες συνεχίζει να προετοιμάζει ο Μάκης Παπαδόπουλος και η δημοτική του παράταξη. Η εκδήλωση θα γίνει αργότερα φέτος αν και αρχικά ετοιμάζονταν για τις προσεχείς μέρες. Στην εκδήλωση ο Δήμος Καβάλας θα συμμετάσχει με ομιλητή τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Φιλόσογλου).

 

=========================================================================

Τον Σεπτέμβρη του 2012 ο Δήμος Καβάλας τίμησε τον Βασίλη Βασιλικό, δίνοντας το όνομα του στη δημοτική του βιβλιοθήκη. Με την ευκαιρία της ίδιας επίσκεψης στην Καβάλα, ο Βασίλης Βασιλικός παραβρέθηκε σε εκδήλωση που έγινε με λίγο κόσμο στην Παλιά Μουσική. Οι φωτογραφίες εκείνης της Καλοκαιρινής βραδιάς δείχνουν ξεκάθαρα ότι η νέα γενιά απουσίαζε από το πολιτιστικό γεγονός. Συμμετείχαν συνειδητά κάποιοι λίγοι συμπολίτες (σταθεροί φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών) και κάποιοι ακόμη. Οι τελευταίοι από κεκτημένη ταχύτητα, από συμπάθεια προς τους διοργανωτές του γεγονότος.

 

Περίπου 6 χρόνια μετά, ο Βασίλης Βασιλικός επανέρχεται στη γενέθλια πόλη. Η δημοτική βιβλιοθήκη με το όνομα του προοδεύει. Ναι μεν δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί πρωί και απόγευμα (ακόμη και τα Σαββατοκύριακα), είναι ωστόσο το κέντρο μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην αίθουσα της όλο το έτος. Διαθέτει αρκετούς ενεργούς αναγνώστες αλλά και λέσχες ανάγνωσης.

 

Βασικός στόχος είναι ο εξής. Ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος συγγραφέας μέσω του έργου του «Τα Σιλό», να παρασύρει τους συμπατριώτες του. Να τους επηρεάσει ώστε να διαβάζουν περισσότερο. Όλα όσα πρέπει να διαβαστούν. Στόχος όχι εύκολος. Στην εποχή μας και δεν διαβάζουμε πολύ και διαβάζουμε (όταν το αποφασίσουμε) ένα σωρό «σκουπίδια». Που καιρός για ένα βιβλίο της προκοπής…

 

Το βιβλίο «Τα Σιλό» είναι γραμμένο στην Καβάλα (μάλλον) για την Καβάλα. Περιγράφει την Καβάλα της κατοχής αλλά και την Καβάλα μετά την κατοχή. Τις σχέσεις των ανθρώπων της με τους Βούλγαρους κατακτητές, οι οποίοι δεν την λυπήθηκαν καθόλου. Ήταν κατακτητές, με όλη τη σημασία της λέξης.

 

Τα σιλό δεν υπάρχουν πια. Ανατινάχτηκαν και κατεδαφίστηκαν προκειμένου στη θέση τους να κατασκευαστεί το σημερινό δικαστικό μέγαρο. Ιδέα της Εθνικής Τράπεζας! Με την οποία συμφώνησαν τότε οι παράγοντες της πόλης. Οι οποίοι δυστυχώς δεν είχαν εναλλακτική πρόταση. Επικεντρώθηκαν σε ένα μνημείο- βιομηχανικό όπως χαρακτηρίστηκε – που το θεώρησαν περιττό. Οι εργασίες κατεδάφισης άρχισαν από το βασικό κτίριο κι αρχικά έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

Αμέσως μετά κλήθηκαν ειδικοί. Έβαλαν δυναμίτη στη βάση των Σιλό. Τα ανατίναξαν. Κάπως έτσι ανέκυψε το ελεύθερο, διπλανό του Δικαστικού Μεγάρου, οικόπεδο. Το οποίο αντί να γίνει χώρος στάθμευσης όσων εξυπηρετούνται στο δικαστήριο, είναι άδειο. Αυτήν την στιγμή και αναξιοποίητο και γεμάτο χόρτα.

 

Ο Βασίλης Βασιλικός παιδί 15 ετών, έγραψε για τα σιλό. Για τη σχέση τους με την πόλη. Μια άλλη πόλη. Μια Καβάλα που κινούνταν σε διαφορετικούς ρυθμούς, είχε διαφορετικούς ανθρώπους, είχε άλλες σκοτούρες και προτεραιότητες. Στο εξώφυλλο της νέας έκδοσης του βιβλίου ένας περισσότερο συμβολικός πίνακας του Θέμη Κελέκη. Η ανατίναξη των προηγούμενων χρόνων στα χρώματα και στο κλίμα της Βουλγαρικής κατοχής.

 

Είναι σημαντική προσωπικότητα ο Βασίλης Βασιλικός. Κι ας μη το παραδέχεται το ίντερνετ. Ας μην υπάρχει το συμπέρασμα στις ιστοσελίδες που συνήθως επισκέπτονται νέοι και ενεργοί έλληνες πολίτες. Ποιος από αυτούς έχει διάθεση να το ρίξει στο διάβασμα; Οι άνδρες, το πολύ πολύ να διαβάσουν για το στοίχημα. Οι γυναίκες προτιμούν κάποια ερωτικά συναισθηματικά αναγνώσματα που τις συνδέουν με όσα βλέπουν στην τηλεόραση. Χώρος για τα κείμενα του Βασίλη Βασιλικού δεν υπάρχει.

 

Δεν έχει σημασία να αγοράσεις σήμερα, να διαβάσεις από σήμερα και μετά το βιβλίο του «Τα Σιλό». Σημασία έχει τι διάβασες χθες, τι διάβασες προχθές, την προηγούμενη εβδομάδα, τον προηγούμενο μήνα κτλ. Σημασία έχει να ξοδεύεις ουσιαστικά τον ελάχιστο σου ελεύθερο χρόνο. Να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου. Να διαβάζεις τα σωστά ελληνικά, να τα υιοθετείς, να τα αναπαράγεις.

 

Το κείμενο που θα παρουσιαστεί σήμερα και για αυτόν τον λόγο ξεχωρίζει. Αποδεικνύει πόσο πλούσια είναι η ελληνική γλώσσα. Πόσο άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια. Όλες τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα.

 

Προβλέπουμε γεμάτη την αίθουσα της σημερινής εκδήλωσης. Ασφυκτικά. Δανεικές καρέκλες θα γεμίσουν κάθε ελεύθερο χώρο. Στριμωξίδι για τις πρώτες θέσεις. Κουστούμια, γραβάτες, κομμωτήρια. Είναι ολοφάνερο ότι σήμερα κάποιοι (αρκετοί) απλώς θα κάνουν το εφέ τους. Θα βγουν κι αυτήν την φορά τις φωτογραφίες τους. Παρόντες (ουσιαστικά απόντες) σε ένα γεγονός, την ουσία του οποίου ελάχιστοι θα αποδεχθούν. Καλή εκδήλωση να έχουμε…

 

===============================================================================

24 χρόνια ζητούν μια λάμπα!

Από την ιστοσελίδα της Πρωινής στο facebook αντιγράφουμε μήνυμα συμπολίτη για τα σκοτάδια στην περιοχή που κατοικεί. Αφορμή είναι η εγκατάσταση και λειτουργία φωτισμού Led σε ακόμη περισσότερα σημεία της πόλης. Γράφει επώνυμα ο συμπολίτης: «Εδώ και 24 χρόνια λέμε- ρωτάμε και παρακαλάμε να μπει ένα φως στο στενό πάροδος Περδίκα, επί της οδού Πτολεμαίου. Η περιοχή την νύχτα είναι πίσσα σκοτάδι. Μια γειτονιά η ΔΕΗ την στέλνει στο Δήμο Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας στη ΔΕΗ. Έχει τραυματιστεί κόσμος, φοβάσαι τις νύχτες να περάσεις. Κι είναι μόνο μια ανάσα από το κέντρο της πόλης».

Θα νοικιαστεί το Όσκαρ;

Την Παρασκευή 20 Απριλίου έληξε η προθεσμία για την κατάθεση δηλώσεων ενδιαφέροντος προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να νοικιάσει αίθουσα, την οποία θα χρησιμοποιήσει για τις εκδηλώσεις του. Τρίτη φορά η ίδια διαδικασία έτσι ώστε να ξανανοικιαστεί η κατά γενική ομολογία απαραίτητη αίθουσα του Όσκαρ. Συνεχόμενα λάθη υπαλλήλων ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο όλα να γίνουν γρήγορα και φυσιολογικά. Τούτην την φορά, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, καλό είναι να δείξει ενδιαφέρον η ίδια η Δήμαρχος. Οι υφιστάμενοι της δεν εγγυώνται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι η πόλη κακά τα ψέματα, την έχει ανάγκη την αίθουσα του Όσκαρ.

Πανεπιστήμιο στην Καβάλα

Αρχικά ονομάζονταν «ΚΑΤΕΕ Καβάλας». Μετά έλαβε το όνομα «ΤΕΙ Καβάλας». Για ασήμαντο λόγο μετονομάστηκε σε «ΤΕΙ ΑΜΘ». Τώρα οδεύει προς συνένωση με Πανεπιστήμιο. Αναμενόμενη μία ακόμη αλλαγή ονόματος.

Όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο το ΤΕΙ μας τελειώνει. Θα αναβαθμιστεί σε πανεπιστήμιο, αυτό με τον τίτλο «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας». Οι υπεύθυνοι του ΤΕΙ που χειρίζονται την υπόθεση (κάνουν τις διαπραγματεύσεις) μας διαβεβαιώνουν ότι όλα γίνονται για καλό. Δεν τους εμπιστευόμαστε μόνο εμείς, τους εμπιστεύονται και οι φορείς του τόπου. Τους οποίους καλά κάνουν κι ενημερώνουν. Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το Καλοκαίρι «ΤΕΙ ΑΜΘ» δεν θα υπάρχει. Στην πόλη μας πολλοί υποσχέθηκαν Πανεπιστήμιο. Τούτο ωστόσο μοιάζει να έρχεται μέσω των συνενώσεων. Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο.

Αποφάσεις για τον Βιολογικό Καθαρισμό

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, επισπεύδονται κι άλλο οι απαραίτητες εργασίες στον Βιολογικό Καθαρισμό της Άσπρης Άμμου. Με ειδική διαδικασία αποφασίστηκαν οι εξής εργασίες: προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο νέων ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού με εκτιμώμενη δαπάνη 130,000.00€. Προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος στις δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης Νο1 και Νο 2 με εκτιμώμενη δαπάνη 40,000.00€. Επισκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού με εκτιμώμενη δαπάνη 60,000.00€.

Άπαντες καταλαβαίνουν ότι λύνονται σοβαρά προβλήματα, τα οποία επηρέαζαν τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Έπρεπε να υπάρξουν διαμαρτυρίες πολιτών, να σημειωθεί βλάβη και στον αγωγό που διαχέει το επεξεργασμένο λύμα στη θάλασσα. Έπρεπε να γίνει έλεγχος της Διεύθυνσης Υγείας, προκειμένου να δρομολογηθούν επιτέλους όλα όσα έπρεπε να έχουν διορθωθεί στην ώρα τους.

*Τα κατάφεραν χθες τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ. Έκαναν γρήγορα τις απαραίτητες εργασίες πλησίον της Δ. Αγοράς κι έτσι η διακοπή ύδρευσης (είχε ανακοινωθεί έγκαιρα και αναλυτικά) διήρκεσε μόνο δύο ώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης