μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η υπηρεσία της Καθαριότητας κάνει ότι μπορεί για τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα αν και η κατάσταση ξέφυγε προ πολλού από τον έλεγχο της. Για το γεγονός έχει τις ευθύνες της.

Χθες ασχολήθηκε με τρανταχτές, επείγουσες και διαδοχικές στοίβες στον Προφήτη Ηλία. Στη φωτογραφία τα σκουπίδια και άλλα αντικείμενα στην οδό Μακεδονομάχων (Βύρωνας). Ξεχωρίζουν (είναι πάνω πάνω) αλιευτικά δίχτυα. Τι άλλο θα δούμε στους δρόμους της πόλης άραγε;

 


 

Το αμέσως προσεχές διάστημα αρχίζουν οι εργασίες για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στο δάσος των Πεντακοσίων. Κι αυτό το δημοτικό έργο άργησε μέχρι να μπει σε φάση υλοποίησης αλλά όπως προβλέπει η μελέτη θα τελειώσει σχετικά γρήγορα. Λίγο πριν ή αμέσως μετά το τέλος του χρόνου.

 

Από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Στάθης Εριφυλλίδης (δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής) μαθαίνουμε ότι για το 2023 είναι αρκετά πιθανή η υποψηφιότητα του γιου του Γιάννη. Ως υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα αργήσουμε να το καταλάβουμε από τη δραστηριότητα του Εριφυλλίδη του νεότερου.

 

Η Μαρίνα Φιλιππίδου ρωτήθηκε χθες αν ενδιαφέρεται να επανέλθει ως πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ, στις αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνεται η Παιδόπολη. Δεν απάντησε αρνητικά αν και έδειξε ότι το όλο θέμα συνεχίζει να το σκέπτεται.

 

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών από τη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας. Το πρακτικό της σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου επιβεβαιώνει ότι για το πρόγραμμα υπήρξαν (ως τις αρχές του μήνα) 115 αιτήσεις κι ικανοποιήθηκαν οι 100.

 

Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως υπέγραψε χθες απόφαση που αφορά την Καβάλα. Ανασυγκροτεί την διαχειριστική επιτροπή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας ως εξής:  Ανασυγκροτούμε τη Διαχειριστική Επιτροπή της εν αδρανεία τελούσης Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας, της οποίας η θητεία λήγει στις 13Ιουνίου 2019. Η νέα Διαχειριστική Επιτροπή, κατόπιν προτάσεως του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (Κ.Ι.Σ.) Ελλάδος, απαρτίζεται από τα κατωτέρω μέλη: 1.Συμεών Λάκε–κάτοικο Θεσσαλονίκης 2.Μωυσή (Μόρις) Μαγρίζο–κάτοικο Λαρίσης και 3.Μορδοχάϊ(Μαρσέλ) Σολομών –κάτοικο Βόλου.

 

Ακόμη 20 (και βάλε) γενικούς γραμματείς και γραμματείς υπουργείων ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Κυβέρνηση. Αφορούν πόστα σε διάφορα υπουργεία. Μεταξύ τους δεν υπάρχει κανείς Καβαλιώτης, ούτε κάποιος έστω γνωστός στην περιοχή.

 

Ο νέος δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης σταμάτησε χθες το πρωί στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, παρακολούθησε την θεία λειτουργία που λόγω της γιορτής πραγματοποιούνταν. Το εκκλησάκι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο γνωστό ομώνυμο ίδρυμα ΑμΕΑ. Μαζί του (στην θεία λειτουργία) ήταν η Μαρίνα Φιλιππίδου. Αμέσως μετά ο κ. Μουριάδης συνέχισε για τον τελικό του προορισμό. Επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ του Δήμου.

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης σήμερα είναι η καθαριότητα» πρόλαβε να πει, σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα. Για το σχετικό πόστο αντιδημάρχου έχει ήδη επιλέξει τον κ. Κυριάκο Σταυρίδη. Ο οποίος από καιρό είναι σε διαδικασία ενημέρωσης. Συνεχούς μάλιστα.

 

Ο κ. Σταυρίδης έχει εμπειρία διοίκησης αλλά όχι στην καθαριότητα. Επί Σιμιτσή ήταν επικεφαλής σχολικής επιτροπής. Στην υπηρεσία της Καθαριότητας τα δεδομένα είναι σαφώς πιο δύσκολα αν και όπως λέγεται το αργότερο τέλος Αυγούστου θα προσληφθούν οι επιλεγέντες μόνιμοι υπάλληλοι της προκήρυξης 3Κ.

 

Η αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ είναι βέβαιη. Ερώτημα είναι αν στις θέσεις «κλειδιά» θα οριστούν ένας ή δύο νέα πρόσωπα. Παλιά υπήρχε άλλος πρόεδρος και άλλος διευθύνοντας σύμβουλος. Τελευταία και τις δύο θέσεις έχει ο Χρήστος Ηλιάδης. Στο σημερινό δ.σ. του ΟΛΚ υπάρχει ως αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Τσοκτένογλου. «Επέζησε» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε να τον αλλάξει η ΝΔ; Ο κ. Τσοκτένογλου ήταν στο παρελθόν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας.

 

Ο σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου ανησυχεί για τις εργασίες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Τις προάλλες αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε την Πολεοδομία. Ζήτησε ενημέρωση. Κι η Πολεοδομία το ίδιο! Απάντησε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό αφού οι εργασίες στο στρατόπεδο αδειοδοτούνται από άλλη αρχή. Όχι τοπική.

 

Η Μαριάνα Κεσόγλου έκανε μια πολύ ωραία ανάρτηση για την εμπειρία των ΣυνΩΔΗπόρων από τη συνεργασία τους με το Νίκο Κυπουργό. Η ανάρτηση της έγινε με την ευκαιρία των πρόσφατων συναυλιών σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Καβάλα: «Το ταξίδι μας στο Μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού ήταν νοσταλγικό! Ξαναβρεθήκαμε με τους αγαπημένους μας ήρωες της Λιλιπούπολης, των παιδικών μας χρόνων! Ήταν μαγικό, ονειρικό και ευφάνταστο! Συναντηθήκαμε με τον Δον Κιχώτη, τον Ιάσονα, το Βασιλιά που ακούει, τον Ξερόλα. Ανακαλύψαμε, περνώντας από τη Μυστική του είσοδο, το ποταμάκι, το μαγγανοπήγαδο, τη χώρα του Κίτρινου, μανάδες και πατεράδες που νανουρίζουν το σπλάχνο τους πάνω σε πουπουλένια σύννεφα, τσιγγάνους περήφανους. Λικνιστήκαμε στους ρυθμούς του tango και τέλος υποκλιθήκαμε στο μεγαλείο του δημιουργού Νίκου Κυπουργού! Αισθανόμαστε πλήρεις κι ευτυχείς που ήμασταν κι εμείς μέρος αυτού του ταξιδιού, που υπήρξαμε συνοδοιπόροι με την Ορχήστρα των Κυκλάδων και το Νίκο Κυπουργό!!!!!!».

 

Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις συναυλίες του Cosmopolis, οι οποίες ξεκινούν το βράδυ. Σίγουρα θα έχει κόσμο. Σε όλες. Μπορούμε αντίθετα να υποψιαστούμε τον χαμό που θα προκαλέσει στην Κεραμωτή η αυριανή συναυλία του Αντώνη Ρέμου. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, στο γεγονός αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι. Η όμορφη παραλία του μπαρ Paralia μπορεί να τους εξυπηρετήσει και να τους χωρέσει όλους.

 

Συμπολίτης παραπονέθηκε χθες για τα πυκνά σκοτάδια στις οδούς Ύδρας και Δοϊράνης. Ζήτησε ενίσχυση του φωτισμού, ειδικά τώρα που αρχίζει το Cosmopolis. Έχει απόλυτο δίκιο αλλά το πρόβλημα που εντοπίζει δεν μπορεί να λυθεί άμεσα. Ή μήπως μπορεί;

 

Η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης (κάθε μέρα και πιο ζωηρή) πρέπει να κινητοποιήσει το Αστικό ΚΤΕΛ που μπορεί με αυτήν την αφορμή να αυξήσει τους επιβάτες του. Αρκεί να ενημερώσει αναλυτικά για τα δρομολόγια του, να πείσει τους οδηγούς να τα επιλέξουν αφήνοντας τα αυτοκίνητα τους σπίτι.

 

Η καθημερινότητα πολλών συμπολιτών άλλαξε από τη Δευτέρα (πρώτη μέρα εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης). Λέγεται ότι κατεβαίνουν πιο νωρίς στο κέντρο προκειμένου να βρουν να παρκάρουν εκεί όπου δεν υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση.

 

Χθες το μεσημέρι αναμένονταν στην Καβάλα ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νυρεμβέργης. Χθες βράδυ επρόκειτο να γίνει η επίσημη κεντρική εκδήλωση για τα 20 χρόνια της αδελφοποίησης. Σήμερα οι Γερμανοί αυτοδιοικητικοί θα είναι στο Cosmopolis.

 

Δεν θα συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα η ΝΟΔΕ Καβάλας. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να περιμένει. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η μέρα της συνεδρίασης, πρώτη μετά τις εθνικές εκλογές. Αν επιλεγεί καθημερινή, στη συνεδρίαση θα είναι μόνο τα μέλη της ΝΟΔΕ. Αν επιλεγεί Παράσκευή- Σάββατο ή Κυριακή ίσως λάβουν μέρος οι βουλευτές. Αν όχι όλοι, κάποιοι από αυτούς.

 

Ξαφνιάζει ο Παύλος Ζησίμου και η παράταξη του στο Επιμελητήριο. Εξέδωσε μετά από πολύ καιρό ανακοίνωση (χθες), ασχολείται με το πρόσφατο φεστιβάλ φαγητού κι ασκεί κριτική στην διοίκηση του Μάρκου Δέμπα. Έχει δίκιο για την ανάγκη που υπήρχε να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε. Ακόμη κι αν έγιναν προσπάθειες, έπρεπε να γίνουν περισσότερες.

 

Κατά τα άλλα ο κ. Ζησίμου πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για το οργανωτικό και (κυρίως) οικονομικό μέρος της διοργάνωσης. Ας ενημερωθεί για να επανέλθουμε. Αν και δεν χρειάζεται. Εκτός αν τούτο συμβεί προσεχώς λόγω του επικείμενου φεστιβάλ μπύρας.  Ίσως και του φεστιβάλ χρωμάτων. Σίγουρα τις γιορτές με τα φαναράκια.

 

Για τις πρώτες μέρες του Αυγούστου ορίστηκε να γίνει στο Ζυγό το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένο στο μέλι και τη μελισσοκομία. Ο σύλλογος του χωριού ανέλαβε μία ακόμη φορά να ετοιμάσει τα πολλά δρώμενα, στο επίκεντρο των οποίων είναι το μέλι. Καλή επιτυχία.

 

Διαβάστε επίσης