• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού κι η τουριστική κίνηση στο φόρτε της. Χθες το πρωί η ουρά αυτοκινήτων για Θάσο έφθανε έως και μετά την κεντρική πύλη του λιμανιού! Για κακή τύχη όσων περίμεναν, το «Νικητής» έχει περιορισμένες δυνατότητες. Αρκετοί χρειάστηκε να περιμένουν λίγο ακόμη για το επόμενο και μεθεπόμενο δρομολόγιο. Αλλά διακοπές χωρίς ταλαιπωρία γίνεται;

 


 

Το καλό του αποτελέσματος των πρόσφατών εθνικών εκλογών έχει σχέση με την πολιτική «εξαφάνιση» της Χρυσής Αυγής. Σε συνέχεια του αποκλεισμού της από το κοινοβούλιο (με απόφαση που έλαβαν οι έλληνες ψηφοφόροι) «φούντωσε» ο εσωτερικός καυγάς, ο οποίος προϋπήρχε. Το μέλλον της είναι αβέβαιο αφού εκτός από την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος σύντομα αναμένεται κι αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης. Στο δικαστήριο οι κατηγορίες είναι βαριές. Η ποινή έρχεται.

 

Η πόλη και οι άνθρωποι της Καβάλας δεν είχαν πολλά πάρε- δώσε μαζί της. Αντίθετα, με την έναρξη της κρίσης εμφανίστηκαν στην πόλη άλλου τύπου ακροδεξιοί. Οι οποίοι έχουν κι αυτοί τεθεί στο περιθώριο. Αυτό δεν έγινε με εκλογές. Συνέβη αθόρυβα αλλά συγκεκριμένα με τον ίδιο τρόπο. Τους περιφρόνησαν οι πολίτες, τους αγνόησαν και τους «εξουδετέρωσαν». Πλέον κανείς δεν τους υπολογίζει. Είναι σα να μην υπάρχουν κι ευτυχώς που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

Αρχικά τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Δεν γνωρίζουμε πόσο ακροδεξιοί είναι, καταλαβαίνουμε ότι αποδέχθηκαν αυτήν την επικίνδυνη ρητορική σαν μια πρώτη αντίδραση τους στις συνέπειες της κρίσης. Όταν αυτή πρωτοεμφανίστηκε. Παρά το μίσος και το διχασμό των απόψεων τους, έτυχαν θερμής υποδοχής από κάποιους. Τοπικά μέσα ενημέρωσης τους έδιναν βήμα κι αυτοί όσο πιο πολύ «αναγνωρίζονταν», τόσο πιο ακραίες απόψεις εξέφραζαν.

 

Έγιναν εκδηλώσεις, επεισόδια. Αναπτύχθηκαν ρατσιστικές απόψεις. Πήγαν κι εγκαταστάθηκαν στις πλατείες, απέκτησαν γραφεία, επιχείρησαν να παίξουν ρόλο στα τοπικά δρώμενα αφού το 2014 «χτύπησαν» την πόρτα των τοπικών εκλογών.

 

Το πόσο ακροδεξιοί είναι, το γνωρίζουν οι ίδιοι. Στα νιάτα τους «στεγάζονταν» στην τοπική ΝΔ. Επωφελήθηκαν, διορίστηκαν, βολεύτηκαν. Έκαναν τη δουλειά τους άριστα. Κι αφού πανηγύριζαν με τη ΝΔ στις εκλογικές της επιτυχίες, κάποια στιγμή την εγκατέλειψαν και την κατήγγειλαν ταυτόχρονα. Κάποια άλλη στιγμή επιτέθηκαν σε Τούρκο διπλωμάτη (σε επίσκεψη του στην Καβάλα), συγκεντρώθηκαν στον Δημοτικό Κήπο όπου φώναζαν συνθήματα ακόμη και κατά των Βουλγάρων τουριστών!

 

Αυτού του είδους το «ξέσπασμα» για τις συνέπειες της κρίσης άρχισε να σοβαρεύει. Οι κατά πάσα πιθανότητα ημιμαθείς και κακοί μαθητές (όταν πήγαιναν σχολείο), άρχισαν να διαβάζουν μετά μανίας τα σχετικά της ιδεολογίας κείμενα. Έδειξαν ζήλο μεγάλο. Σαν αυτό που δείχνουν οι όσοι ετοιμάζονται να προβλέψουν τα αποτελέσματα στο Πάμε Στοίχημα, όταν «ξεσκονίζουν» εφημερίδες και περιοδικά προβλέψεων.

 

Άλλοι τους ενθάρρυναν. Ποιος θα ξεχάσει ότι τον Μάρτιο του 2014 στην συγκέντρωση κατά του έργου του Μεντρεσέ ανακοινώνονταν η παρουσία στην εκδήλωση (ως εκπρόσωποι της κ. Τσανάκα) του κ. Γραμμένου και του κ. Τσιομπάνη (πρόσφατα υποψήφιου με το Μάκη Παπαδόπουλο); Ως που εξιχνιάστηκε ο βανδαλισμός στο μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων.

 

Ένας από δαύτους συντόνιζε. Η Αστυνομική έρευνα βρήκε τους δράστες κι οι μάσκες έπεσαν. Με αυτήν την αρχή δρομολογήθηκε πιο γρήγορα το διαφαινόμενο από τότε τέλος τους. Το οποίο δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα, όσο τις επικίνδυνες για τον τόπο διχαστικές τους απόψεις.

 

Τις προάλλες οι ψηφοφόροι αποφάσισαν το τέλος της Χ. Αυγής. Προ λίγων μηνών οι Καβαλιώτες έκαναν το ίδιο με τους έχοντες παρεμφερή ιδεολογία- δράση. Η συγκεκριμένη νίκη της δημοκρατίας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Για όλους μας. Πιο συγκεκριμένα γα τους αφελείς τάχα ακροδεξιούς, για τους λίγους φιλοναζιστές και για όλους όσους προσπάθησαν να  εκμεταλλευτούν την περίσταση. Τις καταστάσεις και τους ευρισκόμενους σε αδιέξοδο λόγω της κρίσης ανθρώπους.

 

Μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας. Να ανταλλάσσουμε δριμύτατες καταγγελίες. Μπορούμε να αναπαράγουμε θλιβερά και εκτός αλήθειας κουτσομπολιά. Έχουμε δικαίωμα να αγαπάμε και να αντιπαθούμε. Ακόμη και να μισούμε. Επιβάλλεται σε όλες αυτές τις αντιδράσεις και δράσεις μας να υπάρχει ένα όριο. Το όριο που θέτει από μόνη της η δημοκρατία. Την οποία την προστατεύουμε αφού αυτή τροφοδοτεί με οξυγόνο οτιδήποτε συμβαίνει στην Καβάλα. Αν δεν υπήρχε η δημοκρατία, δεν θα υπήρχε τίποτα απ’ όλα αυτά που έχουμε. Στα οποία στηρίζεται το παρόν και το μέλλον μας.

 

Ας δούμε τις άλλες ειδήσεις. Μεγάλη χρονικά η απουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου από την Καβάλα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων προετοιμάζει επιστροφή για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εκτός απροόπτου πάντα. Προς το τέλος της εβδομάδας επανέρχονται στην Καβάλα κι οι Λαζαρίδης- Πασχαλίδης- Ελευθεριάδου.

 

Σε μια από τις παράλληλες δραστηριότητες του Cosmopolis (αυτή του συλλόγου των αρχιτεκτόνων) συμμετείχε το Σάββατο το απόγευμα ο νέος δήμαρχος κ. Μουριάδης. Προγραμμάτιζε να βρεθεί στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ χθες βράδυ, επρόκειτο να υποσχεθεί ακόμη καλύτερο του χρόνου. Ο κ. Μουριάδης δεν ήταν στη τελετή έναρξης (με αποτέλεσμα να τον αναζητά από μικροφώνου η κ. Τσανάκα) αφού προτίμησε την περιφορά της εικόνας του Προφήτη Ηλία.

 

Σήμερα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι έκτακτες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι οποίες δρομολογήθηκαν με την απόφαση αλλαγής του αρχηγού της. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τύχη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ κ. Μενεξίδη. Όλα δείχνουν ότι οι κρίσεις δεν θα επηρεάσουν την ηγεσία της Α.Δ. Καβάλας, όπου τα πρόσωπα δεν αλλάζουν.

 

Συνεδριάζει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Την Τετάρτη στην Κομοτηνή συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο. Την Πέμπτη συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ και την Τετάρτη η Επιτροπή Ανάπτυξης. Στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στην Κομοτηνή δεν υπάρχει θέμα Καβαλιώτικου ενδιαφέροντος.

 

Το 2020 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας. Ο σύλλογος ετοιμάζεται από τώρα να τιμήσει την επέτειο, προετοιμάζεται εκδήλωση με καλεσμένους απ’ όλη την Ελλάδα. Σύντομα θα κάνει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ο Οργανισμός Λιμένα.

 

Απέφυγε να παραστεί την περασμένη Τετάρτη στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια αδελφοποίησης με τη Νυρεμβέργη ο Στάθης Εριφυλλίδης. Προσκλήθηκε αλλά ως συνήθως δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Κι όμως η αδελφοποίηση ξεκίνησε επί των ημερών του.

 

Την επόμενη ημέρα της ομιλίας Παναγιωτόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών (συνέδριο Economist) υπήρξαν στο διαδίκτυο αναρτήσεις εμμέσως σε βάρος του. Είχαν την υπογραφή γνωστών φίλων του Μακάριου Λαζαρίδη. Προσεκτικές αναρτήσεις που είχαν συγκεκριμένο στόχο. Πρόσφατα οι φίλοι του Μακάριου Λαζαρίδη έκαναν ιστοσελίδα στο facebook. Με αυτόν τον τίτλο.

 

Τελειώνει τα μεσάνυχτα η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου ήθελε να μιλήσει. Λογικά ως νέα βουλευτής αν τα καταφέρει αυτό θα γίνει σήμερα. Έως χθες το μεσημέρι δεν είχαν μιλήσει οι Πασχαλίδης- Λαζαρίδης.

 

Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Μουμτζάκης ήταν στους αγώνες στίβου Δαβιτζόγλεια. Η παρουσία του στο γεγονός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι προορίζεται για αντιδήμαρχος αθλητισμού. Θέση που σήμερα έχει ο Γιώργος Φιλόσογλου.

 

Εντός των ημερών έρχεται στην Καβάλα ο Γιώργος Καλαντζής. Κινήσεις για το προσεχές μέλλον του (στην αυτοδιοίκηση;) κάνει ο Γιώργος Φιλόσογλου. Κινήσεις για τη νέα περίοδο στο Δήμο (από την 1η Σεπτέμβρη) και από τον Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Συζητείται αρνητικά το ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος αγνόησε την εκλογή της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου, στην οποία μπορούσε (έπρεπε λένε άλλοι) να ευχηθεί καλή επιτυχία. Δίνοντας της τα απαραίτητα συγχαρητήρια. Κάτι που έκανε για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, μόλις αυτός ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή το Σάββατο ξεχωρίζουμε την αναφορά του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έδειξε αποφασισμένος, καταλαβαίνουμε ότι εννοεί όσα λέει. Αν δεν έχει αυτή η κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, ποιος τις έχει αλήθεια;

 

Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι «πέταξε το πουλάκι» για ένα σωρό διεκδικήσεις της Καβάλας. Τα ακίνητα που μας ενδιαφέρουν πρώτα θα επιδιωχθεί να πουληθούν σε ιδιώτη, αμέσως μετά (αν υπάρξει μετά) θα εξεταστούν τα γνωστά αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ο Πανθασιακός Σύλλογος Υποστηρικτών ΚΥ Πρίνου διοργανώνει στις 24 Αυγούστου στη Σκάλα Καλλιράχη την ετήσια μουσικοχορευτική φιλανθρωπική του εκδήλωση. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης