• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας φωτογραφίζεται με το νέο της πρόεδρο, ταυτόχρονα πρόεδρο και του Δημοτικού Ωδείου κ. Θόδωρο Τζατζάρη. Φωτογραφία λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης που έγινε χθες στην Μεραρχία. Την Κυριακή το απόγευμα η Φιλαρμονική συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αμυγδαλεώνα.

Ακούμε ότι προσκλήθηκε να παίξει στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας. Μεγάλη τιμή και διάκριση. Η εκδήλωση θα γίνει σύντομα. Στις 5 Μάη. Μάλλον στην αποστολή στην Αθήνα θα συμμετάσχει και ο κ. Τζατζάρης.

 

Νέα δεδομένα στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης δημιουργεί η πεζοδρόμηση της από την 1η Μάη. Το κατάστημα Νέμεσις σκοπεύει να επωφεληθεί, απλώνοντας πρώτη φορά (όπως έχει δικαίωμα) τραπεζοκαθίσματα προς την θάλασσα. Πολύ κοντά στη θάλασσα, δίπλα στα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών. Προς τη θάλασσα μοιάζουν να κοιτάζουν ο πατέρας (Μακάριος) και ο γιος (Τάκης) Ψωμιάδης. Εκπρόσωποι του Νέμεσις.

=================================================================

Για την πόλη μας ήταν μια ωραία, Ανοιξιάτικη Κυριακή. Στο ξεκίνημα της οποίας οι κεντρικοί δρόμοι ήταν –ως συνήθως- άδειοι. Ευχάριστη και επαρχιακή ησυχία, την οποία συχνά διέκοπταν με την κίνηση τους λίγα και συγκεκριμένα οχήματα. Σχεδόν όλα είχαν μη Καβαλιώτικες πινακίδες κυκλοφορίας. Σε αντίθεση με τους ντόπιους, οι επισκέπτες αυτού του Σαββατοκύριακου ξεκίνησαν νωρίς την Κυριακή τους. Δικαιολογημένα. Είχαν να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής.

 

Ξεχωρίζουμε τους καθιερωμένους Τούρκους επισκέπτες. Άλλοτε πολλοί στο ίδιο αυτοκίνητο, άλλοτε λίγοι. Στην δεύτερη περίπτωση Τούρκων επισκεπτών, επρόκειτο για παρέες. Περισσότερα του ενός οχήματα. Επέλεξαν μια τελευταία βόλτα στην παραλία, ευτυχώς βρήκαν εύκολα να παρκάρουν. Όσοι είχαν χρόνο και διάθεση περπάτησαν στην Παναγία.

 

Οι Τούρκοι τουρίστες- απλοί άνθρωποι, καλοί γείτονες- στέλνουν με την Κυριακάτικη παρουσία τους στην Καβάλα μήνυμα. Μήνυμα αισιοδοξίας. Εμείς έχουμε λόγο που σταματήσαμε τις εκδρομές στα μέρη τους. Αυτοί συνεχίζουν αφού λόγος να διακόψουν τη συνήθεια τους δεν υπάρχει. Δεν είναι το ίδιο οι φερόμενοι ως πραξικοπηματίες με τους δύο στρατιωτικούς των συνόρων. Μόνο ένας Ερντογάν μπορούσε να βρει, τελικά βρήκε ομοιότητες…

 

Κάτι ακόμη. «Σκόρπια» αλλά προσεκτικά λόγια των Τούρκων που συνεχίζουν να έρχονται Σαββατοκύριακο στην Καβάλα. Θα τα λέγαμε λόγια προβλέψεων. Δεν γνωρίζουμε αν συμπαθούν ή αντιπαθούν το σημερινό καθεστώς. Μάλλον το δεύτερο. Άπαντες ωστόσο προβλέπουν άνετη επικράτηση του στις εκλογές του Ιούνη.

 

Αυτό είναι κάτι που το διαβάζουμε και στις διάφορες εκτιμήσεις, αναλύσεις κτλ. Τούρκοι δημοσιογράφοι μιλούν από τώρα για τη νίκη του Ερντογάν που έρχεται. Θα είναι, σημειώνουν, μεγάλη. Όσο μεγάλα- καταλήγουν- είναι τα χάλια της Τούρκικης οικονομίας. Ποιος ξέρει, μπορεί ο ιός της χρεωκοπίας να είναι μεταδοτικός. Αφού λοιπόν χρεοκόπησε η Ελλάδα, ίσως τώρα να ήρθε η σειρά της Τουρκίας…

 

Από κοντά κι οι Βούλγαροι. Κι αυτοί εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας το Σαββατοκύριακο. Πλέον τους συνηθίσαμε. Δε μας γεμίζουν το μάτι ίσως γιατί δεν ξοδεύουν όσο οι Τούρκοι. Παρατηρούμε τα λεωφορεία να τους μεταφέρουν μαζικά στον τόπο μας και δεν ανησυχούμε. Με τους Βούλγαρους δεν υπάρχει Ερντογάν, δεν υπάρχουν διαφορές, φυσικά και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ποτέ η οικονομία τους. Προηγήθηκαν, έβαλαν μυαλό και τώρα τα συνήθισαν. Τα μνημόνια…

 

Θαυμάσιος ο καιρός και χθες Δευτέρα. Ότι και να κάνεις με τη Δευτέρα ποτέ δεν πρόκειται να μοιάσει ούτε στο Σάββατο, ούτε στην Κυριακή. Ρυθμοί διαφορετικοί, η προσοχή στραμμένη αλλού, οι προτεραιότητες αλλού. Κι η Καβάλα διαφορετική.

 

Όμορφη παρά ταύτα. Η Άνοιξη απειλείται από ένα ακόμη πρόωρο Καλοκαίρι. Που ήδη περιλαμβάνουν στις προβλέψεις τους οι ειδικοί. Διαβάζουμε τις διαμαρτυρίες άλλων, δυτικοευρωπαίων. Στις χώρες τους το θερμόμετρο δείχνει 30 βαθμούς κελσίου. Με μας η ζέστη είναι πιο φιλική. Θα δούμε πόσο ακόμη.

 

Η ΧΧ Μεραρχία Τεθωρακισμένων γιόρτασε χθες την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Στην έδρα της και όχι στη φύση. Κακώς εγκατέλειψε το γνωστό τμήμα του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», αυτό πλησίον της εκκλησίας. Εκεί επί σειρά ετών τιμούσε τον προστάτη του στρατού ξηράς. Ξαφνικά η γιορτή μεταφέρθηκε στο στρατηγείο, όπου χθες έκανε μια μικρή παρέλαση το άρμα μάχης. Τα περισσότερα κινητά φωτογράφιζαν. Τα πιο έξυπνα βιντεοσκοπούσαν. Κάποιοι το απόλαυσαν το λέοπαρντ…

 

Νέα δεδομένα στο Πρωτοδικείο Καβάλας, στις δίκες με κατηγορούμενους συμπολίτες για τις αμοιβές της ΑΕΠΙ. Πλέον δεν παρίσταται στο δικαστήριο ο μάρτυρας κατηγορίας και ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. Ο μάρτυρας κατηγορίας στέλνει επιστολή στο κάθε δικαστήριο, για την κάθε υπόθεση, γνωστοποιώντας ότι η ΑΕΠΙ δεν του καλύπτει τα έξοδα μετάβασης του στην Καβάλα (από την Κομοτηνή). Ζητά να θεωρηθεί δικαιολογημένος απόντας. Το αίτημα του γίνεται δεκτό από το δικαστήριο. Η ουσία της υπόθεσης δεν επηρεάζεται από τις προαναφερθείσες απουσίες. Αθωώνεσαι μόνο αν πληρώσεις.

 

Όταν προ λίγων μηνών η Αγγελική Νικολούλη ήρθε στην Καβάλα για να παρουσιάσει το βιβλίο της (εκδήλωση που έγινε στο Πάμπλικ), η Αστυνομική Διεύθυνση φρόντισε για την ασφάλεια της. Ίσως χωρίς η ίδια να το αντιληφθεί. Το γεγονός έχει σημασία τώρα που η γνωστή δημοσιογράφος ασκεί κριτική στην ίδια αστυνομική διεύθυνση με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Σωτηρίου.

 

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Μάκη Παπαδόπουλου για τα περιβαλλοντικά θέματα της Νέας Καρβάλης περιλαμβάνει θετική αναφορά στον Κωστή Σιμιτσή. Για την δήμαρχο και τον πρώην δήμαρχο διαβάζουμε (μεταξύ άλλων): « … τελικά (η διοίκηση) συμφώνησε με την πρόταση τη δική μας και του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή να ενοικιάσει εδώ και τώρα ο Δήμος σταθμούς μέτρησης, μέχρι να αγοραστούν».

 

Την Παρασκευή ο Πύρρος Δήμας επισκέφθηκε την Καβάλα. Φωτογραφήθηκε στο Δημαρχείο και στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου. Πριν φύγει, ανέβηκε στον 4ο όροφο του διοικητηρίου όπου επισκέφθηκε τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη.

 

Μέσα ενημέρωσης των Αθηνών ξαναρχίζουν την ονοματολογία όσον αφορά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Τα σενάρια που αναπαράγουν για τον Ν. Καβάλας πάσχουν. Ως προς τις πιθανότητες εκλογής του Μακάριου Λαζαρίδη. Με τους άλλους υποψήφιους που μνημονεύουν (συνυποψήφιους του κ. Λαζαρίδη),  η εκλογή του είναι αμφίβολη. Αφήστε που ο Κώστας Αντωνιάδης (τον αναφέρουν και αυτόν) στην παρούσα φάση είναι βέβαιο ότι δεν ενδιαφέρεται για τα βουλευτικά.

 

Θυμίζουμε το βασικό. Ο Μακάριος Λαζαρίδης «μετατέθηκε» πολιτικά στην Καβάλα όχι για να προσπαθήσει. Όχι για να δοκιμάσει. Μας προτίμησε γιατί επιθυμεί να εκλεγεί αμέσως βουλευτής της ΝΔ. Κατά συνέπεια μεγάλο ρόλο παίζουν ποιοι άλλοι θα είναι μαζί του (μαζί και με το Νίκο Παναγιωτόπουλο) στο ψηφοδέλτιο.

 

Στην Κομοτηνή ισχυρίζονται ότι τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές «πάγωσαν». Αποδίδουν την εξέλιξη στον Φώτη Καραλίδη.  Ο διάλογος θα ξαναρχίσει αργότερα. Το θέμα είναι με ποιους όρους. Πάντως αυτή η συνεργασία συνεχίζει να έχει πολλούς υποστηρικτές.

 

Κάπου μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας γιόρτασε τη χθεσινή του γιορτή ο Γιώργος Καλαντζής. Μετά από μια περίπου εβδομάδα στη Ν. Υόρκη, χθες ήταν προγραμματισμένη η επιστροφή του στην Αθήνα. Άρα οι ευχές του κόσμου θα του γίνουν γνωστές (οι περισσότερες) σήμερα.

 

Με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το βράδυ η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Το αίτημα της να υπάρχουν εισηγήσεις (ή συνοδευτικά έγγραφα) για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης φαίνεται ότι έγινε δεκτό. Αυτός ήταν ο λόγος που στην προηγούμενη συνεδρίαση η αντιπολίτευση απουσίαζε.

 

Την προηγούμενη φορά οι γεωτεχνικοί της ΝΔ προσπάθησαν να κερδίσουν την ομάδα Μυστακίδη με τρόπο ξεκάθαρο. Επίθεση από παντού… Δεν τα κατάφεραν. Τούτη την φορά δοκίμασαν τεχνική μέσω Σερρών. Χωρίς να υπολογίσουν τη δύναμη της απερχόμενης διοίκησης στην Καβάλα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Ζαφείρης Μυστακίδης και οι συνεργάτες του «σάρωσαν» στην Καβάλα, άντεξαν στις Σέρρες. Ξαναέχουν απόλυτο έλεγχο του παραρτήματος. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

 

Δελτίο τύπου εξέδωσε χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος για την υποχρέωση του Δήμου Καβάλας να συγκροτήσει επιτροπή που θα ελέγχει τη διαδικασία των επανασυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Μια άλλη είδηση του κ. Παπαδόπουλου είναι αυτή για τον Μπάτη. Εντός των ημερών ο Μπάτης επαναλειτουργεί αφού ο καιρός του ήρθε.

 

Επιτυχία του Κώστα Μορφίδη. Ήταν πρώτη σελίδα στο Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ντοκουμέντο. Όχι με απλή αναφορά αλλά με φωτογραφία, κάτω κάτω και αριστερά. Χθες ο κ. Μορφίδης μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν ερώτηση για την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών κυνηγιού.

Διαβάστε επίσης