• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μία ακόμη φωτογραφία από το κέντρο της πόλης, στο οποίο αυτό το διάστημα υπάρχει πολυκοσμία και αυξημένη κυκλοφορία. Κεντρική διασταύρωση οδών Βενιζέλου και Αβέρωφ. Όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος, διάβαση δεν υπάρχει. Έχει ξεθωριάσει και τελικά «εξαφανιστεί». Άραγε είναι η μοναδική περίπτωση κεντρικής κι ουσιαστικά ανύπαρκτης διάβασης; Οι ντόπιοι βαδίζουν από συνήθεια, οι τουρίστες ακολουθούν όσους κάτι περισσότερο γνωρίζουν.

 

Ο Γιώργος Γραμμένος ενδιαφέρεται από τώρα για τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στην Καβάλα, στις εκλογές του 2023. Ίσως γιατί θα μπορούσε να είναι αυτός στη συγκεκριμένη θέση. Πριν τη συνεδρίαση προχθές κλήθηκε να απαντήσει στο δυσκολο ερώτημα, πόσοι θα είναι το 2023 οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Καβάλα. Οι Νεοδημοκράτες υποψήφιοι δήμαρχοι. «Τουλάχιστον 3» είπε με την απάντηση του. Δεν εξήγησε ποιους έχει στο μυαλό του. Την απάντηση του κ. Γραμμένου άκουσε χωρίς να σχολιάσει ένας άλλος πιθανός ενδιαφερόμενος. Ο Γιώργος Φιλόσογλου.

 


 

Το βράδυ της Δευτέρας συζητούνταν ταυτόχρονα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας το πρόσφατο γεγονός του Park Food Festival. Κάτι καινούργιο δε μάθαμε μιας και ακούσαμε απόψεις ήδη γνωστές. Η κουβέντα επί του θέματος παράγινε, κούρασε. Κάποιοι την προτιμούν πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτούν δημοσιότητα! Κι αφού δεν βρίσκουν κάτι άλλο να πουν (για να αποκτήσουν δημοσιότητα), επαναλαμβάνουν τα ήδη γνωστά.

 

Άλλα είναι τα σημαντικά. Τα σημαντικά αφορούν τα επόμενα επιχειρηματικά σχέδια της ίδιας «οικογένειας» επιχειρηματιών. Θα κάνουν το φεστιβάλ μπύρας; Κι αν το κάνουν, που θα το κάνουν; Γράφαμε τις προάλλες ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο αρχικός τόπος (παραλία). Καταλάβαμε ότι είναι εξίσου δύσκολο το φεστιβάλ να «μετακομίσει» στο πάρκο. Μήπως έχουν βάση πληροφορίες που αναφέρουν ότι εξετάζεται η εκδήλωση να γίνει σε ιδιωτικό χώρο; Υπάρχει τέτοιος κατάλληλος και «πρόθυμος»;

 

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωποι της διοίκησης «μπήκαν» σε αυτήν με φόρα. Είχε προηγηθεί άλλη έντονη κι ανεπίσημη συζήτηση, ποιος βοήθησε ή δεν βοήθησε την υποψηφιότητα της κ. Τσανάκα στις δημοτικές εκλογές. Κάθε ένας έκανε «κεκλεισμένων των θυρών» την εκτίμηση του. Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνεδρίαση.

 

Σε αυτήν μεταφέρθηκε ο θυμός του ατυχούς εκλογικού αποτελέσματος. Κι έτσι οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως μόλις θυμήθηκαν τις  «εκκρεμότητες» του Park Food Festival. Κανείς δεν το υποστήριξε. Κανείς δεν σχολίασε θετικά την πρακτική του διοργανωτή. Επαναλήφθηκε όμως η κριτική στο Δήμο αν και ο Ηλίας Καλανταρίδης ξεκαθάρισε ότι με τον διοργανωτή είχε γίνει ξεκάθαρη συνεννόηση. Κάτι που στην πράξη δεν προέκυψε.

 

Σωστά ειπώθηκε ότι αυτός που διοργάνωσε το Park Food Festival είναι «αόρατος», υπό την έννοια ότι ποτέ δεν εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του συμβουλίου προκειμένου να στηρίξει τα αιτήματα του. Μετά τα όσα ακούστηκαν για την ιδέα του προχθές (συμπεριλαμβανομένων των απόψεων και από την παράταξη Άρης Βέρρου), δύσκολο το βλέπουμε να εμφανιστεί σε μελλοντική συνεδρίαση.

 

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση ο νέος Δήμαρχος εκμυστηρεύτηκε την πρόταση του προς τη Δήμαρχο. Θα ζητήσει- είπε- η τελετή ορκωμοσίας των νέων αιρετών να γίνει (τέλος Αυγούστου) στο βαπτιστήριο της Λυδίας. Η κ. Δρακονάκη που άκουσε πρώτη την πρόταση δεν εκφράστηκε. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

 

Την ίδια συνεδρίαση παρακολούθησαν μελλοντικοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Γιάννης Ιακωβίδης αλλά και ο Απόστολος Μουμτζάκης. Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με την παρούσα σύνθεση (αποτέλεσμα εκλογών του 2014) θα συνεδριάσει μία ακόμη φορά. Μετά θα αναλάβουν οι επόμενοι.

 

Και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας απουσίαζε συνολικά η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου. Δεν ήταν τόσο ο επικεφαλής όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Προυσαεύ. Ειπώθηκε ότι και οι δύο επικοινώνησαν με τον πρόεδρο, στον οποίο δήλωσαν ότι απουσιάζουν λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ράδιο Πρωινή ο Κωστής Σιμιτσής ρωτήθηκε χθες αν υπάρχουν νεότερα από τη Περιφέρεια ΑΜΘ, τις συνεργασίες που από την 1η Σεπτέμβρη επιβάλλει ο «Κλεισθένης». Απάντησε αρνητικά. «Δεν έχουμε νεότερα από τον κ. Μέτιο αλλά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου» είπε ο πρώην Δήμαρχος.

 

Οι λίγες πληροφορίες από την Κομοτηνή εμφανίζουν τον Περιφερειάρχη να συνεχίζει να κρατά στάση αναμονής. Ταυτόχρονα οι διαθέσεις του δεν άλλαξαν. Προτιμά συνεργασία με τους άλλους, με όλους τους άλλους, παρά με την παράταξη του κ. Τοψίδη.

 

Σε δύο επιτροπές της Βουλής ορίστηκε μέλος ο Μακάριος Λαζαρίδης. Πρόκειται για την επιτροπή Οικονομικών (μέλος στην ίδια επιτροπή είναι και η Τάνια Ελευθεριάδου) και την επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Χθες ψηφίστηκαν τα προεδρεία όλων των επιτροπών της Βουλής αλλά σε αυτά κανείς Καβαλιώτης.

 

Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στην Αθήνα της διοίκησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες κουβεντιάζουν τις επικείμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη». Αυτές που το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει ώστε να ανακοινώσει επίσημα τις προσεχείς ημέρες.

 

Δύο περιστατικά έγιναν χθες το πρωί στα σημεία του έργου των οπτικών ινών. Αρχικά στην οδό Κ. Παλαιολόγου έκοψαν προηγούμενες οπτικές ίνες κι άφησαν χωρίς διαδίκτυο το Δημαρχείο και το Διοικητήριο. Μέχρι το μεσημέρι- αναφέρει ανακοίνωση του κ. Μαρκόπουλου- η βλάβη δεν είχε διορθωθεί.

 

Αργότερα χθες στην οδό Φ. Εταιρίας, όπου επίσης σκάβουν για τις οπτικές ίνες, φρέναρε οδηγός δικύκλου αλλά γλίστρησε στη σκόνη του οδοστρώματος. Χτύπησε στο πόδι, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας. Μιλάμε για πολύ… «ωραία» γεγονότα που δείχνουν το προσεκτικό των εργασιών…

 

Το προσεχές Σάββατο όσοι θα είστε στη Θάσο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη γιορτή της σαρδέλας. Πραγματοποιείται στη Σκάλα της Καλλιράχης από το Ναυτικό Όμιλο «Άγιος Νικόλαος». Προσφέρονται δωρεάν όχι μόνο σαρδέλες αλλά και κρασί. Καλή διασκέδαση.

 

Πότε θα αναλάβουν εργασία οι νέοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας; Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του Καλοκαιριού. Πρόσφατα η οριστική τους πρόσληψη μετατέθηκε για το τέλος Σεπτέμβρη! Η Κυβέρνηση είπε- χθες- ότι θα βοηθήσει όλους τους δήμους, αφού τους έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους της προκήρυξης 3Κ. Τι σημαίνει αυτή η βοήθεια, θα το δούμε στην πράξη.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας δεν απομάκρυνε ως τώρα το εκλογικό της περίπτερο από την πλατεία Κρίτωνος Κονσουλίδη. «Λογικό» ήταν κάποιο από τα προηγούμενα βράδια να δράσουν άγνωστοι. Έγραψαν πάνω σε αυτό συνθήματα. Ελπίζουμε αυτά να μπορούν να σβηστούν ώστε το περίπτερο να είναι δυνατό να ξαναχρησιμοποιηθεί.

 

Με χθεσινή του ανάρτηση ο Γιάννης Εριφυλλίδης αναφέρει ότι σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δικαιούται τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Το σκεπτικό του κολακεύει τον κ. Μαρκόπουλο αλλά δεν είναι σωστό αφού το βασικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό των σταυρών προτίμησης. Είναι των ψήφων. Τις εκλογές τις κέρδισε υποψήφιος Περιφερειάρχης και όχι κάποιος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

 

Συνέντευξη του νέου Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη στην ιστοσελίδα Kavalapoint.gr του Μιχάλη Κουμρίδη. Το κυριότερο απόσπασμα, αυτό με όλη την ουσία, είναι το ακόλουθο: «Ωραία τα λόγια αλλά πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους  για να τα υλοποιήσουμε. Γι’ αυτό και η μεγάλη στήριξη που θέλω να έχω γι’ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι οι ειδικοί συνεργάτες τους οποίους θα επιλέξω να πάρω».

 

Δελτίο τύπου του Γιώργου Καλαντζή μας κάνει γνωστή τη συνάντηση του με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Ταυτόχρονα ο κ. Καλαντζής στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. Είναι εδώ, μας λέει με τον δικό του τρόπο. Μήνυμα ελήφθη.

 

Ο διευθυντής της ελληνικής ναυαγοσωστικής ακαδημίας Νίκος Γιοβανίδης έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Σε αυτήν εξήγησε ότι «…με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται από πέρυσι τον Μάιο, οι παραλίες οι οποίες έστω και μία ημέρα μαζεύουν τριακόσια άτομα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει επαγγελματίες ναυαγοσώστες».

 

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την φετινή τουριστική κίνηση, ειδικότερα για τις αφίξεις των Τούρκων. Πρόσφατη έρευνα φορέα της Θράκης δείχνει ότι φέτος οι Τούρκοι μπαίνουν στη χώρα όπως πέρσι. Κι όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, η Καβάλα συνεχίζει να είναι ένας βασικός τους προορισμός: Οριακή αύξηση, της τάξης του 0,76%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και περισσότερους από 290.000 Τούρκους πολίτες, να εισέρχονται στην Ελλάδα, από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου (Κήπων και Καστανεών), καταγράφει το εξαμηνιαίο Δελτίο Αφίξεων Τούρκων υπηκόων, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Διαβάστε επίσης