μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας μια ομάδα εθελοντών φοιτητών. Προσπάθησαν να το κάνουν πιο όμορφο. Επέλεξαν να ζωγραφίσουν σε τοίχους του ιδρύματος υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τα συνθήματα και σχέδια τους δεν άντεξαν πολύ. Ήδη έχουν… συμπληρωθεί από τα γνωστά συνθήματα και μηνύματα. Τόσο για την πολιτική όσο και για τον αθλητισμό. Κάπου κάπου υπάρχει και η δουλειά των εθελοντών. Έτσι, για να θυμίζει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

 

Το διεθνές τουρνουά σκάκι της Καβάλας αντέχει, συνεχίζει τη διαδρομή του στο χρόνο. Προοδεύει. Τόσο σκακιστικά όσο και οργανωτικά. Πέραν όλων των άλλων που ξεχώρισαν στη διάρκεια του, καλά λόγια πρέπει να αναφερθούν και για την ομάδα της εταιρίας Manbiz (φωτογραφία). Φρόντισε τα ηλεκτρονικά. Το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Στην ιστοσελίδα του τουρνουά -με ενέργειες της ομάδας- υπάρχουν ένα σωρό φωτογραφίες. Από την αρχή της διοργάνωσης έως τις απονομές που έγιναν χθες το μεσημέρι. Μεταδόθηκαν φυσικά live οι κυριότερες παρτίδες κτλ.

*Για την τελετή λήξης του τουρνουά ο διοργανωτής σύλλογος έστειλε προσκλήσεις σε όλους τους τοπικούς φορείς και παράγοντες. Σε όλους όσους έπρεπε. Μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι ανταποκρίθηκαν. Ο κ. Χρήστος Ποτόλιας και ο κ. Νίκος Ξανθόπουλος. Όλοι οι άλλοι απουσίαζαν. Η ώρα και η μέρα δεν βόλευαν, παρόλα αυτά κάποιος έπρεπε να είναι στην εκδήλωση τόσο ως εκπρόσωπος της Π.Ε. Καβάλας όσο και ως εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Αν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο θα ήταν εκεί. Πάρα πολλοί υποψήφιοι. Τώρα που είμαστε εκτός προεκλογικής περιόδου, το… ξέχασαν.

 


 

Την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη (περίπου σε 15 μέρες) θα σημειωθεί σε όλη τη χώρα μια σημαντική αλλαγή. Θα αναλάβουν καθήκοντα όσοι τοπικοί «άρχοντες» κέρδισαν τις εκλογές τόσο του Μάη όσο και του Ιούνη. Υποτίθεται ότι άπαντες προετοιμάστηκαν, οι προετοιμασίες τους –υποτίθεται- κορυφώνονται το διάστημα που μεσολαβεί ως την 1η Σεπτέμβρη.

 

Για τη συγκεκριμένη αλλαγή (αλλού μεγάλη κι αλλού όχι) ανησυχούν οι «βολεμένοι». Τρομάζουν μπροστά στην ιδέα του ξεβολέματος τους κι έτσι προετοιμάζονται κι αυτοί. Προσπαθούν να προσεγγίσουν τους νέους «άρχοντες», αναπτύσσουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις μαζί τους κι έχουν συγκεκριμένο στόχo. H αλλαγή που επέρχεται να μην τους επηρεάσει.

 

Ποιοι αλήθεια είναι οι «βολεμένοι» των Δήμων και των Περιφερειών; Συνήθως είναι αυτοί που δεν εργάζονται. Λουφάρουν συστηματικά και διαχρονικά. Στην ίδια θέση βρέθηκαν αρκετοί απ΄ αυτούς και στο παρελθόν. «Διασώθηκαν» χάρη στην τακτική τους, την οποία επαναλαμβάνουν κι αυτήν την φορά. Αν το καλοσκεφθεί κάποιος, ναι μεν υπάρχει μια επικείμενη αλλαγή αλλά στο τέλος όλα λειτουργούν υπέρ των «βολεμένων».

 

Θα πρέπει με την ευκαιρία να αναφερθούμε και στους άλλους. Τους καλούς υπαλλήλους των Δήμων και των Περιφερειών. Είναι η πλειοψηφία, παραμένουν εργατικοί κι αθόρυβοι και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που θα γίνουν την 1η Σεπτέμβρη. Δεν έχουν ούτε άγχος, ούτε αγωνία ενόψει των υποτιθέμενων ανακατατάξεων.

 

Αν προσεγγίσουμε το θέμα από την στατιστική του πλευρά τότε θα απαντήσουμε και πάλι αρνητικά. Όχι, οι «βολεμένοι» δεν θα ξεβολευτούν. Μπορεί οι νέοι «άρχοντες» να υπόσχονται αλλαγές, μπορεί να τις επιδιώκουν και να τις επιθυμούν ριζικές. Αποδείχθηκε ότι στο τέλος δεν τα καταφέρνουν. Οι «βολεμένοι» και δεν είναι εύκολος αντίπαλος μιας και έχουν και κάποια προσόντα….

 

Κυριότερο των οποίων είναι το «σύστημα». Στο τέλος κάθε τέτοιας ιστορίας το «σύστημα» επικρατεί, κι οι «βολεμένοι» μαζί του. Μπορεί προσωρινά το «σύστημα» να κλονίζεται, να δοκιμάζει τις αντοχές του κτλ αλλά στο τέλος πάντα τα καταφέρνει. Διατηρεί τους «βολεμένους» στα πόστα τους, οδηγεί τους αιρετούς σε έναν ή περισσότερους συμβιβασμούς.

 

Κάπως έτσι χρόνια τώρα η ζωή συνεχίζεται. Η καθημερινότητα εμποδίζει τις μεγάλες αλλαγές, το ξεβόλεμα. Σε αυτήν την «αναμέτρηση» που αρχίζει την 1η του Σεπτέμβρη σε πολλά γήπεδα ταυτόχρονα, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον ηττημένο.

 

Είναι αυτός που αρχίζει τη θητεία του επιθυμώντας να τα αλλάξει όλα. Να τα διορθώσει. Ε λοιπόν από τώρα του λέμε ότι παρά την όποια του προσπάθεια, δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα. Θα το καταλάβει σύντομα. Όταν αποτύχει να ξεβολέψει κι όταν πάψει να επιδιώκει αλλαγές. Τις αλλαγές που προεκλογικά υπόσχονταν.

 

Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας κι η νέα διοίκηση του Θ. Μουριάδη έσπευσαν την Παρασκευή να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες που δεν θέλουν κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο 25ο δημοτικό σχολείο. Σιγά την είδηση. Η συμπαράσταση παρέχεται γενικώς και αορίστως στο συγκεκριμένο θέμα φυσικά και δεν είναι αρκετή.

 

Οι εργασίες για την συγκεκριμένη κεραία γίνονται στα μουλωχτά. Το γεγονός δημιουργεί και εκνευρισμό, ακόμη περισσότερες υποψίες. Οι εταιρίες έλαβαν την προβλεπόμενη άδεια μα ξέχασαν να απευθυνθούν σε όσους έχουν αντιρρήσεις- αμφιβολίες- ανησυχίες. Δεν έκαναν ούτε καν το αυτονόητο. Μια απλή ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

 

Μπροστά σε αυτό το μεγαλοπρεπές σνομπάρισμα η τοπική κοινωνία δεν έχει τα αντανακλαστικά που θα θέλαμε. Ίδιο είναι το παράδειγμα των έργων στο «Ασημακοπούλου». Μια άλλη εταιρία εργάζεται εκεί και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ο απλός πολίτης που ψάχνει το θέμα «σκοντάφτει» σε στεγανά, τα οποία στη δημοκρατία είναι απαράδεκτο να υπάρχουν.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να ηγηθεί της προσπάθειας για το αυτονόητο, την ενημέρωση της και κυρίως την ενημέρωση των πολιτών, δίνει το ελάχιστο. Μια συμπαράσταση, ένα ψήφισμα και πολλές ευχές. Τίποτα πέραν τούτου. Η στάση της (μαζί με την αδιαφορία των εκάστοτε βουλευτών) είναι μια επί της ουσίας στήριξη όσων γίνονται (ή θα γίνουν) ερήμην των Καβαλιωτών.

 

Όπου κι αν κοιτάξεις, όπου κι αν ψάξεις και ασχοληθείς ένα «σύστημα» πάντα σε περιμένει. Θα σε περιποιηθεί καταλλήλως. Θα σε νικήσει εύκολα, θα σε στείλει σπίτι ή στην καφετέρια. Ο απλός πολίτης που αρχικά διαμαρτύρεται αμέσως θα βρει κάτι άλλο να ασχοληθεί. Συνήθως θα πιάσει το κινητό του για να «χαθεί» στα κουτσομπολιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στη μόδα μιας εποχής που θέλει τους πολίτες κάτι σαν «υπνωτισμένους».

 

Στην Αθήνα έμεινε κι αυτό το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δεν αποκλείεται την Τετάρτη και την Πέμπτη να ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, να είναι μαζί του στην Τήνο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ελπίζει να έρθει (για λίγο) στην Καβάλα προς το τέλος του μήνα.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης αντίθετα ήταν στην Καβάλα το Σαββατοκύριακο, επωφελείται της διακοπής λειτουργίας της Βουλής κι έτσι παραμένει στα πάτρια εδάφη όλη την εβδομάδα. Βρέθηκε στο πανηγύρι στα ορεινά, στον όμορφο Σκοπό. Εκεί την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας γιατρός κ. Αρχέλαος Γρανάς. Οι υπόλοιποι αιρετοί αγνοούνται… Δεν είναι τυχαίο ότι σε κοτζαμάν γιορτή αθλητισμού του Δήμου Παγγαίου (την Παρασκευή το βράδυ) ήταν μόνο ο κ. Πασχαλίδης.

 

Διακοπή ρεύματος υπήρξε στην Καβάλα το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου. Δεν ήταν μικρή, ήταν περίπου μιας ώρας. Αφορούσε περιοχές όπως τα Ποταμούδια- Προφήτης Ηλίας- Δεξαμενή έως και τον Βύρωνα. Ήταν λέει μια βλάβη που κι αυτή άργησε να διορθωθεί.

 

Πολίτης ευχαριστεί δημοσίως τον κ. Αντωνιάδη και τον κ. Μέτιο. Το ευχαριστήριο αναφέρει και τον λόγο: Ένα μεγάλο ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστας Αντωνιαδης για την ανταπόκριση που είχε στο αίτημα μας στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης για την αντιμετώπιση των κουνουπιών για ακόμα μια φορά. Οι προσπάθειες του Περιφερειάρχη Χρήστος Μέτιου είναι μεγάλες και με την βοήθεια των Αντιπεριφερειαρχών όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ευχαριστούμε και πάλι Κώστα Αντωνιάδη!!!!!

 

Η πόλη της Καβάλας βιάζεται να οριστεί νέα διοίκηση στην Εγνατία Οδό ΑΕ αλλά η κυβέρνηση όχι. Η νέα διοίκηση θα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜΘ για τα θέματα της πεσμένης γέφυρας. Δυστυχώς ο Υπουργός το σκέφτεται. Χθες η εφημερίδα «Έθνος» ανέφερε ως υποψήφιο νέο πρόεδρο στη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ τον «…για τη θέση έντονα αναφέρεται το όνοµα του προέδρου του ΣΕΒΕ και πρώην υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Καραµανλή, Γιώργου Κωνσταντόπουλου».

 

Στην σελίδα του 902.gr υπήρχε χθες αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση της ΚΝΕ στο Ποδοχώρι το Σάββατο: «Το μήνυμα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έφτασε στο Ποδοχώρι Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου. Ο χώρος που φιλοξενούσε την προφεστιβαλική εκδήλωση, στην τοποθεσία Τζιρίφ, αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που έδωσε μαζικό «παρών».Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Θοδωρή Συμεωνίδη, μέλος της ΤΕ Καβάλας, ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και στη συνέχεια η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης