• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκτός από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αυτό το διάστημα είναι στην επικαιρότητα, στην πατρίδα μας –μόνο στην πατρίδα μας-  υπάρχει κι ένας ακόμη «ιός». Ο «ιός» της περιόδου που διανύουμε. Είναι ο «ιός του Δεκαπενταύγουστου». Εντοπίζεται και σκέτος. «Ιός του Αυγούστου».

Επηρεάζει προσωρινά τους περισσότερους έλληνες, τους στέλνει στην παραλία και στο καθισιό. Ο «ιός» αυτός διαρκεί από λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες. «Καταπιάνεται» ειδικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους έχει την ικανότητα να απομακρύνει εντελώς από την εργασία τους. Οι του ιδιωτικού τομέα επηρεάζονται κι αυτοί αλλά σαφώς λιγότερο.

 

Υπάρχουν καταστήματα και στην Καβάλα που θέλουν να κρύψουν τον «ιό». Για αυτό και κρεμούν στην είσοδο τους κάτι συνηθισμένες για την περίπτωση πινακίδες, οι οποίες αναφέρονται σε «αναγκαστική» διακοπή λειτουργίας. Μία εβδομάδα; Άντε το πολύ δύο. Μετά ο «ιός» θεραπεύεται…

 

Στην πόλη της Καβάλας εφέτος τον Αύγουστο υπάρχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα. Ενώ λόγω του «ιού» υπάρχουν πολλοί «ασθενείς», η πόλη μας παραμένει γεμάτη κόσμο. Όσοι «νοσούν» αντικαθίστανται από τους επισκέπτες. Τους τουρίστες. Οι οποίοι όλο και πιο συχνά συμπεριφέρονται ως μόνιμοι κάτοικοι.

 

Τους παρακολουθούμε συχνά τις πρωινές ώρες. Κατά τις 10 το πρωί βγαίνουν από τα διαμερίσματα που μισθώνουν (air BnB), κινούνται οικογενειακώς προς τις κοντινότερες παραλίες. Τα παιδιά προπορεύονται. Οι μεγάλοι κρατούν στα χέρια τους όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Ένα από τα προσόντα της Καβάλας είναι ότι διαθέτει παραλίες πολύ κοντά στις κατοικίες. Επωφελούνται οι Καβαλιώτες, σύντομα μαθαίνουν το μυστικό (και το δρόμο προς τις παραλίες) κι οι φιλοξενούμενοι. Διότι άλλη χάρη έχουν οι διακοπές στην ύπαιθρο κι άλλη χάρη έχουν οι διακοπές στο αστικό κέντρο.

 

Πολλά προηγούμενα Καλοκαίρια τέτοια εποχή η Καβάλα άδειαζε. Μπορούσες να παρκάρεις, να αντιληφθείς την ησυχία της γειτονιάς, να ηρεμήσεις. Τώρα που επικράτησαν τα air BnB, όλα είναι αλλιώς. Φεύγεις μεν από το σπίτι σου αλλά για άλλο λόγο. Φεύγεις ένα ολόκληρο Καλοκαίρι και πρόθυμα το νοικιάζεις σε Βαλκάνιους. Αυτούς που έχουν γεμάτο πορτοφόλι.

 

Αυτός πάνω κάτω είναι ο διαφορετικός 15Αυγουστος τόσο της πόλης όσο και του Νομού. Ευνοείται αν είναι ήσυχος. Εννοούμε περιστατικά και καταστάσεις που τα βλέπουμε αλλού. Χαιρόμαστε που η φωτιά στη Θάσο έσβησε γρήγορα, μας ικανοποιεί ότι άλλα ίδια περιστατικά δεν υπάρχουν.

 

Καταλαβαίνουμε τον συνδυασμό που μας βοηθά να αναπτυχθούμε. Καλοκαίρι ελληνικό- ησυχία -τουρισμός. Αυτό το τρίπτυχο επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί όσο περισσότερο γίνεται. Ας πούμε μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτώβρη! Επιδιώκουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού εδώ που τα λέμε άλλη αναπτυξιακή οδός δεν υπάρχει.

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τα τουριστικά γεγονότα της εποχής. Φαίνεται στη φωτογραφία ένα από τα πολλά γκρουπ Βαλκάνιων που συνήθως περπατούν στα αξιοθέατα της πόλης. Τους είδαμε χθες το πρωί να φωτογραφίζονται μπροστά από τις Καμάρες. Χωρίς να τους πτοεί η ζέστη, συνέχισαν το οδοιπορικό τους. Επόμενο τους προορισμό είχαν την Παναγία.

 

Απ’ την άλλη πλευρά, εμείς συνεχίζουμε να βάζουμε αυτογκόλ… Συνεχίζουμε να διαθέτουμε μια πόλη με οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα. Και χωρίς αστυνόμευση. Η αποκομιδή των απορριμμάτων πάσχει, τα δε ογκώδη αντικείμενα που τα βλέπουμε σε όλες τις γειτονιές θα τα μαζέψει όχι η αρμόδια υπηρεσία αλλά ο… Θεός. Όποτε το αποφασίσει και κάνει το θαύμα του!

 

Ποτέ άλλοτε η Καβάλα δεν είχε να παρουσιάσει σε Καλοκαιρινή περίοδο τόσα αυτογκόλ μαζεμένα. Προς το παρόν δεν μας επηρεάζουν ιδιαίτερα. Άλλωστε υπάρχουν και χειρότερα. Σκέφτεστε να μας επισκέπτονταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κι όσα έβλεπε στην Καβάλα να ήταν αντικείμενο αρνητικής του ανάρτησης; Ρωτήστε να σας πει σχετικά ο Δήμαρχος της Άνδρου…

 

Μιας και αναφερόμαστε στα αυτογκόλ, αντιγράφουμε ανάρτηση- ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα: «Λόγου προβλήματος το απορριμματοφόρο δεν βγήκε σήμερα Τρίτη 13 /8/2019 το πρωί ώστε να γίνει κανονικά η αποκομιδή των σκουπιδιών. Το απορριμματοφόρο θα βγει τελικά σήμερα Τρίτη 13/8/2019 αλλά τώρα το απόγευμα στις 18 : 00 . Παρακαλούμε τους κατοίκους να βγάλουν τους κάδους σκουπιδιών τους στο δρόμο ώστε να γίνει η αποκομιδή χωρίς κανένα πρόβλημα».

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ήταν χθες στη Θάσο όπου μεταξύ άλλων ενδιαφέρθηκε για την πυρκαγιά στον «Παράδεισο». Έσπευσε στο σημείο. Διαπίστωσε το επιτυχές της μεγάλης προσπάθειας. Σχετικές του φωτογραφίες υπάρχουν από χθες στο διαδίκτυο.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης αρκέστηκε σε μια συγχαρητήρια ανακοίνωση – δήλωση. Η οποία είναι σύντομη και περιεκτική. Αναφέρει τα ακόλουθα: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους πυροσβέστες της Θάσου. Συνέβαλαν άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά στην κατάσβεση της φωτιάς στα Κοίνυρα».

 

Ανακοίνωση και από τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ Ν. Καβάλας: « Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την τοποθέτηση των οπτικών ινών στην πόλη, έμειναν διάφορες εκκρεμότητες όσον αφορά τις υποδομές διευκόλυνσης των ΑμεΑ, όπως θέσεις στάθμευσης των οχημάτων τους και τις διαγραμμίσεις αυτών. Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ ν Καβάλας ευχαριστεί τον συμπολίτη μας Χάρη Νάνο για την υποστήριξη που παρείχε σε μέλη μας όσον αφορά την αποκατάσταση των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ παρακάμπτοντας εμπόδια και διαδικασίες».

 

Τον Κώστα Πεφάνη προτείνει οριστικά για νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η πλευρά Μουριάδη. Ας ξεχάσουμε όσα γνωρίζαμε αφού ο κ. Πεφάνης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι νεότερος των προηγούμενων, δεν είναι δικηγόρος και κυρίως δεν είναι έμπειρος.

 

Η έλλειψη εμπειρίας δεν είναι πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τελικά είναι προσόν. Ο κ. Πεφάνης θα προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο όλα όσα έχουν σχέση με τη θέση. Ευχόμαστε να φέρει τα πάνω- κάτω, να λειτουργήσει 100% δημοκρατικά κι αυτοδιοικητικά. Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας χρειάζεται έναν πρόεδρο που θα κινείται αυστηρά στις υποχρεώσεις του. Το «αλατοπίπερο» κάθε συνεδρίασης ας το βάλουν άλλοι. Κάποιοι από τους 40 δημοτικούς συμβούλους-μέλη του.

 

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημόσιες αναφορές και διαμαρτυρίες δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τις βλάβες και τις διακοπές ρεύματος. Ειδικά στην πόλη. Κάθε μέρα υπάρχουν ποικίλα μικροπεριστατικά, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή πολλών ανθρώπων- συμπολιτών.

 

Σε εφημερίδα των Αθηνών παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα γεγονότα διάλυσης που εντοπίζονται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου καυγά (αν και ιδεολογικά άπαντες παρουσιάζονται αμετανόητοι) εμπλέκεται στέλεχος της οργάνωσης από την Καβάλα. Ο οποίος – διαβάζουμε- έστειλε ακόμη και εξώδικο στον αρχηγό. Για τα θέματα της Χ. Αυγής όλος ο κόσμος περιμένει την πραγμαιτκά σημαντική είδηση. Την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της στην Αθήνα η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου συναντήθηκε (συμπτωματικά;) και με τη γνωστή Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια Καλομοίρα. Η ευκαιρία δεν χάθηκε. Φωτογραφία των δύο γυναικών αναρτήθηκε ήδη στο facebook.

 

Συνεχίζονται εξ αιτίας διαδοχικών ατυχιών τα προβλήματα συγκοινωνίας της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη. Λόγω του ότι είμαστε στην κορύφωση του Καλοκαιρινού κλίματος, πλοία διαθέσιμα υπάρχουν πολλά. Αν όλα αυτά συνέβαιναν μια άλλη και πιο δύσκολη εποχή τότε ουδείς θα ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει το νησί. Για τη Σαμοθράκη αλλά και τη γραμμή του Πρίνου συνεχίζουμε να προβλέπουμε έναν πολύ δύσκολο Χειμώνα.

 

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε στην Καβάλα το 7ο Bikes & Blues Music Festival. Με χαρά διαβάσαμε απολογιστική ανακοίνωση, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται συγκεκριμένα το ποσό που συγκεντρώθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Κακώς στο παρελθόν άλλες εκδηλώσεις που τάχα είχαν κι αυτήν την πλευρά, δεν μας είπαν ποτέ τα χρήματα της δωρεάς τους.

 

Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: «   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, φυσικά το Vranas Resort, τους: Δημήτρη, Λίλα, Μάκη, καθώς και όλο το προσωπικό, για τη φιλοξενία και άψογη συνεργασία. Τους φίλους, συγγενείς, υποστηρικτές, και τους χορηγούς μας που με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους συνδράμουν καταλυτικά στη διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος.  Τον Δημήτρη Στογιάννο και την ομαδα του στον ήχο, τους ακούραστους εθελοντές της Action Team, τα σχήματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, τους φίλους μουσικούς που μοιράστηκαν ψυχή και πνεύμα επι σκηνής. Τους: Giorgos Tsilly , Fotis Kalenis και Shocking Steve για τις ωραίες μουσικές τους επιλογές ως djs, τον Alex Cokka για την καλλιτεχνική φωτογραφική κάλυψη όλου του τριημέρου!!! και φυσικά όλους εσάς, τους επισκέπτες του Bikes & Blues Music Festival, που μας στηρίζετε με τη παρουσία, τα χαμογελα και το κέφι σας. Με τη βοήθεια σας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το ποσό των 950€ (με τη πώληση αριθμημένων προαιρετικών κουπονιών 001-475) για τη στήριξη του ιδρύματος για το ειδικό παιδί Αγία Μαρίνα».

 

Διαβάστε επίσης