μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν κοιτάξουμε το ημερολόγιο, που συνήθως δεν κάνει λάθος, θα διαπιστώσουμε ότι για το τέλος του Καλοκαιριού μας έμειναν 10-12 ημέρες. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, καταλαβαίνουμε ότι το αγαπημένο μας Θέρος έχει μεγαλύτερο μέλλον μπροστά του. Επωφελές για την τοπική οικονομία.

 

Χωρίς να το καταλάβουμε, πετύχαμε τον βασικό μας στόχο. Μεγαλώσαμε τη διάρκεια της Καλοκαιρινής περιόδου. Την φθάσαμε περίπου μέχρι την λειτουργία των σχολείων. Δεν εννοούμε τα σχολεία στην Ελλάδα. Εννοούμε τη λειτουργία των σχολείων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.

 

Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να έρχονται. Μαζικά. Οργανωμένα και μεμονωμένα. Το διαπιστώσαμε πέρσι. Θα το (ξανα)δούμε λίαν συντόμως. Το ζούμε κάθε μέρα. Τόσο στο λιμάνι της Κεραμωτής όσο και στο λιμάνι της Καβάλας. Θυμάστε που κάποτε όλα ήταν διαφορετικά;

 

Το βράδυ του 15 Αύγουστου επέστρεφαν οι έλληνες από τη Θάσο μιας και οι διακοπές τους τέλειωναν. Στις 16 Αυγούστου μάλιστα ανταλλάσσαμε ευχές για καλό Φθινόπωρο και καλό Χειμώνα. Αυτά άλλαξαν. Πλέον οι καλύτερες διακοπές γίνονται από εδώ και πέρα. Τόσο στο χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας όσο και στην περιζήτητη Θάσο.

 

Η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος έγινε … από μόνη της. Πρώτα πρώτα βοήθησε ο καλός καιρός, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι ζεστός. Θα υπάρχουν μπουρίνια αλλά ως παρενθέσεις, θα διαρκούν λίγα μόνο λεπτά. Οι Βαλκάνιοι απέδειξαν ότι διακοπές γίνονται και μετά τις 15 Αυγούστου. Το απέδειξαν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

 

Κάτι και οι καλές (καλύτερες σε σχέση με το προηγούμενο του Καλοκαιριού) τιμές, έγιναν όλα αυτά μαζί ένας σημαντικός λόγος να «μεγαλώσει» και για την περιοχή το Καλοκαίρι. Σήμερα λοιπόν που αρχίζει μια νέα εβδομάδα, συνεχίζουμε να κοιτούμε μπροστά. Κι όπως κοιτούμε μπροστά βλέπουμε το Καλοκαίρι να συνεχίζεται. Επιτέλους μια καλή είδηση. Την οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη.

 

Υπό το φως των καινούργιων προβολέων συνεχίζονται ως αργά κάθε βράδυ οι εργασίες στο Βερούλειο. Πρόθεση του εργολάβου είναι να τελειώσει άμεσα ώστε να προλάβει να εγκαινιάσει το έργο (της) η απερχόμενη Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα. Ο στόχος συνεχίζει να είναι εφικτός αν και σίγουρη ημερομηνία της εκδήλωσης συνεχίζει να μην υπάρχει. Θα γίνει όπως φαίνεται πριν την 1η Σεπτέμβρη.

 

Αν οι πληροφορίες της στήλης είναι σωστές τότε το Λιμεναρχείο Καβάλας δεν επέβαλε μέχρι τώρα πρόστιμο στην ΕΤΑΔ για το ότι η Καλαμίτσα δεν διαθέτει ναυαγοσώστες. Το γεγονός- αν ισχύει- είναι σίγουρα περίεργο μιας και σε άλλες ίδιες περιπτώσεις τα πρόστιμα ήταν πολλά κι επιβλήθηκαν άμεσα. Η Καλαμίτσα «κουτσά- στραβά» κι αυτό το Καλοκαίρι είχε και έχει πάρα πολύ κόσμο. Οι δε ναυαγοσώστες θα συνεχίσουν να εργάζονται στις άλλες παραλίες και τον Σεπτέμβρη.

 

Νέα από την αγορά. Η κτηματομεσιτική εταιρία Remax νοίκιασε το ισόγειο του «Γαλαξία» (από την πλευρά της παραλίας) όπου θα λειτουργήσει σύντομα το γραφείο της. Μία ακόμη καφετέρια ετοιμάζεται στους πεζόδρομους, εκεί πρόσφατα διέκοψε τη λειτουργία της ίδια επιχείρηση. Τα πολυκαταστήματα «Πλαίσιο» αναζητούν κατάλληλο χώρο για να λειτουργήσουν και στην Καβάλα. Ψάχνουν εδώ και καιρό.

 

Μεταξύ των άλλων -συνεπειών του Κλεισθένη- υπάρχει ενδεχόμενο από την 1η Σεπτέμβρη οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καβάλας να είναι λιγότεροι από τους προβλεπόμενους! Αυτό θα γίνει διότι υπάρχουν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον κ. Μουριάδη (1-2 από τους 9) που δεν δέχονται να αφήσουν τη δουλειά τους και να ασχοληθούν 100% με το Δήμο ως αντιδήμαρχοι. Δημιουργείται «χώρος» για αντιδημάρχους από την αντιπολίτευση αλλά η αντιπολίτευση διστάζει.  Προτιμά – έχει δηλώσει ο κ. Μουριάδης- θέσεις προέδρων στα νομικά πρόσωπα.

 

Ο κ. Μουριάδης θα εντείνει τις επαφές του αυτήν την εβδομάδα. Συζητά και θα ξανασυζητήσει με πολλούς και διάφορους αλλά δεν προκύπτει από κάπου ενδεχόμενο είδησης. Θα πορευτεί (κατά πως φαίνεται) χωρίς συνεργασίες. Κι ότι βρέξει ας κατεβάσει…

 

Η κ. Τσανάκα τελειώνει εντός των ημερών τη θητεία της με ένα σημαντικό μοναδικό ρεκόρ. 5 χρόνια ως δήμαρχος δεν ήταν ποτέ κατηγορούμενη στο δικαστήριο. Όλοι οι άλλοι (π.χ. δήμαρχοι του Νομού) είχαν την εμπειρία. Και μια και δύο και περισσότερες φορές. Όπως την είχαν αντιδήμαρχοι του Δήμου Καβάλας. Η κ. Τσανάκα κατάφερε κι απέφυγε αυτές τις «περιπέτειες» αν και καταγγελίες υπήρξαν. Όπως φαίνεται εξετάστηκαν και τέθηκαν στο αρχείο.

 

Στη Θάσο θα βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Το πρόγραμμα προβλέπει ξεκούραση λίγων ημερών. Τα θέματα της νέας περιόδου και θητείας μπαίνουν στην τελική τους ευθεία κι ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Οι σύντομες διακοπές του κ. Μέτιου θα αρχίσουν μετά την Τετάρτη, μέρα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

 

Η ιδιωτική τηλεόραση των Αθηνών ασχολήθηκε πάλι με την Καβάλα και τα περίχωρα. Εκπομπή του OPEN πρόβαλλε τη λειτουργία των Λασπόλουτρων. Η εκπομπή «Θαλασσόλυκοι» του Σκάϊ βρέθηκε στη Θάσο αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Καλλιράχη.

 

Συνεχίζονται οι ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου για τυχόν χρέος προς τη ΔΕΗ των Δήμων του Νομού Καβάλας. Μετά το Δήμο Καβάλας κατέθεσε ίδιες ερωτήσεις και για τους υπόλοιπους (Νέστου, Θάσου, Παγγαίου). Του απάντησαν ήδη να απευθυνθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι στο Ανάπτυξης.

 

Χαρούμενος ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, θυμάται τις πετυχημένες συναυλίες του Δήμου στα Κάστρα της Νέας Περάμου: «Τέσσερα χρόνια…τέσσερις καταπληκτικές συναυλίες στην Ανακτορούπολη.  Πολιτισμος και τουρισμός μαζι..οδηγούν στην ανάπτυξη της περιοχής. Κάναμε Πολλά…μπορούμε ακόμη περισσότερα».

 

Από το Δήμο Λήμνου άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες οι τελετές ορκωμοσίας των αιρετών που εξελέγησαν στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη. Αυτές του Νομού Καβάλας θα γίνουν όλες την ερχόμενη εβδομάδα, τελευταία του Αυγούστου και του Καλοκαιριού.

 

Μετά το Βήμα και η Καθημερινή πρόβαλλε δεόντως την θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, η οποία παρουσιάζεται από σήμερα έως και την Τετάρτη το βράδυ στο Καρνάγιο. Το Βήμα προ 10 ημερών είχε μεγάλη συνέντευξη του κ. Λεμπεσόπουλου ενώ χθες η Καθημερινή σημείωνε ανάμεσα στα άλλα: «Οι πρόβες της παράστασης έγιναν στο καρνάγιο της Καβάλας. Ενα καΐκι τραβήχτηκε στη θάλασσα και έδωσε τη θέση του στους καλλιτέχνες, ενώ οι ήχοι του ταρσανά ενώνονταν με τον θεατρικό λόγο. Δίπλα στα σχοινιά και στα καραβόπανα, στους μάστορες που καλαφάτιζαν τα καινούργια σκαριά, ένας Οδυσσέας σαν εκείνον του Ομήρου, αλλά και νέος, έπαιρνε, μέσω του θεάτρου, σάρκα και οστά».

 

Προβληματισμένος ο πρώην βουλευτής Κώστας Μορφίδης σχολιάζει τα περί Σαμοθράκης γεγονότα: «Το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης δεν είναι καινούριο.Χρόνια τώρα θυσιάζεται το νησί στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Στην τετρατία που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αντιμετώπισαν ακαριαία το πρόβλημα, όταν προέκυψε.Η σημερινή κυβέρνηση των αρίστων, η πανέτοιμη να κυβερνήσει, πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Μεγάλη η οικονομική καταστροφή στο νησί, ακόμη μεγαλύτερη η δυσφήμιση. Ευτυχώς οι εγκλωβισμένοι στη Σαμοθράκη έχουν γκοφρέτες και γαριδάκια, που απλόχερα παραχώρησε η Περιφέρεια ΑΜΘ».

 

Πρόσκληση από την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης για την εκδήλωση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα: «Σας περιμένουμε την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 στις 20:00 το απόγευμα στην Φιλανθρωπική – Μουσική Εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του παλαιού Οικοτροφείου Θηλέων στην Ελευθερούπολη.  Σκοπός της εκδήλωσης η ενίσχυση της «Τράπεζας Αγάπης», που με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, την επίβλεψη των υπευθύνων κληρικών της Μητροπόλεως μας, καθώς και την αμέριστη βοήθεια των κυριών της πόλεως μας, που με μεράκι μαγειρεύουν κάθε μέρα γι αυτό τον ιερό σκοπό, λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια χωρίς να έχει σταματήσει (ούτε μια μέρα αυτά τα 7 χρόνια) να προσφέρει καθημερινώς ένα πιάτο φαγητό σε αναξιοπαθούντες της πόλεώς μας και όχι μόνο!
Η παρουσία σας θα μας γεμίζει χαρά και ασφαλώς θα συνεισφέρει στο Φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας!
Στηρίζουν την Εκδήλωση: Δήμος Παγγαίου. Φιλόπτωχος Αδελφότης Ελευθερούπολης. Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης. Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «ΤΟ ΠΡΑΒΙ».

Διαβάστε επίσης