• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο πλαίσιο δημοτικού έργου συντήρησης ακτών (το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2017), έγινε χθες το πρωί βάψιμο σε τοίχο στην παραλία της Ραψάνης. Βάφηκε με άσπρο χρώμα τοίχος που είχε πάνω του γκράφιτι. Τα οποία έγιναν προηγούμενα Καλοκαίρια, στο πλαίσιο εκδήλωσης ομάδας νέων. Τότε είχε δοθεί άδεια για τα γκράφιτι, τα οποία θεωρήθηκαν ωραία. Χθες υπήρξε μια άλλη προσέγγιση κι αυτά ουσιαστικά καταργήθηκαν. Το λεγόμενο «ράβε- ξήλωνε». Αγαπημένο μας «σπορ».

 

Τον Δεκέμβρη του 2010 ο νέος τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι ορκίστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα συνεδρίων της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου στη Λυδία. Πλησίον του βαπτιστηρίου. Η φωτογραφία θυμίζει εκείνη τη στιγμή και εκδήλωση. Σε συνέχεια της οποίας θα γίνει η προσεχής ορκωμοσία. Ο κ. Μουριάδης επέλεξε την ίδια περιοχή αλλά άλλο σημείο. Η ορκωμοσία της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, πολύ πιο κοντά στο βαπτιστήριο. Ελπίζουμε ο καιρός να μην χαλάσει το σχέδιο.

 

 


 

Η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων Μέτιου- Σιμιτσή είναι πάρα πολύ πιθανή. Δεν είναι απόλυτα σίγουρη. Πρόκειται για μια ιδέα που οι δύο άνδρες την προχωρούν αργά αλλά σταθερά εδώ και πολύ καιρό. Για το ότι η συμφωνία επίκειται, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την έκπληξη τους. Κακώς.

 

Μήνες τώρα συζητάμε για την ανάγκη των συνεργασιών. Όταν επιτέλους μία τέτοια συνεργασία φαίνεται στον αυτοδιοικητικό ορίζοντα, κακώς άπαντες δηλώνουν ότι ξαφνιάζονται. Αυτός δεν είναι ο σκοπός όλων; Αυτά δεν μας υπόσχονταν όσο ήταν πρωταγωνιστές κατά την προεκλογική περίοδο;

 

Το άλλο παράδειγμα, εντελώς αντίθετο με το προηγούμενο, εκφράζεται από την έως τώρα τακτική του κ. Μουριάδη. Ο οποίος δεν έκανε σχεδόν τίποτα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σε σημείο που ο κ. Αχιλλέας Νικολάϊδης εξέφρασε δημοσίως την απορία του. «2,5 μήνες κι ούτε ένα τηλεφώνημα;» είπε τις προάλλες.

 

Η συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονόδρομος. Ισχυρός ακόμη και τώρα, με τον «κουτσουρεμένο» Κλεισθένη. Αντί λοιπόν άπαντες να επιδιώκουν τη συζήτηση με τους έως πρόσφατα αντιπάλους τους, οι περισσότεροι είναι μόνο λόγια. Αυτά τα γνωστά στην Ελλάδα λόγια που δεν έχουν ουσία. Λόγια με τα οποία δικαιολογούν όσα έπρεπε να κάνουν αλλά δεν έκαναν.

 

Μια άλλη – επίσης ελληνική προσέγγιση- αφορά τις συνεργασίες κατά τη βόλεψη και την ιδιοτέλεια μας. Αν μας συμφέρει, τη στηρίζουμε. Αν όχι, την καταγγέλλουμε. Ούτε αυτό είναι ειλικρινές. Δεν είναι αυτό που ζητά ο Κλεισθένης. Με αυτά και με αυτά πέρασε ο καιρός κι έτσι συνεργασίες δεν είχαμε σχεδόν πουθενά. Κι εκεί που πάνε να υπάρξουν, έτοιμοι είναι οι «θιγόμενοι». Θα τις καταγγείλουν ακόμη και στο… Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης τόσο καιρό έπαιζαν θέατρο. Προσποιούνταν κάτι που η πράξη απέδειξε ότι δεν είναι. Υπόσχονταν επικοινωνία με τις άλλες παρατάξεις αλλά όταν είχαν την ευκαιρία, απέφυγαν τις σχετικές πράξεις. Έταζαν λαγούς, έταζαν και πετραχήλια. Τώρα οι περισσότεροι είναι έτοιμοι. Να αρχίσουν από την πρώτη μέρα της νέας τους θητείας τους καυγάδες αποσκοπώντας στις επόμενες εκλογές.

 

Αυτές έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Οι νικητές να ξανανικήσουν. Οι ηττημένοι να εκδικηθούν, να πάρουν το αίμα τους πίσω. Μια ρεβάνς που ήδη απασχολεί τα όνειρα τους. Ναι αλλά ως τις επόμενες εκλογές μεσολαβούν 4 χρόνια. Τι θα γίνει σε αυτά; Μπορεί να μη γίνει τίποτα; Το εύχονται και το επιδιώκουν οι ηττημένοι. Θα τα κάνουμε όλα και μόνοι μας, σκέπτονται οι νέοι «άρχοντες».

 

Ένας μοναχικός δρόμος που κι άλλη φορά τον περπατήσαμε μα δεν οδηγηθήκαμε πουθενά. Κάναμε τις εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια αλλά δεν διορθώσαμε ποτέ προβλήματα καθημερινά και επείγοντα όπως για παράδειγμα η πεσμένη γέφυρα.

 

Στην Καβάλα, όπου γνωριζόμαστε άριστα μεταξύ μας, λίγοι είναι αυτοί που στηρίζουν πραγματικά τις συνεργασίες. Κι όταν προσπαθούν να τις προωθήσουν, τότε κατηγορούνται ότι το πράττουν για μια θέση. Συκοφαντούνται καταλλήλως από το γνωστό σύστημα. Αυτό που θέλει τα πράγματα να παραμένουν όπως είναι. Στα μαύρα του τα χάλια.

 

Όποιος κάνει σήμερα μια βόλτα στην Καβάλα,  αμέσως θα αντιληφθεί ότι ο μοναχικός δρόμος δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα. Είναι αυτά για τα οποία δέχεται κριτική η διοίκηση που αποχωρεί. Τα ίδια αδιέξοδα θα βρει σύντομα μπροστά της η νέα διοίκηση. Οι πιθανότητες να τα ξεπεράσει αυξάνονται θεαματικά όταν η προσπάθεια θα έχει τα χαρακτηριστικά του Κλεισθένη. Περιέργως την φιλοσοφία του νέου νόμου δεν την επιδιώκει και δεν την θέλει κανείς. Ή σχεδόν κανείς.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες θα χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία, θα περάσουν ανεκμετάλλευτα κάποια ακόμη χρόνια. Εκτός αν «προσγειωθούν». Αντιληφθούν ότι εφόσον τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρέπει να αλλάξουν κι αυτοί. Προς το παρόν δεν το κατάλαβαν, ούτε δείχνουν ότι θα το καταλάβουν. Εξ αυτού του λόγου παραμένουμε απαισιόδοξοι αφού στο τέλος όλα θα είναι «μια απ’ τα ίδια».

 

Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία «παντρεύεται» άριστα με όσα υπόσχεται ο Υπουργός Εσωτερικών. Θα καταργήσει πλήρως τον Κλεισθένη. Το είπε μόλις χθες, στην επίσκεψη του στην Καλαμάτα: «Για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που θα αναληφθεί σύντομα, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Καλαμάτας».

 

Ρωτήθηκε χθες ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης για το ενδεχόμενο συνεργασίας του κ. Μέτιου με τον κ. Σιμιτσή. Απάντησε: « Γνωρίζω τι λέει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι κάτι παραπάνω. Ακούω και διαβάζω πληροφορίες για το θέμα. Ας περιμένουμε».

 

Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. Η τελευταία με την παρούσα σύνθεση. Η προσέλευση των μελών δεν ήταν μεγάλη. Οι παρόντες περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να βγάλουν (μεταξύ τους) αρκετές φωτογραφίες. Αμέσως μετά έκαναν απολογιστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Στη συνεδρίαση (η οποία δεν μεταδόθηκε live από το ίντερνετ) έγινε αρκετή συζήτηση για τα πρόσφατα προβλήματα της Σαμοθράκης.

 

Αρχές της εβδομάδες βρέθηκε στο Διοικητήριο ο κ. Κωστής Σιμιτσής. Ακούμε ότι περιηγήθηκε των υπηρεσιών. Είδε και μίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες. Εφόσον αναλάβει χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καβάλας οφείλει να έχει ένα μικρό έστω διάστημα ενημέρωσης και γνωριμίας με τους πιθανούς υφισταμένους του.

 

Συγκεκριμένα και όχι λίγα στελέχη της ΝΔ Καβάλας είναι γνωστό ότι έδρασαν «υπόγεια», βοήθησαν φανατικά τον κ. Τοψίδη και όχι την επιλογή του κόμματος. Ήταν δικαίωμα τους, ξεκάθαρη επιλογή τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άραγε δικαίωμα να διαμαρτύρονται επειδή ο κ. Μέτιος προτίμησε τη συνεργασία με τον κ. Σιμιτσή; Αν το καλοσκεφθεί κάποιος, αυτοί σκίζουν ήδη τα ιμάτια τους για την προαναφερθείσα συνεργασία.

 

Το βράδυ της Τετάρτης ο Θόδωρος Μουριάδης συνάντησε τους νέους του δημοτικούς συμβούλους. Τους ενημέρωσε και τους άκουσε. Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα μπουν σύντομα σε φάση υλοποίησης. Σε αυτήν την συνάντηση ο νέος δήμαρχος φέρεται να επιβεβαίωσε τις επιλογές του για Σωκράτη Μποζούδη και Κοσμά Χαρπαντίδη. Ο ένας στο ΔΗΠΕΘΕ κι ο άλλος στο Δημοτικό Ωδείο.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η δωρεά του ΑΟΚ στο ΕΚΑΒ Καβάλας, πρόκειται για ένα μικρό όχημα ΙΧ που μπορεί να κινείται και στους πιο στενούς δρόμους της πόλης (π.χ. συνοικία της Παναγίας). Επειδή προηγούμενες δωρεές ήταν άτυχες, ελπίζουμε η συγκεκριμένη να πιάσει τόπο. Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα στο δημόσιο, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

 

Είναι είδηση. Συνεδριάζει το απόγευμα η ΝΟΔΕ Καβάλας. Προσκλήθηκαν άπαντες. Ενδιαφέρον έχει ποιοι θα ανταποκριθούν και θα παραστούν στη συνεδρίαση. Πρόθεση της Νομαρχιακής είναι να συζητήσει και τις πρωτοβουλίες Μέτιου. Την ώρα της συνεδρίασης θα είναι στην πόλη και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Έως χθες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την σημερινή επίσκεψη και στην Καβάλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Κατά πληροφορίες θα επισκεφθεί και τη ΧΧ Μεραρχία και τη ΛΑΦ στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σκοπεύει να είναι το Σάββατο στη Θάσο και την Κυριακή στη Χρυσούπολη. Για τις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων, των νέων δημοτικών συμβουλίων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης