Τουρισμός 2019 : Αν όχι λιγότεροι από πέρσι, σίγουρα φτωχότεροι !

 Τουρισμός 2019 :  Αν όχι λιγότεροι από πέρσι, σίγουρα φτωχότεροι !

Το καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του και ήδη έχουν ξεκινήσει οι υπολογισμοί για την τουριστική κίνηση της σαιζόν που είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε αρκετά μουδιασμένα.

Αυτό το μούδιασμα ήταν που οδήγησε σε κάποια πρώτα και ίσως βιαστικά συμπεράσματα οτι φέτος δεν θα πάμε και τόσο καλά και σίγουρα όχι όπως πέρσι.

Μετά τις 15 Ιουλίου όμως ο τουρισμός της χώρας άλλαξε ταχύτητα , μπήκε η 5η και καλύψαμε την χασούρα της έναρξης.

Ο Αύγουστος πήγε βολίδα και όλος ο Νομός ήταν για σκάσιμο.

Πάρα πολλοί τουρίστες, ίσως και περισσότεροι από πέρσι , αλλά φτωχότεροι.

Κάποιος είπε και ίσως να έχει δίκιο ότι φέτος το καλοκαίρι “έφεξε” για τα σούπερ μάρκετ που κάνανε χρυσές δουλειές αφού φέτος ήταν το καλοκαίρι του τάπερ.

Ψώνια από το σούπερ μάρκετ και φαί στο σπίτι , στο δωμάτιο ή στην παραλία.

Για τον λόγο φέτος το καλοκαίρι είχαμε πολλούς τουρίστες στους δρόμους , στις παραλίες αλλά όχι στα μαγαζιά.

Φέτος οι τουρίστες μπορεί να μην ήταν λιγότεροι από πέρι αλλά ήταν σίγουρα φτωχότεροι και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει  για το μέλλον.

Μην καταλήξει η χώρα μας να γίνει ο προορισμός των φτωχών Βαλκάνιων τουριστών  γιατί αυτό θα μας παρασύρει σε ένα τουριστικό μοντέλο υποβάθμισης και απαξίωσης σε όλα τα επίπεδα.

Η λεγόμενη Βαλκανοποίηση της περιοχή μας θα μας οδηγήσει κάποια στιγμή σε ένα αδιέξοδο το οποίο δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να γίνουμε Μύκονο και να δουλεύουμε με Άραβες αλλά από την άλλη θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την τάση υποβάθμισης που φέρνουν όλοι αυτοί οι Βαλκάνιοι τουρίστες μαζί τους.

Θα πρέπει να κρατήσουμε σε υψηλό βαθμό το επίπεδο των παροχών μας διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τις ελπίδες μας  για ποιοτικότερο τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα το Airbnb τόνωσε την τοπική οικονομία και την τσέπη μας αλλά όταν νοικιάζουμε ακόμα και τα υπόγεια μας  χωρίς παράθυρα για 50 ευρώ καταλαβαίνετε ότι ανοίγουμε δρόμους που μπορεί να μην έχουν επιστροφή και “διώχνουμε”  με αυτές τις επιλογές μας και αυτούς τουε ελάχιστους  που έχουν απομείνει από τις καλές εποχές και πρέρχονται από χώρες πιο Βόρειες.

Μην μείνουμε στο δέντρο και χάσουμε το δάσος !

Αυτά τα λίγα και για σήμερα.

Να είστε καλά και να έχετε το νου σας γιατί οι καιροί παραμένουν δύσκολοι και ύποπτοι.

ΑΛΟΡΑ!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης