• 22 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και το Θόδωρο Μουριάδη ήταν κι άλλοι. Η κ. Τσανάκα ενώ κλήθηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Απόστολος Αγελαράκης. Ο κ. Αγελαράκης πρόσφερε στη συζήτηση πολύτιμη νομική συμβουλή και καθοδήγηση. Στη φωτογραφία σε ένα διάλλειμα της συνάντησης.

 

Τα επιβατικά αυτοκίνητα όλο και περισσότερο πλησιάζουν την περιοχή της πεσμένης γέφυρας. Σίγουροι οι οδηγοί τους ότι άλλο κακό εκεί δεν θα συμβεί. Αυτή η «επαναπροσέγγιση» αφορά (φαίνεται στη φωτογραφία) την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο Καρνάγιο. Αφού λοιπόν έργα στην πεσμένη γέφυρα δεν γίνονται κι αφού ότι ήταν να πέσει έπεσε, ας παρκάρουμε πολύ κοντά σε αυτό που απέμεινε. Τόσο απλά και τόσο ελληνικά.

 


 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα οριστικοποιηθεί το συμπέρασμα περί μη συνεργασίας τους. Είναι κάτι που προκύπτει καθημερινά. Άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα. Στη συνεδρίαση προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν αρκετά περισσότερα σχετικά μηνύματα και σημάδια.

 

Το ότι τελικά δεν θα συνεργαστούν, όπως προβλέπει ο Κλεισθένης κι όπως όλοι υπόσχονταν προεκλογικά, τους αφορά όλους. Το αποφάσισαν όλοι μαζί και κάθε ένας χωριστά. Αναλαμβάνοντας άπαντες τη σχετική ευθύνη. Η διοίκηση επωφελείται των αλλαγών στον Κλεισθένη, θα έχει τον πρώτο λόγο και στις διοικήσεις που αποφασίζονται σήμερα. Η αντιπολίτευση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κι αυτήν την συμφέρει η μη συνεργασία. Την επαναφέρει στον βασικό στόχο. Τις επόμενες εκλογές.

 

Με τις συνεργασίες σύντομα θα αντιληφθούμε ότι έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα. Μπορεί το κλίμα στις συνεδριάσεις να είναι πιο ήρεμο απ’ ότι συνήθως, κάτι ουσιαστικό στη συναίνεση δεν θα υπάρξει. Όταν μάλιστα οριστικοποιηθεί ποιοι θα είναι οι επόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι, τότε ακόμη περισσότερο. Μια από τα ίδια. Όχι μόνο ίδια αλλά και απαράλλαχτα.

 

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές αργούν. Όταν αναφερόμαστε σε νέους υποψήφιους δημάρχους, που σήμερα δεν τους ξέρουμε, εννοούμε κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση μιας και η προηγούμενη Δήμαρχος το ξεκαθάρισε. Το 2023 δεν θα είναι επικεφαλής συνδυασμού.

 

Στην κεντρική πολιτική σκηνή οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών έγιναν αρκετά κοντά μας. Στη Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ. Πήγε η Κυβέρνηση, μίλησε κυρίως ο Πρωθυπουργός. Πήγαν τόσο οι βουλευτές της Καβάλας όσο και τα πάντα δραστήρια στελέχη της περιοχής.

 

Για την πόλη και τον Νομό δεν υπήρξαν νέα. Συνηθίζονταν να υπάρχει μια αναφορά και μια προοπτική. Άλλοτε για το νέο λιμάνι, πιο πρόσφατα για τη σιδηροδρομική σύνδεση. Χθες και προχθές υπήρξαν ελάχιστα πράγματα για την πόλη και το Νομό μας. Μάλλον πρόκειται για σύμπτωση. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια που οι Πρωθυπουργοί μας μνημόνευαν, δεν έγινε δα και κάτι συγκλονιστικό. Συνεχίζουμε να περιμένουμε…

 

Η φετινή ΔΕΘ είχε ως τιμώμενη χώρα την Ινδία. Εκπρόσωποι της οποίας ήταν κι αυτοί στη Θεσσαλονίκη. Μίλησαν, έδωσαν συνεντεύξεις τύπου, βγήκαν φωτογραφίες κτλ. Κι αυτοί τίποτα για την Καβάλα. Δεν θα έπρεπε; Θα έπρεπε αφού η Δημωφέλεια «ανακάλυψε» την Ινδία νωρίτερα απ’ όλους. Πρώτη απ’ όλους. Κι αν τουρίστες από την Ινδία δεν ήρθαν ως τώρα, κάτι «κουνήθηκε».

 

Ενώ η Καβάλα ήταν πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα, κανείς δεν μνημόνευσε τις αρχικές προσπάθειες. Οι οποίες έγιναν εδώ. Στην πόλη μας. Κανονικά η έχουσα την ιδέα κ. Αναστασία Ιωσηφίδου θα πρέπει να τους διαμαρτυρηθεί. Θα έχει απόλυτο δίκιο αν το κάνει. Από την άλλη πλευρά πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη αφού όταν αυτή ανακάλυπτε την Ινδία, η Νέα Δημοκρατία έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάζουμε σε συνέντευξη της Πρέσβειρας της Ινδίας στην Αθήνα μια γενική της αναφορά στα τουριστικά αλλά και στα περί του Μπόλιγουντ. Πάλι τίποτα για την Καβάλα: « Ακόμη και στον τομέα του τουρισμού, μαθαίνω ότι το 2018 σημειώθηκε αύξηση 80% στις αφίξεις τουριστών από την Ινδία σε σχέση με το 2017. Προσπαθούμε επίσης να ενθαρρύνουμε την πραγματοποίηση περισσότερων γυρισμάτων ταινιών Bollywood στην Ελλάδα, γεγονός που θα συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού από την Ινδία. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ινδοί τουρίστες και οι επιχειρηματικοί αντιπρόσωποι για την απόκτηση της ελληνικής βίζας. Αυτά τα θέματα έχουν περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική ηγεσία έχει επίγνωση της ανάγκης για καλύτερη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων στους Ινδούς».

 

Κάποιος από τους δραστήριους (στα τουριστικά) τοπικούς παράγοντες και συλλόγους πρέπει να ασχοληθεί με τον φημισμένο Ολλανδό ποδοσφαιριστή Γουέσλι Σνάϊντερ. Ο οποίος πρόσφατα, σε ηλικία 35 ετών»,  «κρέμασε» τα παπούτσια του. Μία ακόμη φορά έδωσε συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης σημειώνοντας (μεταξύ άλλων) την καταγωγή της γιαγιάς του (από την πλευρά του πατέρα του). Ήταν από την Καβάλα, είπε ο Ολλανδός σταρ.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι 4 αστυνομικοί ακολούθησαν το Νίκο Παναγιωτόπουλο στην επίσκεψη του στο Δήμαρχο. Είναι η θέση του στη Κυβέρνηση τέτοια που επιβάλλονται τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία σε όσους δεν γνωρίζουν μπορεί και να φαίνονται αυστηρά.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πριν συζητήσει για το στρατόπεδο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο. Τον οποίο δεν απέφυγε, όπως πρόσφατα και κακώς έκανε η ΝΟΔΕ. Από τη συζήτηση και τις δηλώσεις που επακολούθησαν καταλάβαμε ότι κανείς τους δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με τα έργα στο στρατόπεδο. Επίσης δεν γνωρίζουν πόσοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν, αν μεταφερθούν.

 

Μέχρι να τελειώσουν τα έργα (περίπου σε 15 μέρες) έχουμε χρόνο. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να καταλάβουμε τι γίνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια καλό είναι να κοιτάμε κυρίως προς τον Υπουργό παρά προς τον Δήμαρχο. Ο οποίος – αν ακούσαμε καλά- προσπαθεί τόσες μέρες να πείσει το προσωπικό της Πολεοδομίας να κάνει έλεγχο στις εντός του στρατοπέδου εργασίες! Οι οποίες άδεια από την τοπική υπηρεσία δεν έλαβαν. Αυτό είναι απολύτως σίγουρο.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Πολίτης είναι από την Παρασκευή και εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι αποφασισμένος να δράσει ενώ στη σχετική ανάρτηση του διαβάζουμε ότι για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του θα έχει γραφείο στο Διοικητήριο. Καλή του επιτυχία.

 

Μετά από πολύ καιρό υπήρξε -την προηγούμενη εβδομάδα- δελτίο τύπου του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Θίγει το θέμα της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία, η παράταξη του προτιμά (όπως όλοι μας) τον Ε61 παρά τον δρόμο Δράμα- Αμφίπολη. Ο βασικός στόχος του δελτίου τύπου ήταν άλλος. Να επαναφέρει τη διαδικασία στην προηγούμενη της κατάσταση. Τα καλύτερα δελτία τύπου είναι αυτά που έρχονται!

 

Σήμερα το μεσημέρι ο Θόδωρος Μουριάδης έχει προγραμματίσει συνάντηση γνωριμίας με τα 15 μέλη του τοπικού συμβουλίου Καβάλας. Η συνάντηση ήταν να γίνει την περασμένη Παρασκευή, μετατέθηκε για σήμερα. Το τοπικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει πρώτη φορά την άλλη εβδομάδα.

 

Περιορισμένη η ονοματολογία, συνεχίζεται πάντως. Ακούγεται λοιπόν ότι η κ. Βάσω Παπουτσή Μήττα ενδιαφέρεται (εκτός από την Παιδόπολη) και για το Νοσοκομείο. Εκεί –στους διαδρόμους του ιδρύματος- ακούστηκε και το όνομα του Γιώργου Καλαντζή. Μάλλον λάθος, εντελώς λάθος, φήμη. Λέγεται επίσης ότι ο Μιχάλης Τσοκτένογλου δεν θα έλεγε όχι σε μια ενδεχόμενη παραμονή του στο δ.σ. του ΟΛΚ.

 

Η ιδιωτικοποίηση του οποίου δεν θα γίνει με τη μέθοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης, τις γνωστές υπό- παραχωρήσεις. Ο κ. Πλακιωτάκης τα αλλάζει, τα ξεκινά από την αρχή κι έτσι τα καθυστερεί. Ότι έχει σχέση με το νέο λιμάνι και τους ιδιώτες πρέπει να το υπολογίζουμε για το νέο έτος.

 

Πολύ ωραίος ο χώρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας σε περίπτερο της ΔΕΘ. Τις ημέρες της αιχμής και της δημοσιότητας στην έκθεση ήταν εκεί ο πρόεδρος, μέλη του δ.σ. του Επιμελητηρίου και εργαζόμενοι σε αυτό. Ανάμεσα σε άλλους ο κ. Δέμπας υποδέχθηκε στο περίπτερο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Έβρου κ. Τοψίδη.

 

Αυτό που ευνοεί τη ΒΦΛ και λογικά πρέπει να το επιδιώκει,  είναι η σταθερότητα και η εργασιακή ειρήνη. Οτιδήποτε αντίθετο θα δημιουργήσει θέματα, από αυτά που περάσαμε σχετικά πρόσφατα και δεν μας άρεσαν καθόλου αφού ταλαιπώρησαν πολλούς συμπολίτες. Με αφορμή την Τριμερή της προηγούμενης εβδομάδας το μήνυμα είναι σαφές. Να συνεχίσουν όλοι να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν σωστά. Δεν είναι καιρός για έμμεσες ή άμεσες απολύσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης