• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέρες που είναι, με διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Καβάλας, αναζητήσαμε την ιστορία αυτής της διαδικασίας. Την αρχή της. Εντοπίσαμε φωτογραφία του 2002. Στο Δημαρχείο ο τότε Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης δέχεται τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Γιώργος Γκόλνας και ο Βασίλης Τραϊφόρος. Στις συναντήσεις εκείνης της εποχής είχε λάβει μέρος και ο Βασίλης Λιόγκας, που δεν υπάρχει στην φωτογραφία.  Όπως τότε έτσι και τώρα. Οι συναντήσεις ξεκινούν με χαμόγελα, τελειώνουν με διαφωνίες.

 


Οι περισσότεροι έλληνες είχαν και διατηρούν μια αντιπάθεια σε σχέση με τις τράπεζες. Δεν μιλούν θετικά για αυτές. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η αντίδραση δικαιολογημένη. Όταν μάλιστα ανακύπτουν ζητήματα όπως αυτό των Κρηνίδων, τότε αυτά που σκέπτονται οι άνθρωποι για τις τράπεζες δυναμώνουν.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα των Κρηνίδων. Δεν εξέδωσε καμιά σχετική ανακοίνωση. Την απόφαση της την είχε και την έχει μυστική από τους πολίτες. Την γνωστοποίησε μόνο εσωτερικά, για να μάθουν το μέλλον τους όσοι εργάζονται στο κατάστημα που θα διακόψει τη λειτουργία του.

 

Οι θιγόμενοι πολίτες έμαθαν τα νέα μέσω «διαρροών» και φημών. Τα μετέφεραν στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στους βουλευτές. Παρακολουθούμε ήδη την προσπάθεια προκειμένου το κατάστημα να μην κλείσει. Στη σύσκεψη που έγινε προχθές ο εκπρόσωπος της τράπεζας απέφυγε ακόμη και να φωτογραφηθεί. Πολύ περισσότερο να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης ώστε να ενημερώσει επίσημα και υπεύθυνα.

 

Η τράπεζα έχει το σχέδιο της κι επιμένει να το κρύβει. Μια τέτοια τράπεζα δεν έχει καμία σύνδεση με την κοινωνία. Στο τέλος θα κάνει ότι θέλει. Θα προστατεύσει τα κέρδη της (αν υπάρχουν), τα συμφέροντα της. Ο κόσμος ωστόσο θα συνεχίσει να την αντιπαθεί και δεν θα κάνει λάθος. Όταν ένας τραπεζικός οργανισμός υπολογίζει με αυτόν τον τρόπο την κάθε τοπική κοινωνία, η κοινωνία αντιδρά αναλόγως.

 

Ας δούμε τώρα τι προσπάθειες κάνουν οι εκπρόσωποι μας. Φέρονται να θερμοπαρακαλούν τους υπευθύνους της τράπεζας ώστε να μην επιμείνουν στο κλείσιμο του καταστήματος των Κρηνίδων. Τα παρακάλια συνοδεύονται από υποσχέσεις, με τις οποίες ειδικά ο Δήμος Καβάλας δηλώνει ότι θα στηρίξει το κατάστημα. Για τέτοια… «μαχητικότητα» και διεκδίκηση μιλάμε!

 

Αν τελικά το κατάστημα παραμείνει σε λειτουργία λόγω υποχωρήσεων των φορέων, τότε χίλια χρόνια να κλείσει. Είναι προτιμότερο από όλα τα άλλα. Η τράπεζα Πειραιώς και η κάθε τράπεζα υπάρχει χάρη στις θυσίες των ελλήνων. Τις οποίες τα «γκόλντεν μποϊς» ξέχασαν πολύ νωρίς. Λογικό δεν είναι; Στην προτεραιότητα τους δεν ήταν ποτέ η πραγματική εξυπηρέτηση του απλού πολίτη. Πάντα ασχολούνταν με τα υψηλά δάνεια στους «μεγάλους» επιχειρηματίες. Ως που τα δάνεια αυτά αποδείχθηκαν «δανεικά κι αγύριστα».

 

Αν οι τράπεζες είχαν πραγματική σχέση με την κάθε τοπική κοινωνία θα αντιλαμβάνονταν ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να διακόψει τη λειτουργία του το κατάστημα τόσο των Κρηνίδων όσο και της Σταυρούπολης στα ορεινά της Ξάνθης. Θα συνέχιζαν την εκπαίδευση στους πελάτες τους, θα τους υπολόγιζαν περισσότερο. Κυρίως θα τους άκουγαν. Δεν θα αποφάσιζαν ερήμην τους.

 

Με την ευκαιρία διαπιστώνουμε κάτι ακόμη. Που κι αυτό μας στεναχωρεί. Αντί στο πρόβλημα οι τοπικοί παράγοντες να σπεύσουν οργανωμένα και συντονισμένα,  δρουν κάθε ένας μόνος του. Αυτό περισσότερο αφορά όχι αυτούς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά τους βουλευτές. Που κάθε ένας κάνει μόνος του τις δικές του ενέργειες. Ισχύς εν τη ενώσει βρε. Δεν το μάθατε ακόμη;

 

Το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη επισκέφθηκαν προχθές στο Δημαρχείο ο Καπλάνης Ιωσηφίδης και άλλα μέλη της διοίκησης της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Συζητήθηκαν τα γνωστά πολιτιστικά θέματα, συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία και συνδιοργάνωση σε επόμενες εκδηλώσεις. Γνωστές από το παρελθόν αλλά και εντελώς καινούργιες.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε χθες μία ακόμη άδεια για επιπλέον ενοικιαζόμενα δωμάτια σε κτίσμα στη Νέα Πέραμο. Στην οδό Κολοκοτρώνη, παραδίπλα από το μικρό ξενοδοχείο πολυτελείας «Ανθέμιον», ετοιμάζονται κι άλλα air BnB. Για αυτόν τον λόγο ανακαινίζεται παλαιό σπίτι δύο ορόφων. Το οποίο δεν πρόλαβε τη σεζόν αλλά θα είναι έτοιμο για την επόμενη.

 

Παρόμοιο ενδιαφέρον έχει κι αυτή η είδηση: Από χθες άρχισε να καθαρίζεται κατοικία σε προνομιακή περιοχή της Καβάλας, η οποία ήταν κλειστή επί σειρά πολλών ετών. Οι εργασίες δεν αποκλείεται κι αυτές να αφορούν τουριστική εκμετάλλευση.

 

Οι νεότερες πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι πρώτα θα μάθουμε τα ονόματα στον ΟΛΚ και μετά αυτά του Νοσοκομείου. Κατά την ίδια πηγή στον ΟΛΚ θα υπάρχουν δύο πρόσωπα στη διοίκηση αφού άλλος θα είναι ο πρόεδρος και άλλος ο διευθύνων σύμβουλος. Ευχόμαστε- αν το σενάριο υλοποιηθεί- να μπορούν να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν. Και οι δύο είναι γνωστοί, έμπειροι και φυσικά της κυβερνητικής πλευράς.

 

Τις δύο προηγούμενες ημέρες προσωπικό της Δ. Αστυνομίας πέρασε από την οδό Βενιζέλου όπου μοίρασε ενημερωτικά σημειώματα σε οδηγούς δικύκλων που τα σταθμεύουν επί του πεζοδρομίου. Μην ξεχνάμε ότι από τη Δευτέρα αρχίζει η εξόρμηση Τροχαίας και Δ. Αστυνομίας για ελεύθερα πεζοδρόμια. Στα επί του πεζοδρομίου δίκυκλα μοιράστηκε έντυπο προειδοποιητικού χαρακτήρα.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν άτυχοι οι οδηγοί δικύκλων που πέρασαν μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση και δεν φορούσαν προστατευτικό κράνος. Εκεί τους «περίμενε» προσωπικό της Τροχαίας, τους έκανε έλεγχο με την προβλεπόμενη βεβαίωση παράβασης.

 

Ελπίζουμε στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο κ. Μουριάδης να μην προσκάλεσε τον πρώην Χρυσαυγίτη. Η ιδεολογία του είναι μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα θέματα του Δήμου Καβάλας. Το γεγονός ότι αποχώρησε πρόσφατα από την Χρυσή Αυγή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Διαφώνησε με τον επικεφαλής και όχι με όσα το συγκεκριμένο ακραίο κόμμα πρεσβεύει.

 

Είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για τα Χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη συνεχίζονται τα υφιστάμενα. Από τις 23 Σεπτέμβρη υπάρχει μείωση μόνο στη γραμμή της Κεραμωτής. Σήμερα η κίνηση για τη Θάσο είναι «πεσμένη» αλλά κάθε μέρα υπάρχουν στην Κεραμωτή 30 δρομολόγια!

 

Διαπιστώνουμε επίσης ότι το κράτος αναζητά πλοίο για τα δρομολόγια της Σαμοθράκης αναφέροντας αυτά πολύ συγκεκριμένα. Από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη και το αντίστροφο. Ενδιαφέρεται η εταιρία Μανούση (!) και εταιρία που εκτελεί δρομολόγια από και προς τη Ζάκυνθο.

 

Με τους εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών σκοπεύει να συναντηθεί σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη καλύτερη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία ώστε κάθε εβδομάδα να εξετάζονται σε όλες τις κατηγορίες όσο περισσότεροι γίνεται υποψήφιοι οδηγοί.

 

Αυτές τις μέρες λήγει η εκκρεμότητα με τη νέα διοίκηση στην Εγνατία Οδό ΑΕ. Η Κυβέρνηση όρισε τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, η γενική συνέλευση θα συμπληρώσει με απόφαση της τις υπόλοιπες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Δεν φαίνεται να επιστρέφει στην Εγνατία Οδό ΑΕ ο κ. Κελαϊδάκης. Αυτό δεν είναι καλό νέο για τις σχέσεις της εταιρίας με το Νομό Καβάλας. Τις προάλλες πέρασαν ακρόαση από επιτροπή της Βουλής ο νέος πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Κουτσούκος.

 

Με απόφαση του Δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Γκριτζελάκης. Αρμοδιότητα του οι συντηρήσεις- επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων έργου  του Δήμου Νέστου.

 

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που δήλωσε χθες ο Γιώργος Γραμμένος. Για τα ραντεβού του Δικηγορικού Συλλόγου στην Αθήνα μεσολάβησε καθοριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όλοι οι άλλοι ενδιαφέρθηκαν, παρακολούθησαν και βοήθησαν.

 

Το 24ο νηπιαγωγείο Καβάλας χρειάστηκε ένα δεύτερο ψυγείο για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών. Αυτό βρέθηκε γρήγορα, χάρη στο ενδιαφέρον των γονέων. Ένας εκ των οποίων προχώρησε στη σχετική δωρεά. Πράξη άξια συγχαρητηρίων. Στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, στην ουσία πρόκειται για δύο συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, φοιτούν καθημερινά περίπου 100 παιδιά.

 

Την Τετάρτη το πρωί στο έργο του Βερούλειου δούλευε ένας μόνο εργάτης ενώ στο έργο του δημοτικού σχολείου του Αγίου Λουκά σαφώς περισσότεροι. Τα έργα τελειώνουν εκεί που υπάρχει ένταση εργασιών. Δεν τελειώνουν όταν οι εργασίες γίνονται με ρυθμούς που θα τους ζήλευε ακόμη και η χελώνα!

 

Στον τηλεοπτικό σταθμό του Αντένα μίλησε χθες ο πρώην διευθυντής της δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια. Ισχυρίστηκε ότι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς επέστρεψαν μόνοι τους στη Μόρια επειδή κρίνουν ότι στη Μόρια οι συνθήκες είναι καλύτερες!

 

Διαβάστε επίσης