μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Υπάρχει ακόμη και στην αυλή του Δημαρχείου! Εκεί σταθμεύει όποιος θέλει. Προκειμένου να διευκολυνθούν τα υπηρεσιακά οχήματα, υπάρχουν από καιρό σχετικές πινακίδες ορισμού θέσεων αυτών. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Μάλλον χρειάζεται καλή αστυνόμευση…

 

Τηρείται η (τοπική και όχι μόνο) παράδοση. Αύριο στην πρώτη απεργία μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης θα είναι δύο στην πόλη μας οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Προβλέπουμε όχι μεγάλες. Θυμίζουμε λοιπόν κάποιες άλλες απεργίες, κάποιες άλλες –μεγάλες- απεργιακές συγκεντρώσεις. Όταν το μνημόνιο ήταν πρόσφατο και πιστεύαμε ότι μπορούμε να το νικήσουμε. Φωτογραφία του Ιουνίου του 2011.

 


 

Το πολύ καλό νέο κι αυτού του τριήμερου (Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή) αφορά τη συνεχιζόμενη τουριστική κίνηση στην πόλη. Η οποία δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα τόσο από τον «περασμένο» Σεπτέμβρη (23 σήμερα) όσο κι από την πτώση της θερμοκρασίας. Που μάλλον είναι προσωρινή. Ενώ οι ντόπιοι βάζουμε μπουφάν και κάλτσες, οι συμπαθείς Βούλγαροι και άλλοι Βαλκάνιοι διατηρούν την Καλοκαιρινή τους ενδυμασία. Με μια πετσέτα στον ώμο βαδίζουν προς τη θάλασσα. Τους συναντούμε εκεί που τους συναντούσαμε πάντα. Στις εντός της πόλης παραλίες. Απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα την ώρα που εμείς (οι έμπειροι) υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο!

 

Θα επαναλάβουμε τα ίδια με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί. Αυτό ωστόσο είναι το μήνυμα και των προηγούμενων ημερών. Η τουριστική ανάπτυξη. Πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εισπράξαμε όσα είχαμε προϋπολογίσει. Ίσως και περισσότερα. Δεν χάνουμε καθόλου χρόνο. Ετοιμαζόμαστε από τώρα για το προσεχές Καλοκαίρι. Στηρίζουμε πολλά, σχεδόν τα πάντα, στον οδικό τουρισμό. Ο οποίος τα προηγούμενα δύο -τρία Καλοκαίρια μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Πως λοιπόν να μην συνεχίσουμε να τον εμπιστευόμαστε;

 

Και κάτι ακόμη. Αποδεικνύεται πολύ σωστή η αλλαγή των δεδομένων σχετικά με τους ναυαγοσώστες. Είναι θετικό ότι παραμένουν στις παραλίες και τον Σεπτέμβρη. Καλά κάνει ο Δήμος Καβάλας και κρατά στις παραλίες (π.χ. στη Ραψάνη) όλον τον σχετικό εξοπλισμό. Αντιλαμβανόμαστε με την ευκαιρία ότι πλέον κι ο Σεπτέμβρης μέρος του Καλοκαιριού κατέληξε να είναι.

 

Υπάρχει άραγε κάποια άλλη καλή τοπική είδηση; Μάλλον όχι. Θα σχολιάσουμε θετικά την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Ακόντισμα. Εκεί ο Καπλάνης Ιωσηφίδης μνημόνευσε και βράβευσε τον πρώτο αιρετό Νομάρχη Καβάλας, κ. Γιάννη Καρατζιώτη. Κι ενώ άπαντες κοιτάμε μπροστά, ο κ. Ιωσηφίδης μας παρακίνησε να θυμηθούμε τα παλιά. Τη δεκαετία του 90 όταν- είπε πολύ συγκεκριμένα- ο Γιάννης Καρατζιώτης βοήθησε την περιοχή της Νέας Καρβάλης. Του ανταπέδωσε τη βοήθεια, τη στήριξη (αν και δεν είχε πλακέτα να του παραδώσει) και του είπε ένα αυθόρμητο και ειλικρινές «ευχαριστώ». Από αυτά τα πραγματικά, τα αληθινά «ευχαριστώ». Που ναι, «αποζημιώνουν» πλήρως όσους αιρετούς έχουν αποχωρήσει από τα κοινά.

 

Κάτι άλλο θετικό και καλό νέο μάλλον δεν υπάρχει. Υπάρχει αντίθετα ο γνωστός αρνητικός σχολιασμός, η γκρίνια και το παράπονο όταν τα απλά δεν διορθώνονται άμεσα. Τα αυτονόητα δεν τηρούνται. Κι είναι πολλά τα πρόσφατα παραδείγματα. Τόσα πολλά που είναι να απορείς…

 

Την Πέμπτη η υπηρεσία Καθαριότητας δεν εργάστηκε πλήρως. Σε αρκετές περιπτώσεις τα απορριμματοφόρα δεν έκαναν αποκομιδή σκουπιδιών. Αντί η υπηρεσία να ενημερώσει και να ζητήσει συγνώμη, άφησε το πράγμα στην τύχη του. Λες και θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Την ενημερώνουμε, ειδικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ότι τα ίδια έκανε η υπηρεσία με την προηγούμενη διοίκηση. Κι ο κόσμος με την ευκαιρία των εκλογών «απάντησε» καταλλήλως…

 

Επειδή αυτό που έγινε την Πέμπτη είναι πιθανό να ξαναγίνει (την ερχόμενη Πέμπτη) ας κοιτάξουν να ενημερώσουν τους ανθρώπους, να τους πουν από την προηγούμενη μέρα ότι τα απορριμματοφόρα δεν θα κυκλοφορήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές της Καβάλας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί «εχθρούς».

 

Το χόρτο στο ανακαινισμένο Βερούλειο είναι κίτρινο. Κακό σημάδι. Οι απαντήσεις αντίθετες μεταξύ τους. Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα διορθώνεται. Άλλοι το ακριβώς αντίθετο. Πάντως είναι ελληνικό φαινόμενο ένα τόσο πρόσφατο έργο να έχει ήδη προβλήματα. Υπό άλλες συνθήκες αυτά θα απασχολούσαν τους αρμοδίους προκειμένου και εξήγηση να υπάρξει και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

 

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρεμασμένα ως συνήθως στις κολώνες φωτισμού, τα μπάνερ που διαφημίζουν την προσεχή έκθεση του Επιμελητηρίου. Την KavalaExpo 2019. Μόνο που τα συγκεκριμένα μπάνερ είναι πολύ μικρά. Τόσο μικρά που προκαλούν απορίες. Κάνουν οικονομία και περιστολή δαπανών ή πρόκειται για λάθος;

 

Στην Κομοτηνή ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής. Προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων του, έχοντας συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο κ. Σιμιτσής θα εγκατασταθεί στο γραφείο του 4ου ορόφου του διοικητηρίου εντός των ημερών.

 

Στο τέλος Αυγούστου η (προηγούμενη) διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας αποδέχθηκε τη μετάταξη υδρομετρητή από τη ΔΕΥΑ Νέστου. Στο πρακτικό της απόφασης διαβάζουμε τη διαφωνία του κ. Χρήστου Τσοχαταρίδη: «Οι ανάγκες μας εντοπίζονται σε ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για επανεκκίνηση της επιχείρησης και όχι σε καταμετρητές όταν προβλέπεται σε σύντομο διάστημα να υλοποιήσουμε την υπόθεση των τηλεμετρήσεων κλπ».

 

Ειδική άδεια χορηγήθηκε στον γιατρό του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Θέμη Ζεκερίδη προκειμένου να διευκολυνθεί στα καθήκοντα του ως δήμαρχος του Δήμου Δοξάτου. Η άδεια του Νοσοκομείου σε έναν καλό του γιατρό άρχισε την 1η Σεπτέμβρη με διάρκεια όση η θητεία του στον ίδιο δήμο.

 

Με την ευκαιρία των χθεσινών εκδηλώσεων για τη μνήμη των αδικοχαμένων δασοκομάντος, ο κ. Θόδωρος Μουριάδης δεσμεύτηκε τα ονόματα τους να δοθούν σε δρόμους της συνοικίας του Περιγιαλίου. Όταν οι δρόμοι ανοιχτούν δηλαδή όταν υπάρξουν.

 

Βασικό θέμα στην πρώτη σελίδα στη χθεσινή Καθημερινή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα με έμφαση τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ. Στο χθεσινό Βήμα ολοσέλιδη συνέντευξη του Καβαλιώτη στην καταγωγή Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη. Ο κ. Φραγκογιάννης πρόκειται να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη στο ταξίδι αυτών των ημερών στην Αμερική.

 

Πολύς κόσμος το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στη συναυλία του «Άξιον Εστί» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Σε ένα σημείο της συναυλίας τραγούδησε και ο Μητροπολίτης Στέφανος! Και δεν ήταν καθόλου κακός τραγουδιστής. Το κοινό αρχικά ξαφνιάστηκε, στη συνέχεια τον χειροκρότησε θερμά. Ενθαρρύνοντας τον να συνεχίσει στο τραγούδι που όχι τυχαία επέλεξε.

 

Το Ρέθυμνο είναι η τιμώμενη περιοχή στη φετινή KavalaExpo 2019. Εξ αυτού του λόγου έρχονται στην πόλη μας εντός των ημερών δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου του Ρεθύμνου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο Γενικός Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του φορέα.

 

Ο πρόεδρος της Στέγης κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης θα είναι ο εκπρόσωπος του συλλόγου στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ. Αναπληρωματική του η δραστήρια κ. Ζωή Βυζοβίτη. Και οι δύο επιλογές φαίνεται να είναι οι κατάλληλες για το θέμα και το συνολικό αντικείμενο.

 

Με δηλώσεις που έκανε στο ράδιο Πρωϊνή την Παρασκευή ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογιώργης συμφώνησε ότι εταιρίες που έχουν πλοία στη γραμμή της Κεραμωτής θα πρέπει να υποχρεώνονται να διαθέτουν πλοία και στη γραμμή του Πρίνου. Η προσπάθεια της Θασιακής για 3 ή και περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου το Χειμώνα συνεχίζεται. Κι όπως φαίνεται υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τους βουλευτές.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, 4 τουλάχιστον συνεχόμενες ημέρες, δεν υπήρχε φωτισμός σε πολλούς δρόμους του Αμυγδαλεώνα. Το πρόβλημα λύθηκε την Πέμπτη,  αφού ο πρόεδρος του τοπικού επέμενε να τηλεφωνεί στο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας ζητώντας να βρεθεί στο χωριό συνεργείο της επιχείρησης.

 

Μετά από σιωπή μηνών (ίσως και έτους) το σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων μίλησε. Κατά της πρώην Δημάρχου. Έκανε ταυτόχρονα εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Δήμαρχο. Τώρα μάλλον θα επανέλθει στη βολική σιωπή. Εκτός αν απαντήσει η κ. Τσανάκα…

 

Στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για την κάλυψη των 4 θέσεων καθαριστριών σε δημοτικά σχολεία της πόλης υπάρχει πονηρή προϋπόθεση. Ζητείται και αποδεικτικό προϋπηρεσίας σε καθαριότητα σχολικών δομών. Όσοι δεν το έχουν, μάλλον δεν έχουν ελπίδες να προσληφθούν!

 

Την πρώτη της συνέντευξη τύπου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πρωί η κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στα γραφεία του κόμματος. Αύριο προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου, με αφορμή την έκθεση που αρχίζει την Παρασκευή.

 

Διαβάστε επίσης