• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που υπήρξε για νέες ζημιές στην παραγωγή σταφυλιών στη Δ.Ε. Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου (σχετικό δελτίο τύπου εξέδωσε την Κυριακή ο Γιάννης Πασχαλίδης), βρέθηκε χθες στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Μαζί τους ήταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου (αρμόδιος για τη Δ.Ε.) κ. Χρήστος Πριονίδης.

 

Και αύριο, όπως έγινε πρόσφατα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει σε μια πλατεία που ταυτόχρονα είναι και εργοτάξιο.

 


 

Θα πάρουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Δίνουμε προτεραιότητα στα πραγματικά καλά νέα του ΟΛΚ. Οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη (ή προ προηγούμενη) εβδομάδα η επένδυση Γεωργούλια στο οικόπεδο των παλαιών αποθηκών. Αφού ξεκαθάρισαν τα δύσκολα θέματα των πολεοδομικών όρων, επαναβεβαιώθηκε η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου.

 

Το οποίο σίγουρα εντός του έτους θα μπει σε φάση υλοποίησης. Είναι δύσκολο αλλά και πιθανό ταυτόχρονα το εμπορικό κέντρο να προλάβει έστω ένα μέρος του προσεχούς Καλοκαιριού. Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο αλλάζει τα δεδομένα- ειδικά το Καλοκαίρι- στο κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Για ιστορικούς και μόνο λόγους να θυμίσουμε ότι όλα αυτά άρχισαν όταν πρόεδρος του ΟΛΚ ήταν ο κ. Αδάμ Κοσμίδης. Άργησαν είναι αλήθεια μα στην Ελλάδα «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 

Χθες το μεσημέρι ο Οργανισμός γύρισε σελίδα. Ένα σήριαλ που άρχισε τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκε. Η τελική του έκβαση ξάφνιασε πολλούς. Ίσως και όλους όσους ασχολούνταν με το θέμα. Ο ΟΛΚ ήταν μια «περιζήτητη νύφη» αφού τελευταία μεγάλωσε. Προόδευσε. Αναπτύχθηκε. Επιτυχία και του Χρήστου Ηλιάδη και των συνεργατών του (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιακών παραγόντων).

 

Αυτή λοιπόν η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως μόλις η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του Ιούλη. Ακούστηκαν πολλά ονόματα, έγιναν πολλά σενάρια. Υπήρξαν ένα σωρό «σίγουροι» και «κλειδωμένοι». Ως που το ΤΑΙΠΕΔ (η διοίκηση του οποίου δεν άλλαξε αν και άλλαξε η Κυβέρνηση) αποφάσισε υπέρ του Γιώργου Φιλόσογλου και της Άννας Θυσιάδου. Η οποία να μας συγχωρεί, μας είναι (όπως και στους περισσότερους Καβαλιώτες) εντελώς άγνωστη.

 

Αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Προ ετών στον Οργανισμό είχε διοριστεί διευθύνων σύμβουλος ο κ. Χαλάτσης. Άγνωστος κι αυτός. Και αξιόλογος ταυτόχρονα ως διευθύνων σύμβουλος. Αποχώρησε νωρίς, επιστρέφοντας (χωρίς να το περιμένουμε) στην εργασία του. Στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ευχόμαστε καλή μεταξύ τους συνεργασία και καλές επιτυχίες τόσο στον πρόεδρο όσο και στην κ. Θυσιάδου. Η απόφαση διορισμού τους έχει δύο ακόμη παραμέτρους. Το που κρίθηκε το «γαλάζιο» ντέρμπι και το τι απολογισμό κάνει ο απερχόμενος και μακροβιότερος πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Χρήστος Ηλιάδης.

 

Ο κ. Ηλιάδης ταυτίστηκε με τον Οργανισμό κι έκανε πολλά. Τον βοήθησαν οι συγκυρίες. Κυρίως η γνωστή τουριστική «έκρηξη» των προηγούμενων ετών. Μαζί με όλους όσους του συμπαραστέκονταν, εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες. Έκανε τον ΟΛΚ πιο δυνατό και πιο γνωστό. Τον προόδευσε οικονομικά ενώ η βασική του επιτυχία ήταν το ότι εκτός από τον ΟΛΚ «σκόπευσε» σωστά στα οφέλη τόσο της κοινωνίας όσο και της πόλης. Κι ενώ ήταν πρόεδρος του ΟΛΚ, συχνά αποφάσιζε πρώτα υπέρ της Καβάλας. Μετά υπέρ του ΟΛΚ.

 

Ο Χρήστος Ηλιάδης άξιζε να μείνει στη θέση του. Ή μήπως όχι; Διορίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Διατηρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν στατιστικά αδύνατο να τα καταφέρει επί ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκανε μια προσπάθεια που γρήγορα απέτυχε. Ρόλο λέγεται ότι έπαιξαν- ως συνήθως- ευεργετηθέντες αχάριστοι. Εδώ, της πόλεως μας.

 

Η αλλαγή θα βγει σε καλό του Οργανισμού αν οι καινούργιοι ξεπεράσουν τους προηγούμενους. Ευχόμαστε να κρατήσουν τα θετικά, να διορθώσουν τα λάθη. Αναλαμβάνουν έναν οργανισμό που έχει σταθερά ανοδική πορεία. Άρα έχουν μια σχετικά εύκολη αποστολή. Αρκεί να προσέξουν.

 

Από κομματικής πλευράς κέρδισε (αν υπάρχει κερδισμένος) ο Μακάριος Λαζαρίδης. Η κ. Θυσιάδου είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκε, ένας άνθρωπος που τον βοήθησε με τη συμμετοχή της στην ομάδα μελέτης της γνωστής αναπτυξιακής πρότασης. Οι δεσμοί του κ. Λαζαρίδη με τον Γιώργο Φιλόσογλου είναι διαφορετικοί. Ισχυροποιούνται.

 

Για τις δύο θέσεις προσπάθησαν κι ένα σωρό άλλοι. Κάποιοι λένε ότι ενώ ενδιαφέρθηκαν, στη συνέχεια απέρριψαν την πρόταση που τους έγινε! Άλλοι διέδιδαν ότι σίγουρα θα είναι σε μία από τις δύο θέσεις. Αυτό που τελικά συνέβη, αν το δούμε από εσωκομματικής πλευράς, δίνει στον Μακάριο Λαζαρίδη δικαίωμα να χαμογελά. Ταυτόχρονα στέλνει μηνύματα για τις σχέσεις του, την επιρροή του, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κατά τα άλλα καλή επιτυχία στον ΟΛΚ, καλή και μεγάλη βοήθεια να προσφέρει στην ανάπτυξη της Καβάλας.

 

Μία ακόμη λεπτομέρεια. Αν και οι γενικές συνελεύσεις του ΟΛΚ γίνονται στην Καβάλα, στην έδρα του, η χθεσινή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στο ΤΑΙΠΕΔ. Κατά πληροφορίες, σε αυτήν παρίστατο και ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης κ. Χρήστος Ηλιάδης. Αποφάσισε και αυτός να αντικατασταθεί…

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια ο πρώτος και βασικός λογαριασμός της συναυλίας στην Ελευθερούπολη. Η εταιρία που φέρνει τον κ. Πορτοκάλογλου θα έχει αμοιβή 14.000 ευρώ. Στο ποσό θα υπολογιστεί και ο ΦΠΑ. Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στη Λευκή Νύχτα της Ελευθερούπολης θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο αφού υπάρχουν κι άλλα έξοδα. Κι άλλες απαραίτητες δαπάνες.

 

Οριστικοποιήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου στο Παλαιοχώρι. Θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη. Λίγο πριν ή λίγο μετά θα γίνει στην Νέα Πέραμο η επίσης καθιερωμένη και πάντα πετυχημένη Γιορτή του Τσίπουρου. Πιο άμεσα η γιορτή της κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα του Δήμου Νέστου.

 

Ρωτήθηκε χθες ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης όσον αφορά αφίξεις νέων προσφύγων στο «Ασημακοπούλου». Απάντησε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τα δύο υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής- Προστασίας του Πολίτη) όπου τον πληροφόρησαν ότι δεν είναι προτεραιότητα τους οι επιπλέον πρόσφυγες στην πόλη μας. Το λαμβάνουμε κι αυτό υπόψη.

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα – επιτέλους- η νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Εδώ και μήνες την περιμένουμε πως και πως προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση των δράσεων της στην πεσμένη γέφυρα. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί εντός του Οκτώβρη ώστε στα πρώτα γενέθλια του γεγονότος (9 Νοέμβρη) να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μεσολάβησε από την κατάρρευση ως σήμερα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα τα έργα στο «Ασημακοπούλου» ενισχύθηκαν με την εγκατάσταση δύο- τριών κοντέϊνερ. Αυτά μπήκαν απέναντι από τα κτίρια που ανακαινίζονται, προφανώς θα είναι οι τουαλέτες που θα εξυπηρετούν τους επιπλέον πρόσφυγες. Αν και όταν έρθουν.

 

Πέρασε ένα ολόκληρο Καλοκαίρι με πάρα πολύ κόσμο στην Καλαμίτσα. Η οποία λόγω ΕΤΑΔ, δεν διέθετε για την ακτή ναυαγοσώστες και δεν έκανε στην παραλία τίποτα. Αν η ακτή ήταν ευθύνης του Δήμου κι αν ο Δήμος δεν είχε ναυαγοσώστες, σίγουρα θα του επιβάλλονταν πρόστιμο. Κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε στην ΕΤΑΔ. Τι λέτε; Ως το επόμενο Καλοκαίρι η ΕΤΑΔ θα ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη περιουσία της; Μάλλον όχι. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η συγκεκριμένη αδιαφορία είναι σταθερά συνεχιζόμενη!

 

Η χθεσινή ανάρτηση της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) αφορά την ολοκλήρωση του τουρνουά μπάσκετ σε αμαξίδιο. Η κ. Ελευθεριάδου γράφει πολύ σωστά για έναν νέο θεσμό στην πόλη: «Πέραν του υψηλού θεάματος-άλλωστε συμμετείχαν πέντε σπουδαίες ομάδες- οφείλω να εξαίρω την εξαιρετική διοργάνωση, τον κόσμο που αγκάλιασε το τουρνουά, τον ζήλο που επέδειξαν οι ομάδες για να ικανοποιήσουν τους θεατές που βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο “Αλεξάνδρα Δήμογλου”, καθώς και όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην πραγμάτωση του.  Η διοργάνωση έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει θεσμός. Η σταθερή παρουσία του ΑΟΚ σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο δείχνει την ανάγκη των αθλητών να στηριχθεί περισσότερο το άθλημα, αλλά και η ίδια η διοργάνωση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε να στηριχθεί η διοργάνωση και το τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο του ΑΟΚ. Όπως επίσης, θα συμβάλλω ώστε να αισθανόμαστε “όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι”! Τέλος, θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου, τον πρόεδρο του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Σωτήρη Σωτηριάδη καθώς και την ψυχή του τουρνουά Τάσο Βυζικίδη που με πείσμα και αυταπάρνηση συντέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί για μία ακόμα χρονιά το σπουδαίο αυτό αθλητικό δρώμενο»

Διαβάστε επίσης